Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 12-01-08, 01:33 AM   #1
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
新手??隨拍??試鏡??

記得站長好似講過咱們會員仔有時都可以出下聲,唔係次次都要版主出黎...
我有冇記錯呢?算啦,唔理~

我覺得呢...
唔係話影得唔好就唔可以Post...
但Post出黎的相要有討論的價值...
例如你自知影得唔好...想下次影好啲...
或者遇到問題...但唔知點解決...
Post出黎大家討論下...相信版主大人(當然包括)一定無任歡迎...
例1 例2

有同學被刪Post...
我真係覺得唔關張相影得好唔好事...
隨拍+試鏡...而且是自信作喔...即係咩意思呢?
即係純粹Review?
即係覺得自己影得好好上來Show off一下?
我就覺得影得麻麻(嗱,我冇話影得唔好就唔Post得呀),當Review睇亦睇唔出啲乜嘢...
Title叫試鏡更加令人覺得你係冇乜心機影...
衰啲講句...你話係咪抵死?

點都好...大家繼續加油
多啲影之餘都要多啲睇
曠闊一下眼光,睇下人哋又可以影成點...
千萬唔好喺度閉門造車,以為自己影得好就沾沾自喜...
求進步的心好重要的啊

廢話完了(逃
*不要拋石頭!!不要拋石頭!!/(>口<)\
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-08, 11:55 PM   #2
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
小餅說得好,有不少我也曾想過及認同

為甚麼要捉得嚴,為了甚麼,嚇新人走?討論區目的是甚麼?
想也知不會是吧?新人怕貼而不貼,連求進步的勇氣也沒有?
說自己沒資格貼或甚麼,那請繼續浸沉在你自己的隨拍,自我慰藉的世界吧
人被說不是時,心裏一定會不爽,不爽,那下次再改進吧,不衰給人看好甚麼也好
就作為原動力吧,如果一味堅持己見,連接受意見或多種看法,打好根基的覺悟也沒有
這裏是很不適合你的,或許某些地方的"很美/NICE PHOTO/好圖/多貼PLS/散景很美"的文化會更適合也不定

還有甚麼呢...再想想...到時再說再補充看法吧...

舊 12-02-08, 12:03 AM   #3
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
"很美/NICE PHOTO/好圖/多貼PLS/散景很美"

這樣沒意思吧!

個人想法是---如果是自己一關都不能過, 不貼也罷
而我亦覺得這裡各人的要求是比較高(至少不會有廢COMMENT, 而是狠插, 亦有理)
如果自己也覺得沒水準, 不論如何拍, 隨拍, 習作又好, 也沒意思

舊 12-02-08, 12:12 AM   #4
Paptimus
Ultimate Gamer

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDpaptimuslun
咁我又唔會既
有時影得太多, 當然把自己覺得比較好既幾張出黎比人評
我覺得好唔好都可以出下聲, 張相影得好, 固然可以比人體會到一種新既影法
唔好既, 都比大家有多一個認識錯誤既機會, 雖然理論係有, 但做係上黎都會受到環境同技術限制,
唯有不停影黎比人評, 好既keep住, 唔好既改左佢
大家努力吧, 我都係兩個月既經驗

舊 12-02-08, 12:16 AM   #5
The One
業餘歌手

引用:
作者: Paptimus 查看文章
咁我又唔會既
有時影得太多, 當然把自己覺得比較好既幾張出黎比人評
我覺得好唔好都可以出下聲, 張相影得好, 固然可以比人體會到一種新既影法
唔好既, 都比大家有多一個認識錯誤既機會, 雖然理論係有, 但做係上黎都會受到環境同技術限制,
唯有不停影黎比人評, 好既keep住, 唔好既改左佢
大家努力吧, 我都係兩個月既經驗
所以我都只係"暫時"唔貼"習作"
上兩次貼習作, 已經明白自己兩個最大問題
一. 構圖
二. 水平
如果我覺得有功課可以過得到自己
我絕對會交功課俾各位品評
如果唔得咪再做過囉
攝影就係咁架啦

舊 12-02-08, 12:19 AM   #6
Paptimus
Ultimate Gamer

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDpaptimuslun
引用:
作者: lauchai 查看文章
所以我都只係"暫時"唔貼"習作"
上兩次貼習作, 已經明白自己兩個最大問題
一. 構圖
二. 水平
如果我覺得有功課可以過得到自己
我絕對會交功課俾各位品評
如果唔得咪再做過囉
攝影就係咁架啦
都唔係ga, 上次你出post, 比人評水平問題
之後我去長洲影海都有專登留意依樣野, 所以錯未必壞事, 可能幫到自己又幫到人呢
出post多又唔代表咩野既, 最緊要帶出話題比人思考

舊 12-02-08, 12:26 AM   #7
The One
業餘歌手

引用:
作者: Paptimus 查看文章
都唔係ga, 上次你出post, 比人評水平問題
之後我去長洲影海都有專登留意依樣野, 所以錯未必壞事, 可能幫到自己又幫到人呢
出post多又唔代表咩野既, 最緊要帶出話題比人思考
所以我想影多D先
不停影又不停睇人地既相(類似閉關)
到自己覺得有番十張八張見得人既至攞出黎

論壇跳轉

現在的時間是 07:51 AM

手機版 | APP版