Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-13-14, 02:17 AM   #1
leo1988
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2011
[求救]欠薪一問

請大家俾俾意見,謝謝

我係4月中係朋友介紹之下,去左一間墨西哥餐廳做part time,時薪50

到左5月23號我自行離職,我自己計過人工應該有7000左右,當時間鋪頭話會盡快出糧俾我

但到左今日,都未出糧俾我,之前問過幾次,介紹我個朋友同個老細都話會盡快出糧俾我

跟住6月中出左1000蚊俾我,跟住我打去追,佢又話要再計

到左今日都未出俾我,打俾個朋友佢話叫我自己追,佢插手唔到

問題是,我返呢間part time,因為係小生意細鋪仔,無簽約同唔使打卡,更加唔使講係無mpf或者離職證明之類,無返工紀錄的,惟一可以證明我返工只有員工whatsapp群組個返工更期

個老細幾次話忙無出俾我,但入一入戶口其實好快,佢係唔係有心唔出呢?

有無機會個朋友同老細食我夾棍?

大家認為我係咪時侯要去勞工處?

因為勞工法例好似離職7日內要出糧
leo1988 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-14, 01:06 PM   #2
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
卡都冇得打,點計糧?

你番八個鐘,老細話你番一個鐘
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-14, 01:11 PM   #3
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
作者: leo1988 查看文章
請大家俾俾意見,謝謝

我係4月中係朋友介紹之下,去左一間墨西哥餐廳做part time,時薪50

到左5月23號我自行離職,我自己計過人工應該有7000左右,當時間鋪頭話會盡快出糧俾我

但到左今日,都未出糧俾我,之前問過幾次,介紹我個朋友同個老細都話會盡快出糧俾我

跟住6月中出左1000蚊俾我,跟住我打去追,佢又話要再計

到左今日都未出俾我,打俾個朋友佢話叫我自己追,佢插手唔到

問題是,我返呢間part time,因為係小生意細鋪仔,無簽約同唔使打卡,更加唔使講係無mpf或者離職證明之類,無返工紀錄的,惟一可以證明我返工只有員工whatsapp群組個返工更期

個老細幾次話忙無出俾我,但入一入戶口其實好快,佢係唔係有心唔出呢?

連某大____ 書公司都拖糧唔出,上左庭,判贏左的,都一樣可以唔出..
所以你都係放棄吧啦,買個教訓下次唔好亂信人...

不過見議 你報警備案,等唔好有下個受害者,仲算做返一點善事..

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-14, 01:11 PM   #4
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
正路去勞工處,不過你無證明好難搞
邪道等人多時去餐廳門口舉牌申訴欠薪,佢有人出黎傾就8折收人工,記住唔好入無人地方傾
佢打開門口做正當生意,好難唔理你,自己戴埋太陽眼鏡口罩,再up上[你頻道]

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨

此篇文章於 07-13-14 01:14 PM 被 T.K. 編輯。
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-14, 01:19 PM   #5
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
刑事黎,有得追

A. 勞資審裁處的簡介
http://www.hkclic.org/tc/topics/empl...abourTribunal/
將個案訴諸法院前,閣下應考慮嘗試以調解方式將事件解決。勞工處的勞資關係科可協助勞資雙方迅速及和平地解決紛爭。勞工處的電話熱線是 2717 1771 ,電郵是 enquiry@labour.gov.hk

http://inews.mingpao.com/htm/INews/2...9/gb50817p.htm
僱傭修訂法生效欠薪刑事化 (08:17)

僱傭修訂條例今日生效,在勞資審裁處被裁定需支付欠薪的僱主,若兩周內不繳款,可判罰35萬元和囚3年。
《2010年僱傭(修訂)條例》就僱主拖欠裁斷款項訂立為一項新的刑事罪行的條文今日生效。
根據《修訂條例》,僱主若故意及無合理辯解而不支付勞資審裁處或小額薪酬索償仲裁處的裁斷款項,而有關款項包括《僱傭條例》下附有刑事制裁的工資及權利,將會被檢控。
若僱主故意及無合理辯解而沒有在到期須繳付日後14天內支付裁斷款項,即屬違法,最高刑罰為罰款35萬元和監禁3年。
此外,當法團故意不支付裁斷款項時,若證明是在法團董事或負責人的同意、縱容或疏忽下所犯,則該董事或負責人亦犯了相同罪行,可被判相同罰則。如商 號的某合夥人故意拖欠裁決款項是在其他合夥人或涉及管理的人員的同意、縱容或疏忽下所犯,則該其他合夥人或管理人員亦犯了相同罪行,可被判相同罰則。
勞工及福利局局長張建宗說:「《修訂條例》兼顧勞資雙方的利益和關注,既加強阻嚇逃避履行勞審處及仲裁處裁決的情況,又確保不會影響真正有財政困難或其他確實理由的僱主,是勞資雙方包容互諒的成果。」
他說:「拖欠裁斷款項刑事化是維護勞工權益的重大里程碑,也是香港勞工政策一大突破,得來不易。有關條文今日生效,我感到十分欣慰。」
勞工處已印製《2010年僱傭(修訂)條例》簡介,以協助僱主、僱員和市民了解有關修訂條文,簡介可於勞工處轄下勞資關係科各分區辦事處及在各區民政事務處索取。該份簡介亦可於勞工處網頁下載(http://www.labour.gov.hk/tc/public/c...2717-1771。
(即時新聞)

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.

此篇文章於 07-13-14 01:24 PM 被 ( ゚ω゚)? 編輯。
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-14, 01:24 PM   #6
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: ( ゚ω゚)? 查看文章
刑事黎,有得追

http://inews.mingpao.com/htm/INews/2...9/gb50817p.htm
僱傭修訂法生效欠薪刑事化 (08:17)

僱傭修訂條例今日生效,在勞資審裁處被裁定需支付欠薪的僱主,若兩周內不繳款,可判罰35萬元和囚3年。
《2010年僱傭(修訂)條例》就僱主拖欠裁斷款項訂立為一項新的刑事罪行的條文今日生效。
根據《修訂條例》,僱主若故意及無合理辯解而不支付勞資審裁處或小額薪酬索償仲裁處的裁斷款項,而有關款項包括《僱傭條例》下附有刑事制裁的工資及權利,將會被檢控。
若僱主故意及無合理辯解而沒有在到期須繳付日後14天內支付裁斷款項,即屬違法,最高刑罰為罰款35萬元和監禁3年。
此外,當法團故意不支付裁斷款項時,若證明是在法團董事或負責人的同意、縱容或疏忽下所犯,則該董事或負責人亦犯了相同罪行,可被判相同罰則。如商 號的某合夥人故意拖欠裁決款項是在其他合夥人或涉及管理的人員的同意、縱容或疏忽下所犯,則該其他合夥人或管理人員亦犯了相同罪行,可被判相同罰則。
勞工及福利局局長張建宗說:「《修訂條例》兼顧勞資雙方的利益和關注,既加強阻嚇逃避履行勞審處及仲裁處裁決的情況,又確保不會影響真正有財政困難或其他確實理由的僱主,是勞資雙方包容互諒的成果。」
他說:「拖欠裁斷款項刑事化是維護勞工權益的重大里程碑,也是香港勞工政策一大突破,得來不易。有關條文今日生效,我感到十分欣慰。」
勞工處已印製《2010年僱傭(修訂)條例》簡介,以協助僱主、僱員和市民了解有關修訂條文,簡介可於勞工處轄下勞資關係科各分區辦事處及在各區民政事務處索取。該份簡介亦可於勞工處網頁下載(www.labour.gov.hk/tc/public/content2_3.htm)。有關《修訂條例》的查詢,可致電勞工處熱線2717-1771。
(即時新聞)
依家裁唔裁到都成問題
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-14, 02:03 PM   #7
1q1q1q
Game Master

註冊日期: Apr 2003
引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
連某大____ 書公司都拖糧唔出,上左庭,判贏左的,都一樣可以唔出..
所以你都係放棄吧啦,買個教訓下次唔好亂信人...

不過見議 你報警備案,等唔好有下個受害者,仲算做返一點善事..
贏咗唔出, 可以申請清佢盤.

1q1q1q 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-14, 04:43 PM   #8
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
乜野證明都冇
就算想幫到好難

打去勞資關系科問/幫啦

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-14, 07:15 PM   #9
凍檸茶>﹏<
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2005
3DS Friend Code0387 9197 5242
其實果1000蚊係唔係經銀行出?
入去同佢再餐廳內傾,錄音錄片
然後報案,再比出糧記錄
工作時間,
同你間鋪有無閉路電視,有的話可以話比佢聽等佢查
有固定時間出入都可以証明你有一定時間係入面工作
錄音錄片係必要時用出來

ウチの姫さまがいちばんカワイイ:82268032
GBf 1131127
凍檸茶>﹏< 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-14, 12:09 AM   #10
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:
作者: 1q1q1q 查看文章
係可以....不過律師費自費之麻.....仲要審你一年半載,然後又要成日請假出庭..
所以實際真係廢的........現實就係搵人私下解決好過信勞功處.

舊 07-14-14, 12:10 AM   #11
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:

間舖除左你之外仲有無其它員工被拖糧?

其實你做左噤多年廚房, 間舖營運是否健全你自己心裏有底

有無試過出去收下風?! 例如個老細係咪出名拖糧 or 拖貨數

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-14, 12:14 AM   #12
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
係可以....不過律師費自費之麻.....仲要審你一年半載,然後又要成日請假出庭..
所以實際真係廢的........現實就係搵人私下解決好過信勞功處.
有傳幾年前東京麵包大厰清盤被走貨數果班供應商最後就係搵財仔先收得返條數 //

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-14, 02:12 AM   #13
leo1988

唔該晒咁多位板友先

呢個老細其實係出糧時間方式係亂咁黎,有另外一個員工負責編更期計返工時數,
個老細平時隔幾星期出一次糧,咁岩佢落鋪頭見到任何人有返工的話,就直接出現金俾你,而出左俾你係唔使簽任何野又唔會有糧單,基本上要自己計住自己返工時間,出條數岩無異議就係咁

我咁岩幾次出糧既時候係放假無返工,所以佢無出到俾我,結果幾期糧一路拖拖拖左兩個幾月
舊 07-14-14, 02:15 AM   #14
leo1988

引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
間舖除左你之外仲有無其它員工被拖糧?

其實你做左噤多年廚房, 間舖營運是否健全你自己心裏有底

有無試過出去收下風?! 例如個老細係咪出名拖糧 or 拖貨數
間野賺到笑啦

租平,食物cost極低,最貴成本都係請人,求其一日做三四千已經有賺,有時旺起上黎做萬幾蚊生意

幾間分店計埋,個老細一個月可以淨袋十萬

只係佢拖我糧
舊 07-14-14, 03:55 AM   #15
1q1q1q
Game Master

引用:
間野賺到笑啦

租平,食物cost極低,最貴成本都係請人,求其一日做三四千已經有賺,有時旺起上黎做萬幾蚊生意

只係佢拖我糧
佢賺幾多, 都佢俾唔俾係2件事黎. 基本上係冇關係
負責任既老闆, 自己賣樓, 都會出糧俾D員工.
XX既老闆 (即係某首富咁), 係唔出就唔出.

舊 07-14-14, 01:38 PM   #16
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
被欠薪拖糧...樓主有無證據都要去勞記備案先架喇~

http://www.openrice.com/restaurant/s...=123842&tc=sr1
樓主係呢間做乎a

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-14, 01:48 PM   #17
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
有傳幾年前東京麵包大厰清盤被走貨數果班供應商最後就係搵財仔先收得返條數 //
咁人地欠得多至幾十萬或上百萬,財仔緊係接job啦.
欠幾千財仔唔打到你打橫返出去已經比面,唔好話收數.

舊 07-14-14, 02:04 PM   #18
leo1988

引用:
作者: Busconcamp 查看文章
被欠薪拖糧...樓主有無證據都要去勞記備案先架喇~

http://www.openrice.com/restaurant/s...=123842&tc=sr1
樓主係呢間做乎a
難道你知道了什麼嗎?
舊 07-14-14, 02:13 PM   #19
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
網友並不能解決你所有生養死葬問題
請找勞工處
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-14, 02:17 PM   #20
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
話實,咩都冇上埋勞工處都未必幫到你。不過如果真係想同佢玩既,你咪喺佢最忙果D時段上去嘈囉,一個星期幾日每次擾攘幾十分鐘就夠令佢癲。
你唔駛交租不過佢要。

不過最後佢俾錢你,定係出錢搵人劈你就好難講。

舊 07-14-14, 02:20 PM   #21
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
難道你知道了什麼嗎?
紅字露端兒而已(墨西哥餐廳+幾間分店)...
香港有幾多間墨西哥餐廳丫...
再加上係有幾間分店...只要厚多士咁上OR睇睇...ha~ha~
引用:

引用:
間野賺到笑啦

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363

此篇文章於 07-14-14 04:08 PM 被 Busconcamp 編輯。
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-14, 02:39 PM   #22
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
出果一千係CASH定入數?
去左勞工處先啦
如果佢都話幫你唔到唔會晒你好多時間
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-14, 10:05 PM   #23
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
樓主真係黑仔!喜見你終於立定決心轉工了,但又遇到個衰老細
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-14, 11:22 PM   #24
YALIU
儲錢中...

註冊日期: Mar 2006
引用:
作者: 1q1q1q 查看文章
唔過1m無得攪…
YALIU 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-14, 03:12 AM   #25
1q1q1q
Game Master

引用:
作者: YALIU 查看文章
唔過1m無得攪…
去小額告訴幾百就OK. 唔使律師架.
你揸住個判決贏硬, 跟住佢唔俾就可以清佢盤. 俾按金5千2就OK.

http://www.judiciary.gov.hk/tc/crt_s...xecution_c.pdf

佢咁大間鋪, 冇理由幾千蚊都冇.

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
求救?點解我有個17gb 既file 想抄去我個1tb 外置hdd....... delkong 手機資訊/電腦軟硬討論 0 05-08-12 01:23 AM
[求助]求救!求救!暗瘡問題 爛佬 ~清談館~ 18 12-04-06 11:57 PM
[求救] 個卓面唔見jor [/求救] mudhole 手機資訊/電腦軟硬討論 2 03-10-05 09:58 PM
求救求救: 戰爭資料 Madoka 學術文化綜合研討區 24 02-12-05 03:01 PM
[求救]有冇program可以scan同鏟spyware??[/求救] ET仔 手機資訊/電腦軟硬討論 2 09-19-03 01:07 PM

現在的時間是 04:54 AM

手機版 | APP版