Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館 > 照相館研習區

主題工具 顯示模式
舊 11-23-08, 09:38 PM   #1
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
Pink drop

舊 11-23-08, 10:29 PM   #2
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
我想知點影到透明感咁高既水珠?
睇落唔似重曝,定係朵花本身係透透地明的?
點都好,很鐘意那些水珠...但空白的地方就曜眼左少許...

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-23-08, 10:40 PM   #3
凍冰冰綠茶
Game Master
風味絕佳

註冊日期: Sep 2002
好有意境
佩服佩服
凍冰冰綠茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-23-08, 10:54 PM   #4
abcdekfc
Game Master
乜都要學

註冊日期: Apr 2008
3DS Friend Code0688 5224 4406
攝影方法詳細希望(包括影果陣既環境)

舊 11-23-08, 11:02 PM   #5
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
我想知點影到透明感咁高既水珠?
睇落唔似重曝,定係朵花本身係透透地明的?
點都好,很鐘意那些水珠...但空白的地方就曜眼左少許...
引用:
作者: abcdekfc 查看文章
攝影方法詳細希望(包括影果陣既環境)
攝影方法好簡單...
當時環境朵花是背光, 溫室內有花灑...
蘭花已被花灑淋濕左, 上面已有好多水珠
因為大背光, 花瓣亦好薄...over幾級黎影,
就會得出呢個結果

舊 11-23-08, 11:14 PM   #6
凍冰冰綠茶
Game Master
風味絕佳

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
攝影方法好簡單...
當時環境朵花是背光, 溫室內有花灑...
蘭花已被花灑淋濕左, 上面已有好多水珠
因為大背光, 花瓣亦好薄...over幾級黎影,
就會得出呢個結果
[舉手]我都有問題!!!
對花瓣點測光??
同埋你用緊既係未macro鏡??
凍冰冰綠茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-23-08, 11:17 PM   #7
abcdekfc
Game Master
乜都要學

註冊日期: Apr 2008
3DS Friend Code0688 5224 4406
引用:
作者: 凍冰冰綠茶 查看文章
對花瓣點測光??
應該唔係重點測光掛..D水滴還原得咁好的話,有錯指正

舊 11-23-08, 11:18 PM   #8
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: 凍冰冰綠茶 查看文章
對花瓣點測光??
點測光?對花瓣測光囉.....因為你想要花瓣曝光正常嘛
四圍的光位佢要Over咪由佢大over囉...
我用的不是macro鏡...是500mm的反射鏡
因為現場環境300mm都不夠tele, 而我又埋
唔到去目標身邊

舊 11-23-08, 11:25 PM   #9
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: abcdekfc 查看文章
應該唔係重點測光掛..D水滴還原得咁好的話,有錯指正
用邊個測光mode跟本對成像不會有乜野影響, 別將呢兩者掛鉤
你所講的還原得好, 我反而覺得upload上 fotop後變差左, 我在
家中睇相....是仲要靚得多的

舊 11-24-08, 01:55 AM   #10
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
油王的勇敢度又提升到另一個層次了~
用爆光來強調透明感真有你的. 而且 over 到這種地部好像還是第一次見你這樣做?
表現力一流, 真開眼界了!

我來挑骨頭了…
左下有一 pat 東西啊. 花瓣輪廓外的水珠給 over 走了, 雖然不是大問題.
我覺得花瓣排列的形態上有少許混亂 (不過以往討論其他照片也討論過, 看形態還是看畫呢? 不過你預我會說先看形態啦, 雖然我知道你不會同意... 如果只集中一朵刪掉後面的背景花瓣又如何?)
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-24-08, 05:51 PM   #11
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: KKH 查看文章
油王的勇敢度又提升到另一個層次了~
用爆光來強調透明感真有你的. 而且 over 到這種地部好像還是第一次見你這樣做?
表現力一流, 真開眼界了!

我來挑骨頭了…
左下有一 pat 東西啊. 花瓣輪廓外的水珠給 over 走了, 雖然不是大問題.
我覺得花瓣排列的形態上有少許混亂 (不過以往討論其他照片也討論過, 看形態還是看畫呢? 不過你預我會說先看形態啦, 雖然我知道你不會同意... 如果只集中一朵刪掉後面的背景花瓣又如何?)
我其實都不滿意張相啊, 不滿意的地方是在左下方
不過冇辦法, 左邊好多雜物, 我曾諗過不如唔好影,
費時回家睇相時谷氣...試左多個角度仍想拍下呢張相
如你所講, 個效果我是拍到了...但個主體外表完全唔掂
只是本人不服氣硬去拍下....

多謝意見下星期再試...

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS2] POISON PINK money 電視遊戲討論版 24 03-02-08 05:24 PM
[動畫] BLUE DROP~天使達の戯曲~ 第1話 「Hydrangea」 money 日本動漫畫討論版 9 10-03-07 09:15 PM

現在的時間是 10:54 AM

手機版 | APP版