Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 06-18-05, 08:30 PM   #1
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
The accidental tourist: in retrospect

終於回來了... 個人不怎麼喜歡出 trip, 如果沒帶照相機, 可能早悶死異鄉了.
整理過一部份照片, 發覺外遊時在 notebook 上執相, 顏色反差都好難判斷, 結果看起來怪怪的, 唯有重執一次...

More...

此篇文章於 06-18-05 09:19 PM 被 KKH 編輯。
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-05, 01:40 AM   #2
ZERO NEKO
God of Gamer

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
真係服左你啦 遠征都帶隻牛龜去 (須則我都會)
買部i book la 顏色反差都好難易判斷 ^o^

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-05, 01:45 AM   #3
z_plus
Ultimate Gamer
長崎涼美

3DS Friend Code4768 7416 2420
PSN  IDzetaplusHKG
很漂亮的雲海呢。

想問問這幾幅是什麼東東?

↓小弟的個人photo album↓
http://www.fotop.net/zplus
z_plus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-05, 03:24 AM   #4
雨後天晴
Junior Member

註冊日期: Jun 2005
d相好靚a~
雨後天晴 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-05, 03:37 PM   #5
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: ZERO NEKO
真係服左你啦 遠征都帶隻牛龜去 (須則我都會)
買部i book la 顏色反差都好難易判斷 ^o^
講起牛龜.... 依個 trip 發現 牛龜+24-70@f/2.8, 影 10 張, 10 張都 backfocus, 唯有將所有相縮細... 雖然 前景DOF 淺過 後景DOF 係正常, 不過對焦點去左 前景DOF o既邊緣, focus off 少少就出事... 真麻煩...

ibook...... 公司指定 notebook 係 IBM Thinkpad 嘛, 我又冇錢買.... 不過見兩個美國同事一人一部 widescreen ibook, 佢係部 notebook 上 show 張 graph 俾我睇時, 佢一路講, 我一路講左 3 次 "you've got an ibook!"... 羨慕死人 ~~~ 不過佢部 ibook, 一部做得我兩部, 要拎佢出 trip 就真係要諗過. (葡萄果然是酸的... )
舊 06-19-05, 04:15 PM   #6
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: z_plus
很漂亮的雲海呢。

想問問這幾幅是什麼東東?
Thank you! 來回兩程飛機影左 1GB 左右o既雲海... 揀揀埋埋係依張最順眼.

張 6合1 係飛機機艙內一盞會變色o既燈.

舊 06-19-05, 09:07 PM   #7
ZERO NEKO
God of Gamer

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
引用:
作者: KKH
講起牛龜.... 依個 trip 發現 牛龜+24-70@f/2.8, 影 10 張, 10 張都 backfocus, 唯有將所有相縮細... 雖然 前景DOF 淺過 後景DOF 係正常, 不過對焦點去左 前景DOF o既邊緣, focus off 少少就出事... 真麻煩...

ibook...... 公司指定 notebook 係 IBM Thinkpad 嘛, 我又冇錢買.... 不過見兩個美國同事一人一部 widescreen ibook, 佢係部 notebook 上 show 張 graph 俾我睇時, 佢一路講, 我一路講左 3 次 "you've got an ibook!"... 羨慕死人 ~~~ 不過佢部 ibook, 一部做得我兩部, 要拎佢出 trip 就真係要諗過. (葡萄果然是酸的... )
用在10癲上有冇問題 , 若冇的話你就中獎了,希望是Cap鏡吧... 但是也有很多1仔
backfocus過案..

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-05, 10:57 PM   #8
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: ZERO NEKO
用在10癲上有冇問題 , 若冇的話你就中獎了,希望是Cap鏡吧... 但是也有很多1仔
backfocus過案..
咁又唔至於中獎 (冇 feel 覺得下期 mark six 我會一注獨得喎)...

而且又未到不能接受o既地部... 相機唔係萬能, 又唔會心電感應... half-press 多幾次睇真先影都 OK o既. (我個對焦點仍然o係個 DOF 入面)

況且支鏡過晒保養, 無謂俾錢 Canon. 而且香港 Canon 唔 pro 係事實, 愈整愈衰, 免啦.

10D 對焦點唔夠多, 大光圈之下, focus+recompose 好易出事, 依o的情況 frontfocus/backfocus 我都試唔少.

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
The accidental tourist KKH 照相館 16 06-12-05 01:20 AM

現在的時間是 09:31 AM

手機版 | APP版