Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-21-24, 05:06 AM   #3001
flpchoho
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
西方有部份右派以為,布丁係代表大男人剛陽、家庭傳統價值、天主教、對抗左膠同一大堆「英文字母」嘅急先鋒 -- 各位老細都知布丁通通都唔係。而左派認為西方做乜都係錯,係壓迫者、殖民者(下刪十萬字),呢場戰爭只係北約「東擴」被迫出嚟嘅結果,俄佬只係最新一批「受害者」,「歷史修正主義」盛行,完全無視客觀歷史現實(同俄佬擁有長程,夠毀滅人類幾次有突嘅核武),加上佢班茂利從來無嚮共黨政權下爭扎過,當然亦企嚮俄佬嘅一邊。

當有人一心要特登扭曲啲事實去支持佢哋嗰啲所謂「論述」,好難用歷史同佢哋講道理。
而家Putin就係利用緊呢一點

普京指責北約對俄羅斯和亞洲其他國家構成安全威脅

俄羅斯總統普京結束對越南的國事訪問。他離開前舉行記者會,指責北約對俄羅斯和亞洲其他國家構成安全威脅。

普京說,一個集團體系正在亞洲建立起來,北約正向亞洲移動,將亞洲當作永久駐地,這當然對亞洲地區所有國家,包括俄羅斯構成威脅。俄方必須對此作出回應,亦將會作出回應。

普京又說,俄羅斯的戰略核力量始終處於全面戰備狀態,因此對俄方而言,西方國家現在的所作所為並不是太大的困擾,但俄方正密切關注情況。
flpchoho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-24, 06:28 AM   #3002
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
核彈和/或長程火箭技術畀金仔,都唔好話唔「和味」~

唔排除某方面上,俄佬亦有大力推動呢類分化行動。而最新嘅以哈衝突,更加令呢啲分化火上加油。

此篇文章於 06-21-24 06:32 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-24, 05:23 PM   #3003
flpchoho

南韓外長與美卿通電話 兩人譴責俄朝新條約威脅地區和平穩定

南韓總統辦公室表示,南韓政府對烏克蘭的武器支援,可考慮多種方案,具體情況將根據俄羅斯今後如何回應韓方立場,再作討論。

南韓外交部就發表聲明,指外長趙兌烈與美國國務卿布林肯通電話,兩人譴責俄羅斯與北韓之間的新條約,認為是對地區和平與穩定的嚴重威脅,兩人討論應對俄朝條約的方法,同意密切關注局勢。外交部又引述兩國外長的對話內容,指趙兌烈表示任何幫助北韓加強軍事能力的合作,都明顯違反聯合國安理會決議;布林肯就說南韓對俄朝條約的任何回應,美國都予以支持,美國將考慮以各種方式,應對俄羅斯與北韓對國際和平與穩定的威脅。

俄羅斯總統普京昨日結束國事訪問越南、離開河內前說,如果南韓向烏克蘭提供具殺傷力武器將會是錯誤,俄方到時將作出相應決定,不會是南韓領導層所樂見;又指根據俄朝簽署的全面戰略伙伴關係條約,俄方只會在北韓受侵略的情況下,才會向北韓提供軍事援助。
舊 06-21-24, 06:33 PM   #3004
flpchoho

俄羅斯考慮修改使用核武規則

俄羅斯總統普京表示,北約對亞洲國家構成威脅,俄羅斯已準備好回應。他透露,俄羅斯正考慮修改使用核武器規則,但強調暫時沒需要發動先發制人的核攻擊。

另外,普京指只會在北韓受到侵略時才提供軍事支援,認為南韓毋須擔心;但他警告南韓政府,如果向烏克蘭提供致命武器,俄羅斯會作出相應回應。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...abChangeable=0

又來?
舊 06-23-24, 10:43 PM   #3005
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: flpchoho 查看文章
另外,普京指只會在北韓受到侵略時才提供軍事支援,認為南韓毋須擔心;但他警告南韓政府,如果向烏克蘭提供致命武器,俄羅斯會作出相應回應。
唔係講笑,在下真係想睇下佢點回應。
叫金仔自殺式侵略南韓?

舊 06-24-24, 01:52 AM   #3006
flpchoho

塞瓦斯托波爾遭烏克蘭導彈襲擊致5死 俄羅斯指美國要為襲擊負責

俄羅斯表示,位於克里米亞的黑海港口城市塞瓦斯托波爾遭到烏克蘭導彈襲擊,死亡人數至5人,死者包括3名兒童,另有124人受傷。

俄羅斯國防部指,烏克蘭使用了5枚由美國供應和配備集束彈頭的戰術導彈襲擊,其中4枚被俄方防空系統擊落,另一枚導彈在城市上空爆炸,導致多名平民傷亡。俄羅斯國防部又說,是美國專家根據美方衛星偵察數據對這種戰術導彈輸入飛行任務,因此這宗針對平民的蓄意導彈襲擊,主要責任在於美國和發動襲擊的烏克蘭政權。

塞瓦斯托波爾市市長拉茲沃扎耶夫表示,總統普京已就事件對遇難者的家屬表示哀悼。

烏克蘭和美國對這宗襲擊仍未回應。而在同日,烏克蘭指東部城市哈爾科夫遭到俄軍導彈攻擊,造成至少1人死亡,10人受傷。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...abChangeable=0
舊 06-24-24, 04:02 PM   #3007
肉羊哩咖
griffin611

西諺有云:吠最大聲啲狗最胆怯。布丁相當技窮,佢好想擴大戰線,不妙。

舊 06-25-24, 07:33 PM   #3008
flpchoho

普生:我一年前幾威風
但現在.........我已經.................入土為安

此篇文章於 昨天 02:07 AM 被 flpchoho 編輯。
舊 昨天, 02:07 AM   #3009
flpchoho

歐盟與烏克蘭及摩爾多瓦正式啟動入盟談判

歐盟在盧森堡分別與烏克蘭及摩爾多瓦舉行首次部長級政府間會議,標誌著兩國加入歐盟的談判正式啟動。

歐盟已向烏克蘭和摩爾多瓦分別提交一份總體談判框架,為兩國加入歐盟談判制定指導方針和原則。歐盟委員會主席馮德萊恩說,入盟談判的開啟對烏克蘭、摩爾多瓦乃至整個歐盟的民眾而言都是非常好的消息。未來的道路面臨挑戰,但亦充滿機遇。

歐洲理事會主席米歇爾說,烏克蘭和摩爾多瓦需要繼續努力加強機構能力、繼續打擊貪污並加強經濟穩定,以滿足成為歐盟正式成員的嚴格標準。

烏克蘭在2022年2月遞交加入歐盟的申請,摩爾多瓦同年3月也遞交了入盟申請。兩國在同年6月成為歐盟候選國。去年12月,歐洲理事會決定啟動烏克蘭和摩爾多瓦的入盟談判。

終於,雖然唔係NATO
舊 昨天, 10:04 AM   #3010
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
如果侵上任之後美國真係脫北,入NATO黎都嘥氣,仲要睇班火雞凶奴臉色…

舊 昨天, 03:33 PM   #3011
flpchoho

烏克蘭總統簽法令批准無人系統部隊作為單獨軍種

烏克蘭總統澤連斯基簽署法令,批准國家安全與國防委員會有關在武裝部隊內,組建無人系統部隊作為單獨軍種的決定。

澤連斯基今年2月初簽署法令,指示建立無人系統部隊,部隊於5月初成立。烏克蘭武裝部隊總參謀部本月上旬宣布,蘇哈列夫斯基被任命為無人系統部隊司令。

-----------------------------------------------------

俄方稱國際刑事法院對紹伊古發逮捕令不具法律效力

國際刑事法院向俄羅斯聯邦安全會議秘書紹伊古,以及俄軍總參謀長格拉西莫夫發出逮捕令,指控他們在俄烏衝突期間,涉嫌指揮俄軍針對烏克蘭境內目標發動攻擊,犯下戰爭罪和危害人類罪。

烏克蘭總統澤連斯基表示,希望見到兩人被審判。

俄羅斯聯邦安全會議回應說,國際刑事法院對紹伊古發出逮捕令是空談,不具法律效力,因為國際刑事法院對俄羅斯沒有管轄權,認為這是西方針對俄羅斯的混合戰爭一部分。

俄羅斯外交部說,國際刑事法院未能達到人民的期望,沒有成為一個真正獨立的國際司法機構。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...3-20240626.htm

--------------------------------------------

美俄防長通電話 別洛烏索夫警告美續向烏軍供武局勢將進一步升級

美國國防部長奧斯汀與俄羅斯國防部長別洛烏索夫通電話。

美國國防部發言人表示,這次通話是由奧斯汀提出,是奧斯汀自去年3月以來和俄羅斯防長之間的首次通話,兩人討論了開放溝通渠道的重要性。

俄羅斯國防部就表示,別洛烏索夫和奧斯汀就烏克蘭局勢交換看法。別洛烏索夫指出,美國繼續向烏軍供應武器,會導致局勢進一步升級,雙方亦討論了其他問題。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...4-20240626.htm
舊 昨天, 05:48 PM   #3012
肉羊哩咖
griffin611

陰謀論治國

分別睇咗兩個系列,論者都係親西反俄,講嘅都係點解布丁要侵略烏克蘭;原由,各位老細當然唔會信布丁每次都唔同嘅蔗口,呢兩位不約而同(?)都推測,都係因為陰謀論作祟~

由無雷公咁遠講起:至從 89 年柏林圍牆倒冧,一輪「蘇東波」事件,大部份東歐前華約國家同蘇聯「割蓆」,跟住過多兩年,蘇聯自己都要解體,好多前「加盟共和國」都搞獨立。但呢啲國家仍然行前蘇聯嗰種「中央集權」式體制(咳)。

1992 年,波斯尼亞戰爭爆發,1995 年北約介入。

1999 年,3 個前蘇聯附庸國加入北約:波蘭、捷克、匈牙利。北約開始「東擴」喇。

2003 年,美英等國再度攻打伊拉克,蔗口係因為伊拉克仍然擁有「大殺傷力武器」。

2004 年,烏克蘭發生「橙色」革命。保加利亞、波羅的海三國、羅馬尼亞、斯洛伐克等國加入北約。

2005 年,吉爾吉斯坦又發生「郁金香(色)」革命。美國當時總統小布殊就改口,話呢次伊拉克戰爭係「輸出」民主,係「紫色革命」咁喎~ 其實佢係執人口水尾,順應隨口噏,跟「世界潮流」。

去到呢個位,跟住嘅中東發生嘅「乜乜之春」唔好提,當時有啲擁有「完善體制」嘅國家領導人,同圍住佢哋班「朋友」就會「諗」,平時班賤民好乖好聽話,點解有「小貓三四隻」唔知邊度跳出嚟,乳臭未乾嘅死靚仔示吓威,跟住就變成大型示威,再變成有鎗有炮嘅「暴力衝突」,然後就發生「政變」~~~好驚~~~

好有麥太嗰句:從前有個小朋友唔聽話,有一日,佢死咗。

呢班友當然唔會搵盤水照吓個樣,反而會開始唱子華嗰隻歌《衰邊個》,搵呢幾單嘢(當然唔包小布殊嗰啲肺噏),有咩共通點。

佢哋嘅結論係:CIA、猶太人、索羅斯、deep state、「光明會」之類等等等等,佢哋夾埋搞陰謀,借非政府組織(NGO),暗中畀錢一班「演員」出嚟搞事,就好易令到當地群眾群情洶湧,國家咁就會被搞「亂」~ 而呢幾單所謂「顏色革命」就係咁嚟㗎。(係咪有啲耳熟呢?)

捌開只有 2004 年烏克蘭單嘢真係正牌用「橙色」嚟表示反政府嘅立場,呢啲所謂「顏色革命」係「敵對外國帝國主義亡我之心不死⋯⋯」(下刪幾十萬字)搞出嚟。問題係:

一嚟完全冇論者拎得出有乜實證。

二嚟雖則 CIA 的確上世紀五六十年代有唔少前科,搧動平民反抗當地政府,之後發現嚮中南美洲搵啲貪錢貪權嘅軍頭,供應金錢軍火,易好多,就借佢哋推翻當地民選政府,安插獨裁政權;啲確「屎」跡斑斑,但係 CIA 成功率係認真低得好難睇(唔信可以查一查),好多時仲衰到燒返轉頭(好似古巴豬玀灣事件),加上國內外反彈太大,無耐冷戰玩完,CIA 嘅經費急跌,70 年代以來,佢哋都唔再興玩呢味,美帝廿一世紀嘅做法,索性直情明刀明鎗「行入嚟」「幫你」革命~

三嚟,呢班友當正佢哋眼中嘅「順民」,完全係無腦無自我無主見嘅「傻仔」,唔出奇,有文明以嚟,好多政府商業機構都夢想有班咁嘅理想嘅「人民」,但從來未成功過 -- 連 Facebook 都唔掂。(按:睇吓嗰件 Tik Tok 得唔得)

四嚟,對統治階級嚟講,樹立個「外來」嘅「稻草人」,絕對好洗好用,一嚟乜都可以賴落去,二嚟乜都唔洗諗,簡單直接。但係政權轉變呢家嘢,唔係話「撳」個掣就得 ~ 諗返轉頭,有「完善體制」嘅國家,話咁易就被搞掂,又唔好「妄自菲薄」。

作為「陰謀論」,乜都完全係莫須有,「信者得救」。

反而,俄佬至二十世紀末開始,就照「顏色革命」嘅「理論」,照板煮碗,輸出呢類革命,2014 年烏東同克里米亞,就係例子。之後再講。

來源:

How to Kill a God
https://youtu.be/uBAnt_w8vvY?si=ylgv4zEhjpqLKjDW
由布丁受訪講起,反駁佢啲所謂「顏色革命」陰謀論。

How Ukraine's Fake Culture War Became a Real Geopolitical Conflict
https://www.youtube.com/watch?v=exJ0...dhc2xpZ2h0aW5n
呢個係四部系列嘅頭一部,系列前二條片講烏克蘭戰爭嘅前因,溫故知新好有用;後二條片反駁「北約東擴」係謬論,同布丁點受美式陰謀論影響。

此篇文章於 昨天 08:13 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 昨天, 06:22 PM   #3013
flpchoho

Netfix呢套紀錄片都可以一睇

驚世轉捩點:原子彈與冷戰
https://www.netflix.com/hk/title/81614129

--------------------------------------------------

北約成員國特使會議確認呂特將接替斯托爾滕貝格任秘書長

北約成員國特使會議確認,荷蘭首相呂特將出任下一任北約秘書長。呂特將於今年10月2日,接替現任北約秘書長斯托爾滕貝格,任期五年。

呂特目前是荷蘭看守政府首相,將於荷蘭新政府正式組建後卸任。報道指呂特近日獲匈牙利總理歐爾班及斯洛伐克總統佩列格里尼表態支持;兩國之前對呂特繼任北約秘書長持反對或保留意見。

斯托爾滕貝格於2014年就任以來,兩度延長任期,本屆任期定於今年10月結束。北約秘書長提名需獲全體32個成員國一致同意才能通過。

論壇跳轉

現在的時間是 06:09 AM

手機版 | APP版