Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-10-13, 11:24 AM   #401
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
無人懷疑翻譯果個係廣東人

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-13, 11:36 AM   #402
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
引用:
問:路姆西的設計靈感出自何處?
答:據宜家網頁介紹,大野狼個性靦腆,家境貧窮但好學,每天日出而作,負責派送牛奶及報紙,希望透過上學成為了不起的人。
大野狼手抱的老婆婆是一名充滿智慧的老師,經常在課堂提問,讓學生從遊戲中學習思考。
那你幹嗎要吃掉你老師呢.....

舊 12-10-13, 11:48 AM   #403
izumi_chuen
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2008
Wii U IDchuen_izumi
3DS Friend Code0068 5330 7260
PSN  IDchuen_izumi
XBox Live Gamertagizumi_chuen
1月先返貨, 宜家等坐貨

成個月個熱潮都冷卻左LU~

いすみ
izumi_chuen 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-13, 12:38 PM   #404
ZlWS
God of Gamer
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
作者: david 查看文章
樓上貼過:http://www.acapela-group.com/text-to...tive-demo.html

入去揀SWEDISH,再入LUFSIG,按PLAY,自己聽。

我見識少,如果有某國"F"係發"M"音,話聲我聽,我想見識O下。
可能唔知係咪客家話,潣南話,大陸咁多民族

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-13, 01:04 PM   #405
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
http://hkm.appledaily.com/detail.php...issue=20131210
靠「路姆西」苦中作樂 美國報道港搶購瘋潮

揚威海外
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-13, 01:05 PM   #406
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
比世人恥笑就真

舊 12-10-13, 01:17 PM   #407
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
我都覺會被恥笑

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-13, 01:23 PM   #408
大覺屋師真
The One

3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
作者: Rance 查看文章
那你幹嗎要吃掉你老師呢.....
老師亦同時係人地母親

相薄

此篇文章於 12-10-13 01:27 PM 被 大覺屋師真 編輯。
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-13, 02:04 PM   #409
超合Game魂
Game Master
超サイヤ人

註冊日期: Oct 2006

舊 12-10-13, 02:13 PM   #410
佐佐木莊尼
Game Master
亂入禁止

註冊日期: Nov 2002
我真心覺得哩位爵爵兄已經比好多香港人更香港

新 FF14 - (Bahamut) - Icecream Sandwich, 回復 + 職人 (已引退)

GW2 - (Tarnished Coast) - Arturia P Saber, warrior || Asuna Alfheim Yuuki, Elementalist (兼職)
佐佐木莊尼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-13, 04:25 PM   #411
david
The One

註冊日期: Mar 2002
我呢邊都有IKEA,唔知有無得賣呢?

啱啱CHECK咗,我呢邊有大量存貨!

有無得炒?

不過我呢邊定價應該貴過香港,香港好似賣$70有找?

---
NS CC:Morphus X300

此篇文章於 12-10-13 04:29 PM 被 david 編輯。
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-13, 04:34 PM   #412
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: sugihara 查看文章
無人懷疑翻譯果個係廣東人
雖然香港O的爛翻譯水平都係咁,但LUFSIG用廣府話讀,最似係「老乎色」吧。

上一板話「綠乎色」係國語啦。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-13, 05:07 PM   #413
神鋼重工

買來為乜?如果係因為覺得隻野可愛而買冇問題,如果係對政府不滿而買就.......
唔怪得689食滑香港人,買個公仔就當表咗態......
神鋼重工 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-13, 05:08 PM   #414
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
同隻鴨仔一樣
為左跟風

舊 12-10-13, 05:13 PM   #415
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: david 查看文章
雖然香港O的爛翻譯水平都係咁,但LUFSIG用廣府話讀,最似係「老乎色」吧。

上一板話「綠乎色」係國語啦。
唔係
大陸d中文譯名一定係跟普通話無錯

但如果係廣東人0既話就會知道路姆西係點解,所以.......

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-13, 05:16 PM   #416
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

註冊日期: Oct 2002
真不愧為神獸, 野野都食到應

舊 12-10-13, 05:20 PM   #417
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007

http://thehousenews.com/politics/cy%.../#.UqbcvrBus0M
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-13, 06:04 PM   #418
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
作者: 神鋼重工 查看文章
買來為乜?如果係因為覺得隻野可愛而買冇問題,如果係對政府不滿而買就.......
唔怪得689食滑香港人,買個公仔就當表咗態......
當成不滿既表態冇乜問題,表達有好多方法
唔係用左一個方法就唔可以用其他方法
相信d人都唔會買左隻公仔就唔會出聲
推到上頭版都叫有輿論力量

利申:我冇買
由手機版發出

此篇文章於 12-10-13 06:07 PM 被 真!DC 編輯。
舊 12-10-13, 07:03 PM   #419
神鋼重工

引用:
作者: 真!DC 查看文章
當成不滿既表態冇乜問題,表達有好多方法
唔係用左一個方法就唔可以用其他方法
相信d人都唔會買左隻公仔就唔會出聲
推到上頭版都叫有輿論力量

利申:我冇買
由手機版發出
如果買公仔就係代表不滿,呢個表達方式都幾奇怪
基本上除咗曾加個公仔知名度外,真係睇唔到有咩效果
神鋼重工 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-13, 07:13 PM   #420
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
我覺得主要原因係除左可愛之外個名諧音粗口喎
同香港人鐘意睇黃晶堆屎尿屁gag係一樣的
由手機版發出
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-13, 01:00 PM   #421
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
路姆西 殺老師!

http://www.ikea.com/cn/zh/catalog/products/60247579/
ikeadeer

US IKEA
http://www.ikea.com/us/en/catalog/products/40247580/

除左LUFSIG,仲有SÖTNOS

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-13, 03:28 PM   #422
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
路生真係趕年尾……

舊 12-11-13, 04:53 PM   #423
真!DC
Banned User
奉行我道

http://hkm.appledaily.com/detail.php...issue=20131211
夠膽得罪振英哥
打直行入去打橫出番尼
由手機版發出
舊 12-11-13, 05:20 PM   #424
小特特
薔薇騎士団

3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
引用:
作者: 真!DC 查看文章
http://hkm.appledaily.com/detail.php...issue=20131211
夠膽得罪振英哥
打直行入去打橫出番尼
由手機版發出
惡到無朋友

Blog

pixiv
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-13, 06:54 PM   #425
Alpha
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2012
梁振英急急腳走 與「路姆西」緣慳一面

http://hk.apple.nextmedia.com/realti...31211/51985269
Alpha 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
梁振英:雙非子女不應有香港人身份 明年私院雙非孕婦名額應為零 cnw1126 ~清談館~ 88 06-21-13 04:18 PM
[飲食新聞] "出前一丁"每包售$4.40...痴線! Busconcamp 飲食版 48 07-27-08 07:31 PM
痴線~ Sgodkyo ~清談館~ 11 02-23-05 01:15 PM
嘩~~~痴線架,賣成咁都得 kenpeter 電視遊戲討論版 115 11-16-04 11:23 AM
<< 急問>> <<< 7210點樣用電腦入歌?? >>> Minga 影音館 0 01-30-03 04:43 AM

現在的時間是 09:27 AM

手機版 | APP版