Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館 > 照相館研習區

主題工具 顯示模式
舊 11-02-08, 08:32 PM   #1
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
又係中環呀 XD , 來插吧

#2 好似仲係斜既 XD

#4 感覺怪怪的@@

舊 11-02-08, 08:47 PM   #2
abcdekfc
Game Master
乜都要學

註冊日期: Apr 2008
3DS Friend Code0688 5224 4406
劉仔你係時候要學習搆圖啦.好似#6咁就有比較大的搆圖問題,更多問題等高手幫你,因為我都睇唔出...

PS:點解D相好似全部都矇矇地..睇黎我要check下個mon

舊 11-02-08, 08:51 PM   #3
Paptimus
Ultimate Gamer

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDpaptimuslun
我覺得咁多張曝光唔多夠
構圖我覺得#1唔錯, #4我覺得咁多building搵唔到重心

舊 11-02-08, 08:51 PM   #4
The One
業餘歌手

引用:
作者: abcdekfc 查看文章
劉仔你係時候要學習搆圖啦.好似#6咁就有比較大的搆圖問題,更多問題等高手幫你,因為我都睇唔出...

PS:點解D相好似全部都矇矇地..睇黎我要check下個mon
構圖方面我的確係有問題(死腦筋)

朦朦地?
可能係我冇整SHARP掛(應該話唔識整)

舊 11-02-08, 08:52 PM   #5
The One
業餘歌手

引用:
作者: Paptimus 查看文章
我覺得咁多張曝光唔多夠
構圖我覺得#1唔錯, #4我覺得咁多building搵唔到重心
所以我就話怪怪的

我係未分到會唔會OVER左, 所以唔影咁光

此篇文章於 11-02-08 09:01 PM 被 >>>>>劉伯<<<<< 編輯。
>>>>>劉伯<<<<< 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-08, 09:03 PM   #6
abcdekfc
Game Master
乜都要學

引用:
作者: lauchai 查看文章
構圖方面我的確係有問題(死腦筋)

朦朦地?
可能係我冇整SHARP掛(應該話唔識整)
果日我俾過一個link你咖~~你去睇睇啦,新手應該都幾有用
搆圖最緊要係突出主體同搆圖簡潔,當然最重要係妳要知道你想影D咩

另外曝光可以試多幾次,用TV熟悉咗先,再用M啦(M我都係不能熟用,有無高手指教下 )

舊 11-02-08, 09:08 PM   #7
The One
業餘歌手

引用:
果日我俾過一個link你咖~~你去睇睇啦,新手應該都幾有用
搆圖最緊要係突出主體同搆圖簡潔,當然最重要係妳要知道你想影D咩
我宜家都唔算特別去拍一個主題
所以唔太CARE構圖

舊 11-02-08, 09:13 PM   #8
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
不錯啊! 努力加油.

#4 有兩個問題. 1. 那把「稱」太暗了, 只看到「稱」上的燈光, 我以為是 UFO… 2. 「稱」的左端粘了背後的建築物. 就透視感來說, 有個不好的反效果, 失了前景vs後景的 perspective. 如果你在拍 #1, #2 那個未完全入黑的時份拍這個, 那把「稱」會比較突出吧.

#3 的光線選擇不錯. 我會建議實驗一下不同的 WB. 現在所用 WB 表現出來的顏色比較不夠 pop. 上面的 moire 紋比較礙眼.

整體我也覺得成像有點鬆散.
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-08, 09:16 PM   #9
The One
業餘歌手

成像鬆散問題會係乜野原因?
手震算唔算?

#4我都好想冇左把"稱"

舊 11-02-08, 09:26 PM   #10
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
引用:
成像鬆散問題會係乜野原因?
手震算唔算?

#4我都好想冇左把"稱"
可以有好多原因… resize 的方法 (要看你用什麼 software); resize 到一個太小的 size, 引至不夠解像度; 相機的震動, 鏡頭的解像度都可以有關係, 不過看成像我想這樣子比較像是 resize 引至.

#4 我還以為你有心拍那把「稱」.......
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-08, 09:29 PM   #11
The One
業餘歌手

引用:
作者: KKH 查看文章
可以有好多原因… resize 的方法 (要看你用什麼 software); resize 到一個太小的 size, 引至不夠解像度; 相機的震動, 鏡頭的解像度都可以有關係, 不過看成像我想這樣子比較像是 resize 引至.

#4 我還以為你有心拍那把「稱」.......
睇黎唔應該用FACEBOOK條LINK喇

舊 11-02-08, 09:37 PM   #12
abcdekfc
Game Master
乜都要學

引用:
睇黎唔應該用FACEBOOK條LINK喇
[OT]你唔係用開photobucker咩?

舊 11-02-08, 09:40 PM   #13
The One
業餘歌手

引用:
[OT]你唔係用開photobucker咩?
之前係
但係我將影左既相全部UP上FACEBOOK
咁唔想搞多次嘛

= ="

@@

此篇文章於 11-02-08 09:45 PM 被 >>>>>劉伯<<<<< 編輯。
>>>>>劉伯<<<<< 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-08, 10:14 PM   #14
abcdekfc
Game Master
乜都要學

好似都係矇矇地

你set咗腳架的話將拍攝時間調整成2秒后啦,按下快門隻手即刻走開,等相機嘀嘀嘀之后自己拍睇下會唔會好D(就算用手拎都可以咁set咖)

舊 11-02-08, 10:34 PM   #15
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
GJ呀~
可以試下玩WB+1
不過我會挑剔水平差少少...

這張不錯呀
光線、色彩都比#8吸引得多
不過右下角的行人隧道有點格格不入

似乎大家都在挑剔前面碌鐵...
不過我覺得就算碌鐵沒了還是沒啥看頭...
/\
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-08, 10:42 PM   #16
The One
業餘歌手

引用:
作者: ビスケット 查看文章
GJ呀~
可以試下玩WB+1
不過我會挑剔水平差少少...

這張不錯呀
光線、色彩都比#8吸引得多
不過右下角的行人隧道有點格格不入

似乎大家都在挑剔前面碌鐵...
不過我覺得就算碌鐵沒了還是沒啥看頭...
/\
其實係咪開個九格睇一睇會好D呢?

係車架

舊 11-02-08, 10:44 PM   #17
The One
業餘歌手

REVISED

舊 11-02-08, 10:47 PM   #18
abcdekfc
Game Master
乜都要學

引用:
其實係咪開個九格睇一睇會好D呢?

係車架
"狗公"格主要係為搆圖咖啵

舊 11-02-08, 10:49 PM   #19
The One
業餘歌手

引用:
"狗公"格主要係為搆圖咖啵
一物二用都得掛

舊 11-02-08, 10:53 PM   #20
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
唔...
應該不是"水平"而是"平衡"的問題嗎?
看上面中間的柱不是放正中間的...
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-08, 11:04 PM   #21
The One
業餘歌手

引用:
作者: ビスケット 查看文章
唔...
應該不是"水平"而是"平衡"的問題嗎?
看上面中間的柱不是放正中間的...
我諗下次試試開個MON影會唔會好D
可能未習慣用VIEWER, 始終由DC去單反都要時間適應吓

舊 11-03-08, 01:36 AM   #22
teamkiller
God of Gamer

註冊日期: Dec 2003
引用:
我諗下次試試開個MON影會唔會好D
可能未習慣用VIEWER, 始終由DC去單反都要時間適應吓
我又反而唔係喎///
我用mon影出黎個效果就同用DC影差無幾.....總係怪怪的既感覺
反而用VIEWER就仲好.....但用viewer我手按掣果下好易震
....
另...影遠景既時候可以試下zoon少少....唔好拉太多其他的景物....個AF一定同你對左個較近既...咁就唔知你影緊乜了(例如#5...對左落個白色頂度...主體既大廈就有少少蒙)....
有時火火地MF佢算

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[雜圖] 考完試了~這幾個月畫過的圖XD heco Cosplay同人MIX討論區 9 07-08-08 04:28 PM
我lag了....不過還是很高興XD(圖多注意!) omgamilla Cosplay同人MIX討論區 7 05-31-08 01:14 PM
貼貼西萌~XD (正太慎入~) mars8546 Cosplay同人MIX討論區 7 05-24-08 03:48 AM
[飲食分享] 零食物語有售-小新動畫入面個盒6角形朱古力~XD RR7 飲食版 30 11-28-07 12:11 PM
XD AV 女 優 寫 真 闖 中 國 農 村XD 天使之國 ~清談館~ 51 10-30-07 08:58 AM

現在的時間是 08:19 PM

手機版 | APP版