Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 06-24-22, 04:48 PM   #876
Eking
God of Gamer

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
Ok, 記錯!你啱!(投降)

—— 分隔 ——

至於 10 Rings ,啲解畫片話漫畫係 Kree 嘢,可能呢度改類,唔係 Carol Denver 應該認得出。
理論上如果同十環有關就唔會同KREE有關吧, 十環當初片尾就講比幾千年重古老, 當時大部係人都估係永恆族

舊 06-26-22, 05:33 PM   #877
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
還債。OBI-WAN KENOBI 問題(節錄):

以下純屬吐糟,不喜勿入
  • 個故仔基本係由 Leia 同三妹推動,「主角」Obi-wan 只係跟住去,無個人 agenda,下下為勢所迫。
  • 最弊所謂勢,完全係編劇完全監粗整出嚟,班友可以一時間講一樣理由,跟住唔到 15 分鐘完全唔記得曾經有過呢個理由:
  • 例子一: E4 - 成個「要塞」見到有大量 TIE Fighter,唔好話無空中巡邏,連真係有敵人來襲,半架都無升空欄截。帝國軍再無能,好似 Rebels 咁,都無咁做過。
  • 例子二: E6 - 又話無船可以空間跳躍,點知 Obi-wan 要引開 Darth Vader,有可以有一部固噃!!!
  • 編劇啲蠢同懶法,E2 都已經好無謂,算,E4 真係去到極點,係噉抄,但抄得又曳:
  • 例子一:潛入去判官要塞嗰度,一半完全照抄 Jedi: The Fallen Order,但個遊戲做好得多;另一半係抄元祖 Star Wars ,效果係點唔洗講
  • 例子二:最後又係最精彩嗰幕對決,好多向 Rebels 某一話 Asoka 同 Darth Vader 嗰場致敬,分鏡同動作後者都亮麗太多,未睇又怕難搵到,不妨去你管搵嚟睇。唔係本人 DM 條拎畀各位老細。
  • 而啲蠢法:
  • 例子一:好喇,個水底通道居然用玻璃,都由你喇,班帝國居然唔怕打爆玻璃,係咁狂射,佢哋唔記得啲鎗有 stun 模嘅咩?呢味嘢唔係元祖嗰度發明,無記錯去到 Clone Wars 時代已經有!!!一來 stun gun 唔會被光劍反彈,亦唔怕打爆玻璃~
  • 例子二:成個要塞都進入最高警戒狀態,有個「四腳」人大模大樣四圍行,居然無人發覺?
  • 例子三:佢個內應過骨實在太過唔通,一掌打暈個白兵?!
  • 例子四:如果三妹一早知個內應係叛徒,又會揼低拷問特登去見佢嘅?
  • 例子五:既然三妹「知」Leia 同 Obi-wan 有關係,跟住連 Vader 都好似知,點解之後 Leia 政途可以照平步青雲嘅?
  • 例子六:講到三妹,究竟係腦補大王,定係推理天才,還是係好彩到暈唔知喇,先估到捉走 Leia ,佢老豆唔會報官,唔會搵佢啲聯繫暗中查察,而係引到 Obi-wan 出山;跟住可以由一啲零碎片斷,就推斷 Luke 又同啲主角事旦一個,或者兩個都有關~

無氣,就嚟斷氣噉滯。

據傳聞 S2 決定上,睇吓佢呢次會唔會令戲入面啲人全部失晒憶先入元祖劇情。

此篇文章於 06-26-22 05:41 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-22, 08:37 PM   #878
肉羊哩咖
griffin611

睇咗唔開胃⋯⋯ Hocus Pocus 2 引人予告:

舊 06-29-22, 03:35 PM   #879
肉羊哩咖
griffin611

MCU 旅遊呈獻:巴國遊蹤

Ms Marvel S1:E4

早咗上。做乜啲配角,個個都好睇過個女主角㗎?!好在幾快有事發生,去到啲意想唔到嘅方向,好咗。

舊 06-29-22, 03:41 PM   #880
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
Ms marvel ep4故事開始步入主線,不過節奏可以再緊湊點就好了

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-22, 08:45 PM   #881
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
手鈪與它的原產地E04
又黎個巴坦旅遊特集,還好主線有進展,不過一下子已經跳咗去手鈪來源個異界(定過去?)又好似快咗小小,下集要見grand grand ma了吧

Baymax! S1
Big Hero 6 中幾突出果個droid Baymax 自成新series上架,每集幾分鐘,暫時睇緊第一集,覺得比MS合口味

此篇文章於 06-29-22 11:02 PM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-22, 09:44 PM   #882
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
姨媽小姐 ep4
暫時最好睇的一集,還可以增廣見聞
係敵方逃獄兒戲咗尐
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-22, 10:36 PM   #883
肉羊哩咖
griffin611

最怪嘅地方係一直以嚟班配角大部份換走晒,好似另一部片咁。

Baymax! 得 6 話, 每話 10 分鐘度,好快手。

舊 07-06-22, 03:41 PM   #884
肉羊哩咖
griffin611

Ms Marvel S1 E5:今話好怪,分咗成 4 節,其實乜都冇發生過~ 下一話就結局?!

舊 07-06-22, 10:34 PM   #885
C.Ryo
Game Master

Nintendo Switch ID4426 5495 5212
祖祖母與祖母S1E5
意味不明嘅Back to the future, 只為帶張相比Grand Ma? 實係硬sell你印巴曆史
以為真係開通道去異界,點之又唔係…
奸角咁樣又令某某點點,扭黎扭去,咁就浄番一集

舊 07-07-22, 02:48 AM   #886
肉羊哩咖
griffin611

睇 John Campea 引述消息,Andor 會每三話時間向前跳一年。套嘢無期待,咁玩法可能係好事,套劇八月卅號上。

講到續唔續 D+,而家除咗 STAR 嗰渣嘢有睇頭,同埋好難唔睇 《Baby Yoda 同老豆》 S3 之外,暫時畀人見到嘅,真係無乜戲碼吸引,尤其 Obi-wan Kenobi 同 Ms Marvel 真係期望落差好大。

舊 07-07-22, 11:21 PM   #887
肉羊哩咖
griffin611

關於 ILM 嘅紀錄片,7 月 27:

----------

Echo 劇集確定會有 DD 同 Kingpin 登場,正如所料仲由 Netflix 版演員演返:
https://www.msn.com/en-us/entertainm...ies/ar-AAZkr7j

會唔會同傳噉會有埋 Bullseye 同 Foggy?

此篇文章於 07-08-22 05:21 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 07-08-22, 12:51 PM   #888
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2005
引用:
睇 John Campea 引述消息,Andor 會每三話時間向前跳一年。套嘢無期待,咁玩法可能係好事,套劇八月卅號上。

講到續唔續 D+,而家除咗 STAR 嗰渣嘢有睇頭,同埋好難唔睇 《Baby Yoda 同老豆》 S3 之外,暫時畀人見到嘅,真係無乜戲碼吸引,尤其 Obi-wan Kenobi 同 Ms Marvel 真係期望落差好大。
sad but true...
628 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-22, 04:44 PM   #889
肉羊哩咖
griffin611

如果對 Obi-wan Kenobi 失望嘅,不妨睇睇呢個 fan edit,有專業人仕咳到成一套兩粒半鐘嘅電影,未睇但聽 John Campea 講係好好多:
https://www.kaipattersonfilms.com/kenobi

嚮鬧人「老翻」之前,麻煩啲老細睇睇內文先,唔識英門可以查字典㗎。

-----------

睇咗,真係好咗好多:
  • 部份場景調咗次序,有啲直頭完全咳鬼咗,令到劇情變得通咗好多。尤其最後嗰場決戰可以一氣呵成(你明嘅~),好滿意。
  • 部份配樂改好咗,唔止最後嗰場變得更感動,好多地方嘅氣氛好咗,原本個製作真係~~~
  • 適當地重要嘅地方加返啲「對白」,畫龍點睛,令到某啲情節變返正常。

可惜只係重新剪接,第四話嗰堆荒謬嘅地方繼續令人拍枱。

此篇文章於 07-09-22 09:14 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 07-12-22, 08:36 PM   #890
肉羊哩咖
griffin611

而家有另一個 fan edit 變做電影,剪裁又唔同,呢個直頭將第四話咳鬼咗:
https://www.pentex-kenobi-cut.art/

剪接人解說:
https://www.youtube.com/watch?v=GuqQqyXLB4E

舊 07-13-22, 12:46 AM   #891
肉羊哩咖
griffin611

另:The Mando S3 有片流出,係咁一味打打打,不過由於係偷拍片,唔知擺到幾耐,有睇趁手:

此篇文章於 07-14-22 12:58 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 07-13-22, 04:12 PM   #892
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
Ms marvel最後一集,又是最終回救了整套劇集,如果減少一些集數和情節整體會好很多

結尾有大人物出場

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-22, 08:58 PM   #893
肉羊哩咖
griffin611

School “Alone”

Ms Marvel 季終。開頭大部份嘢無乜舖排,有啲夾硬塞啲情節出嚟,㪣人又唔夠迫力又普通得滯,之前個便當派得太早;不過個扭橋都 ok,諗深啲,如果一早做嗰一下咪冇事囉。可能啲目標觀眾唔係本人呢啲大叔,所以冇乜感。有 mid-credit 一個~

此篇文章於 07-13-22 09:04 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 07-13-22, 09:31 PM   #894
C.Ryo
Game Master

Ms Marvel 完
成個series除咗印巴推廣之外基本上只係驚奇小姐與友達們之初級介紹,最驚奇就係最後果隻出奇蛋 只係果位個名

此篇文章於 07-13-22 10:23 PM 被 C.Ryo 編輯。
舊 07-13-22, 09:45 PM   #895
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
姨媽小姐大結局

今集玩home alone又幾好睇!

屋企人又幾開通,尤其係阿媽真係估唔到,連戰衣都整埋

男主真偉大,幫情敵幫到盡

都估到彩蛋一定係她出場
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-22, 11:23 PM   #896
C.Ryo
Game Master

最後一集解説

舊 07-14-22, 05:56 AM   #897
肉羊哩咖
griffin611

John Campea 提起,後尾講咗個關鍵字

就係⋯⋯

mutation

係咪啫係 X-Men?!

舊 07-14-22, 09:58 AM   #898
Eking

註冊日期: Feb 2006
其實好正常, 佢地都只不過係小朋友, 佢地玩得太大, 正常就唔會小區問題
最尾睇唔明, 佢係變身, 定係同某人互相TELEPORT ?

舊 07-14-22, 12:01 PM   #899
王小虎

註冊日期: Apr 2002
引用:
John Campea 提起,後尾講咗個關鍵字

就係⋯⋯

mutation

係咪啫係 X-Men?!
係,最後聽講話響起X-Men 97音樂。

其實都冇咩所謂,不過佢都要解釋mutation點嚟,點解以前好似冇mutants。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-22, 12:04 PM   #900
王小虎

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: Eking 查看文章
其實好正常, 佢地都只不過係小朋友, 佢地玩得太大, 正常就唔會小區問題
最尾睇唔明, 佢係變身, 定係同某人互相TELEPORT ?
應該係互相teleport,係Kamala先被抽走,然後Carol被抽過來,佢仲一臉迷茫。

Also, there’s the post-credits scene in which Kamala kind of turns into Carol Danvers…

Kamala doesn’t turn into Carol.

Ah, I mean, like, Kamala switches places with Carol — is that more accurate?

Correct. It’s an important distinction, just because in the comic books, that’s something that [Kamala] does — she can change the way she looks and she looks like Carol Danvers in Issue 1 of the comic book. She’s not turning into Carol [on the show]. That’s Carol Danvers standing in Kamala’s bedroom.

https://www.msn.com/en-us/tv/news/ms...how/ar-AAZyk4s

此篇文章於 07-14-22 12:10 PM 被 王小虎 編輯。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] Disney Infinity 3.0 八仙果 電視遊戲討論版 148 08-10-16 11:55 AM
[多機種] Disney Universe neo 電視遊戲討論版 7 11-19-11 06:31 AM
[Wii] Disney Sing It 神祕人1號 電視遊戲討論版 0 07-21-08 09:45 AM
[多機種] [Wii,PS2]Disney Princess(用Wii Remote化身Disney公主) 神祕人1號 電視遊戲討論版 4 09-18-07 11:27 PM
Disney Magic syncmaster Neo Music UNIVERSE 2 01-11-05 12:09 PM

現在的時間是 10:27 PM

手機版 | APP版