Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 02專區

主題工具 顯示模式
舊 08-13-09, 08:40 PM   #1
遊戲怪
Ultimate Gamer
高達DX

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDhkboy2007
究竟超能力會唔會存在一個人潛能之內

人或動物會唔會有超能力~呢?? 睇戲見得多 如星球大戰呢類戲, 人究竟有無可能有超能力~

在打機既過程中迷走...
在電影中尋找故事...
在小說世界中尋找那個什麼~深度既內涵...
遊戲怪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-09, 11:17 PM   #2
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
還是那句,答到你便不會上gaf了……
不過我可以答你,現時大多影片看到的超能力多數是魔術。但我不否認可能會有人真的有超能力啦。

舊 08-13-09, 11:56 PM   #3
dvd-rom
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2008
如果將超能力理解為"超越極限的能力'的話,咁我都信有一定程度既
至於話曉飛, 預知未來果種,未免太神奇喇掛~
dvd-rom 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-09, 09:49 AM   #4
ayato
God of Gamer
ʕ‧ᴥ‧ʔ

註冊日期: Mar 2007
如果將超能力理解為"超越極限的能力'的話,依個年頭應該無咩人有LA
比起以前,個個生活穩定.唔洗擔心生命安危,工作都無時間LA,邊得閒去發展超越極限的能力?

所以我覺得以前3國時代果D人真係會有
EG. 呂布一個打好多好多個人,仲唔係有超越極限的能力'??

NINTENDO FDCODE:4098 5464 9475
ayato 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-09, 10:08 AM   #5
LIGHTTHELIGHT
火狐控

註冊日期: Jul 2004
將來如有部分人類上左宇宙住 應該會有newtype!
XD
LIGHTTHELIGHT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-09, 11:43 AM   #6
jim Tsang

註冊日期: Mar 2006
人最常有o既咪預知夢/第六感
預知夢最準試過有次發夢拎住本漫畫,現實o既幾個月後一本新出o既漫畫o既封面同夢果本一模一樣

至於飛天,舞空術之類就冇乜可能

不過好似話人o既腦電波可以影響到其他野?<=未必啱,應該唔知係邊度聽返o黎
如果腦電波強到可以用念力,仲可以升起自己應該可以飛天
jim Tsang 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-09, 11:57 AM   #7
遊戲怪
高達DX

引用:
作者: jim Tsang 查看文章
人最常有o既咪預知夢/第六感
預知夢最準試過有次發夢拎住本漫畫,現實o既幾個月後一本新出o既漫畫o既封面同夢果本一模一樣

至於飛天,舞空術之類就冇乜可能

不過好似話人o既腦電波可以影響到其他野?<=未必啱,應該唔知係邊度聽返o黎
如果腦電波強到可以用念力,仲可以升起自己應該可以飛天
就係想講用腦波控制野 同念力飛行, 但印度人體升起係假既 原理係佢在飛機倉內拍底佢坐住慢慢起升起呢個已經比人踢爆~

在電影中尋找故事...
舊 08-14-09, 12:11 PM   #8
尼路
The One

要用腦波控制夠長命便可以做到,因為科學家已經開始研究相關產品……

舊 08-14-09, 01:48 PM   #9
Asurada
機動六課的一等空尉

註冊日期: Apr 2003
咁你產生超能力的器官係邊先?

舊 08-14-09, 02:02 PM   #10
遊戲怪
高達DX

引用:
作者: Asurada 查看文章
嘻嘻~

在電影中尋找故事...
舊 08-14-09, 02:19 PM   #11
代官

註冊日期: Feb 2005
discovery有集講過
不過當然唔係會飛會噴火會變形果d超能力
全節目講左兩種能力
訪問左一個可以忍耐極寒的人
同一班有共感能力的人

>忍耐極寒
睇住佢可以只著底橫係北極定南極跑馬拉松
好可惜最後因為腳部細胞差d凍死
最後要放棄
根據佢形容
依種能力只要你搵到開關
基本上就可以自由控制

>共感能力
睇到文字/物件
聽到聲音
會浮現出顏色/味道
姐係好似上面動畫版canaan個女主角禁
不過無佢禁屈

代官 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-09, 02:39 PM   #12
尼路
The One

引用:
大腦(無誤),不論是火場怪力還是極地馬拉松,都和腦有關。當然這些說是超能力不如是說潛力比較好……

舊 08-14-09, 03:18 PM   #13
dragonwing84
Game Master

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDAlbertSIR
XBox Live GamertagAlbert0511
引用:
作者: 代官 查看文章
>忍耐極寒
睇住佢可以只著底橫係北極定南極跑馬拉松
好可惜最後因為腳部細胞差d凍死
最後要放棄
根據佢形容
依種能力只要你搵到開關
基本上就可以自由控制

呢個都叫超能力?
我只係會話佢個腦可能有損壞唔識覺得凍咋喎
如果係超能力 隻腳就唔會凍死啦

姐係好似d人唔識覺得痛人樣 俾火燒隻手燶緊都唔會縮
dragonwing84 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-09, 04:02 PM   #14
代官

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: dragonwing84 查看文章
呢個都叫超能力?
我只係會話佢個腦可能有損壞唔識覺得凍咋喎
如果係超能力 隻腳就唔會凍死啦

姐係好似d人唔識覺得痛人樣 俾火燒隻手燶緊都唔會縮
講留左d野
因為唔太肯定所以無講
佢係雪地跑左3,4個鐘
正常人壞死左好耐

代官 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-23-09, 05:32 PM   #15
ALEX CHOW
AUDI SPORT

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDALEX_201225
引用:
作者: 代官 查看文章
>共感能力
睇到文字/物件
聽到聲音
會浮現出顏色/味道
姐係好似上面動畫版canaan個女主角禁
不過無佢禁屈
呢個我都識
P.S.呢個都係超能力咩(質疑)

站(2024/03/30)!!!!!
第71屆澳門格蘭披治大賽車!!!!!
少女時代,
Jessica, TWICE, 宇宙少女, 請夏!!!
F1 2024討論區
ALEX CHOW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-23-09, 05:33 PM   #16
ALEX CHOW
AUDI SPORT

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDALEX_201225
引用:
好問題!!!!!

站(2024/03/30)!!!!!
第71屆澳門格蘭披治大賽車!!!!!
少女時代,
Jessica, TWICE, 宇宙少女, 請夏!!!
F1 2024討論區
ALEX CHOW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-23-09, 06:21 PM   #17
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
有個陌生人在好遠位置攞住把刀兇狠地望住你,突然高舉把刀向住你走過來,你應該會立即有危險意識,呢種危險意識算唔算潛能的一種

舊 08-23-09, 06:47 PM   #18
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:
瞎腸

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-23-09, 09:19 PM   #19
P.Hope
GAF GGXX團
39最高( ̄∇ ̄)

註冊日期: Nov 2002
之前有睇過d節目, 講d BB仔識得係水中換氣, 可以不用視覺而感覺到食物玩具同媽媽的位置, 仲可以用心靈感應 ( 好謎的節目... ) 去理解其他生物(主要係母親)的思想, 所以有種錯覺係bb仔聽得明人講乜(其實係心靈感應 )

科學家成日話人類的腦部只是用了幾個%, 如果可以完全好盡個腦的話...

舊 08-23-09, 09:20 PM   #20
P.Hope
GAF GGXX團
39最高( ̄∇ ̄)

註冊日期: Nov 2002
之前有睇過d節目, 講d BB仔識得係水中換氣, 可以不用視覺而感覺到食物玩具同媽媽的位置, 仲可以用心靈感應 ( 好謎的節目... ) 去理解其他生物(主要係母親)的思想, 所以有種錯覺係bb仔聽得明人講乜(其實係心靈感應 )

科學家成日話人類的腦部只是用了幾個%, 如果可以完全好盡個腦的話...

舊 08-24-09, 09:48 AM   #21
someday

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: ayato 查看文章
如果將超能力理解為"超越極限的能力'的話,依個年頭應該無咩人有LA
比起以前,個個生活穩定.唔洗擔心生命安危,工作都無時間LA,邊得閒去發展超越極限的能力?

所以我覺得以前3國時代果D人真係會有
EG. 呂布一個打好多好多個人,仲唔係有超越極限的能力'??
打機打到上左腦..?

引用:
........ 科學家成日話人類的腦部只是用了幾個% ........
可以話俾你聽呢句 statement 係假的. 人從來都接近 100% 地使用腦袋.

可以參考下 Neuro science for kids 呢篇: http://faculty.washington.edu/chudler/tenper.html

此篇文章於 08-24-09 07:20 PM 被 someday 編輯。
someday 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-09, 12:27 PM   #22
沒名字的?君
小牧 愛佳

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDMrNonameX
XBox Live GamertagMrNonameX
引用:
作者: P.Hope 查看文章

其實好多動作就算唔用腦都做得到
好多生物都無腦袋呢樣野
一樣在地球生活左好多個世紀

此篇文章於 08-25-09 03:19 PM 被 沒名字的?君 編輯。
沒名字的?君 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-09, 08:33 PM   #23
HJK
Junior Member

註冊日期: Jun 2008
引用:

水中換氣......

姐係咁

我朋友話曾經試過在水中一直呼氣,呼極都有,直至個教鍊同佢講

「潛咁耐因往(?)死你呀」佢先上水
HJK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-09, 01:19 PM   #24
bonedog
Crazy Gamer
變態少女+.+

註冊日期: Aug 2005
引用:

即係好似現今所講既傳心術一樣, 都係靠搵番個開關去做, 動物都可以大家去溝通, 即使無語言底下, 所以bb 識係水中換氣同埋唔洗睇都可以搵到媽媽同食物呢樣野基本上同動物係大自然生存既一樣, 本身都係一種本能黎, 但係因為人愈大靠既已經唔再係本能就會慢慢退化

有時你聽到小朋友話有植物同佢傾計或者同屋企既寵物傾計一樣, 不過通常大人都覺得自己小朋友幻想出黎..又再教個小朋友動物同植物係唔識講野架, 所以大大下都會慢慢無左呢種能力

可能有時有d人都試過好想打俾個朋友, 又撞岩個朋友係你準備打俾佢個時打黎, 都係呢種感覺, 但有時對方可能都唔知打俾你做咩野架..

wii mario kart :2363-5733-3949
WII FD CODE: 1155 1554 5930 3952
[Wii] ナイツ~星降る夜の物語~: 1160-9077-2319
大乱闘: 1719-2561-6043
歡迎add我,也請pm告知
bonedog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-09, 07:12 PM   #25
vivijai

註冊日期: Jun 2006
超能力, 有人可以用身體吸住鐵算唔算(當然唔可以好重)
vivijai 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:03 PM

手機版 | APP版