Games Animation Forum

查看單個文章
舊 03-18-19, 01:11 PM   #149
david
The One

註冊日期: Mar 2002
被轟大陸化 主席金句回帶:全世界都讚 係香港人鬧

引用:

港鐵今晨(18日)在收車後測試新訊號系統期間,兩列車在中環站隧道內罕有攔腰相撞至出軌和冒煙,荃灣綫中環至金鐘站要全日停駛維修,同類事故是港鐵自1979年通車以來首次。網民紛留言批評港鐵「大陸化」,與曾爆出「動車追撞」事故的內地溫州「接軌」;亦有人回顧港鐵主席馬時亨1年前的「金句」:「全世界都讚我哋(港鐵),係香港人鬧我哋」、希望將所有乘客和港人「送去紐約同倫敦住一個禮拜,等佢哋搭當地嘅地鐵,返嚟就會覺得我哋香港(鐵路)好了」。

港鐵常被批評故障不斷,卻加價連連。馬時亨當時在電台節目,為港鐵護航,指港人要求很高,主觀認為港鐵服務有問題,加上傳媒監察力強,社交媒體蓬勃,一旦港鐵故障,立法會議員就罵:「令市民感覺好似我哋服務差,其實我哋服務準繩率係99.9%,全世界都讚我哋,係香港人鬧我哋,我覺得唔公道。」

他當時解釋,以數據而言,現時港鐵無論比十年前還是廿年前都有進步,現時延誤逾5分鐘的機率很低,只有0.1%,而10年前是0.13%,廿年前是0.25%。他又說,港鐵一日有8,000班車,每日未必有一班車延誤。他又謂,港鐵每年耗逾80億元維修、更換列車及訊號系統,「加唔到價,服務水平未必有今日咁好。當你冇利潤嗰陣,一係裁員,一係減薪。幾個香港公營機構,包括海洋公園同迪士尼,都有咁嘅情況」。

馬更指,曾有員工在大會上問他:「我哋服務咁好,全世界都讚我哋,但香港人就鬧,有咩解決良方?」馬時亨自言有個不可行的良方:「將我哋所有搭港鐵嘅朋友、香港嘅居民,送去紐約同倫敦,住一個禮拜,等佢哋搭當地嘅地鐵,返嚟就會覺得我哋香港(鐵路)好了。」

網民點睇

林方:港鐵大陸化
加杏:終於可以同溫州接軌
Suen Fuk Wah:港鐵變廢鐵,每年加價,故障多多
Wing Cheong Cheung:幸好在非服務時間相撞,如果有乘客的話,就大鑊啦!而家港鐵用乜嘢防撞系統?以前都未試過咁嘅,而家時常出事,仲話要加價?
Judy Lee:地鐡好像第一次撞車喎,全部電腦set好分秒,有乜可能會相撞㗎?咁以後坐地鐵好危險!

講鐵:我加價係大條道理O既,你吹呀?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章

返回主題: [完美溶合] 紅磡站需時逾半年進行加固 修補工作費用由港鐵負責 毋須向立法會申請撥款