Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 01-30-07, 08:35 AM   #376
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
你如果唔係大光圈的粉絲,買24-105啦,又有IS
那個IS正是我不會買24-105的主因.....這個焦段我覺得真的不大需要....
一個不必要的IS掠多啲水, 又多隻香爐多隻鬼....

Rice

舊 01-30-07, 08:48 AM   #377
ZERO NEKO
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
引用:
作者: taichu2 查看文章
收到風,公司今年好像有花紅
突然想買鏡過年.
24-70L F2.8 or 24-105L F4

不知大家的意見如何..

我是用400D,一般影小朋友,花,風景.

謝謝.
本身你有甚麼鏡?
若是在下會楝騰龍17-50 2.8 或原廠17-55 2.8

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線  
舊 01-30-07, 09:46 AM   #378
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
24-105...不抵買...
24-70...買...不過Crop機用就....

crop機原廠鏡...
抵買...17-40...可惜係4仔鏡...
16-35....大光圈......
EF-S...奄鏡無視.....

副廠....
龍仔支A16..大光圈恒定...
質數同價錢又幾抵玩...

此篇文章於 01-30-07 03:27 PM 被 KTN 編輯。
KTN 目前離線  
舊 01-30-07, 11:45 AM   #379
taichu2
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2005
謝謝大家的意見...

我現在是用kit鏡而已.

哈,之前借同事的24-70L用.
中了紅圈毒.

若價錢不是問題,大家會選擇那一枝呢?

其實17-40L F4,上網看了一些評價...
只是一般.

大家又認為如何??

謝謝.
taichu2 目前離線  
舊 01-30-07, 12:05 PM   #380
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

17-40 Chop機用真的不錯~
FF 就一般啦, 始終大炮的闊角不是強項...

16-35個度唔係咁好用~

Rice

舊 01-30-07, 12:15 PM   #381
Strider
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: riceking 查看文章
17-40 Chop機用真的不錯~
FF 就一般啦, 始終大炮的闊角不是強項...

16-35個度唔係咁好用~

Rice
x2 17-40 o係350D個RANGE真係好駛好用

不過我都係想試下FF

舊 01-30-07, 12:33 PM   #382
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
17-40用係400D這類CROP機上
原廠鬆鏡中都係它無錯......

[偏見]不過個人而言...我一點也不喜歡它...
中段以下...還是定焦較合我心水..
除非我有部FF...比支24-70我用就不同想法...[/偏見]

此篇文章於 01-30-07 03:27 PM 被 KTN 編輯。
KTN 目前離線  
舊 01-30-07, 01:33 PM   #383
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
作者: taichu2 查看文章
謝謝大家的意見...

我現在是用kit鏡而已.

哈,之前借同事的24-70L用.
中了紅圈毒.

若價錢不是問題,大家會選擇那一枝呢?

其實17-40L F4,上網看了一些評價...
只是一般.

大家又認為如何??

謝謝.
要前段鏡...如果係crop機,我會用17-40.因為crop完好好用.
如果係FF,我會要24-70,因為有大光圈,而且我自己較少影wide...加上24對我來說都夠wide..

嘿哈兒 目前離線  
舊 01-30-07, 07:28 PM   #384
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
其實比我自己選擇的話,我會用買24-70呢個價錢買
2支定焦鏡好過

舊 01-30-07, 08:08 PM   #385
ZERO NEKO

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
引用:
其實比我自己選擇的話,我會用買24-70呢個價錢買
2支定焦鏡好過
定焦鏡要看場合哦
,一般影小朋友,花,風景 還是方便性為前提

舊 01-30-07, 08:10 PM   #386
ZERO NEKO

引用:
我選lightroom....Aperture太大咬啦
http://www.apple.com/macbookpro/

對你來說 沒關西

舊 01-30-07, 08:13 PM   #387
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章
http://www.apple.com/macbookpro/

對你來說 沒關西
我唔鐘意呢個....要買我都買部PowerMac G5,
對intel出的cpu我全無好感

舊 01-30-07, 08:18 PM   #388
ZERO NEKO

引用:
我唔鐘意呢個....要買我都買部PowerMac G5,
對intel出的cpu我全無好感
sorry ,PowerMac G5 pro 用intel了

舊 01-30-07, 08:45 PM   #389
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
sorry ,PowerMac G5 pro 用intel了
我意思係話我寧願去搵部二手PowerMac G5 Dual 2GHz,
都好過去用MacPro....
我認我係PowerPC死忠XD

舊 01-31-07, 10:03 AM   #390
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
引用:
定焦鏡要看場合哦
,一般影小朋友,花,風景 還是方便性為前提
完全同意Zoom一定比定焦方便........

但你說的>>影小朋友,花,風景 還是方便性為前提

愚見不敢苟同..........

特別是花和風景.......大部份都可有時間取景.......方便性末必係前題,相對而言,可能質素更重要

至於影小朋友........用定焦也可行前行後丫...............

舊 01-31-07, 10:17 AM   #391
riceking
一人前のダメ人間

個人愚見~~

風景呢....看看情況吧~ 一般港式旅行(走馬看花)風光拍攝, 一支Zoom一定比較好.
加上有好一些地方是梗局, 定焦一碌有時真係幾頭痕, 除非諗住返來裁啦~

小朋友活潑好動, 有支Zoom拍起來真係方便好多
定焦雖然可以行前行後, 但機動性欠奉. 構起圖來會比較困難~

花就真係定焦都無乜問題啦~

Rice

舊 01-31-07, 03:06 PM   #392
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
各有各好吧....
方便性..必定是zoom好...
質素...定定一定比zoom好的多..

邊個好邊個方便...都係取決於實際情況而定吧....?

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線  
舊 01-31-07, 03:52 PM   #393
DBS
Crazy Gamer
Pinky迷

請問有什麼方法可以訓練/改善手震 

DBS 目前離線  
舊 01-31-07, 04:05 PM   #394
riceking
一人前のダメ人間

引用:
作者: DBS 查看文章
請問有什麼方法可以訓練/改善手震 
舉鐵

Rice

舊 01-31-07, 07:08 PM   #395
DBS
Crazy Gamer
Pinky迷

引用:
作者: riceking 查看文章
舉鐵

Rice
我無力舉鐵

DBS 目前離線  
舊 01-31-07, 07:12 PM   #396
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
我無力舉鐵
所以叫你練下囉
練下自然有力啦

舊 01-31-07, 07:29 PM   #397
DBS
Crazy Gamer
Pinky迷

我想影郵筒, 怎樣拍才能突出那個郵筒?

DBS 目前離線  
舊 01-31-07, 07:31 PM   #398
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:

我想影郵筒, 怎樣拍才能突出那個郵筒?
死LINK呀

舊 01-31-07, 07:45 PM   #399
DBS
Crazy Gamer
Pinky迷

引用:
死LINK呀
你按了那條link再del"http://"就看到的了

DBS 目前離線  
舊 02-03-07, 02:36 AM   #400
taichu2
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2005
-DEL-

在mapcamera訂了LENS

SO SORRY

此篇文章於 02-03-07 04:52 AM 被 taichu2 編輯。
taichu2 目前離線  
關閉主題

論壇跳轉

現在的時間是 08:28 AM

手機版 | APP版