Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 08-30-07, 07:30 PM   #451
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
作者: Ewin 查看文章
我呢D小用家...著重用途多於質素嘛
我一直都為入左支sigma 24-70 f2.8梗梗於懷,撇除光圈,焦距同17-85重疊左,唯有一直諗住:sigma好鬼平sigma好鬼平sigma好鬼平... 個心先會舒服D

話時話,dcfever寫18-200 三千零蚊,但係我睇雜誌寫6千5,到底支野幾錢呢
唔清楚...會唔會一支有os一支無???
還有買鏡時你唔會應plan好買乜鏡先架咩
如果真係只要方便唔要質素...
一支18200真係ok夠用..
其他鏡你不如放晒佢啦...留係度只會眼寃.....

另外就係.....我都有好多重疊既鏡....我就無感覺...
我有efs 1855支kit
滕龍18200
50mm 定焦
1740L....
但四支鏡都有唔同用途....我唔覺有重覆..

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-07, 07:30 PM   #452
DCIP
Crazy Gamer
軸心國德日同盟

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDDCIP
引用:
-skip- sigma好鬼平sigma好鬼平sigma好鬼平... -skip-
講得好

亂貼相簿: http://fotop.net/benwoo
DCIP 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-07, 09:33 PM   #453
Ewin
God of Gamer
小明

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
唔清楚...會唔會一支有os一支無???
還有買鏡時你唔會應plan好買乜鏡先架咩
如果真係只要方便唔要質素...
一支18200真係ok夠用..
其他鏡你不如放晒佢啦...留係度只會眼寃.....

另外就係.....我都有好多重疊既鏡....我就無感覺...
我有efs 1855支kit
滕龍18200
50mm 定焦
1740L....
但四支鏡都有唔同用途....我唔覺有重覆..
買果陣係諗住要一支大光圈變焦鏡,始終我都忍17-85 f4太細仲要會變5.6忍左好耐... 去睇果陣一聽到個價錢就神推鬼擁地買了,中毒大概就是這麼回事 lol
plan的確係無plan好,如果唔係都唔會梗梗於懷啦

自此之後都諗清諗楚,計劃下支必定係tele,睇70-200 f4 is一出糧就去馬,點知就殺左支18-200出黎,先想討個明白,無謂買完後悔
放又多數唔會... 為左買完之後令自己舒服D,我會儘可能令自己同支鏡建立感情

引用:
作者: DCIP 查看文章
講得好
想死忠都係忍唔住,實在太平了嘛

此篇文章於 08-30-07 09:37 PM 被 Ewin 編輯。
Ewin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-07, 09:40 PM   #454
DCIP
Crazy Gamer
軸心國德日同盟

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDDCIP
引用:
買果陣係諗住要一支大光圈變焦鏡,始終我都忍17-85 f4太細仲要會變5.6忍左好耐... 去睇果陣一聽到個價錢就神推鬼擁地買了,中毒大概就是這麼回事 lol

自此之後都諗清諗楚,計劃下支必定係tele,睇70-200 f4 is一出糧就去馬,點知就殺左支18-200出黎,先想討個明白,無謂買完後悔
放又多數唔會... 為左買完之後令自己舒服D,我會儘可能令自己同支鏡建立感情

18-200 唔知........但70-200/4L 我用左7年, (借3年,第4年終於買左) 我重未後悔過!!!

亂貼相簿: http://fotop.net/benwoo
DCIP 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-07, 09:43 PM   #455
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:

你拎小小白IS同支天崖鏡比
咁同拎架97年出廠既豐田同07年既GTR比咁姐...

再重申...........相機既質素係用錢堆砌出來的....你越貴質素就越高的.....
range 越短成象係越高的....價越貴,係反差同色散方面越做得好.
支18-200邊支都好....好唔過你支kit lens.(18-55)

不過都係例牌那句...負擔唔起就真係張價就貨....
不過你想試鏡好易.......
同米王出一次外影就得
你真係出的 話帶多支滕龍18-200過你玩又點話..

舊 08-30-07, 10:17 PM   #456
Ewin
小明

引用:
你拎小小白IS同支天崖鏡比
咁同拎架97年出廠既豐田同07年既GTR比咁姐...

再重申...........相機既質素係用錢堆砌出來的....你越貴質素就越高的.....
range 越短成象係越高的....價越貴,係反差同色散方面越做得好.
支18-200邊支都好....好唔過你支kit lens.(18-55)

不過都係例牌那句...負擔唔起就真係張價就貨....
不過你想試鏡好易.......
同米王出一次外影就得
你真係出的 話帶多支滕龍18-200過你玩又點話..
說來我的kit lens已經封印一年以上了
有機會當然想跟你地出啦
咁其實你當初係為咩原因入果支tamron 18-200

引用:
作者: DCIP 查看文章
18-200 唔知........但70-200/4L 我用左7年, (借3年,第4年終於買左) 我重未後悔過!!!
也有道理,既然我有17-85,加支70-200都幾理所當然,反正如果我真係入18-200,我都唔會放哂D鏡出去。會考慮18-200係因為平+方便而已,說不定我會買70-200先,第日再加支18-200,要輕便唔帶得多野(如行山)就帶天涯鏡

舊 08-30-07, 11:00 PM   #457
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:
說來我的kit lens已經封印一年以上了
有機會當然想跟你地出啦
咁其實你當初係為咩原因入果支tamron 18-200

也有道理,既然我有17-85,加支70-200都幾理所當然,反正如果我真係入18-200,我都唔會放哂D鏡出去。會考慮18-200係因為平+方便而已,說不定我會買70-200先,第日再加支18-200,要輕便唔帶得多野(如行山)就帶天涯鏡
18-200旅行用.......
一般event 就17-40L/ 50mm f1.8 二選.
外影無人+大好天氣就小小白

來緊15,16號觀糖ive螢之祭

舊 08-30-07, 11:13 PM   #458
Ewin
小明

引用:
18-200旅行用.......
一般event 就17-40L/ 50mm f1.8 二選.
外影無人+大好天氣就小小白

來緊15,16號觀糖ive螢之祭
18-200果然是方便用的
我想螢之祭會有朋友抓我一起去吧,有機緣見

舊 08-31-07, 11:48 AM   #459
apache
Crazy Gamer
奮戰中的蘿莉星人

註冊日期: Dec 2004
引用:
18-200果然是方便用的
我想螢之祭會有朋友抓我一起去吧,有機緣見
唔諗下 sigma 支 70-200 2.8 既

Album-> https://www.facebook.com/apache.oscar
Xanga-> http://www.xanga.com/oscarapache
apache 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-07, 02:13 PM   #460
riceball
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2004
死...cw時借過KTN支580ex後....我對個轉盤念念不忘

不過短期內也不能看醫生了, 好好儲返下彈藥先 囧
riceball 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-07, 02:17 PM   #461
Ewin
小明

引用:
作者: apache 查看文章
唔諗下 sigma 支 70-200 2.8 既
因為無18-200咁方便囉

舊 08-31-07, 04:39 PM   #462
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:
因為無18-200咁方便囉
質素同方便性 你自己選擇啦....
但點都好..
18-200係DSLR界點差都好,唔會差過一般既卡片DC,
同prosummer比,都有得鬥的...

但一迫係d貴價鏡就...

舊 08-31-07, 05:04 PM   #463
Strider
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
平有平玩, 貴有貴玩o者~~

舊 08-31-07, 05:20 PM   #464
antony chan
大合奏部隊!

Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
引用:
作者: Strider 查看文章
平有平玩, 貴有貴玩o者~~
同意~
雖然話玻璃最好一步到位. 但係都要就返自己個筆值~

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-07, 06:35 PM   #465
嘖HEIHEI
Game Master
目標:08 TMAX

註冊日期: Apr 2004
3DS Friend Code3840 6388 1601
PSN  IDKamio-A KAMIO-H
引用:
作者: riceball 查看文章
死...cw時借過KTN支580ex後....我對個轉盤念念不忘

買EX II呀

Chain Chronicle : 187,209,430
Diablo3 : KamioA#3363
嘖HEIHEI 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-07, 09:42 PM   #466
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
哎呀,不好意思呀,係我錯 下次大家都要記得借比米波玩呀@@/.

我個日都不係影相,不過個袋有位唯有放支燈,自己又用不著,借比有需要的人是應該做的嘛

引用:
作者: riceball 查看文章

18-85頹?紫氣東來一件事,光圈5.6仲話細
18-200末端F6.3,仲衰過支18-85,日光鏡
18-200 $2k5,18-200 OS 我記得4k鬆
同數碼鏡講感情,我打死都不會
有用無事留底,無用就快快手送走它
買過支真係幫到自己的鏡,留係到又要怨又不賣走...
到最後當件貢品一樣,但又不係喜歡它....

此篇文章於 08-31-07 09:47 PM 被 KTN 編輯。
KTN 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-07, 09:55 PM   #467
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

註冊日期: Aug 2004
Nintendo Switch IDSW3674-4571-8996
3DS Friend Code0259 0316 2233
PSN  IDt__________chk
引用:
作者: KTN 查看文章
哎呀,不好意思呀,係我錯 下次大家都要記得借比米波玩呀@@/.

我個日都不係影相,不過個袋有位唯有放支燈,自己又用不著,借比有需要的人是應該做的嘛

18-85頹?紫氣東來一件事,光圈5.6仲話細
18-200末端F6.3,仲衰過支18-85,日光鏡
18-200 $2k5,18-200 OS 我記得4k鬆
同數碼鏡講感情,我打死都不會
有用無事留底,無用就快快手送走它
買過支真係幫到自己的鏡,留係到又要怨又不賣走...
到最後當件貢品一樣,但又不係喜歡它....
18-200在85mm係幾多先

舊 08-31-07, 10:05 PM   #468
KTN
~♡

賣走十世,無大印象
但肯定過4.x打上

引用:
作者: 怪人 查看文章

舊 08-31-07, 10:07 PM   #469
antony chan
大合奏部隊!

Nintendo Switch ID2591-1991-9995
引用:
乖乖地買支85mm啦. 定焦才是硬道理.

GGFR
好Game分享
舊 08-31-07, 10:26 PM   #470
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

Nintendo Switch IDSW3674-4571-8996
引用:
作者: antony chan 查看文章
乖乖地買支85mm啦. 定焦才是硬道理.
如果我是用canon的話

舊 08-31-07, 10:28 PM   #471
antony chan
大合奏部隊!

引用:
你用什麼@@a

GGFR
好Game分享
舊 08-31-07, 10:28 PM   #472
KTN
~♡

85 1.8平價人像鏡王

<--用家一名,便宜散景美

引用:

舊 08-31-07, 10:49 PM   #473
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
50 1.4也不錯~~ 有買貴沒買錯~~

總之就買吧~~ XD

Rice

舊 08-31-07, 10:56 PM   #474
KTN
~♡

是不是需要定焦軍團
我差支135就有窮人四寶

窮人定焦
352/5018/8518/13528

富裕定焦
3514/5014/8512/1352

舊 08-31-07, 10:59 PM   #475
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

引用:
作者: antony chan 查看文章
你用什麼@@a
olympus

論壇跳轉

現在的時間是 01:04 PM

手機版 | APP版