Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 09-01-08, 07:30 PM   #1
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagFelix cpe
引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
網上二手區啦
dchome同fever都唔見

舊 09-01-08, 08:34 PM   #2
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: 真.朱皮 查看文章
dchome同fever都唔見
要幫你手搵?

舊 09-01-08, 08:48 PM   #3
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

引用:
要幫你手搵?
加賀兄你有方法??

舊 09-25-08, 09:08 PM   #4
initial
God of Gamer

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code1263 6620 0970
PSN  IDphilip_son23
XBox Live Gamertagphilipwing
最近心血來潮找出老爸一部老爺機. 完全唔知點用......隨便係 google 上 search 下, 竟然比我搵到本 manual. 原來係全機械相機. 真係想買d電池, 菲林來拍下, 不過唔知仲唔可以起用呢. 在下一接觸攝影已經係數碼時代, 而且唔係咩專家, 快拍手一名.......

外想問下點解叫 "銀鹽"??

唔知你地識唔識呢部東東呢~photo by gx100

2004 東京 2005 仙台 2006 首爾
2010 廣島, 四國 (愛知縣, 高知縣, 香川縣, 德島縣), 岡山, 神戶, 大阪
2010 吳哥窟, 越南
2011 Sep 北京 (故宮, 長城, 789 Art Zone) Dec 台北
2012 名古屋, 白川鄉, 萋籠宿, 馬籠宿, 高山, 飛驒, 沖繩
2013 倫敦, 格林威治, 溫莎堡, 曼徹斯特
2014 秘魯 馬丘比丘 玻利維亞

此篇文章於 09-25-08 09:18 PM 被 initial 編輯。
initial 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-08, 01:21 AM   #5
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: initial 查看文章
最近心血來潮找出老爸一部老爺機. 完全唔知點用......隨便係 google 上 search 下, 竟然比我搵到本 manual. 原來係全機械相機. 真係想買d電池, 菲林來拍下, 不過唔知仲唔可以起用呢. 在下一接觸攝影已經係數碼時代, 而且唔係咩專家, 快拍手一名.......

外想問下點解叫 "銀鹽"??

唔知你地識唔識呢部東東呢~photo by gx100

單鏡反光機最易用了....
試下吧...
銀鹽 = 菲林

舊 09-02-08, 01:05 AM   #6
M-eye
菜鳥蛋

引用:
邊到有海鷗120?
二手都ok
鴨記找唔到
美麗華那區............XD

舊 09-02-08, 01:24 AM   #7
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

引用:
作者: M-eye 查看文章
美麗華那區............XD
早幾日係果到睇過D中古鏡
貴到HIHI

今日有幸睇過一部TLR
120片幅的腰平感動已經插入左我內心

唔買番部120對唔住自己ar

舊 09-02-08, 11:56 AM   #8
NetNetBoy
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDNetNetBoy
XBox Live GamertagNetNetBoy
你諗唔諗645? 我建議可以考慮Mamiya 645...
選可以換背的款式... 蟲屋買一套平平地約HK$2K

可配個轉P6 mount.. 我都打算eBay訂購... 約HK$250
你需要可以代訂..

而且... 你將來可以upgrade用Hass Mount

*我有用Mamiya 645 Super...

引用:
邊到有海鷗120?
二手都ok
鴨記找唔到

舊 09-02-08, 12:01 PM   #9
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

引用:
作者: NetNetBoy 查看文章
你諗唔諗645? 我建議可以考慮Mamiya 645...
選可以換背的款式... 蟲屋買一套平平地約HK$2K

可配個轉P6 mount.. 我都打算eBay訂購... 約HK$250
你需要可以代訂..

而且... 你將來可以upgrade用Hass Mount

*我有用Mamiya 645 Super...
唔係好重既咩??

舊 09-02-08, 02:22 PM   #10
NetNetBoy

你講貴 還是 重量?

腰平計.. mamiya應該比Kiev88CM輕少少.. 我諗100g咁上下...
但.. 由6x6變為645...

而645快門較輕... 但要用電...
如是645 super款... 冇電有1級快門.. 記得係1/60

基本上.. Mamiya d 645係可以share...
比如可以加電子上片... 換片盒... 等....

引用:
唔係好重既咩??

舊 09-02-08, 02:26 PM   #11
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

引用:
作者: NetNetBoy 查看文章
你講貴 還是 重量?

腰平計.. mamiya應該比Kiev88CM輕少少.. 我諗100g咁上下...
但.. 由6x6變為645...

而645快門較輕... 但要用電...
如是645 super款... 冇電有1級快門.. 記得係1/60

基本上.. Mamiya d 645係可以share...
比如可以加電子上片... 換片盒... 等....

唔該哂
重未諗到買邊部

m645 係咪有幾款??

舊 09-02-08, 01:09 AM   #12
ZERO NEKO

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
轉貼] 抵玩菲林掃瞄器

pcm gear 788期 (page. 029)

>>抵玩菲林掃瞄器

現在數碼年代,相片均可存放到電腦內管理,可說十分方便。如果想把以往的菲林以同樣的方法管理的話,Fujitac 最近推出的 FS100 底片掃瞄器就可以幫到大家。此機可掃瞄 35mm 彩色或單色負片,具有 48bit 3600dpi 的解像度,並附送 135 菲林底片架,使用時只要連接電腦,按下頂部的 【copy】鍵,就可以半秒高速掃瞄一張底片,操作簡單方便,加上售價只是 $980,實在抵玩。

http://www.soae.com.tw/T5004ShowCmdy...&y_CompId=114&

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-08, 01:32 AM   #13
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章
轉貼] 抵玩菲林掃瞄器

>>抵玩菲林掃瞄器

現在數碼年代,相片均可存放到電腦內管理,可說十分方便。如果想把以往的菲林以同樣的方法管理的話,Fujitac 最近推出的 FS100 底片掃瞄器就可以幫到大家。此機可掃瞄 35mm 彩色或單色負片,具有 48bit 3600dpi 的解像度,並附送 135 菲林底片架,使用時只要連接電腦,按下頂部的 【copy】鍵,就可以半秒高速掃瞄一張底片,操作簡單方便,加上售價只是 $980,實在抵玩。

http://www.soae.com.tw/T5004ShowCmdy...&y_CompId=114&
係今期?????

舊 09-02-08, 03:08 AM   #14
Rosicky
我愛攝影

註冊日期: Oct 2002
XBox Live GamertagykcisoR
引用:
轉貼] 抵玩菲林掃瞄器

>>抵玩菲林掃瞄器

掃唔掃到120?

英雄聯盟: Rosicky
Rosicky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-08, 06:30 AM   #15
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
轉貼] 抵玩菲林掃瞄器

>>抵玩菲林掃瞄器

呢D scanner....算把啦

舊 09-02-08, 03:36 PM   #16
ZERO NEKO

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
引用:
呢D scanner....算把啦
咁d個價位有セ選擇, 唔好叫小弟買d天價野 在下無$

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-08, 12:10 AM   #17
M-eye
菜鳥蛋

有要做問題少年啦....
我想請問有邊隻120的正片好介紹.....

舊 09-16-08, 10:23 AM   #18
NetNetBoy

都係 RVP 50 和 100VS 吧...

引用:

舊 09-17-08, 08:39 AM   #19
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
引用:
其實...........香港可買到的款式已不多.......見到就買筒試下.....

選定岩心水的長期使用就可以了........

舊 09-16-08, 06:45 PM   #20
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

HEHE
終於找到海鷗賣家
明天交易

舊 09-17-08, 01:05 AM   #21
M-eye
菜鳥蛋

引用:
HEHE
終於找到海鷗賣家
明天交易
你就好啦...有雙鏡機玩....
我還沒錢住呢...
但好在部Zeiss Ikonta 仲有好多野玩緊

舊 09-17-08, 01:24 AM   #22
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

引用:
你就好啦...有雙鏡機玩....
我還沒錢住呢...
但好在部Zeiss Ikonta 仲有好多野玩緊
4百蚊m大你有既

舊 09-17-08, 04:49 PM   #23
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

估唔到青衣咁細既地方都有120沖
$20 沖費
$4.5@1 (6*6)
貴唔貴???

舊 09-18-08, 02:47 AM   #24
M-eye
菜鳥蛋

引用:
$20 沖費
貴唔貴???
我在旺角都係咁上下價...

舊 09-18-08, 09:57 AM   #25
NetNetBoy

$4.5@1 (6*6) 指什麼? 數碼出相?

如果是Slide.. 自己scan丫...
如是負片... 手放的價錢相約...

影多d...

引用:
$20 沖費
貴唔貴???

論壇跳轉

現在的時間是 07:48 PM

手機版 | APP版