Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 09-09-09, 08:44 PM   #1
wanyiujo
Registered User

註冊日期: Sep 2009
Unhappy 感情方面請教

xxxxx

此篇文章於 01-19-10 12:04 PM 被 wanyiujo 編輯。
wanyiujo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-09, 09:00 PM   #2
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
你係讀梗? 中學定大學?
試諗下如果當自己想去結識一個朋友、唔係追人,
會唔會無咁驚?

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-09, 09:03 PM   #3
wanyiujo

xxxxx

此篇文章於 01-19-10 12:04 PM 被 wanyiujo 編輯。
舊 09-09-09, 09:20 PM   #4
Middle
Moderator
K歌之王

點先令佢對你有好感,
我諗其實呢度係你自己最清楚,因為我地都唔識佢? ~ ~
最基本o既,都係投其所好、對佢有風度有禮貌喇,
如果你同人地唔熟,忽然就咁去追人可能會嚇親人。
但你有人地fb 嘛? 有無試過o係人地d news 到留言俾人呢?

或者,可以慫恿d 男同學去同d 女同學玩?
諗返起,以前好興、自己想追某人時,
就老屈某個男同學對另一個女同學有意思......
不過呢招千祈唔好亂用。 : p
如果班上平時會搞多d 活動o既,咁就好d ,有多d 機會等大家接觸甚至傾偈;
但如果女仔本身屬文靜、唔係點去玩o既,
可能就要從佢身邊比較熟o既女同學入手。

又,你同人地識左幾耐?

舊 09-09-09, 09:34 PM   #5
wanyiujo

xxxxx

此篇文章於 01-19-10 12:05 PM 被 wanyiujo 編輯。
舊 09-09-09, 09:53 PM   #6
Kaiser
God of Gamer
ドウケシ

註冊日期: Jul 2002
平時你點同你的FD吹水,咪就係用番果種方法...
最緊要就係自然...

dead air或多或少都會有,反而我覺得唔駛咁緊張同介懷 (反正就只有自己介懷麻,對方都不會介意...

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)
Kaiser 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-09, 09:54 PM   #7
Middle
Moderator
K歌之王

其實平常同朋友傾偈、都會有dead air o既情況呀,
唔好太在意呢點,
反而唔好因為唔想有dead air ,
而俾到人地覺得你搵木野唻專登講,
又或者講左d 太無聊o既說話令對方滴汗。 ~ ~

要傾可以傾下返學d 有趣野同無聊野呀,
亦可以講下平時你地d 男同學會做乜、問下班女仔會做乜,
不過最好唔好變成講是非喇 =)

舊 09-09-09, 11:52 PM   #8
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
如果有女仔肯同你講是非未嘗唔係好事~~

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-09, 12:58 AM   #9
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: wanyiujo 查看文章
因為大家的交流率係0,所以先咁煩XD

響佢fb留言呢個可行,多謝哂

同埋想問msn傾計有咩方法盡量唔做成dead air

諗話題都諗到我死...
其實msn傾計好多時有dead air係正常
有時開住個msn,然後走去做第二d野,或者沖涼呀,阿媽叫呀之類咁

總之隔一層反而可以令死氣合理化

而且有時話題唔係咁岩,都可以思考下
究竟係自己見識未夠未能帶起 / 接住對方話題
抑或係大家既結構性喜好唔同,導致到大家大纜扯唔埋呢?

另外,多口一問 (其實我建議每個人都要問自己一下)
你鍾意佢d乜呢?

舊 09-10-09, 01:09 AM   #10
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章
你鍾意佢d乜呢?
咪傻啦,鍾意一個人係唔洗理由,要有理由你就唔係鍾意佢

舊 09-10-09, 01:22 AM   #11
Kaiser
ドウケシ

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: 龍寶寶 查看文章
試下換一換講法

對一個人有FEEL,鐘意一個人可以係唔洗理由
但係當相處耐左,佢總會有某D優點,某D特質吸引到你,而令到你繼續呢一段感情...

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)
Kaiser 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-09, 02:16 AM   #12
綾小路雷太

引用:
作者: 龍寶寶 查看文章
引用:
作者: Kaiser 查看文章
試下換一換講法

對一個人有FEEL,鐘意一個人可以係唔洗理由
但係當相處耐左,佢總會有某D優點,某D特質吸引到你,而令到你繼續呢一段感情...
其實自己諗真d
一來可以了解自己既好惡 (講真,呢個世界真係有好多人唔知自己喜好愛惡係乜架喎...)
二來就如樓上所講,有時就係了解清楚係你眼中佢既優點同缺點,先至令你會珍惜一段情,亦如何去衡量何時開始 / 結束一段情~

再者,你知道女性呢回事,心血來潮就會問對方,殺個措手不及
(有個朋友,我同佢講叫佢諗定,勢估唔到佢半年後同我講返,個女仔真係有日忽然好認真咁問佢呢個問題-_-)
如果一個問題支吾以對而令對方唔開心,咁就無謂啦...

舊 09-10-09, 03:09 AM   #13
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
佢好識關心人,對人熱情,又尊重父母,而且帶少少神秘感,真係吸引死人。
佢成日關心人o地仲多過我,對所有男仔都咁熱情無視我,落街睇場戲都話問過都父母先,仲不時玩失蹤,點頂呀!!

冇永遠o既優點,亦冇永遠o既缺點,
今日o既優點亦可能係聽日o既缺點,
如果突然有日你發覺佢o的優點冇晒係咪要嘈分手?

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-09, 03:36 AM   #14
綾小路雷太

引用:
作者: 呂鳳仙 查看文章
冇永遠o既優點,亦冇永遠o既缺點,
今日o既優點亦可能係聽日o既缺點,
如果突然有日你發覺佢o的優點冇晒係咪要嘈分手?
其實的確無永遠既優點 / 缺點
係唔同時間場境心理狀況下,好既野可以係第二個角度睇變成唔好既野
關鍵在於自己既觀點與角度

當發現當日既優點已經唔再出現係對方身上既時候
有人會好積極咁繼續發掘對方更多既優點
有人亦會好積極咁不斷同身邊人製造回憶,留下彼此相連活著的痕跡,就算不能共連理,也至少無悔

當然亦有人會消極地將負面情緒放大,繼而步向虛無
也甚至有人會因此而造出不能挽回既事情而恨錯難返

無論點都好,一切旨在於人夾人緣。
所以
追命一句:得之,我幸;失之,我命,如此而已。
亦正正是世間情義之寫照。

總括一句,捉得緊的,珍惜眼前人;
未有可以捉緊的,也讓自己好好把握自己的時間了解自己,思考更多,
讓自己可以在機會一閃即逝的一刻,
可以瞬間捉緊對自己最好的安排,就已經好足夠。

舊 09-10-09, 10:17 AM   #15
Middle
Moderator
K歌之王

其實...... 不如另開topic 講,
既然咁值得討論。 =)

舊 09-10-09, 10:39 AM   #16
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章
其實的確無永遠既優點 / 缺點
係唔同時間場境心理狀況下,好既野可以係第二個角度睇變成唔好既野
關鍵在於自己既觀點與角度

當發現當日既優點已經唔再出現係對方身上既時候
有人會好積極咁繼續發掘對方更多既優點
有人亦會好積極咁不斷同身邊人製造回憶,留下彼此相連活著的痕跡,就算不能共連理,也至少無悔

當然亦有人會消極地將負面情緒放大,繼而步向虛無
也甚至有人會因此而造出不能挽回既事情而恨錯難返

無論點都好,一切旨在於人夾人緣。
所以
追命一句:得之,我幸;失之,我命,如此而已。
亦正正是世間情義之寫照。

總括一句,捉得緊的,珍惜眼前人;
未有可以捉緊的,也讓自己好好把握自己的時間了解自己,思考更多,
讓自己可以在機會一閃即逝的一刻,
可以瞬間捉緊對自己最好的安排,就已經好足夠。
好同意!!
我都努力學緊!!!

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:47 PM

手機版 | APP版