Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 03-07-19, 12:46 AM   #1
david
The One

註冊日期: Mar 2002
Once Upon a Time in Hollywood (2019) | Leonardo DiCaprio

引用:
A faded TV actor and his stunt double strive to achieve fame and success in the film industry during the final years of Hollywood's Golden Age in 1969 Los Angeles.

https://www.imdb.com/title/tt7131622/

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-19, 11:56 PM   #2
david
The One

註冊日期: Mar 2002

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-19, 03:14 AM   #3
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
冇耐前康城首映咗,反應極好咁話,有人話係去郅 Pulp Fiction 危險人物個水平;不過阿塔生叫人睇咗唔劇透,可能有啲嘢。

舊 07-25-19, 12:43 PM   #4
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
網評開始湧現。你係塔生啲粉應該會滿意咁話,不過唔好諗住係 Inglorious Bastards 同 Dijango Unchained 嗰種子彈橫飛嘅動作片,而係向荷里活黃金時代嘅一封「情書」。你對嗰個時代有認識會好啲喎。同上一部 Hateful Eight 一樣,未必入場。

舊 07-25-19, 01:18 PM   #5
f2light
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2011

https://www.youtube.com/watch?v=kO5c4cu8xL4
f2light 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-03-19, 12:13 AM   #6
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
入左場睇,前段差d訓著,中段有d中年共鳴,後段好cultXDDD
由手機版發出
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-03-19, 12:47 AM   #7
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
因為知道某一事件,所以一路期待點拍.......結果............

三個主角三條線,結果好似冇左重點,要當成荷理活的日常來睇........

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-19, 02:24 PM   #8
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
睇完..............

其實前段唔算悶, 前題係要對60 年代外語片有一定應識

意粉西部片 / The Great Escape 借題發揮引用得好好

泳池party 扮史提夫麥昆果位扮得好似

莎朗蒂唔洗死

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-20, 12:54 PM   #9
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
睇Netflix App,
coming soon果度話下星期三(3月18日?)
有Once Upon a Time in Hollywood上架~!

舊 03-10-20, 01:13 PM   #10
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
睇Netflix App,
coming soon果度話下星期三(3月18日?)
有Once Upon a Time in Hollywood上架~!
正喎, 不過已經買咗碟

呢隻值得珍藏
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-20, 09:38 AM   #11
IDGAF
The One

更新:

Once Upon a Time in Hollywood(從前,有個荷里活)已經上架,
仲有提供4K畫質,英語,英文及繁/簡中文字幕。

原來Netflix個App星期二寫的下星期三上架,
其實就是本週三…

從前,有個荷里活
https://www.netflix.com/hk/title/81064867
201916+2 小時 42 分鐘劇情片
時值 1969 年,洛杉磯經歷巨大的變化,正當一名電視演員和擔任他特技替身的好友思考下一步該何去何從,隔壁則搬來一對影壇最炙手可熱的夫妻當鄰居。

引用:
作者: aquarius 查看文章
正喎, 不過已經買咗碟

呢隻值得珍藏
想問下碟版幾錢?
同有無追加內容的?

舊 03-11-20, 01:32 PM   #12
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
碟版嘅話,港版由鐳射發行,大概 $160
BD Only
有中字,有特別收錄

美版由 Sony Pictures 發行,大概 $265 左右
4K+BD
4K中字,BD英字
4K Movie Only
BD Movie + Special Features

====

美版有廣東話字幕,加上有4K,所以我只係買咗美版
港版睇 Packing 似乎都齊 Special Features 的,睇過舖頭 demo 畫質都唔差嘅
但係用上 BD25 定係 BD50 咁我就唔知啦

美版BD 係 BD50, 4K 係BD100

舊 03-12-20, 11:07 PM   #13
IDGAF
The One

引用:
作者: Marco 查看文章
碟版嘅話,港版由鐳射發行,大概 $160
BD Only
有中字,有特別收錄

美版由 Sony Pictures 發行,大概 $265 左右
4K+BD
4K中字,BD英字
4K Movie Only
BD Movie + Special Features

====

美版有廣東話字幕,加上有4K,所以我只係買咗美版
港版睇 Packing 似乎都齊 Special Features 的,睇過舖頭 demo 畫質都唔差嘅
但係用上 BD25 定係 BD50 咁我就唔知啦

美版BD 係 BD50, 4K 係BD100
THX~!

噴火槍、迷幻煙、惡犬加埋的結果?!

個故事我睇到最後一夜,
先留意到個女角Sharon Tate係一個真實人物,
以前係20/20時事雜誌果類節目,
提過下佢件案件同果班人,
但詳細內容又唔係好記得了,唔知特別收錄有無提及呢?
佢果間屋變咗一個另類的Hollywood旅遊景點。

睇結局的安排,
難怪個片名會以"Once Upon a Time"做開頭啦,
片尾話有彩蛋我以為會真實版本做結尾添。

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Root Letter | 方根書簡 √Letter | 角川 X HOLLYWOOD david 電影版 1 12-06-18 08:18 AM
暑期HOLLYWOOD好戲CHAPTER 3 寂靜山丘 Neo Entertainment TREND 5 05-28-04 09:49 PM
南華早報今日報話政府大洗錢請hollywood... 熊仔1號 Neo Entertainment TREND 21 09-04-03 08:23 PM
倉木麻衣 - Time after time~花舞街~ lkylky Neo Music UNIVERSE 29 03-14-03 10:40 AM

現在的時間是 06:13 AM

手機版 | APP版