Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 8 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 28  ... 最後
<<繼續談情>>><<敍情.聚情>>#4
拉迪-史加羅 11:27 AM 09-28-10
作者: 綾小路雷太:
好閃
有苦有樂才是人生
龍寶寶 11:33 AM 09-28-10
作者: 拉迪-史加羅:
有苦有樂才是人生
你邊度有苦?跟本就係全樂也
拉迪-史加羅 11:39 AM 09-28-10
作者: 龍寶寶:
你邊度有苦?跟本就係全樂也
某程度上我不否認
但大多的苦來自工作
藍莓咖啡 11:40 AM 09-28-10
我像是咖啡豆,隨時有粉身的準備
親愛的你,請將我磨碎
我滿溢的淚,會蒸餾出滾燙的水
再將我的思念溶解,化為少許糖味
盛裝一杯咖啡
陪你度過,每個不眠的夜

咖啡對他而言,是有意義的。
但對別人來說,可能就只是一種飲料而已,沒什麼了不起。
與其想喝屬於別人的咖啡,不如尋找屬於自己的珍珠奶茶,
或是可口可樂也行。
雷火武 11:44 AM 09-28-10
作者: 拉迪-史加羅:
某程度上我不否認
但大多的苦來自工作
大部份人工作都有苦的吧...
TSZ 11:57 PM 09-28-10
唔一定有用,但至少真心對過。
亦無需自責或覺得唔抵,只係佢唔識欣賞你者。

無需要諗咁多。
覺得唔抵點都會有,因為呢樣係我最討厭既分手情況,不過真係無辦法呢,
>>>>>劉伯<<<<< 12:50 AM 09-29-10
作者: 藍莓咖啡:
我像是咖啡豆,隨時有粉身的準備
親愛的你,請將我磨碎
我滿溢的淚,會蒸餾出滾燙的水
再將我的思念溶解,化為少許糖味
盛裝一杯咖啡
陪你度過,每個不眠的夜

咖啡對他而言,是有意義的。
但對別人來說,可能就只是一種飲料而已,沒什麼了不起。
與其想喝屬於別人的咖啡,不如尋找屬於自己的珍珠奶茶,
或是可口可樂也行。
不要當自己是他的唯一好了
綾小路雷太 02:25 AM 09-29-10
作者: ~Tsz~:
覺得唔抵點都會有,因為呢樣係我最討厭既分手情況,不過真係無辦法呢,
嗯,我明白你的感受呢,俾著我都會覺得唔甘心。

但係,我總相信,冥冥中自會有人賞識的你專一
然後,跟你共偕白首

不過,我們亦需要好好的努力去裝備自己,讓自己成長
才不致於面對真命天子時覺得遜色啊 ^^

互勉之。
斷空我 09:57 AM 09-29-10
咖啡豆, 從來就是苦澀味的~

一杯真正的咖啡, 除了咖啡豆需要加以煉製外, 更必須要注入其他東西, 才美味~

客人即使回味那令人滿心歡喜的咖啡, 渴完了, 還是會走, 是過客~

剩下在咖啡壺裏的咖啡豆, 是殘渣, 是不會有人在意的~

咖啡豆何苦要在咖啡壺裏獨憔悴?

即使要有客人再點, 只有咖啡豆還是不行, 必須要再裝備自己, 才可再成就一杯可口怡人的美味咖啡~

咖啡屋內的人, 盡是期待一杯重新登場的香濃的藍莓咖啡啊~
藍莓咖啡 09:59 AM 09-29-10
作者: 斷空我:
咖啡豆, 從來就是苦澀味的~

一杯真正的咖啡, 除了咖啡豆需要加以煉製外, 更必須要注入其他東西, 才美味~

客人即使回味那令人滿心歡喜的咖啡, 渴完了, 還是會走, 是過客~

剩下在咖啡壺裏的咖啡豆, 是殘渣, 是不會有人在意的~

咖啡豆何苦要在咖啡壺裏獨憔悴?

即使要有客人再點, 只有咖啡豆還是不行, 必須要再裝備自己, 才可再成就一杯可口怡人的美味咖啡~

咖啡屋內的人, 盡是期待一杯重新登場的香濃的藍莓咖啡啊~
Distinction
Lilith 12:50 PM 09-29-10
If relationship can be so annoying, why people keep looking for one?? Either it's just for fun, or looking foe the other half...
TSZ 12:14 AM 09-30-10
嗯,我明白你的感受呢,俾著我都會覺得唔甘心。

但係,我總相信,冥冥中自會有人賞識的你專一
然後,跟你共偕白首

不過,我們亦需要好好的努力去裝備自己,讓自己成長
才不致於面對真命天子時覺得遜色啊 ^^

互勉之。
一時間對人無咩信心 , 不過可能就係因為甘令到我會更加努力係下一段感情 雖則吾知几時
綾小路雷太 12:26 AM 09-30-10
一時間對人無咩信心 , 不過可能就係因為甘令到我會更加努力係下一段感情 雖則吾知几時
慢慢等待吧。
有時間可以聽下「不要驚動愛情」,
高皓正寫呢首歌既詞寫得幾有深度的
HI_Ricky 01:42 AM 09-30-10
好深好難理解
Ewin 06:37 AM 09-30-10
慢慢等待吧。
儘量都係唔好照住做
綾小路雷太 08:05 AM 09-30-10
作者: Ewin:
儘量都係唔好照住做
點解咁講?
HI_Ricky 02:44 PM 09-30-10
慢慢等待吧。
呢兩隻都ok, kkkk

TSZ 12:12 AM 10-01-10
慢慢等待吧。
謝謝,不過失戀聽歌既時期已經過去 ,兒家係打機 因為拍拖時好少打機

儘量都係唔好照住做
甘又吾會, 不過有時聽歌都几煩架,好似隻隻都寫緊自己甘 我有個fd係甘,一路聽心情就一路down, 真係何苦
綾小路雷太 05:12 AM 10-01-10
謝謝,不過失戀聽歌既時期已經過去 ,兒家係打機 因為拍拖時好少打機

甘又吾會, 不過有時聽歌都几煩架,好似隻隻都寫緊自己甘 我有個fd係甘,一路聽心情就一路down, 真係何苦
享受單身,都好既
不過,推介呢首歌俾你(或者大家)既理由係d詞入面。
Ewin 03:47 PM 10-01-10
點解咁講?
因為首歌教人做既野非常消極
如果乜都唔做乜都死忍一味等, 機會唔會無啦啦送上門
可取既地方係唔好急進, 而唔係真係如佢所講, 默默守在身邊. 有機會就要去馬, 無機會就自己製造機會, 咁先會成功
TSZ 12:32 AM 10-02-10
享受單身,都好既
不過,推介呢首歌俾你(或者大家)既理由係d詞入面。
唯有享受下先咯,都無計 不過原來最難倒我既係屋企人, 兒家仲未知
Noyeah 11:51 AM 10-02-10
儘量都係唔好照住做
點解咁講?
可取既地方係唔好急進, 而唔係真係如佢所講, 默默守在身邊. 有機會就要去馬, 無機會就自己製造機會, 咁先會成功
聽歌之嘛...你地諗咁多做乜野...
同埋各人既想法同理解到既野都唔同...
大家講完就算喇... 唔好去要求對方去同意自己呀...
綾小路雷太 01:49 PM 10-02-10
可能大家既認知有唔同啦,其實呢首歌所寫既意境唔消極的。
或者我咁講你可能唔明白,容許我先係歌詞之先加上一句鑰句作前提:

「順著情慾撒種的,必從情慾收敗壞;順著聖靈撒種的,必從聖靈收永生。」(聖經.加拉太書6:8)

歌詞提到,就算自己心內的情感是多麼膨拜也好
也要先放在心中,讓自己確認清楚這份感覺
然後彼此為大家關係互求,再確認,待知道這並不是單純出於情慾,才正式開始
過程中亦包括相互理解、認知,然後經歷彼此的磨合,最後慢慢的走在一起。

可能這首歌的角度看得比較單向,但其實在教會中
當男女雙方彼此對對方有意之時,大家都是需要經歷這個階段才會走在一起的。

至少,這樣經歷到的愛情,比起貿然行動的,更為穩固。

如果覺得我太淺白,還請見諒。為了了解歌意,小弟不斷replay歌曲希望可以盡自己的有限智慧去讓自己明白歌詞(當然,其實我也有自己需要了解的事才會loop)

希望可以令你明白吧。
唯有享受下先咯,都無計 不過原來最難倒我既係屋企人, 兒家仲未知
屋企人.....其實佢地慢慢會感應到=.=
黎緊聽日我媽媽做壽,消息好快會傳開去;就算未傳,聽日佢地問到我都會講=.=
作者: Noyeah:
聽歌之嘛...你地諗咁多做乜野...
同埋各人既想法同理解到既野都唔同...
大家講完就算喇... 唔好去要求對方去同意自己呀...
我今朝同你msn講個陣都一早估到你會諗住咁hea過去囉。m9#
龍寶寶 04:14 PM 10-02-10
以前我的感情太脆弱,依家終於練得一身好武功,不過還未足夠,要再向上提升多一個層次先得,所以要同自己講~加油~
綾小路雷太 06:05 PM 10-02-10
作者: 龍寶寶:
以前我的感情太脆弱,依家終於練得一身好武功,不過還未足夠,要再向上提升多一個層次先得,所以要同自己講~加油~
你仲想去到邊個層次?
第一 ... 8 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 28  ... 最後

返回主題版面