Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手提遊戲機討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-05-12, 07:39 PM   #2726
wong0622
Junior Member

註冊日期: Jan 2012
Wii U IDwong0622
3DS Friend Code3265 5713 2783
引用:
作者: 藍鞋子 查看文章
玩唔到日文GAME絕對唔會買
如果佢之後D中文GAME愈出愈少咪中伏?
依家日文又唔係完全唔明
又未至於咁絕望既。

任天堂工作人員回覆我是香港版的 3DS/XL 不對應日本版的遊戲,但沒有表明將來不會推出香港版日文/英文遊戲

睇番新聞稿,5 隻中文版遊戲護航這一點真少見,心知一定有分區而且不對應日本區,因為如果係對應日版既,洗咩出咁多中文 Game 吸引人買

而且香港版的 3DS/XL 同遊戲既價錢先係最重要,睇番過去香港版 Wii & Game,真係貴到無朋友,如果黎到 3DS XL 都係咁,真係搵鬼買。

另外,已經確認左 nintendo zone 於香港版是不對應的,其他尚等待公佈。(個人估計係香港/台灣獨立 e-shop內容,因為至少要對應 patch)

我自己本身又有一部日版 3DS,如果遲下確認有香港版日文/英文遊戲呢一點,就放心入手港版 3DS XL
wong0622 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-12, 07:53 PM   #2727
藍鞋子
Senior Gamer

註冊日期: May 2010
引用:
作者: wong0622 查看文章
又未至於咁絕望既。

任天堂工作人員回覆我是香港版的 3DS/XL 不對應日本版的遊戲,但沒有表明將來不會推出香港版日文/英文遊戲
就算有日文/英文遊戲,都唔會係隻隻都出畀你架喎
到時有日文GAME想玩但係佢死都唔出/等成年先出,咁都係咪預我喇
藍鞋子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-12, 07:53 PM   #2728
拓飛
Game Master

註冊日期: Aug 2003
點買呀第時仲要玩pokemon
拓飛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-12, 08:16 PM   #2729
wongkit23232223
Registered User

註冊日期: Apr 2012
3DS Friend Code3480 3388 7812
PSN  IDcatkit1990
XBox Live GamertagCatson1990
岩岩諗住上FACEBOOK睇下老任既消息
點知......無專頁=_=
點搞呀老任
wongkit23232223 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-12, 08:34 PM   #2730
噹噹dondon
Game Master

註冊日期: Oct 2006
其實你睇得明日文或英文既話 基本上呢部行貨機唔係sell你用既
噹噹dondon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-12, 08:50 PM   #2731
golan

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code1977 0103 7669
唔對應日版自成一區,實少左d傳統玩家買
如果真係有做research就應該對應美版
我肯定大把人會出多部機
golan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-12, 08:53 PM   #2732
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
日美eshop 100%唔會連到, 因為香港任天堂唔會推出以yen計既預附卡
就算部行機可以讀日版game, 入唔到日eshop, 什麼add on, DLC都唔會有...

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-12, 09:10 PM   #2733

註冊日期: Dec 2011
引用:
作者: golan 查看文章
我肯定大把人會出多部機
佢真係有做市場調查/搵人落個D GAME鋪行就知佢要賺錢既,就應該要部機跟日區,即使部機上唔到ESHOP
佢起碼代理日版GAME同日發售好似Pokemon咁,淨係做大game都一定唔會蝕,
依家基本上每個月都有大作...
211835350 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-12, 09:34 PM   #2734
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

引用:
我肯定大把人會出多部機
應該唔會唔對應日版, 咁之前代理既日版POKEMON响行3DS上讀唔到, 咁講唔通
最大可能係對應日區Game, eshop就香港/台灣獨立

大乱闘X
舊 07-05-12, 09:44 PM   #2735
golan

引用:
作者: 211835350 查看文章
佢真係有做市場調查/搵人落個D GAME鋪行就知佢要賺錢既,就應該要部機跟日區,即使部機上唔到ESHOP
佢起碼代理日版GAME同日發售好似Pokemon咁,淨係做大game都一定唔會蝕,
依家基本上每個月都有大作...
因為wii行貨係日版,之前大家都以為會係日版機cut e-shop,但估唔到任記真係想玩大佢
任記似乎今次真係想攪亞洲個市場,但d game移植得咁慢,叫大家點等
舊 07-05-12, 09:47 PM   #2736
SilverShadow

引用:
因為wii行貨係日版,之前大家都以為會係日版機cut e-shop,但估唔到任記真係想玩大佢
任記似乎今次真係想攪亞洲個市場,但d game移植得咁慢,叫大家點等
咁真係寧願佢唔搞大佢,跟返WII個行貨咁玩好過喇
日版GAME同中文GAME就行/日機共通,點都好過再多一個分區出來
SilverShadow 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-12, 09:51 PM   #2737
golan

引用:
作者: W!LL 查看文章
應該唔會唔對應日版, 咁之前代理既日版POKEMON响行3DS上讀唔到, 咁講唔通
最大可能係對應日區Game, eshop就香港/台灣獨立
如果wong0622兄既資料真係屬實,似乎真係鎖區
我都希望對應日版,希望快d有消息公布澄清
舊 07-05-12, 09:58 PM   #2738
golan

引用:
作者: SilverShadow 查看文章
咁真係寧願佢唔搞大佢,跟返WII個行貨咁玩好過喇
日版GAME同中文GAME就行/日機共通,點都好過再多一個分區出來
雖然一直都期望任記既中文版,但大家打開機既,都已經習慣左同日本出game時間係同步,冇記錯,sony冇區碼,microsoft都冇特別鎖區,如果今次玩咁大,一定怨聲載道
任記要明白,香港師拉同日本唔同,打機既真係大部份係機迷,如果唔就返機迷,好難攪得起
舊 07-05-12, 09:59 PM   #2739
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
佢咩分區冇所謂....
分美區最多買返黎玩美版GAME, 分港區最多係買中文版GAME玩
但我覺得重點應該係個ESHOP的內容
港版SER應該係肯定的...係內容方面希望唔好再好似WII O個時咁陽春就好了...
lineage19 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-12, 10:12 PM   #2740
golan

引用:
作者: lineage19 查看文章
佢咩分區冇所謂....
分美區最多買返黎玩美版GAME, 分港區最多係買中文版GAME玩
但我覺得重點應該係個ESHOP的內容
港版SER應該係肯定的...係內容方面希望唔好再好似WII O個時咁陽春就好了...
我已經係美日機機主
就算買多部,但之前d games全部玩唔返,真係好慘
而且中文game次次都係突然話出就出,任記可唔可以早少少講聲,等人唔好買日版
好似今次咁,d消息咁突然, 好在未出ll,如果出左,d人買左,又係怨聲載道
同埋大家要留意一下,任記9月28唔係出晒個5隻games,佢話會陸續推出...

此篇文章於 07-05-12 10:24 PM 被 golan 編輯。
舊 07-05-12, 10:23 PM   #2741
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

香港任記今次算早左話你知喇, 之前Wii隻Zelda全世界估無行, 點知仲要同水同一日出
剛剛mario party 9好在佢响日版出前話有中文版
而今次擺明叫你唔好買LL水機

大乱闘X
舊 07-05-12, 10:30 PM   #2742
我係我
God of Gamer
Banned

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDFoX_1217
XBox Live GamertagFoX1217
XL美版幾時出?
日版GAME太貴買唔落手,一出到E家都係買得幾隻咁大把
美版300蚊一隻就FIT晒
我係我 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-12, 10:32 PM   #2743
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

交換日記更新

大乱闘X
舊 07-05-12, 10:39 PM   #2744
拓飛
Game Master

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: 我係我 查看文章
XL美版幾時出?
日版GAME太貴買唔落手,一出到E家都係買得幾隻咁大把
美版300蚊一隻就FIT晒
8月19?
拓飛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-12, 10:40 PM   #2745
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

日記更新後可以用6種顏色筆寫野

大乱闘X
舊 07-05-12, 10:53 PM   #2746
wong0622
Junior Member

Wii U IDwong0622
3DS Friend Code3265 5713 2783
引用:
如果wong0622兄既資料真係屬實,似乎真係鎖區
我都希望對應日版,希望快d有消息公布澄清
我都希望工作人員答我既資料未係最 update...期望有台/港版的日/英文大作就好了

不過佢呢個消息一出, 令我原本買日版 XL 既計劃延後了,始終對行機有一絲希望...
wong0622 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-12, 11:18 PM   #2747
usayarE
God of Gamer

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
引用:
我都希望工作人員答我既資料未係最 update...期望有台/港版的日/英文大作就好了

不過佢呢個消息一出, 令我原本買日版 XL 既計劃延後了,始終對行機有一絲希望...
其實行貨3DS就算可以玩日或美版遊戲都九成係閹割版eshop
但反而中文版遊戲好大機會可以係日版上玩到
咁樣不如買返日版算...

如果行貨真係淨係可以玩港台版遊戲咁就真係好不智
以香港任記代理嘅出遊戲速度,唔通玩家淨係可以玩個五隻遊戲?
但而家都係道聽途說,要收集多啲資料先可以決定
反正LL一出都一定唔會係我心水價,可以等下
usayarE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-12, 11:19 PM   #2748
golan

引用:

只能夠講,大家本來想出XL機既機主都中了任記的詭計
舊 07-06-12, 12:22 AM   #2749
他一個人

註冊日期: Nov 2007
PSN  IDNextgo_by_haseo
其實任天堂是否推出行貨, 都沒有影響
其中是香港代理保養已經係一個問題
點解保養期內仍然要支付修理費用(當然唔講人為意外)
其二是香港代理商根本沒有代理大作作品
次次都要買貴game, 特別買了日版主機的人
代理十幾年真係相比sony比較真係差到極點
見到回應講玩唔到日版, 真係死多幾錢重.
真係百思不得其解.
我寧願代理好種類形遊戲比依個消息來得更好
他一個人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-12, 12:27 AM   #2750
wongkit23232223
Registered User

註冊日期: Apr 2012
3DS Friend Code3480 3388 7812
PSN  IDcatkit1990
XBox Live GamertagCatson1990
唔係話今次3ds唔會經代理而係老任既子公司自己出咩?
game都係去返由代理出?
wongkit23232223 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
收 Nintendo New 3DS LL 日版 maxwellduo 買賣專區 0 04-30-15 10:08 AM
出售 全新 任天堂 Nintendo 日版 白色 New 3DS Terry Sham 買賣專區 0 12-25-14 01:34 PM
[3DS] Nintendo 3DS 綜合情報討論區 01 neo2046 手提遊戲機討論版 1020 03-02-11 01:10 AM
[3DS] Nintendo 3DS 情報區 vol.2 neo 手提遊戲機討論版 1149 02-16-11 02:04 AM

現在的時間是 08:19 AM

手機版 | APP版