Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 05-26-06, 09:59 PM   #1
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
多得米王放毒~結果~=.=" 內裡照片...這鏡頭發揮了多少效能

話說最近買了Canon UMS 17-85 IS 3.5-5.6 (我部機是Canon 350 D )
我是知道攝影師的功力是很重要=.=
但我想知道我男友發揮了這支鏡頭多少能力~=.=
也請高人以這鏡頭的能做出的質素來給點改善意見吧@_@

用這鏡頭試影了兩次如下 (請無視照片中model的長相 =.= )
以下照片是原相~只是resize過~~沒有做過執相工序~

拍攝時間:約下午6時

拍攝時間:約夜晚7時

拍攝時間:約下6點半~商場內尚有少許日光

得番商場的燈光

朗豪坊好暗酒吧果層~

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-06, 10:07 PM   #2
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
雖然hitomi話要無視model長相......但係......
我仲係忍唔住要講..............

你講大話!!!!!!!!你個樣都唔似師奶既!!!!根本就係靚女!!!!!

再來 , 套白色衫整得好靚

另外 , 對外行的我黎講 我覺得頭兩張d顏色ok呀
不過感覺上好似室內相的色仲靚過室外相的? 應該話影室內都唔覺暗 但又冇閃光燈爆光的感覺

係唔係我色弱?

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-06, 10:16 PM   #3
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: 藍莓咖啡
雖然hitomi話要無視model長相......但係......
我仲係忍唔住要講..............

你講大話!!!!!!!!你個樣都唔似師奶既!!!!根本就係靚女!!!!!

再來 , 套白色衫整得好靚

另外 , 對外行的我黎講 我覺得頭兩張d顏色ok呀
不過感覺上好似室內相的色仲靚過室外相的? 應該話影室內都唔覺暗 但又冇閃光燈爆光的感覺

係唔係我色弱?
基於...太多GAF人士見過我真人啦...=.="
白色LOLITA你有興趣穿嗎~XD

頭果兩張D色...是啦!!我就是覺得d色唔多好
室內果D色就Sharp過室外好多~

結論係.....室外的照片炒炒地....

舊 05-26-06, 10:17 PM   #4
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
喂! 又關我乜放毒事
我都唔主張人買17-85 o既

評相先....

第一張, 開始有點構圖和懂得避高光的天空, 要挑剔的是, 為什麼一條路插入個頭度...

第二張, 不錯, 但個人意見影的人可以行過左面少少

第五張, 構圖不俗, 但人物略為爆度, 也請注意水平

Rice

舊 05-26-06, 10:20 PM   #5
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

to: 米王 第一張點樣先可以影得靚 我成日遇到呢個問題............

to: hitomi 其他顏色的lolita得唔得? 我著唔到白色耶...
其實我都好想試下著 跟住呢埋享d公園度影相.......係米好貴的?

你影果陣陰天嗎? 好似好灰暗咁

舊 05-26-06, 10:25 PM   #6
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

引用:
作者: Hitomi
頭果兩張D色...是啦!!我就是覺得d色唔多好
室內果D色就Sharp過室外好多~

結論係.....室外的照片炒炒地....
問題便是出於光源 ~

光會直接影響顏色的表現, 所以拍照的時候請留意現場的光 ~

Rice

舊 05-26-06, 10:31 PM   #7
riceking
一人前のダメ人間

引用:
to: 米王 第一張點樣先可以影得靚 我成日遇到呢個問題............
o胡....首先是時間不合, 光已經收得7788, 在前方不遠處還有一些陽光, 不妨可多加利用.

第二, 在照顧主體的同時, 要留意背景的襯托~ 好像頭頂生樹, 道路插頭等要避免 ~

Rice

舊 05-26-06, 10:35 PM   #8
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

引用:
作者: riceking
o胡....首先是時間不合, 光已經收得7788, 在前方不遠處還有一些陽光, 不妨可多加利用.

第二, 在照顧主體的同時, 要留意背景的襯托~ 好像頭頂生樹, 道路插頭等要避免 ~

Rice
即係要企左d, 企右d? 定係企前d? 企後d? 先可以保持見到道路一直伸延? 又唔覺得佢插住個頭?

舊 05-26-06, 10:43 PM   #9
riceking
一人前のダメ人間

引用:
即係要企左d, 企右d? 定係企前d? 企後d? 先可以保持見到道路一直伸延? 又唔覺得佢插住個頭?
拍攝角度的問題 ~
只要影的人就一就, 行右少少~

Rice

舊 05-26-06, 10:44 PM   #10
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
喂! 又關我乜放毒事
我都唔主張人買17-85 o既

評相先....

第一張, 開始有點構圖和懂得避高光的天空, 要挑剔的是, 為什麼一條路插入個頭度...

第二張, 不錯, 但個人意見影的人可以行過左面少少

第五張, 構圖不俗, 但人物略為爆度, 也請注意水平

Rice
因為上次你俾太多鏡頭我男友去玩....
a~~~不說不覺一條路插入個頭XDDDD

咩叫爆度?_?
是啦!他影相都不太注意水平

引用:
to: hitomi 其他顏色的lolita得唔得? 我著唔到白色耶...
其實我都好想試下著 跟住呢埋享d公園度影相.......係米好貴的?

你影果陣陰天嗎? 好似好灰暗咁
我影果時已經黃昏要入黑了
墳場嘛~~暗一點有Feel~XDDD

Lolita! pm我個相簿俾你XD~~從不在GAF公開XD

舊 05-26-06, 11:26 PM   #11
雲漾
Game Master

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDylm1437
插下咀先
我覺得樓主有d似袁彩雲

舊 05-26-06, 11:33 PM   #12
riceking
一人前のダメ人間

爆度即是構圖太過緊迫, 導致有些主體/物件沒有落在相片之上 ~

Rice

舊 05-26-06, 11:34 PM   #13
ZERO NEKO
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
試鏡1係crop個100%出來 才不用resize
resize 了唔鬆就其 加番d usm la

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-06, 11:45 PM   #14
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: 雲漾
插下咀先
我覺得樓主有d似袁彩雲
好似真的只有你覺得

引用:
爆度即是構圖太過緊迫, 導致有些主體/物件沒有落在相片之上 ~

Rice
講落又好似...覺得個身影得太少@_@

引用:
作者: ZERO NEKO
試鏡1係crop個100%出來 才不用resize
resize 了唔鬆就其 加番d usm la
基本上唔多明你說什麼~希望男友知道是什麼東東吧XDD
crop相?我沒有crop~XD

舊 05-26-06, 11:58 PM   #15
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
引用:
基本上唔多明你說什麼~希望男友知道是什麼東東吧XDD
crop相?我沒有crop~XD
即是說要試鏡的話就要100%crop才可以看出鏡頭質素.
說真的canon的wide鏡不怎麼樣,不要期望質素會比kit鏡有大幅度提升~
就算17-40也就只好一點點......

白色戰衣那天我在柴灣撞到你

舊 05-27-06, 12:04 AM   #16
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: AshleyYan
即是說要試鏡的話就要100%crop才可以看出鏡頭質素.
說真的canon的wide鏡不怎麼樣,不要期望質素會比kit鏡有大幅度提升~
就算17-40也就只好一點點......

白色戰衣那天我在柴灣撞到你
這樣照片太大沒這麼多空間上傳XDD

>>以這鏡頭的能做出的質素來給點改善意見吧
張就一下
男友沒什麼錢買住黎玩玩吧~~我對鏡頭也沒認識

舊 05-27-06, 12:14 AM   #17
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
這樣照片太大沒這麼多空間上傳XDD

>>以這鏡頭的能做出的質素來給點改善意見吧
張就一下
男友沒什麼錢買住黎玩玩吧~~我對鏡頭也沒認識
不用整張上傳的~
中間crop一張,邊沿crop一張就可以~
改善意見米王都說了~ (大萌神:你這新手根本不能給意見..)

舊 05-27-06, 12:49 AM   #18
DCIP
Crazy Gamer
軸心國德日同盟

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDDCIP
小弟想說的, 米爺差不多都說了.....只有一句, 不用太迷信那些"左左右右","S,M,L..."就可以了.

亂貼相簿: http://fotop.net/benwoo
DCIP 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-06, 11:54 AM   #19
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

引用:
咩叫爆度?_?
是啦!他影相都不太注意水平

我影果時已經黃昏要入黑了
墳場嘛~~暗一點有Feel~XDDD

Lolita! pm我個相簿俾你XD~~從不在GAF公開XD
水平是指水平線嗎

我收到你相簿啦.....交換啦~我都比左你 不過我果本冇野睇....
好多新相都冇update

舊 05-29-06, 03:31 AM   #20
大雄
卡啦騷

註冊日期: Jul 2002
XBox Live Gamertagkalaso
6,7 點先去影相...=.=
F1.4 光圈都唔掂LA

TO HITOMI:
如果有心試鏡影靚相
45度側光就最好LA

下午12點前 或 3,4 點左右 都OK

::卡啦騷 Album::

講多無謂,一步到位
大雄 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-29-06, 09:25 AM   #21
riceking
一人前のダメ人間

我一直認為, 冇野影而找到東西影才是最高境界

Rice

舊 05-29-06, 09:52 AM   #22
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:

Rice
認同.
呢下最難...觀察力唔係一朝一日既事.......

舊 05-29-06, 09:29 PM   #23
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: 大雄
6,7 點先去影相...=.=
F1.4 光圈都唔掂LA

TO HITOMI:
如果有心試鏡影靚相
45度側光就最好LA

下午12點前 或 3,4 點左右 都OK
天氣太熱...好惡頂wo
咁實有人影下黃昏架wo?
咁影黃昏的話點搞呀

引用:

Rice
?
買相機係為左影我根本無可能無野影

舊 05-30-06, 10:05 PM   #24
DCIP
Crazy Gamer
軸心國德日同盟

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDDCIP
引用:
天氣太熱...好惡頂wo
咁實有人影下黃昏架wo?
咁影黃昏的話點搞呀

?
買相機係為左影我根本無可能無野影
打個比喻gee, 瞳姐禁靚點會無野影呀

亂貼相簿: http://fotop.net/benwoo
DCIP 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-06, 10:38 PM   #25
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

引用:
作者: DCIP
打個比喻gee, 瞳姐禁靚點會無野影呀
哦呵呵~叫做瞳姐嗎? 瞳<---好名!!

從上述證供,我發現左hitomi係鍾意自己的左邊面多過右邊面

論壇跳轉

現在的時間是 11:06 PM

手機版 | APP版