Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 
~清談館~>[問答無用!硬食中出脾罅滴]九/城/新電公交
Tano 10:07 AM 12-23-13
的士捱唔到香港越野賽柏油路段屬正常

巴士都退

都好,但可能拖得一時
( ゚ω゚)? 10:15 AM 12-23-13
我估九巴傾向油電混能巴士

作者: :
另一方面,九巴明年仍會測試其他牌子的環保巴士,包括中德合資品牌、浙江生產的青年客車(Youngman)單層超級電容巴士,以及英國亞歷山大丹尼士(Alexander Dennis)生產的雙層油電混能巴士。

Rance 11:32 AM 12-23-13
咩車都好,唔係支那爆彈就得
メソウサ 11:49 AM 12-23-13
有咩事九巴賠到死
Rance 11:54 AM 12-23-13
錢呢D野加多幾次價就得啦
Super Bus 12:24 PM 12-23-13
如果話 Hybrid 嘅話, ADL 出果D就應該點都會有D信心,
至少依家佢喺英國本土都有一批行左幾年,
三軸雙層有空調嘅 E500H 都有一架喺加拿大行,
不過九巴如果要試 E500H 嘅話就可能要作D取捨啦,
因為加拿大果架 E500H 係 12.8m 長版本,
車尾下層亦因為要安置果D機件而要犧牲一定嘅載客量,
除非運輸署肯改例放寬車輛長度限制或者豁免,
否則要夾硬用 12m 底盤做 Hybrid 只會令可載客量進一步犧牲
Terry仔 12:56 PM 12-23-13
比亞迪 英文名是否 B.A.D??
ZlWS 02:30 AM 12-24-13
熱烈地彈琴熱烈地唱。

幾時到MTRC 退貨
大覺屋師真 12:25 PM 12-24-13
退得好~! 普天同慶~!!
Nelly 02:45 PM 12-24-13
作者: Terry仔:
Bi.Ya.Di

貼埋大床都搞成咁

真失敗
James7s 03:17 PM 12-24-13
作者: Terry仔:

B - ring
Y - ou
D - eath

怪盜小G 03:39 PM 12-24-13
玩左幾個月仲未爆咩還得神落囉
ZlWS 05:57 PM 12-24-13
作者: 怪盜小G:
玩左幾個月仲未爆咩還得神落囉
可以已爆,冇公佈姐,而公佈退貨!
怪盜小G 04:17 PM 01-16-14
思歪:你退貨我點同主子交代!?開公數都質你要!!

政府購36輛電動巴士半數歸九巴

香港電台

施政報告提出政府購買36輛電動巴士,第一批將會在年底前抵港,當中一半撥予九巴。

九巴表示,正在招標選擇合適香港使用的車種。九巴企業事務總監陳碧君說, 這批巴士有10輛是電池巴士,其餘8輛是超級電容巴士,分別會行走5M和284號路線,這兩條路線都是短途及斜路較少的路線。

至於充電站的興建,要視乎巴士的情況再決定,主要會在總站設置。

另外,九巴今年首季會與多個區議會,商討大埔、元朗、青衣和沙田區巴士路線重組計劃。
野良猫 04:33 PM 01-16-14
沒有退貨,只有硬食
小特特 06:29 PM 01-16-14
作者: 怪盜小G:
思歪:你退貨我點同主子交代!?開公數都質你要!!

政府購36輛電動巴士半數歸九巴

香港電台

施政報告提出政府購買36輛電動巴士,第一批將會在年底前抵港,當中一半撥予九巴。

九巴表示,正在招標選擇合適香港使用的車種。九巴企業事務總監陳碧君說, 這批巴士有10輛是電池巴士,其餘8輛是超級電容巴士,分別會行走5M和284號路線,這兩條路線都是短途及斜路較少的路線。

至於充電站的興建,要視乎巴士的情況再決定,主要會在總站設置。

另外,九巴今年首季會與多個區議會,商討大埔、元朗、青衣和沙田區巴士路線重組計劃。
呢鑊真係硬食,九巴可唔可以上淘寶放左去bbb
廢人 06:35 PM 01-16-14
>這兩條路線都是短途及斜路較少的路線

部車睇黎真係好危險
由手機版發出
大覺屋師真 06:39 PM 01-16-14
死cy估吾到佢有依招
仲要用納稅人既錢買,,真係想香港快d破產執左佢建立香港鎮

不過硬食都可以借d意收埋吾用架姐>< 送既野通常都放埋一二邊吾用架啦
Tano 08:43 PM 01-16-14
作者: 廢人:
>這兩條路線都是短途及斜路較少的路線

部車睇黎真係好危險
由手機版發出
真係掂的話
新車時就行51來回大帽山
david 02:03 AM 01-17-14
作者: Tano:
真係掂的話
新車時就行51來回大帽山
64k都得O架。

51都無廿幾年前咁好玩啦而家。
J+1 04:15 PM 01-17-14
tag 解釋/

日出fail,英出fail,最後只能中出無誤/
b丫d 就是b丫d 濕晒\/

由手機版發出
Hunter 05:48 PM 03-08-14
耗700萬購買 落地兩日兩故障 
中大停用國產校巴

【本報訊】中文大學購入兩架國產電動校巴,其中一架接連兩日故障,繼周三晚上校巴停站後未能開動,前晚更在行駛途中死火。有學生指,校巴其後雖能重新開動,但以龜速行駛,速度與常人走路無異。中大表示,已暫時停用,交供應商檢查。
記者:伍雅謙

中大購入兩架深圳五洲龍出產的國產電動校巴,斥資700萬元,其中460萬元由政府資助,周三起在中大校園內接載師生。但其中一架在首兩日接連出事,前晚11時左右,載滿約60名學生的電動校巴,駛至逸夫科學大樓附近時突然死火,司機花上一段時間才能成功再啟動校巴。有現場學生表示,校巴重新開動後,只能以龜速「爬」上斜路。

學生會:安全比環保重要

其實該電動校巴在周三首行晚上,已曾停站後無法啟動,當時車上學生要全部落車,校巴在20多分鐘後才再重新開動。中大還強辯,事件源於有行人衝出馬路,校巴自動啟動安全機制,更在網站刊出新聞稿澄清。

中大學生會會長張秀賢指,「今次冇人衝出嚟,又冇停站啦」。他認為,安全較環保減排重要,加上國產電動校巴質素參差,「同一個製造商,一部有事一部冇事,最好唔好再入電動校巴」。學生會正去信要求校方交代校巴測試結果。

理大電機工程系教授鄭家偉表示,電動車起動速度其實較柴油車快,惟電動車上斜時用電量較在平路行駛時高出數倍,若在行駛途中突然無法開動,有機會因機件過熱及電力不足所致。本報致電五洲龍汽車有限公司查詢,該公司海外銷售經理朱先生稱,正了解事件及調查原因。

中大昨終承認,接連出事的電動校巴屬同一架,首次故障是控制電動摩打的調控系統出現問題,電力系統與摩打未能配合,降低校巴動力。該校巴已暫時停用,並交供應商檢查,另一架電動校巴則如常運作。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/a...40308/18649601

============================================

讀中大既人小心啦

メソウサ 05:56 PM 03-08-14
張秀賢做乜突然咁唔包容國產貨?
野良猫 07:20 PM 03-08-14
「有機會因機件過熱及電力不足所致」

依家氣溫唔高都咁,夏天真係準備隨時爆
大山椒魚 08:01 PM 03-08-14
中大人不嬲冷眼看政事,
今次可謂求仁得仁
1 2 3 4 5 

返回主題版面