Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 
<<繼續談情>>>為了要不要小孩子搞都好唔開心
尼路 07:56 PM 10-20-10
路過
去到結婚先會因為這樣的問題而去想分手,我覺得你真係愛極有限,唔係潛意識已經想分手,就係你根本害怕負上家庭這個責任。
想唔想生小朋友,我想唔會你地就結婚先討論吧?如果係,咁你地都係唔好結好過,連一個普通朋友都會吹水吹到的話題都無討論過,我唔知你地日後點相處。
安已不 09:29 PM 10-20-10
其實你女友想要小孩的話
你冇理由衣家先知..
你應該一早知...
地場衛 09:35 PM 10-20-10
作者: 二伍:
唔好諗到樓主咁衰啦
我係到既形象差嘛

謝謝各位指點,有點兒諗通

同佢相識冇幾耐已經傾過這問題,不過到現在預備結婚重提舊事,同要好好傾掂先
次期Cekehe 11:25 PM 10-20-10
作者: 尼路:
去到結婚先會因為這樣的問題而去想分手,我覺得你真係愛極有限,唔係潛意識已經想分手,就係你根本害怕負上家庭這個責任。
唔係喎!呢個真係一個大問題,
絕對要結婚前就講掂數。

我同我個前女友都係因為呢個問題,
講左幾年都達唔到共識,最後仲分埋手。
(當然呢個只係"其中一個"分手的原因)

不過我同樓主的分別就係,
我勁想要小朋友,而我個前女友堅決唔要。
12:01 AM 10-21-10
雖然呢D野有「可能」結婚後思想180度轉變
但如果可能唔生效,就誤左雙方....

而家傾下先啦...
傾下唔想要既原因,有咩野方法減低個因素...etc
delta 01:26 AM 10-21-10
呢個問題真係要結婚前傾掂先好d...
如果只係嫌細路煩or唔想多個負擔既,日後都重算有可能會改變想法,
但如果係本身成長經歷而唔想有小朋友的話就比較難改變~

樓主都係同女友認真再傾下先la,
如果都係攞唔到共識,我覺得樓主放手會好d,
雖然放棄一個會想同佢結婚,希望一齊生活落去既人係好可惜,
但總好過累埋個細路,3個人都唔開心
baby仔 01:27 AM 10-21-10
點解樓主唔係諗方法定搞定問題 而係去諗分唔分手好?

= = 呢d野未必一定分手先解決問題...
delta 01:50 AM 10-21-10
其實如果攞唔到共識的話,除左分開重可以有咩方法?
呢個問題始終要有一方妥協,無理由試下生左先,接受唔到就送去孤兒院吧?
生左就無得返轉頭,好彩既就屈住唔開心一世or離婚,唔好彩盞害死佢地...
Ryokoryoko 08:44 AM 10-21-10
作者: baby仔:
點解樓主唔係諗方法定搞定問題 而係去諗分唔分手好?

= = 呢d野未必一定分手先解決問題...
好想知有咩高招……

如果男唔要細既,女要,叫既女生完擺去第二度養?

如果女唔要細既,男要,叫既男搵個mistress生,生完由個mistress養?
HI_Ricky 12:50 PM 10-21-10
其實要小朋友 有乜唔好呢?
司狼神威 12:53 PM 10-21-10
我個人覺得的確是可以考慮到"分手"既地步......
始終生一個小朋友責任很大 而且分手、離婚、有小朋友再離婚大家又覺得那樣比較嚴重?
=================================
雖然說得比較恐怖,不過我是不建議分手收場啦
有時生小朋友不止是兩個人既事,很多時還是兩個家庭的事
可能自己亞媽 / 未來外母好想抱孫呢? 未來外母就都算( )
唔通到時又要嚴重到要脫離母子關係? (純粹講笑)

人在不同階段的想法會變的,有人結婚之後沒小朋友 覺得家庭會有個缺憾,
又可能經濟問題 沒能力給孩子一段人的需要( 雖則我也很討厭沒能力還要生一堆小孩的....)
自己過去的經歷,甚至是對世界的未來死心
原因可以多得很

如果因為不想要孩子而吵架,倒不如跟另一半討論一下不想要小孩原因是什麼吧?
歌絲˙暮斯 12:59 PM 10-21-10
作者: HI_Ricky:
咩都好, 無錢最唔好, 特別係香港地
delta 01:21 PM 10-21-10
咁...要小朋友又有乜好呢?
要講既兩邊都可以有一堆想要/唔要既原因,根本無絕對正確的答案...
HI_Ricky 01:58 PM 10-21-10
作者: delta:
咁...要小朋友又有乜好呢?
要講既兩邊都可以有一堆想要/唔要既原因,根本無絕對正確的答案...
首先~ 你我他, 都係生出黎,咁自然的事,成年左去生育不對嗎?
所以係唔想生果方必需提出充份理由去推反,而唔係想生果方provide 有幾好law
delta 03:00 PM 10-21-10
首先~ 你我他, 都係生出黎,咁自然的事,成年左去生育不對嗎?
所以係唔想生果方必需提出充份理由去推反,而唔係想生果方provide 有幾好law
你我他,有權選擇出唔出世的嗎?
就好似有小孩係開心,健康既環境下長大,
亦有d人為左綁住對方,or為自己利益而生小孩,
呢種事成日都有,呢種情況下生活既小孩算幸福嗎?
出世前你無機會知道or選擇出唔出世,但出世後有權選擇之後既路黠走

每個人都有想要同唔想要小孩子的理由的
理由呢d好主觀,我覺得啱唔代表你覺得啱,
我自己覺得討厭小孩子而唔想生已經係一個好充分的理由,
或者有人覺得而家唔鍾意唔代表以後都鍾意,但邊個可以知道以後既事?
如果結婚幾年之後發覺都係接受唔到,唔通個時先離婚?

我自己無宗教信仰,亦唔同意為左傳宗接代而生小孩,
生小孩應該係兩個人有共識,希望有屬於佢地的下一代而生,
而唔係單純話生小孩係自然的事就去生,到生左先發現有問題的話已經太遲...
Ryokoryoko 06:17 PM 10-21-10
作者: 司狼神威:
可能自己亞媽 / 未來外母好想抱孫呢? 未來外母就都算( )
唔通到時又要嚴重到要脫離母子關係? (純粹講笑)
點脫離,kui都係你阿媽,唔到你揀。

但老公,老婆,原本就係陌路人。道不同,不相為謀。
haruka 06:36 PM 10-21-10
作者: Ryokoryoko:
點脫離,kui都係你阿媽,唔到你揀。

但老公,老婆,原本就係陌路人。道不同,不相為謀。
好一句道不同,不相為謀

講真,而家呢個世界,又或者唔好講到咁大,呢個香港都已經夠多人啦
而且日日返工行街搭車都見到好多「死小孩」
仲有好多唔識教細路嘅父母
……

如果因為呢D原因而唔生小朋友,我覺得都無可口非,始終養大一個小朋友係要有好大責任先至得
唔係話成年人就一定要生育
個個人都有權去選擇要定唔要下一代

得唔到呢個共識而結婚,之後互相埋怨好咩?
Kaiser 08:07 PM 10-21-10
因為呢個原因而分手係咪兒戲,其實真係好觀點與角度...

或者退一步諗,自己唔想要小朋友的諗法係咪咁堅決??
正如其他版友講,可能過一段時間你會有所改變

生仔呢D野,講真你等得,你女朋友唔等得
俾我,我都唔想自己做高齡產婦

最好都係講清楚大家想生/唔想生的原因
但唔好去否定佢想生/唔想生的理由,因為呢D野根本就無絕對的答案

聽完佢的諗法之後,再用佢的角度去諗下,睇下自己個諗法會唔會有改變?
地場衛 09:20 PM 10-21-10
我唔想要小孩既原因係,要養一個小孩唔少錢就唔在講,如果生得佢出黎就得要負責任

供書教學,衣食住行已經夠煩,仲有吃喝玩樂等等問題,同埋唔鐘意「死小孩」

仔既話就唔太喜歡,女既話好d(我應係蘿莉控),不過到時有公主病就幣......

簡單d講嫌麻煩、錢銀要洗好多同唔想害左一個新生命

而佢思想就較傳統,要傳宗接代
Norm 11:07 PM 10-21-10
呢個問題其實很重要,更重要既係呢個問題有時限性,解決唔到就好可能要分手...因為女方如果堅持的話,佢不能等你太多時間去改變心意
次期Cekehe 12:07 AM 10-22-10
作者: 地場衛:
我唔想要小孩既原因係,要養一個小孩唔少錢就唔在講,如果生得佢出黎就得要負責任

供書教學,衣食住行已經夠煩,仲有吃喝玩樂等等問題,同埋唔鐘意「死小孩」

仔既話就唔太喜歡,女既話好d(我應係蘿莉控),不過到時有公主病就幣......

唉......
如果可以將我個前女友,同你個女朋友的思想掉轉,
咁我就唔駛同佢分手,而你又唔駛搞到咁頭痕......
HI_Ricky 02:50 AM 10-22-10

咁你認該為左大家, 應早點分手,唔好浪費人地青春....
HI_Ricky 02:53 AM 10-22-10
作者: delta:
你我他,有權選擇出唔出世的嗎?
就好似有小孩係開心,健康既環境下長大,
亦有d人為左綁住對方,or為自己利益而生小孩,
呢種事成日都有,呢種情況下生活既小孩算幸福嗎?
出世前你無機會知道or選擇出唔出世,但出世後有權選擇之後既路黠走

每個人都有想要同唔想要小孩子的理由的
理由呢d好主觀,我覺得啱唔代表你覺得啱,
我自己覺得討厭小孩子而唔想生已經係一個好充分的理由,
或者有人覺得而家唔鍾意唔代表以後都鍾意,但邊個可以知道以後既事?
如果結婚幾年之後發覺都係接受唔到,唔通個時先離婚?

我自己無宗教信仰,亦唔同意為左傳宗接代而生小孩,
生小孩應該係兩個人有共識,希望有屬於佢地的下一代而生,
而唔係單純話生小孩係自然的事就去生,到生左先發現有問題的話已經太遲...
你諗得太復習左.......
藍莓咖啡 09:42 AM 10-22-10
你諗得太復習左.......
複雜!? 呢個問題好重要!!!
邊個保證佢生左出黎之後真係會鍾意個小朋友?
遲d可能唔係咁諗, 遲到幾時?
Seppie 09:52 AM 10-22-10

如果你既小孩係死小孩
一定係你做父母既責任
想自己小孩唔死既, 自己搵岩方法教好佢lor!!!
怕怕怕怕, 怕有咩用?????

算啦你
你講咁耐你心裡都有答案啦 =.=
你數咁耐都係想分手je, 分lor
不過你到n年後睇番件事, 為左咁少, 可以好好傾既問題而分手
你會覺得自己好幼稚
1 2 3 4 

返回主題版面