Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 04-28-11, 05:17 PM   #1
Greenhead
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2002
想買 ND 鏡

我想買 ND 鏡減光,如果想日光日白之下,拍都市d 人流穿梭往來,係唔係要買 ND400 或 ND1000 先做到個效果?

另外,呢類 Filter 係唔係一般永成萬成都會有得買?

Thanks!!
Greenhead 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-11, 02:12 AM   #2
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
你想拍人流穿梭往來, 即是仍然需要看到移動的人群, 那麼快門不能太慢, 需要大概 1/4s 或以上, 視乎場景.

Sunny 16 rule: 陽光普照情況下, f/16, 1/125s, ISO100. 所以需要減 5 級左右.

ND400 減 8 級幾, 足夠有餘, 反而減得太多會令快門太慢, 恐怕需要開放光圈或推高ISO來加快快門.
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-11, 11:56 AM   #3
Greenhead

引用:
作者: KKH 查看文章
你想拍人流穿梭往來, 即是仍然需要看到移動的人群, 那麼快門不能太慢, 需要大概 1/4s 或以上, 視乎場景.

Sunny 16 rule: 陽光普照情況下, f/16, 1/125s, ISO100. 所以需要減 5 級左右.

ND400 減 8 級幾, 足夠有餘, 反而減得太多會令快門太慢, 恐怕需要開放光圈或推高ISO來加快快門.
Thanks!!!

我作日出去永成問過,原來而家d ND 鏡可以好似 CPL 咁轉,自由調較減光.....

咁今日出去買一塊 ND2 - ND400 先。
舊 05-01-11, 01:08 PM   #4
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: rienno_ccw 查看文章
Thanks!!!

我作日出去永成問過,原來而家d ND 鏡可以好似 CPL 咁轉,自由調較減光.....

呢塊你要接受有一點偏色, 不過不太嚴重就是

Rice

舊 05-01-11, 09:45 PM   #5
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
Thanks!!!

你去永成問果塊, 應該是黑色紙盒果隻
真係唔好買, 轉到2/3左右, 就會嚴重偏色
我有朋友買番黎用, 完全唔掂, 真係要買
黎試, 去dc屋買塊二手玩啦, 真係唔岩用
都冇咁傷....

舊 05-03-11, 03:56 PM   #6
Greenhead

試玩過了,真係偏黃得好犀利!

唔買新了,睇下有無二手啦。
多謝大大意見!
舊 05-03-11, 04:18 PM   #7
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
用緊b+w塊nd110(減10級)
效果都唔錯 不過就冇mrc
但塊野香港唔見有
不過係evil bay都係hkd7xx (77mm)

Btw nd106(減6級)就有mrc同冇mrc
但有mrc就好貴

舊 05-03-11, 06:20 PM   #8
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: seetold 查看文章
用緊b+w塊nd110(減10級)
效果都唔錯 不過就冇mrc
但塊野香港唔見有
不過係evil bay都係hkd7xx (77mm)

Btw nd106(減6級)就有mrc同冇mrc
但有mrc就好貴
買得呢d野....平野冇好野啊

舊 05-03-11, 10:30 PM   #9
seetold
真貧窮堅冇錢....

引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
買得呢d野....平野冇好野啊
冇計...
110又唔出MRC...
106又唔夠黑...
買勁哥(KENKO)ND400,又驚有輻射

唯有死死氣入110

此篇文章於 05-04-11 02:27 AM 被 seetold 編輯。 原因: 改左應該易明D XD
seetold 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-11, 02:47 AM   #10
安東尼さん
Game Master
好人

註冊日期: Oct 2004
XBox Live Gamertagantony617
搭單一問,我遲下會去南歐。應該有大量海灘景。想問,
1. 想影到藍天藍海,應該用CPL定半ND?
2. 用超廣角 (11-16 DX) + CPL是否不智?

安東尼さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-11, 09:20 AM   #11
seetold
真貧窮堅冇錢....

引用:
作者: 安東尼さん 查看文章
搭單一問,我遲下會去南歐。應該有大量海灘景。想問,
1. 想影到藍天藍海,應該用CPL定半ND?
2. 用超廣角 (11-16 DX) + CPL是否不智?
Nd cpl 漸變Nd係完全唔同既野...
Nd減光:
減慢快門,影流水 人流 搖黑卡
增大需要用的光圈 日光日白的影人像

Cpl 濾光(?):
減少反光 增加飽和 當nd用xd

漸變Nd減少反差:
減少反差...

廣角梗係要配cpl 啦

舊 05-04-11, 06:47 PM   #12
安東尼さん
Game Master
好人

引用:
Nd cpl 漸變Nd係完全唔同既野...
Nd減光:
減慢快門,影流水 人流 搖黑卡
增大需要用的光圈 日光日白的影人像

Cpl 濾光(?):
減少反光 增加飽和 當nd用xd

漸變Nd減少反差:
減少反差...

廣角梗係要配cpl 啦
廣角配CPL唔會有光暗一忽忽的問題嗎?

舊 05-04-11, 07:43 PM   #13
seetold
真貧窮堅冇錢....

引用:
廣角配CPL唔會有光暗一忽忽的問題嗎?
你應該係指影個天時既問題?
冇記錯的話
視角大過90度就會開始有

自己覺得FF機上用20MM
都唔覺大問題

不過我用CPL主要都係濾反光
影個天藍天都係其次
平時行山D葉反晒光
一落CPL晒時唔同晒

所以個人覺得CPL係必買

舊 05-16-11, 09:56 AM   #14
Greenhead

我最想買 B+W 不過四圍都無貨,又趕住旅行要用。

最後去左瑩記買轉得既 ND 鏡, 77mm $630. 感覺:同永成賣果塊一樣有偏色既效果...成像質素唔知,無比較過。

等我過多幾日貼一兩張相上來先。
舊 05-16-11, 11:06 AM   #15
seetold
真貧窮堅冇錢....

引用:
我最想買 B+W 不過四圍都無貨,又趕住旅行要用。

最後去左瑩記買轉得既 ND 鏡, 77mm $630. 感覺:同永成賣果塊一樣有偏色既效果...成像質素唔知,無比較過。

等我過多幾日貼一兩張相上來先。
恭喜敗家成功
温馨提示:
用nd記得遮番個viewfinder

舊 05-16-11, 11:47 AM   #16
安東尼さん
Game Master
好人

引用:
你應該係指影個天時既問題?
冇記錯的話
視角大過90度就會開始有

自己覺得FF機上用20MM
都唔覺大問題

不過我用CPL主要都係濾反光
影個天藍天都係其次
平時行山D葉反晒光
一落CPL晒時唔同晒

所以個人覺得CPL係必買
唉支鏡個filter環跌凹左拆唔到UV...
知唔知Sigma整要幾耐?整要幾錢左右?(未過保)

舊 05-16-11, 12:28 PM   #17
seetold
真貧窮堅冇錢....

引用:
唉支鏡個filter環跌凹左拆唔到UV...
知唔知Sigma整要幾耐?整要幾錢左右?(未過保)
依個問題...
我諗你打電話去問sigma
應該會清楚過係依度問

舊 05-17-11, 06:33 AM   #18
安東尼さん
Game Master
好人

引用:
依個問題...
我諗你打電話去問sigma
應該會清楚過係依度問
我都想…但我身不在香港

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
想買DC,不過budget吾夠,因此想買S60,這部機ok嗎? johnnyleung2000 照相館 8 08-16-05 08:55 AM
想買notebook Francisau100 手機資訊/電腦軟硬討論 7 06-17-05 10:33 PM
想買衫~ cathy420 潮流版 11 05-20-05 04:50 AM
想買LCDmon kimtam 手機資訊/電腦軟硬討論 21 10-30-04 07:50 PM
想買5.1 Hidekii 影音館 5 01-24-04 03:26 PM

現在的時間是 12:03 PM

手機版 | APP版