Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館 > 照相館研習區

主題工具 顯示模式
舊 11-29-08, 06:11 PM   #1
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
11 月隨影... (心驚)

我自問真係俾過心機去諗~ 諗完再影架...

來吧~~~ 大家請插~~~~

妹記大排檔牆上的字很有趣... 地方太迫... 拎唔哂...

1.

2.

尖咀靚花... x3

3.

4.

5.

灣仔。電車。街道

6.

7.

另外仲有幾張的... 我想加埋d 單車落去... 個feel 會仲有懷舊的感覺...
可惜成日有電車就無單車... 有單車就無電車...
同埋天色開始黑... 下次再戰灣仔!!!

時代娃娃

8.

9.

時代黑白聖誕燈... (希望今次黑白反差大d... 驚...)

10.

11.

數碼港影數碼相

12.

13.

14.

15.

16.

技術半倒影半島

17.

附上特典...
我見狗狗玩得好開心~
可惜LX-3 tele 太差... 我zoom 近crop 相都唔見得靚~
resize 撻上黎算數!
18.

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS

此篇文章於 12-01-08 01:34 AM 被 基路亞 編輯。
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-08, 04:42 AM   #2
Paptimus
Ultimate Gamer

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDpaptimuslun
灣仔果張好鐘意, 原來打直構圖都幾好, 灣仔#2差左d, 主角突出唔到
花影得幾好
不過, 下次相mark返 number先方便到人評

舊 11-30-08, 05:56 AM   #3
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
說實的, 一進來這裡, 看到的是 "...好驚會俾版大閂TOPIC...".
由於照片都收在 spoiler 內, 唯一看到的照片是最後一張, 說明是 "附上垃圾相..."
我的第一個反應是, 天啊, 我放棄了!

又老實說, 再看 spoiler 內的照片, 有些照片我覺得拍得不錯.
你就不用那麼害怕 (喂喂, 真的害怕嗎?)
既然你也明言"請插", 我也不諱言批評一下 (請看下文).

還有就是, 你貼了好多相, 總共分了 7 組!
要回覆你每一組照片需要打很多字耶.
何不考慮把不同組別分散多個 topic 來貼呢?
因為看的人可以比較集中地看每一組相同主題的照片啊.

>> 妹記大排檔牆上的字很有趣... 地方太迫... 拎唔哂…
畫面的確太迫了.
Snapshot 時受環境所限, 拍不到想要的構圖是常有的事.
你說有用心去怎拍, 那麼, 如果沒有受到環境限制, "牆上的菜單" 這個特色你又會怎樣拍呢? 下次再去光顧時, 找個更有利拍攝的位置又如何?

>> 尖咀靚花... X3
第一張的色調很灰暗. 實說實話, 看不出花的美.
雨/陰天就不妨多做些反差上的調整, 影像才會 POP 出來, 而且顏色也會比大白天來得更濃烈.
第二張的背景還可以, 不過後面滋擾的直紋並不好.
而且左下那是… 手指? 這個要丙了!
第三張比較好. 注意力集中在花芯.
兩層的背景(花瓣+綠葉)也算乾淨.

>> 灣仔。電車。街道
同意樓上所說, 第一張比第二張更有吸引力.
街道上是有很多東西沒錯, 但如果又電車又單車什麼的, 街道就只不過是有很多東西但缺乏焦點的街道而已.
第一張突出電車這個主體之餘, 街道仍然是街道, 但有著電車這主體, 街道的吸引力反而增加了.
還有一點值得留意的是, 一個暗調 (low-key) 為主的畫面, 當中如果有一細小面積的明調 (high-key), 例如那一小片天空, 那會搶走注意力的. 兩張照片都有這個問題啊.

待續…...
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-08, 06:38 PM   #4
smallchi
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2005
我覺得數碼港那Group 的相不錯 !!

由其係最後一張鏡面反映出天空 ....
smallchi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-08, 01:33 AM   #5
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
引用:
作者: Paptimus 查看文章
灣仔果張好鐘意, 原來打直構圖都幾好, 灣仔#2差左d, 主角突出唔到
花影得幾好
不過, 下次相mark返 number先方便到人評
多謝你~~~
第2 張我都覺得好似迫得濟~
特別左下角的貨車車尾...

有機會我會再去試下影多次~
希望個theme 到時會突出d~

ps. 已加返number 了~~~

引用:
作者: KKH 查看文章
說實的, 一進來這裡, 看到的是 "...好驚會俾版大閂TOPIC...".
由於照片都收在 spoiler 內, 唯一看到的照片是最後一張, 說明是 "附上垃圾相..."
我的第一個反應是, 天啊, 我放棄了!

又老實說, 再看 spoiler 內的照片, 有些照片我覺得拍得不錯.
你就不用那麼害怕 (喂喂, 真的害怕嗎?)
既然你也明言"請插", 我也不諱言批評一下 (請看下文).

還有就是, 你貼了好多相, 總共分了 7 組!
要回覆你每一組照片需要打很多字耶.
何不考慮把不同組別分散多個 topic 來貼呢?
因為看的人可以比較集中地看每一組相同主題的照片啊.

>> 妹記大排檔牆上的字很有趣... 地方太迫... 拎唔哂…
畫面的確太迫了.
Snapshot 時受環境所限, 拍不到想要的構圖是常有的事.
你說有用心去怎拍, 那麼, 如果沒有受到環境限制, "牆上的菜單" 這個特色你又會怎樣拍呢? 下次再去光顧時, 找個更有利拍攝的位置又如何?

>> 尖咀靚花... X3
第一張的色調很灰暗. 實說實話, 看不出花的美.
雨/陰天就不妨多做些反差上的調整, 影像才會 POP 出來, 而且顏色也會比大白天來得更濃烈.
第二張的背景還可以, 不過後面滋擾的直紋並不好.
而且左下那是… 手指? 這個要丙了!
第三張比較好. 注意力集中在花芯.
兩層的背景(花瓣+綠葉)也算乾淨.

>> 灣仔。電車。街道
同意樓上所說, 第一張比第二張更有吸引力.
街道上是有很多東西沒錯, 但如果又電車又單車什麼的, 街道就只不過是有很多東西但缺乏焦點的街道而已.
第一張突出電車這個主體之餘, 街道仍然是街道, 但有著電車這主體, 街道的吸引力反而增加了.
還有一點值得留意的是, 一個暗調 (low-key) 為主的畫面, 當中如果有一細小面積的明調 (high-key), 例如那一小片天空, 那會搶走注意力的. 兩張照片都有這個問題啊.

待續…...
哈哈~~~ 其實前陣子看到了被刪的貼子真的有點怕...
不過舊事不重提~~~ 大家向前看吧~ @@
我會俾多d 信心架喇...

另外... 頭post 的「垃圾」給edit 了~

我怕連出7 個topic... 會被說是灌水吧...

--- 分隔 ---

> 妹記...
下次有機會的... 個頂會拎高d~ 起碼成個菜名睇得哂之餘上下都會有多少少位~
但我覺得如果正面拎的好難保持水平~
所以我都會繼續打側影... 但就會預多d 位... 唔知咁好唔好呢?

> 花 x3

第2 幅你唔講我咁耐都無留意有手指~~~
我諗應該係我女朋友貪玩的俾我影左我都唔知道 =口=|||

其實我會再試下的了~~~

> 電車
我都覺得個天唔太夾...
但試過做explosure 的修改都無咩分別..

如果照版大所言... 如果我又想影埋個天...
咁應該-ev 還是要點拍?

謝指教了~

引用:
作者: smallchi 查看文章
我覺得數碼港那Group 的相不錯 !!

由其係最後一張鏡面反映出天空 ....
多謝啊~

我都幾鍾意果張... 我想唔影埋果d「遮仔」架... 但佢地太多太密又大把...
我搵左好多個位都避佢唔到... 已經zoom 近左少少...

我相信如果無哂d 遮就仲靚~

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS

此篇文章於 12-01-08 01:36 AM 被 基路亞 編輯。
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-08, 09:28 AM   #6
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
haha........先插這句>>我自問真係俾過心機去諗~ 諗完再影架.

我自問勤力過李+X........就會有$$過佢.?

觀眾看出作品有心用......才是成功

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS3] PlayStation®Network ID 收集區(新格式使用中,請重新填寫<P.1>) LKC 攻略及心得交流區 344 01-27-14 05:09 PM
兵工廠 阿仙奴 Fans Club Vol.23---(closed) cloud 球會討論區 1027 12-22-08 03:46 PM
曼聯躉紅魔鬼地帶 VOL.39 [ ~CLOSED~ ] 啤梨王子 球會討論區 1033 12-19-08 07:21 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 VOL.38 [ ~CLOSED~ ] 啤梨王子 球會討論區 1007 11-02-08 01:31 AM
[ETC] 歷代歐美遊戲媒介Top 200的遊戲平均評分(20 Reviews以上) + 日本歷代ファミ通35分以上白金殿堂的遊戲名單 神祕人1號 電視遊戲討論版 5 06-18-08 10:49 PM

現在的時間是 04:31 PM

手機版 | APP版