Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 影音館

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 01-11-08, 09:52 PM   #876
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
只可以講around $300 的話SJ5 無得輸

至於ES7 音質期實同ES5 相約(9成5似)
謝謝HAKAIDER的解答呢

舊 01-12-08, 04:44 PM   #877
矢吹丈
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2002
Wii U IDsamforever
3DS Friend Code3325 1281 9510
PSN  IDsam_suen
XBox Live Gamertagkiller731
引用:
作者: wongja0708 查看文章
呀...
你齋買的話我不妨俾我電話號碼你試下拎折
(俾Cash 最好, 反正唔會Check 身份証)
Look Card 就一睇就知你唔係我, 我唔係你...
不過單就出我個名 (問題不大吧)

到你第日有機會買Sony Walkman 時咪自己登記囉

咁$1760 我覺得已經好好啦
你好呀!我都想買呢對耳機,可唔可以幫我拎折扣呢?
當日試過真係一試難忘!
矢吹丈 目前離線  
舊 01-13-08, 12:35 AM   #878
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
TI 係鈦合金機身

正常情況下機身物料越堅硬or 吸震能力越高都可以令聲音更結實和sharp

所以鉄三角近年出好多鈦合金 or 木殼機身的耳機/耳筒

首先我只聽過EM700

但以我所知EC700 同EM700 都係以中/高音頻同人聲的音染(柔化)為主

所以好多用家會用黎聽女歌手的歌,當然一樣可以聽男歌手啦

不過我試過用EM700 聽一些好rock的歌...................感覺怪怪的

另................有無人見街有denon 的AH-d1001
引用:
作者: ビスケット 查看文章
我信我對人類的耳仔會係分唔出鋁合金/鈦合金的聲~
想當年買Ti都係因為佢MIJ諗住冇咁易壞,點知都係俾我半年扯爛4次......
鋁果隻都係 MIJ, 果時都係誤打誤撞之下買, 我都聽女聲多, 唔怪得一直都覺得唔錯
歌絲˙暮斯 目前離線  
舊 01-13-08, 12:48 AM   #879
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
鋁果隻都係 MIJ, 果時都係誤打誤撞之下買, 我都聽女聲多, 唔怪得一直都覺得唔錯
有D咁o既事!?
唔係MIT的咩?
a
ビスケット 目前離線  
舊 01-13-08, 01:02 AM   #880
Dolly
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2002
XBox Live GamertagEfsf
引用:
有D咁o既事!?
唔係MIT的咩?
a
我果對 ATH CM7 都係 MIJ
Dolly 目前離線  
舊 01-13-08, 01:05 AM   #881
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
初出係mij
等新產品投產,舊product轉mit

舊 01-13-08, 01:34 PM   #882
Strider
God of Gamer
初段

PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
想請問一下
我有條shure e3g既耳機, 但係近耳塞位d膠爆左
又冇保養, 如果想修理有冇咩門路呢?
唔該各位版友!

舊 01-13-08, 04:09 PM   #883
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: Strider 查看文章
想請問一下
我有條shure e3g既耳機, 但係近耳塞位d膠爆左
又冇保養, 如果想修理有冇咩門路呢?
唔該各位版友!
傳說代理連水貨都肯換......
打上代理搏下?
a
ビスケット 目前離線  
舊 01-13-08, 10:45 PM   #884
Strider
初段

PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
傳說代理連水貨都肯換......
打上代理搏下?
a
小餅

可惜我連單都冇埋

舊 01-14-08, 11:11 PM   #885
recosuke
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDisaaccyl
引用:
作者: Strider 查看文章
小餅

可惜我連單都冇埋
水貨ge單.. 是但自己整張得唔得
反正水貨應該無紀錄

如果代理連水貨都肯換
記得話我知..

我有對水貨e4c有d問題
不過又係冇單果隻

另外順手post埋
可能有人話本來d聲都唔好
不過唔甘心俾d不知名adaptor整衰d聲..
上個星期終於上yahoo bid左
值唔值就真係見人見致

不過如果earphone果邊唔配返shure se系ge..
會顯得條線好好好好好好好好長

部電話影近d都唔得 連mic上個shure logo都影唔到

此篇文章於 01-14-08 11:26 PM 被 recosuke 編輯。
recosuke 目前離線  
舊 01-15-08, 12:08 AM   #886
wongja0708

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: recosuke 查看文章
水貨ge單.. 是但自己整張得唔得
反正水貨應該無紀錄

如果代理連水貨都肯換
記得話我知..

我有對水貨e4c有d問題
不過又係冇單果隻

另外順手post埋
可能有人話本來d聲都唔好
不過唔甘心俾d不知名adaptor整衰d聲..
上個星期終於上yahoo bid左
值唔值就真係見人見致

不過如果earphone果邊唔配返shure se系ge..
會顯得條線好好好好好好好好長

部電話影近d都唔得 連mic上個shure logo都影唔到
音色如何? 搭隻EX90 又點?
不過你兩隻野加埋都差唔多成千銀

wongja0708 目前離線  
舊 01-15-08, 12:54 AM   #887
recosuke
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDisaaccyl
引用:
作者: wongja0708 查看文章
音色如何? 搭隻EX90 又點?
不過你兩隻野加埋都差唔多成千銀
咁條線又唔會令d聲變好ge..
ex90+埋條線咁比起apple原裝果隻梗係好d..
無論音質/心理上

對ex90sl 加加埋埋先煲得80幾個鐘左右
由佢慢慢煲喇
聽普通流行曲都冇乜投訴

另外拎過對舊e4c黎聽過下hayley westenra都收貨

結論就係果條線只係
將iphone 唔可以隨便轉earphone le個缺點erase
而又能夠保持返iphone本來output的音質

諗返俾錢果刻都真係幾肉痛下
recosuke 目前離線  
舊 01-15-08, 01:47 PM   #888
SherMan

註冊日期: May 2002
XBox Live GamertagSherMan CM
想請問如果300-500 budget想買對入耳式耳塞,應該買邊種好呢?

平時聽緊meizu隻mp3,pop、jazz同動畫歌都會聽……請指教
SherMan 目前離線  
舊 01-15-08, 02:28 PM   #889
HAKAIDER
neet 人生~~~

XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: 司馬 查看文章
想請問如果300-500 budget想買對入耳式耳塞,應該買邊種好呢?

平時聽緊meizu隻mp3,pop、jazz同動畫歌都會聽……請指教
大陸的Sound Magic (聲美) PL-30 $270
SHURE SCL2 約$500
DENON AH-C351 約$400

如果唔係入耳式...................

Sennheiser MX-90VC 約$450..............可以帶給你擴寛的音場空間感

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前線上  
舊 01-16-08, 01:02 PM   #890
wongja0708

引用:
作者: 矢吹丈 查看文章
你好呀!我都想買呢對耳機,可唔可以幫我拎折扣呢?
當日試過真係一試難忘!

sorry 最近少上黎呢度, 你PM 我, 我re 我電話同名俾你
你最好俾Cash 咁就萬無一失

舊 01-16-08, 01:04 PM   #891
wongja0708

引用:
作者: recosuke 查看文章
咁條線又唔會令d聲變好ge..
ex90+埋條線咁比起apple原裝果隻梗係好d..
無論音質/心理上

對ex90sl 加加埋埋先煲得80幾個鐘左右
由佢慢慢煲喇
聽普通流行曲都冇乜投訴

另外拎過對舊e4c黎聽過下hayley westenra都收貨

結論就係果條線只係
將iphone 唔可以隨便轉earphone le個缺點erase
而又能夠保持返iphone本來output的音質

諗返俾錢果刻都真係幾肉痛下
如果我真係轉iPhone
我都會買一條... XD

舊 01-16-08, 01:11 PM   #892
SherMan

引用:
大陸的Sound Magic (聲美) PL-30 $270
SHURE SCL2 約$500
DENON AH-C351 約$400

如果唔係入耳式...................

Sennheiser MX-90VC 約$450..............可以帶給你擴寛的音場空間感
唔該 但我都係想買對入耳式,出街聽歌多……

果然都要預番500 budget

而家用緊philips 6x一對嗰啲,實在太唔掂……
舊 01-16-08, 11:07 PM   #893
SherMan

今日去16樓買咗
老闆Mingo介紹咗一隻sound magic,同一隻philips SHE9700……最後揀咗PHILIPS

有拎過啲比較高價嘅耳筒,同一啲2、300嘅耳筒來試聽,好難形容有乜分別……

而且想請問吓,如果啲歌手唱到一啲「吐音」就聽到爆音,係咪正常?
舊 01-16-08, 11:13 PM   #894
メソウサ
The One

引用:
而且想請問吓,如果啲歌手唱到一啲「吐音」就聽到爆音,係咪正常?
一係source問題
一係output問題
一係headphone問題
一係耳有問題

你開好大聲?

此篇文章於 01-16-08 11:17 PM 被 メソウサ 編輯。
メソウサ 目前離線  
舊 01-16-08, 11:30 PM   #895
SherMan

引用:
作者: メソウサ 查看文章
一係source問題
一係output問題
一係headphone問題
一係耳有問題

你開好大聲?
其實唔算大聲掛...點形容呢,唔用入耳式我一定聽到外面啲人講乜
我用meizu部mp3機的,大約開15左右啦……啲mp3多數320kbps

有機會駁老爸部hi-fi來聽吓...

今日去完16樓就有興趣玩耳機 不過要花啲時間聽吓好同唔好嘅分別
舊 01-17-08, 07:23 AM   #896
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:

係指唱到sa,is,she 之類有s 音的字時的爆音...............?

係的話即係 齒音

齒音的出現/多少原因有好多.............但一般主要都係出歌手的歌藝和唱功方面

當然如樓上所言後天因素都會有啦.............也可以試下用d人聲有音染的耳機修正一下

meizu max vol 有30度.........開15度唔大架啦

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 01-17-08, 10:13 AM   #897
メソウサ
The One

對耳塞式泥講開成1/2其實已經好大....
SHE9700又唔係要咁大聲至推得郁

我用n年前頹iriver兩邊共得18mA出
同樣係30max o既
o個陣用ath堆掛耳漏音漏到傻都係開12
e+用耳塞直頭6都夠晒

好多時新耳機振膜鈍d都要俾更大音量至出到平時個聲量
為jor拎返同等聲量隨時較下較下愈較愈大聲
尤其聽到興起較大聲好驟忌

我自己通常頭個月用點都唔過平時80%
我驚樓上係新耳機未煲就內傷jee

此篇文章於 01-17-08 10:16 AM 被 メソウサ 編輯。
メソウサ 目前離線  
舊 01-17-08, 02:33 PM   #898
SherMan

其實我對耳機需唔需要煲吓佢丫?

因為我真係乜都唔識,但想學吓玩,請各位指教

同埋會唔會有啲相關討論區可以趴下文?

此篇文章於 01-17-08 02:39 PM 被 SherMan 編輯。
舊 01-17-08, 11:02 PM   #899
メソウサ
The One

有人話買返泥就理應ready用得唔駛煲
有人話買返泥要視設計型號煲返n個鐘
各有各講
睇你信邊套

舊 01-18-08, 08:10 AM   #900
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
其實我對耳機需唔需要煲吓佢丫?
台灣AA果邊就主張有他沒他先run 200 hours

我就唔會太刻意去run in

但久不久就會用burn in CD 黎run 一下當儲EXP

引用:
因為我真係乜都唔識,但想學吓玩,請各位指教

同埋會唔會有啲相關討論區可以趴下文?
無需特別爬文的.............只要用耳去聽就可以

音質好唔好你自己係最清楚~~~

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
關閉主題

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
日本大搜查線 FILE02 Janus ~清談館~ 1006 12-03-15 09:22 AM
我們的醫療紀錄[官方浮誇敗家紀錄] (請看調整了的規矩!) KKH 照相館 44 09-06-13 09:35 PM
曼聯躉紅魔鬼地帶 VOL.33 [ ~CLOSED~ ] 啤梨王子 球會討論區 1059 03-30-08 03:17 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 VOL.32 [ ~CLOSED~ ] 啤梨王子 球會討論區 1052 02-17-08 07:20 AM

現在的時間是 09:57 AM

手機版 | APP版