Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 06-26-08, 11:37 PM   #1
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
底線

大家覺得,情侶相處之間,係咪應該要有底線(即容忍度)?
如果底線太高、似乎會太自我中心;太低,又無左自尊;
你地會覺得點樣o既底線先至適中?

(純粹個人分享,覺得人地條底線唔係自己果套、都請善意討論,謝謝 

My BlogFacebook微博

此篇文章於 06-26-08 11:40 PM 被 Middle 編輯。
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-08, 11:39 PM   #2
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: Middle 查看文章
大家覺得,情侶相處之間,係咪應該要有底線?

(純粹個人分享,覺得人地條底線唔係自己果套、都請善意討論,謝謝 
咩底線? 我從來冇諗過底線問題

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-08, 11:41 PM   #3
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
作者: 天童沙雪 查看文章
容忍對方o既程度呀

舊 06-26-08, 11:44 PM   #4
bid仔
Banned

註冊日期: Sep 2007
引用:
即係唔好做某D 佢覺得討厭既事?
定係你忍耐力極強
回題: 最憎人屈我買野比佢,仲要指名邊款 (受夠喇)
bid仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-08, 11:46 PM   #5
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

引用:
作者: bid仔 查看文章
即係唔好做某D 佢覺得討厭既事?
定係你忍耐力極強
可能真係幾強.....不過人物限定..............
我的底線係隨住對果個人的愛有幾深黎升降的.......

舊 06-27-08, 12:04 AM   #6
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
係一邊氹你、一邊又屈左你買,
定係唔氹、剩係扭計話要買邊樣邊樣?

舊 06-27-08, 12:05 AM   #7
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
引用:
可能真係幾強.....不過人物限定..............
底線可升可跌嗎?
我都係

舊 06-27-08, 12:26 AM   #8
bid仔
Banned

引用:
人物限定咪又係情人,家人
有時忍得多自己都辛苦啦

引用:
係一邊氹你、一邊又屈左你買,
定係唔氹、剩係扭計話要買邊樣邊樣?
買完條氣順既,身心都舒服既就OK既
節日既,豪比佢LOR~
引用:
作者: lauchai 查看文章
底線可升可跌嗎?
我都係
底線當然可以升啦
你對住D唔LIKE既人講多句都嫌佢煩啦
舊 06-27-08, 12:28 AM   #9
jlai
Ultimate Gamer
下一站 南美....

註冊日期: May 2006
引用:
我覺得好多人都係咁
之所以愛係盲目的

你0岩0岩打得火熱既時候, 覺得對方點你都ok
當熱情退卻就兩件事

jlai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-08, 01:11 AM   #10
DXG
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2007
情侶之間既容忍度,拍拖個陣應該有晒溝通有晒默契ga la
初初打得火熱就無問題如果大家無默契過一排就會好難相處
DXG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-08, 01:13 AM   #11
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
作者: jlai 查看文章
你0岩0岩打得火熱既時候, 覺得對方點你都ok
當熱情退卻就兩件事
好多時會見到:
熱情過後、一邊開始唔緊、另一邊就更加緊,
唔緊果方底線會升返高、甚至高過平時,
緊果方就將底線降低、降低再降低,低到變左另一個人;
或者真係、先退先贏

舊 06-27-08, 01:54 AM   #12
牛仔‧骨
Game Master

註冊日期: Jul 2007
最怕比人話一時大男人,一時小男人咁喇

舊 06-27-08, 02:42 AM   #13
MO
God of Gamer

註冊日期: Aug 2005
引用:
大家覺得,情侶相處之間,係咪應該要有底線(即容忍度)?

我覺得一定要底線 (或者叫做原則)
當一個人連原則都無, 我覺得等如無咗自己...
MO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-08, 06:45 AM   #14
王龍
Game Master
天気

註冊日期: Jun 2005
PSN  IDRED_Kaito
一定要有底線
要求太過份一定要提出
如果唔係好易會玩完

這一刻 最重要的事
是屬於你 最小的事

山窮水盡疑無路 柳暗花明又一村
王龍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-08, 10:33 AM   #15
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
作者: MPS 查看文章
我覺得一定要底線 (或者叫做原則)
當一個人連原則都無, 我覺得等如無咗自己...
引用:
作者: 王龍 查看文章
一定要有底線
要求太過份一定要提出
如果唔係好易會玩完
但有d 咩情況下,你地會肯降低原則?
例如,你唔鍾意同一d 乞人憎(如無公德心)o既人交往,
但你另一半屋企人就有呢類人、佢又想你同佢地close D,
咁你地又會肯嘛? (個例子可能唔係幾好,只不過想講可能情況

舊 06-27-08, 11:43 AM   #16
GEESE
Game Master
Ψ血族.狂氣之伯爵Ψ

註冊日期: Aug 2002
底線我幾時都唔會改,只要佢唔聽、唔去改,就幾鐘意都要結束~~~
而且拍拖前/初期我一定會講明~~
咁明知故犯就該死無怨啦~~~

被風吹拂白色的病房中 急落的花瓣隨風飛舞著
最後的時刻來臨 回憶起最重要的人
明天將化為灰燼回歸塵土吧
櫻花於窗中看見了 我要沈睡於他們之下
被溫暖包圍著 在你的手中...
沉靜的搬離304號室之時 似乎把你再次忘記
此後我將與櫻花共舞於風中搖曳回憶著你
GEESE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-08, 12:40 PM   #17
MO
God of Gamer

註冊日期: Aug 2005
引用:
但有d 咩情況下,你地會肯降低原則?
例如,你唔鍾意同一d 乞人憎(如無公德心)o既人交往,
但你另一半屋企人就有呢類人、佢又想你同佢地close D,
咁你地又會肯嘛? (個例子可能唔係幾好,只不過想講可能情況
其實另一半身邊既人係乜人唔係重點, 反而係睇佢點處理,
用最常用既例子
你另一半同佢異性朋友既親密程度,
你一定要有個底線, 亦一定要比佢清晰知道你既底線

有啲人可以好open, 可以容許自己另一半同異性經常約會, 單獨旅行, 甚至有埋性關係都得.
亦有人睇到好緊, 電話有異性朋友既contact都唔得(同事除外)

哩樣嘢好睇你既人生觀同性格,
但無論個底線幾高幾低好, 絕對唔可以比對方越過
越過你既底線只會令你唔開心,
而最重要更係︰當對方做咗一件事而你原諒咗或接受咗既話, 以後果一件事已經再唔係一種你接受唔到既事, 基本上好難再要求對方改善.
MO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-08, 01:13 PM   #18
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
作者: MPS 查看文章
其實另一半身邊既人係乜人唔係重點, 反而係睇佢點處理,
用最常用既例子
你另一半同佢異性朋友既親密程度,
你一定要有個底線, 亦一定要比佢清晰知道你既底線

有啲人可以好open, 可以容許自己另一半同異性經常約會, 單獨旅行, 甚至有埋性關係都得.
亦有人睇到好緊, 電話有異性朋友既contact都唔得(同事除外)
......
不過條底線有時就o係不知不覺間拉低左先慘
試過、唔想個女仔同某異性去旅行、但個旅行一定要去、佢自己一個去又危險,
而最衰係我又陪唔到佢去,於是就...... 就咁喇 ~___~

不過真係,之後難拉返高,
所謂「食住」,就係咁形成 = =

舊 06-27-08, 04:18 PM   #19
Diana

我o既底線係出去玩唔準唔安全、唔準搞出人命、
同埋唔準玩返屋企、d花花草草唔好找我講數,係甘多。
Diana 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-08, 05:05 PM   #20
loser
Game Master
......

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: 戀戀芭比 查看文章
你底線都真係幾低......

回正題.
每個人都要有自己底線. 相愛的話可以試下底線能唔能夠調整.
調整得到的話就恭喜.
調整唔倒的話即係大家唔夾, 無需勉強.

舊 06-27-08, 08:59 PM   #21
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

引用:
咁樣的話你會好唔安全啊........
你要保護自己 唔准佢出去玩 怎可容忍心愛的人出去玩呢

舊 06-27-08, 09:02 PM   #22
bid仔
Banned

引用:
佢條底線係出去玩既最底基本
安全定義好廣喎\/
舊 06-27-08, 09:30 PM   #23
Diana

引用:
版主大大你唔明甘多,經歷過...女人都是不要太聰明、不要太冷叻比較好,
所我好難拍拖,因為我真係信唔過(男人),沒辦法...
舊 06-27-08, 09:32 PM   #24
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
引用:
版主大大你唔明甘多,經歷過...女人都是不要太聰明、不要太冷叻比較好,
所我好難拍拖,因為我真係信唔過(男人),沒辦法...
因為你是這兩種人
知道後果嚴重
所以唔拍拖吧

舊 06-27-08, 09:32 PM   #25
Diana

引用:
佢條底線係出去玩既最底基本
安全定義好廣喎\/
[唔‧好‧野‧病‧我]、[唔‧好‧搞‧到‧周‧屋‧菌]!!!
這是安全定義

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
AC Milan 球迷會Vol.8﹝~ 請移至Vol.9 繼續討論~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1000 10-24-08 09:29 PM

現在的時間是 03:54 AM

手機版 | APP版