Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 02-28-19, 07:37 AM   #76
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
明明女性英雄救世界一早有好耐老梗到不行
做乜d人而家好似開心大發現咁
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-19, 03:23 PM   #77
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
(無話邊個,要對號入座都無法)

回上:有啲人郁啲都覺得自己係被迫害,甚至係「頻危物種」,專捉埋啲細眉細眼嘢,甚至斷章取義,兼無限放大,加上噏嘢唔多需要負責,又咁啱有人做埋啲蠢事去「配合」;本人嚟睇部電影嘅啫,戲出面啲「風風雨雨」唔想理太多,可惜有時隔唔到,係咁。

同 Endgame 咁大關連,唔睇咗先好似唔得。

有人透咗 Post-credit,佢梗係話堅㗎喇,不喜勿入

有兩個:

一、 Cap Marvel 收到 call 返 Avengers 總部,見到 Black Widow,質問 Fury 係邊,本來互相唔信對方,直到大家都拎出部特制 pager 出嚟「相認」。

二、阿貓 Goose 從口裡面嘔咗粒魔方 Teeserat 出嚟,當年粒石係咁重回 SHIELD 手中。

來源:
https://youtu.be/tLXJ0lyDJzg

此篇文章於 02-28-19 04:17 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-19, 04:30 PM   #78
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
而家好似搞到幾大獲...
先係Brie Larson口不擇言亂辣火頭,
後有Disney出手干預爛蕃茄嘅投票制度~
Brie Larson口不擇言亂辣火頭 <--講乜?

P.S. 已買IMAX飛

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-19, 05:47 PM   #79
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
Brie Larson口不擇言亂辣火頭 <--講乜?

P.S. 已買IMAX飛
Brie喺某公開場合嘅一句「I do not need a 40 year old white dude to tell me
what didn't work for him about「某電影」, it wasn't made for him. 」
喺美國引起大量網民不滿, 令RT上嘅Captain Marvel期待度由97%直插至27%,
而RT上嘅期待度投票及百分比懷疑因Disney介入事件而被取消, 再引發第二波公關災難...

PS. 我都飛已買, 本來條女唔靚,木口木面我都可以算,
不過條女喺戲外嘅行為, 言論真係幾令人反感,
如果呢套戲成為第二套「SOLO」,真係多得佢唔少...

此篇文章於 02-28-19 05:51 PM 被 豪傑公子 編輯。
豪傑公子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-19, 06:12 PM   #80
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
Brie喺某公開場合嘅一句「I do not need a 40 year old white dude to tell me
what didn't work for him about「某電影」, it wasn't made for him. 」
喺美國引起大量網民不滿, 令RT上嘅Captain Marvel期待度由97%直插至27%,
而RT上嘅期待度投票及百分比懷疑因Disney介入事件而被取消, 再引發第二波公關災難...

PS. 我都飛已買, 本來條女唔靚,木口木面我都可以算,
不過條女喺戲外嘅行為, 言論真係幾令人反感,
如果呢套戲成為第二套「SOLO」,真係多得佢唔少...
「某電影」係 A Winkle in Time,完全同 Captain Marvel 部戲無關。佢句話出街後,跟住有網文標題指佢話唔洗白男睇佢啲片,係咪「有心人」做嘢,各位自行判斷。(注:本人唔係白男

RT 上面畀觀眾講預期,點知有唔少「有心人」留言話「睇左」 Captain Marvel 繼而大踩。搞到 RT 禁咗嗰區,誰是誰非本人不作評論。

比較接近嘅比諭係 Ghostbusters 2016,死因有少少唔同,不過都係炒~ (苦笑)

此篇文章於 02-28-19 07:20 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-19, 07:12 PM   #81
DevilElvis
The One
還我香港!!

似係連鎖反應多d

女主果D言論近排講㗎?

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
舊 02-28-19, 07:20 PM   #82
肉羊哩咖
griffin611

引用:
似係連鎖反應多d

女主果D言論近排講㗎?
係,跟住佢上狐狸電視訪問時特登提呢單嘢撲火,跟住先係 RT 封欄事件。

本人個 UTube list 上面大把講呢單嘢,正負都有,有時唔睇又唔得,煩。

舊 02-28-19, 09:04 PM   #83
DevilElvis
The One
還我香港!!

乜原來美國女人唔鐘意白男㗎?

e單嘢香港無乜媒體報導嘅

舊 02-28-19, 09:53 PM   #84
T.S
君だけを…

註冊日期: Sep 2002
Brie Larson口不擇言都唔係第一次架啦
不過臨近上映宣傳期仲搞咁多野就有d無謂
RT又係弱智
T.S 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-19, 10:34 PM   #85
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
乜原來美國女人唔鐘意白男㗎?

e單嘢香港無乜媒體報導嘅

X美國女人
O全球極左THIRD WAVE裏拳分子,呵里活絕大部份都係當中活躍分子

O係呢班東東眼中,正常白種男人係萬惡之源。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-19, 10:58 PM   #86
王小虎

註冊日期: Apr 2002
你地有冇講過"死八婆"、"死老野"、"死鬼佬",我諗呢三句個程度超過old white dude(有個死字)。呢d只係用來鬧人的說話,點會變左係歧視?

你只可以話佢冇禮貌,但揸住一句話話佢歧視,咪玩啦。我講句操口,唔通又歧視所有女性咩。

PS.你google吓Brie Larson boyfriend,都係白人...白人歧視白人,搞咩...
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-19, 11:08 PM   #87
T.S
君だけを…

引用:
作者: 王小虎 查看文章
你地有冇講過"死八婆"、"死老野"、"死鬼佬",我諗呢三句個程度超過old white dude(有個死字)。呢d只係用來鬧人的說話,點會變左係歧視?

你只可以話佢冇禮貌,但揸住一句話話佢歧視,咪玩啦。我講句操口,唔通又歧視所有女性咩。

PS.你google吓Brie Larson boyfriend,都係白人...白人歧視白人,搞咩...
平心而論....有d說話係美國(西方)而家真係隨時無心都變左歧視
佢已經好彩啦唔係話黑人,仲大件事呀到時

不過哩d野係香港暫時敏感度點都唔會去到美國果個層次啦
舊 02-28-19, 11:11 PM   #88
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:

文化背景唔同, 好難直接比較
正如喺香港講「黑鬼」可能冇乜嘢,
如果喺美國講NIGGER就好大獲...
感覺上近年美國對涉及性別種族嘅話題都比較敏感

舊 02-28-19, 11:19 PM   #89
肉羊哩咖
griffin611

都講咗有啲人郁啲都對號入座,無計(攤手)

(題外)近排有個白人女星,去非洲做慈善演出,拍咗張相,抱住個當地黑人兒童笑晒個面口咁,就有英帝黑人議員批評呢啲係白人救世主思維~

本人唔識咁算唔算叫做玻璃心⋯⋯

回上:香港啲娛樂新聞邊會報呢味吖,最多講男男女女,邊個折墮啲嘢,歧視?咁趕客,唔關華裔事多數唔理噃

舊 02-28-19, 11:19 PM   #90
王小虎

old white dude,三個字,我真係睇唔到點樣歧視。

你話佢歧視老人,我唔識佢我唔知。你話佢歧視男性,吓?唔通佢係gay的?你話佢歧視白人,吓?佢自己都係白人...

一個youtuber講一大段野,為咩,未又係為hitrate,為錢囉。聽都多餘。

如果我鬧人弱智,唔通我歧視殘疾人仕?
舊 02-28-19, 11:37 PM   #91
T.S
君だけを…

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
都講咗有啲人郁啲都對號入座,無計(攤手)

(題外)近排有個白人女星,去非洲做慈善演出,拍咗張相,抱住個當地黑人兒童笑晒個面口咁,就有英帝黑人議員批評呢啲係白人救世主思維~

本人唔識咁算唔算叫做玻璃心⋯⋯

回上:香港啲娛樂新聞邊會報呢味吖,最多講男男女女,邊個折墮啲嘢,歧視?咁趕客,唔關華裔事多數唔理噃
哩d野講真兩面都一樣架啦,不過真心平時都係黑人/女性先咁大反響
今次白人都咁大反響其實有d意外(白人特別男一直處於弱勢 )

唔使講咩
之前James Gunn陳年舊post
Johnny Depp打老婆單野搞到d女權係咁叫Fantasy Beast飛走佢/杯葛套戲
捉鬼敢死隊男定女

根本而家西方(特別美國)係好敏感,果面me too都勁多未審先判人格謀殺
我地身在遠東香港好難切身感受到

引用:
old white dude,三個字,我真係睇唔到點樣歧視。

你話佢歧視老人,我唔識佢我唔知。你話佢歧視男性,吓?唔通佢係gay的?你話佢歧視白人,吓?佢自己都係白人...

一個youtuber講一大段野,為咩,未又係為hitrate,為錢囉。聽都多餘。

我可以答你,如果你係美國講哩d說話,隨時工都無得做
又如果比人拍左上網就仲
舊 03-01-19, 12:36 AM   #92
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: T.S 查看文章
捉鬼敢死隊男定女)
James Gunn 單嘢根本係畀極右跣咗佢一鑊(另乜鬼嘢右,換咗塊招牌就以為人哋唔認得你?)
https://www.theguardian.com/commenti...irector-tweets

(又要講)Ghostbuster 2016 係個(白男)導演唔認衰,夾硬借選舉年拉埋去性別政治度,賴班批評嘅都係白男(其實唔關事,係故仔爛兼得罪晒班粉),無喇喇本應唔係性別問題都變成係。

Star Wars 近年都有呢個趁勢,唉。

舊 03-01-19, 12:38 AM   #93
DevilElvis
The One
還我香港!!

咁其實美帝都好另類玻璃心

舊 03-01-19, 01:27 AM   #94
T.S
君だけを…

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
James Gunn 單嘢根本係畀極右跣咗佢一鑊(另乜鬼嘢右,換咗塊招牌就以為人哋唔認得你?)
https://www.theguardian.com/commenti...irector-tweets

(又要講)Ghostbuster 2016 係個(白男)導演唔認衰,夾硬借選舉年拉埋去性別政治度,賴班批評嘅都係白男(其實唔關事,係故仔爛兼得罪晒班粉),無喇喇本應唔係性別問題都變成係。

Star Wars 近年都有呢個趁勢,唉。
所以咪就係話
陳年往事比人翻舊帳又道歉又跪曬都比人炒
而家無論有人有心定說話者無意都好,少少野已經無限上崗上線
正值宣傳期仲講/搞咁都野比位人入真係無計
之前Amber Heard宣傳Aquaman都收斂左啦
當然RT弱智式助攻你仲有咩好講
只可以講現在個風氣見到就煩

-----

題外話
Star Wars我真係當1-6完左就算,第7集已經唔知想點
第8集仲夠膽講luke放棄kylo ren
下佢老豆做左黑武士luke都仲覺得有希望有得救
一個細路就吹到有幾黑暗唔殺唔得,咩料呀寧願你講幾萬年後無曬舊神角好過啦
舊 03-01-19, 04:47 AM   #95
david
The One

引用:

呢個係而家歐美大環境係好正常不過。

---
舊 03-01-19, 04:49 AM   #96
david
The One

引用:
作者: T.S 查看文章
哩d野講真兩面都一樣架啦,不過真心平時都係黑人/女性先咁大反響
今次白人都咁大反響其實有d意外(白人特別男一直處於弱勢 )

唔使講咩
Johnny Depp打老婆單野搞到d女權係咁叫Fantasy Beast飛走佢/杯葛套戲
捉鬼敢死隊男定女

根本而家西方(特別美國)係好敏感,果面me too都勁多未審先判人格謀殺
我地身在遠東香港好難切身感受到

我可以答你,如果你係美國講哩d說話,隨時工都無得做
又如果比人拍左上網就仲

JAMES GUNN單O野係絕對抵死,俾對家借刀,人家ROSANNE一句就死佐,佢仲要講咁Q多仲要孌童先死咪便直佐佢囉。

---
舊 03-01-19, 06:04 AM   #97
david
The One

引用:

建議你去YOUTUBE SEARCH O下THIRD WAVE FEMINISM,了解一下佢O地點用文字獄對付非我族類。

好可惜O既係,歐美近代文字獄呢個STANDARD,係由呢班東東創造出O黎O既,O係呢班東東眼中,呢個STANDARD只係適用於其他族類,當俾對家借刀,用同一個STANDARD去審判翻堆東東O既時候,佢O地就會反枱兼LUR地,JAMES GUNN單O野就係好例子之一。常人稱呢個現象為"the only standard the 3rd wave feminism has is double standard"。

只要將OLD WHITE DUDE改兩個字,變成OLD BLACK CHICK,再將出口成文O既主角性轉埋,再由左邊拉去中間O的,都未過到去右邊添咋,借拳四郎金句:你已經死了。呢個就係現今歐美O既大環境。

---
舊 03-01-19, 01:34 PM   #98
王小虎

dude同chick根本係兩樣野,chick呢個字有d人已經覺得係offensive,但係從來冇人話過dude呢個字有問題。所以我想話,old,white,dude,三個字都冇問題,點可能好似個條youtuber咁樣拆開每個字,每個字判一條死罪。咁不如拆開晒每個英文字母再重組,話佢殺人放火叛國呀笨。

我知呢個世界好多低能的人,但點解要同佢地一樣低能?講完。
舊 03-01-19, 01:44 PM   #99
david
The One

引用:
dude同chick根本係兩樣野,chick呢個字有d人已經覺得係offensive,但係從來冇人話過dude呢個字有問題。所以我想話,old,white,dude,三個字都冇問題,點可能好似個條youtuber咁樣拆開每個字,每個字判一條死罪。咁不如拆開晒每個英文字母再重組,話佢殺人放火叛國呀笨。

我知呢個世界好多低能的人,但點解要同佢地一樣低能?講完。
兩個字:借刀。

長O的O既,就係:以其人之道,還治其人之身。

我覺得你都仲係唔知班東東對非我族類O既殺傷力,尤其係對男人(白種O既就更甚)仇視同認定佢O地O既原罪程度,係已經遠遠超越常人可以理解O既範圍。

仲有,DUDE呢個字其實係OFFENSIVE,尤其係加埋惡意口吻就更甚,而家呢個字同五六十年代O既意思已經係唔同。至少,O係我呢邊,你係唔會隨便O係街聽到有人會用DUDE呢個字,通常係鬧人O既時候搭埋落粗口到用。

---

此篇文章於 03-01-19 02:02 PM 被 david 編輯。
舊 03-01-19, 02:14 PM   #100
肉羊哩咖
griffin611

講返 James Gunn 唔係話佢啱,有啲嘢唔可以攞嚟玩,唔理係私下定公開,唔理係咪泊埋執得好正嘅滴住嚟還是老任,另一面睇嚟同情佢嘅都有,唔係阿根生一早唔洗旨意再撈大片喇。

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] The Incredibles 2 (JUNE 2018) | Pixar david 電影版 19 03-28-20 04:14 AM
[西片] Avengers: Infinity War ︱復仇者聯盟3:無限之戰 (4月27日) 信長 電影版 697 10-06-18 01:30 AM
吹水專區 2019《未來警察今天要出發~》 神龍 吹水專區 1000 07-26-13 09:26 PM
Captain America: Super Soldier yKS 電視遊戲討論版 39 07-19-11 04:18 PM
Captain Owen KKH 體育版 4 04-17-02 10:22 PM

現在的時間是 01:18 PM

手機版 | APP版