Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 05-18-11, 06:46 PM   #1
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
點睇一個女仔對自己係喜歡定討厭?

話說我係一月個陣識左個女仔
學生黎
基本上,除左第一次見面識佢果陣見過佢外,都無見過面(因為撞正佢要應付學期尾考試)
其實我同佢,從嚴格黎講,真係連朋友都扯唔埋,但就係一個好「知音」(邊有朋友真係一次都唔見面?)
我有佢電話,我同佢傾電話,真係乜都傾一餐,但全部都係我搵佢
但我同佢傾,佢有煩惱都會同我商量,有唔開心都會同我講,當然我都會咁
平均都係兩個星期到一個月會聯絡一次(怕煩到佢......)
又比兄弟串我話我找佢比佢找自己女友的次數仲要多
而且傾得多,發覺我同佢性格真係好似
另外,我每次通電話.真係全部人之中佢傾得最多,最多試過真係傾左接近兩個鐘

其實無可否認,我對佢係有意思,我估佢應該係知道我的心意(因為有時我會有意無意咁開玩笑,有時借D意讚佢)
我想找日同佢食飯,但到而家都係真係得過講字
一來我無勇氣去做,二來近日我忙到飛起,而且佢係語氣上,都係好似D唔係咁想咁,唔知有無感覺錯誤........
我都唔知佢對我係好感?定係朋友?定係討厭?
因為我很怕再一次受傷了,而且唔想因為咁,又無左個好知音.......
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-11, 06:48 PM   #2
才子
Ultimate Gamer
量地總監

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDMr_Bean9060
不如你講返上次壇野點收科先

(`・ω・´)
才子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-11, 06:49 PM   #3
sunhikari
Crazy Gamer

引用:
作者: 才子 查看文章
不如你講返上次壇野點收科先
邊壇?
舊 05-18-11, 06:58 PM   #4
才子
量地總監

引用:
作者: sunhikari 查看文章
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=204348
先講返自己的情況先吧(貼返條LINK比大家睇之前搞乜鬼)
呢幾個星期次次都做唔到佢,今日又咁啱,又係公司的公眾地區撞佢排隊做野,我嘗試揮手打招呼,佢見到我,又是給我一個充滿笑容的面打招呼,但唔知係咪錯覺,好似今次的笑容特別甜美,令我覺得佢對我看似都有點意思,但可能只是我的胡思亂想吧.......

另外,話說我昨日放假時,另一個DEPARTMENT黎左個新的女同事,無可否認真係幾靚女,但點都會結識下當識多過新朋友,至於係咪溝人就等詳細接觸過係咪啱先再算,但可惜的是公司到再少有兩隻同DEPARTMENT的餓狼看準對方(人家都係黎左頂多兩日就對人起啖.....),其中一隻放工仲問我有無溝緊的對像,我話而家情況係無法埋手,而且我無講對剛來的新人有興趣,我反問返佢係咪對人有興趣,佢仲即刻答係......

但回到家回想,其實我咁做係埋一個好差的表現呢?
因為點講,對像最終只得一個,但為左可以結識更多的女性增加機會,就不斷接觸,好似調返轉頭好似收兵(或被收兵?)咁,好似好差的行為咁

自己未正式拍過拖,都唔知咁算唔算亂來了
引用:
之前,有位新黎的女同事(另一個部門)到左
原本只係當好普通的同事看待
但卻好偶然的情況之下同枱食左一個星期飯,
相處之下,我覺得同佢性格上幾似,而且佢都算比晒SINGLE我(係短短一星期內係近乎被人查家宅咁濟,我識朋友真係未試過咁)
所以想嘗試接觸佢更多,
但問題來了:

1.OFFICE環境係是非多到離譜的地方,人地講少少密計,可以唔駛一個下午便整個OFFICE(包其他部門.......)
2.佢係靚女一名,有其他追求者我都理解,但問題係有個玩女衰神都想溝佢,仲要係同部門的,每次見親佢地一齊都係無名火起
3.我好好彩地可以同佢嘗試單獨外出(因為某D原因),但自此之後我同佢都好少交談(之前佢都會同我傾下計),而且我約佢食早餐或者LUNCH都會有D保留(唔敢確定出唔出到,但又無話出唔到)但個玩女男卻每次約佢食早餐或者LUNCH都會去到,我有一朝就係見住佢地咁買齊早餐返到OFFICE食,唔開心左成日

但又不是得衰野的,之前我都有同佢提過我就生日,但已經預左佢唔會記得,但沒想到生日個晚就收到佢SEND比我的生日MESSAGE(需然係比較行貨但絕對唔係馬虎個種)之後個日仲請我食糖(這個需然係好平常),但卻覺得滿心幸褔的感覺

咁係昨日收工時,收到佢的SMS,叫我比電話佢,但咁啱我個邊開會,最終拖左成個鐘先覆到電話
佢第一句講的,係叫我唔好嬲佢地部門個D人,話無人做金手旨,係佢地個邊的呀頭見我地成日係度好似阻佢做野咁,所以同我地果邊呀頭講,驚我比人罵咁,咁我同佢講話乜事都無,開會個時都只係提過下,但我無嬲過佢地個邊D人,係嬲都係嬲個玩女男,咁佢問我嬲D乜,咁我就唯有担白同佢講左(有D事非成份),我都叫佢小心D個玩女男,唔想一個咁好的女仔比人玩,咁佢都話可能係流言,但都會小心D,而且佢話同佢只係同事,話個玩女男無追佢,只係教佢同提佢,而且佢都知公司係佢身邊發生好多事(其實我覺得佢知道好多人想追佢,包括我),佢而家只係想同D同事和睦相處,我話會得閒打比佢,佢都話OK,咁最後嘗試約食LUNCH告終

但冷靜一想,其實佢係咪想護住個玩女男呢?因為其實呢D野佢唔駛同我講都得,佢都好似有D刻意SAY SORRY的感覺,好怪咁,而且公司又傳佢有人約佢出街(我問佢佢只係話同佢細妹出街),但今日打左兩次電話(一個下午一個晚上)都係長響無人聽,今日左思右想個電話,覺得有D含意咁,而且個玩女男咁接近佢,我又只能乾急好似乜都做唔到咁(唔通叫我殺左佢咩....),我又明知呢D野絕對唔急得.......

唉......我就黎諗到人都痴線了....有誰可以比到意見我呀.......
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

比較想知個ending

今次壇野同上次壇野有冇關連?

(`・ω・´)
舊 05-18-11, 07:01 PM   #5
sunhikari
Crazy Gamer

引用:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

比較想知個ending

今次壇野同上次壇野有冇關連?
嘩....咁都比人起底
兩單野無關連的
結局就唔講啦.......
舊 05-18-11, 08:14 PM   #6
二伍
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
豆大人記性真好
樓主係唔係好肚餓?
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-11, 09:13 PM   #7
sunhikari
Crazy Gamer

引用:
作者: 二伍 查看文章
豆大人記性真好
樓主係唔係好肚餓?
其實真係考慮過我應唔應該貼出黎
因為呢到真係花生有太多了

講到識多少少女仔,同D女仔有好感就比人話肚餓
唉....只怪我太天真,以為你地亂吹就算,根本係食花生MODE,無理人感受
亦侮辱左我的人格,

我就講一次,以前個D我比人拒絕晒,OK
我真係以後都唔講,CLOSE TOPIC算
舊 05-18-11, 09:17 PM   #8
才子
量地總監

引用:
其實真係考慮過我應唔應該貼出黎
因為呢到真係花生有太多了

講到識多少少女仔,同D女仔有好感就比人話肚餓
唉....只怪我太天真,以為你地亂吹就算,根本係食花生MODE,無理人感受
亦侮辱左我的人格,

我就講一次,以前個D我比人拒絕晒,OK
我真係以後都唔講,CLOSE TOPIC算
咁易火滾點溝女呀帥哥...

你要定期約下條女出黎飲飲食食, 燒下銀紙先得架
齋係電話呃水吹有鬼用咩

(`・ω・´)
舊 05-18-11, 09:25 PM   #9
sunhikari
Crazy Gamer

引用:
咁易火滾點溝女呀帥哥...

你要定期約下條女出黎飲飲食食, 燒下銀紙先得架
齋係電話呃水吹有鬼用咩
你試下比人起完個底,唔想再提起,之後唔知頭唔知路的旁人話你肚餓亂食野個種感覺
唔好受LO

我都有諗過,但咁啱撞正大家都唔得閒,我係驚約唔到人出黎姐......
舊 05-18-11, 09:26 PM   #10
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
都係果句,放鬆d 先喇,
唔好少少野就諗得咁嚴重,
例如傾多左電話就覺得對方會唔會對自己有好感、甚至人地就係自己o既..................................
本身都唔係成日見面,點談得上對方會唔會有鍾意你呢

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-11, 09:34 PM   #11
才子
量地總監

引用:
你試下比人起完個底,唔想再提起,之後唔知頭唔知路的旁人話你肚餓亂食野個種感覺
唔好受LO

我都有諗過,但咁啱撞正大家都唔得閒,我係驚約唔到人出黎姐......
咩起底咁難聽呀, click 兩click已經見到你d戰績啦帥哥...
老老實實你咁唔好老脾點溝女呀, 有女都比你嚇走啦, 唔好話溝女呀, 出黎搵食都唔襟撈啦,
係科林都可以咁樣, 真係唔敢想像現實的你係點樣

你逗下佢幾時得閒囉, 我總唔信一個學生day day都唔得閒囉, 食個飯咋wor
幾次都比唔到時間你, 就摺埋佢算了...
齋傾電話完全冇用囉, 鬼知佢想點咩

我以前溝女, d女半夜三更都肯見我囉

(`・ω・´)
舊 05-18-11, 09:48 PM   #12
sunhikari
Crazy Gamer

引用:
作者: Middle 查看文章
都係果句,放鬆d 先喇,
唔好少少野就諗得咁嚴重,
例如傾多左電話就覺得對方會唔會對自己有好感、甚至人地就係自己o既..................................
本身都唔係成日見面,點談得上對方會唔會有鍾意你呢
唔係放唔放鬆的問題,而係....都唔知點講了
應該咁講,自己想去追,但無勇氣去追LOR

其實我同佢都好同意一樣野,就係我地的關係,我地都覺得怪
話係朋友,但又唔可以話朋友,但就很好傾,我都未試過同人完全唔停口咁傾左接近2個鐘(連我D兄弟都未試過)

所以話怪又怪得好緊要,都唔知點,而家都係對人有好感,但都有意思想追人....

引用:
咩起底咁難聽呀, click 兩click已經見到你d戰績啦帥哥...
老老實實你咁唔好老脾點溝女呀, 有女都比你嚇走啦, 唔好話溝女呀, 出黎搵食都唔襟撈啦,
係科林都可以咁樣, 真係唔敢想像現實的你係點樣

你逗下佢幾時得閒囉, 我總唔信一個學生day day都唔得閒囉, 食個飯咋wor
幾次都比唔到時間你, 就摺埋佢算了...
齋傾電話完全冇用囉, 鬼知佢想點咩

我以前溝女, d女半夜三更都肯見我囉
我想話,我都有睇情版LOR,有時我睇到你地D言論有時會好過火
有D野,人地唔想記起,難得吾記得,你就無必要提,更何況我又唔係一個月就出幾個呢D POST的人,你咁搞法講到我係一個雜食到飛起的人LOR
舊 05-18-11, 10:02 PM   #13
才子
量地總監

引用:
我想話,我都有睇情版LOR,有時我睇到你地D言論有時會好過火
有D野,人地唔想記起,難得吾記得,你就無必要提,更何況我又唔係一個月就出幾個呢D POST的人,你咁搞法講到我係一個雜食到飛起的人LOR
一, 你覺得我地講野唔岩聽應該做cd-rom食花生啦, 係咪?
二, 出得POST就預左比人翻舊帳, 講野要負責任, 你諗你清楚吧
三, 見你又出返黎, 記得你之前壇大野, 連茶杯都引埋出黎咁勁, 關心下跟進下都正常吧
四, 我夠成日比班大爺串啦, 我有冇你咁大反應先
五, 你一年內出左三四個topic, 基本上我已經見到三個女主角, 係唔係瘋狂泡女真係自己知啦

睇黎上次失敗左都冇吸取教訓和經驗吧~

你上得黎當然想人幫你, 唔岩聽咪當睇唔到囉, 何必咁勞嘈呢
你真係想溝女就拿拿聲約人出下街, 了解下人地生活習慣先啦

(`・ω・´)

此篇文章於 05-18-11 10:16 PM 被 才子 編輯。
舊 05-18-11, 10:39 PM   #14
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
補充才子:某杯言明「不在情版發言」都被你釣到出黎,所以樓主千祈唔好介意大家記得你既事。

其實,我地呢度有d人(拿我自認先)把口有時臭d,不過係呢度實在常有太多舊例(鬼叫水靜河飛咩...)所以有時反應大左少少,大人有大量吧.…

回正題:現階段暫時冇評論,只能提醒你小心係「鐵達尼極限」作祟…

舊 05-18-11, 11:02 PM   #15
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
唔係放唔放鬆的問題,而係....都唔知點講了
應該咁講,自己想去追,但無勇氣去追LOR

其實我同佢都好同意一樣野,就係我地的關係,我地都覺得怪
話係朋友,但又唔可以話朋友,但就很好傾,我都未試過同人完全唔停口咁傾左接近2個鐘(連我D兄弟都未試過)

所以話怪又怪得好緊要,都唔知點,而家都係對人有好感,但都有意思想追人....

你而家情況同大家o係網上傾得好夾好開心果種情況差唔多,
只係你通過電話多左把聲同語氣.....
而且大家好傾,亦都未必等於會行到落去,
真係有幾 Friend 幾夾甚至有無緣,係要大家出唻親身相處交往過,先知端倪。
你係想約人就唔好諗咁多喇,做朋友咋,
你而家就諗到對方有無鍾意自己........................

另,作為版主,我自己未覺得太過火;
如果一d 以前o既事你唔想人提,其實你都可以試下直接講句唔想提,
大家都唔會迫你去講。
但你無權迫人唔去八卦你以前出過o既 post ....... 所以,出文前有時請諗清楚 =)

舊 05-19-11, 12:34 AM   #16
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
引用:
作為你朋友我覺得好傷心
明明你成日都搵我吹成3,4個鐘水
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-11, 02:02 AM   #17
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
得閒就約下佢
有意思應該會出黎

你唔行動人地鬼知你諗乜

舊 05-19-11, 02:17 AM   #18
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
香港人, 輕鬆點

簡單講... 考埋試忙完, 得閒就約下人出黎啦, 唔好得個講字... 女仔最憎人無口齒~
出多黎幾次先再諗下文都唔遲啦...

仲夏的戀愛... 後生真好~

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-11, 08:22 AM   #19
二伍

註冊日期: Sep 2002
大佬,肚餓唔係罪
有欲望係一件好事
太認真係溝唔到女架
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-11, 09:30 AM   #20
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
純路過,但看樓主有句比找自己女友還多,便不其然覺得有女友就唔好亂來啦。(如果係ex就當我無講過)

舊 05-19-11, 09:47 AM   #21
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
樓主真係情聖

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-11, 10:03 AM   #22
enishi

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
引用:
作者: irismong 查看文章
樓主真係情聖
相反,樓主可能係無經驗先會容易表錯情…

都係o個句,平常心先啦,唔好話對方,連自己係唔係鍾意都未知
真實相處下應該容易 d 有答案
由手機版發出
enishi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-11, 11:11 AM   #23
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
作者: 尼路 查看文章
純路過,但看樓主有句比找自己女友還多,便不其然覺得有女友就唔好亂來啦。(如果係ex就當我無講過)
應該唔係樓主找自己女友,
係樓主o既朋友找朋友自己o既女友

舊 05-19-11, 02:00 PM   #24
Kaiser
ドウケシ

註冊日期: Jul 2002
唔約出黎就只係齋估 我可以講的係咁多

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)
Kaiser 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-11, 07:52 PM   #25
iu fu pig
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
有D人係好易會有鍾意人o既感覺...
唔代表佢地係鍾意玩感情o既...

樓主是什麼大人物在下不知曉啦...

不過比意見的話總可以...
首先...成日傾電話的朋友...有時只係依排傾開..所以成日傾而已...(因為大概知道對方幾時得閒...同埋依排點...所以易開話題多點...)
其次就係...日日傾電話果種鍾意o既感覺...是否真係對別人有感覺...這點樓主你要認真諗清潔...
鍾意一個人或者追求一個異性唔係買野...近排想要這件就儲錢...過一兩個星期有新目標的轉過...

咁樣對你自己同被追求者都唔好...
至於前次失敗經驗只可以比你發現自己有什麼不足...
不應以作為今次追喜歡對像的絆腳石/借口
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 07:15 PM

手機版 | APP版