Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 04-03-16, 11:08 AM   #276
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
即係咁,唔好講到創新性=質先
ラストリベリオン都好創新

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線  
舊 04-03-16, 03:47 PM   #277
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
引用:
作者: 強化人間ですの~★ 查看文章
即係咁,唔好講到創新性=質先
ラストリベリオン都好創新
並唔係講緊創新,
只係想要返個可玩性同一隻GAME應有的內容而已
lineage19 目前離線  
舊 04-03-16, 06:45 PM   #278
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
前兩日reddit又出咗個rumor
同"Reach"嗰個差唔多, 不過無咁誇同詳細
大概講devkit:

-不向下兼容WiiU games
-RAM 12GB, 開發人員只能用6GB, 其餘可能預留俾OS, Multi-tasking
-附1TB HDD, 不過零售版唔知
-整體性能至少略高於PS4, PS4.5就唔知啦
-手掣有兩種, 所有game都一定要對應兩種手掣:
1. 第一種(Standard)同WiiU pro差不多, 不過L,R係㩒得嘅scroller
2. 第二種(mon)係拉長咗嘅Standard手掣, 加個長方形mon喺中間
mon係1080p, 終於採用電容式 touch screen
但係成本應該低過WiiU Pad
-手掣振動器分散,
-devkit連住8個手掣: 4個standard + 4個mon
-老任有計劃用mon手掣進行remote play, 但係暫時未有提供指引俾開發人員
-devkit 用 HDMi 2.0, 有LAN Port
-唔行x86, 移植ps4xbone(x86)好困難, 但係開發極度容易
-OS重點係multi-tasking, 玩緊game嗰陣都可以隨意使用OS
-OS可以同手機(IOS/android)電腦(windows, mac) 連接+互動
-OS設計用咗好多紅色, 睇落好sharp
-OS整體就好似一個好食RAM嘅Android
-media用nintendo disc 25GB, 文件有提dual layer 50GB, 但係未知用唔用得
-網絡服務大更新,同PS4xbone嘅差不多
-有另一種achievement system(可以參考MyNintendo + miitomo嘅mission系統)
-今次唔搞大gimmick只採用實用性高嘅新idea(L,R scroller), 係老任近十年最傳統嘅主機
-名改好咗,係一個唔難sell嘅名, 會黐埋"Nintendo", 但簡稱亦可以省略"Nintendo'(好似DS咁)

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線  
舊 04-03-16, 07:18 PM   #279
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
引用:
作者: N0T51B 查看文章
大概講devkit:

-RAM 12GB, 開發人員只能用6GB, 其餘可能預留俾OS, Multi-tasking
1. 第一種(Standard)同WiiU pro差不多, 不過L,R係㩒得嘅scroller
2. 第二種(mon)係拉長咗嘅Standard手掣, 加個長方形mon喺中間
mon係1080p, 終於採用電容式 touch screen
-手掣振動器分散,
-devkit連住8個手掣: 4個standard + 4個mon
-老任有計劃用mon手掣進行remote play, 但係暫時未有提供指引俾開發人員
-唔行x86, 移植ps4xbone(x86)好困難, 但係開發極度容易
-OS重點係multi-tasking, 玩緊game嗰陣都可以隨意使用OS
-OS可以同手機(IOS/android)電腦(windows, mac) 連接+互動
-media用nintendo disc 25GB, 文件有提dual layer 50GB, 但係未知用唔用得
-有另一種achievement system(可以參考MyNintendo + miitomo嘅mission系統)
-今次唔搞大gimmick只採用實用性高嘅新idea(L,R scroller), 係老任近十年最傳統嘅主機
-名改好咗,係一個唔難sell嘅名, 會黐埋"Nintendo", 但簡稱亦可以省略"Nintendo'(好似DS咁)
話CPU用ARM

不過呢D rumor聽完就萛
wsx360 目前離線  
舊 04-03-16, 07:24 PM   #280
大情大性武大帝
God of Gamer
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: N0T51B 查看文章
大概講devkit:

-手掣振動器分散,
唔向下對應,即時死一半…

舊 04-03-16, 07:41 PM   #281
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
有時有d 野砍掉重練,都不失為一件好事
反正wiiu 又唔係儲左好多game
Terry仔 目前離線  
舊 04-03-16, 09:07 PM   #282
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: Terry仔 查看文章
有時有d 野砍掉重練,都不失為一件好事
反正wiiu 又唔係儲左好多game
舊game 玩不到
新game表 一直空白

nx 只會比wiiu更長更多空白

話知你說的質幾好,你說的幾個月一隻第一方質好的遊戲
一季先得一隻玩叫好足夠 ( 先不說這個已經讓人想吐糟

但另一邊的意思就是只要你唔係全部第一方完全都玩的話
你就要幾季先有一隻遊戲可玩

作為一部主機真的無問題?

主力玩PS4/X1後 有閒錢時買多部任系回家封塵 等果個一年一兩隻遊戲還好

如果只夠錢買一部機
一定唔可以買佢

有支援wiiu game 而wiiu 無好似wii咁即死完全唔出新遊戲的話
nx 就可以 由一季得一隻可以玩的遊戲
變成一季可以玩2隻 (前題唔係wiiu nx 都是同一隻遊戲 兩平台
先叫多條生路吧?

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊

此篇文章於 04-03-16 09:12 PM 被 pet3 編輯。
pet3 目前離線  
舊 04-03-16, 09:15 PM   #283
怪人怪人
最低級亂鬥者

註冊日期: Mar 2003
Wii U IDkaijintik
引用:
作者: pet3 查看文章
舊game 玩不到
新game表 一直空白

nx 只會比wiiu更長更多空白

話知你說的質幾好,你說的幾個月一隻第一方質好的遊戲
一季先得一隻玩叫好足夠 ( 先不說這個已經讓人想吐糟

但另一邊的意思就是只要你唔係全部第一方完全都玩的話
你就要幾季先有一隻遊戲可玩

作為一部主機真的無問題?

主力玩PS4/X1後 有閒錢時買多部任系回家封塵 等果個一年一兩隻遊戲還好

如果只夠錢買一部機
一定唔可以買佢

有支援wiiu game 而wiiu 無好似wii咁即死完全唔出新遊戲的話
nx 就可以 由一季得一隻可以玩的遊戲
變成一季可以玩2隻 (前題唔係wiiu nx 都是同一隻遊戲 兩平台
先叫多條生路吧?

唔好再ON9 啦, 每個人自己揀自己要玩D 咩,
有o岩玩既game 咪買機玩lor, 唔o岩你玩咪過主, byebye
再講呢個年頭唔買主機都有steam 有手機game 啦, btw你玩唔玩冇人想知同理

吾乃傳說中的貓車(偽)勇者
怪人怪人 目前離線  
舊 04-03-16, 09:21 PM   #284
lineage19
Crazy Gamer

Nintendo Switch ID8108-0773-7021
引用:
作者: 怪人怪人 查看文章
有o岩玩既game 咪買機玩lor, 唔o岩你玩咪過主, byebye
再講呢個年頭唔買主機都有steam 有手機game 啦, btw你玩唔玩冇人想知同理

正解, 買得WIIU的人大部份唔係有PS3就係有PS4架啦
應該係話唔係因平台而選平台的玩家, 只係睇GAME而選平台的玩家

有鐘意的GAME, 理得你個陣有幾少GAME呀? 鐘意未買囉, 洗得你幾多錢?

一部機洗盡你未3/4千蚊, 唔好話呢家玩一隻課金GAME一個月都用唔止3000, 買少幾隻垃圾GAME都O係返度啦

我就係唔明點解仲有D人會咁追平台/品牌法
呢家到底係打機定係玩品牌呀? 咁都算核心玩家咩?

此篇文章於 04-03-16 09:33 PM 被 lineage19 編輯。
舊 04-03-16, 09:30 PM   #285
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: 怪人怪人 查看文章

講緊唔支援wiiu 死仲快你都可以曲解到咁

只能把第1句還比你

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線  
舊 04-03-16, 09:36 PM   #286
hap3afrien
Game Master

註冊日期: Dec 2005
Wii U IDfung_Lam90
3DS Friend Code0259 0644 3586
PC+老任機已得到世界

舊 04-03-16, 09:37 PM   #287
lineage19
Crazy Gamer

引用:
作者: hap3afrien 查看文章
PC+老任機已得到世界
PC玩唔到人中之龍...

呢家D日系GAME都集中O係PS4平台, 鐘意日系的點都要有部PS4既
舊 04-03-16, 09:54 PM   #288
wsx360
Game Master

點解唔向下支援wiiu會死仲快?
如果將WiiU既任記game係NX番抄一次既話,出game表最少多20隻game
1個月1隻就可以連續20個月有game出,即係NX可以生存多20個月
wsx360 目前離線  
舊 04-03-16, 09:58 PM   #289
lineage19
Crazy Gamer

其實個人覺得向唔向下支持根本冇關係

PS3初期有向下支持PS2, 未又係一樣GAME表空白左2年幾, (日本)銷量比XBOX360差左成年幾2年。
好記得果時PS3的轉捩點係果4隻XB360的獨佔JRPG集體跳槽開始

反而PS4初期就醒水唔支持向下支持, 出大量的HD化同雙平台, 叫做"比多個選擇比玩家"
我個人覺得咁做係好呃錢 (當時見到出左冇2年的LAST OF US轉個頭就出PS4 "HD"版覺得好笑)

所以重點係有冇GAME姐

不過老任的機你預左只係得第一方可以玩都得了
但係真心覺得淨係用黎玩老任的第一方都已經唔差

此篇文章於 04-03-16 10:03 PM 被 lineage19 編輯。
舊 04-03-16, 10:21 PM   #290
Terry仔

由GC 開始,都係一心想玩任系game,先買老任主機
有其他game玩咪當係bonus lor
Terry仔 目前離線  
舊 04-03-16, 10:27 PM   #291
wsx360
Game Master

引用:
作者: lineage19 查看文章
其實個人覺得向唔向下支持根本冇關係

PS3初期有向下支持PS2, 未又係一樣GAME表空白左2年幾, (日本)銷量比XBOX360差左成年幾2年。
好記得果時PS3的轉捩點係果4隻XB360的獨佔JRPG集體跳槽開始

反而PS4初期就醒水唔支持向下支持, 出大量的HD化同雙平台, 叫做"比多個選擇比玩家"
我個人覺得咁做係好呃錢 (當時見到出左冇2年的LAST OF US轉個頭就出PS4 "HD"版覺得好笑)

所以重點係有冇GAME姐

不過老任的機你預左只係得第一方可以玩都得了
但係真心覺得淨係用黎玩老任的第一方都已經唔差
而家呢個年代舊作HD化可以好好賣
好似LAST OF US,HALO可以賣到幾百萬
WiiU既Zelda HD都百幾萬
對好多game廠黎講向下支援反而會令佢地賺少左

其實買任系機既人通常都好清楚自己想要乜

我覺得就萛將來NX會有COD,GTA呢類3廠大作
多平台既玩家多數唔會玩NX版
wsx360 目前離線  
舊 04-03-16, 10:55 PM   #292
lineage19
Crazy Gamer

引用:
作者: wsx360 查看文章
而家呢個年代舊作HD化可以好好賣
好似LAST OF US,HALO可以賣到幾百萬
WiiU既Zelda HD都百幾萬
對好多game廠黎講向下支援反而會令佢地賺少左

其實買任系機既人通常都好清楚自己想要乜

我覺得就萛將來NX會有COD,GTA呢類3廠大作
多平台既玩家多數唔會玩NX版
首先要先分清楚重製同HD化...
重制的話我好樂意買單, 例如隻風之杖, 又或者奧丁神域, 人中極等呢種

HD化的話如果係隔多年的經典的話我都樂意買單, 如FF10 HD, KH 的HD系列等

但係只係隔唔夠2年就HD的話我個人就唔太讚成呢種做法了, 感覺好呃錢...
舊 04-03-16, 11:18 PM   #293
代官
Ultimate Gamer

出零同XENOBLADE都會無條件出機GA LA

代官 目前離線  
舊 04-04-16, 01:01 AM   #294
噹噹dondon
Game Master

註冊日期: Oct 2006
以前兼容舊game係主流 依家已經唔係
而且新主機賣點之一係玩得番上代機game 其實係幾白痴…
買xb1玩halo5 點知m$又叫我買番1-4…傻架?

nx又未出又預佢=wiiu 真係世事都睇透哂
我之前都以為xb1會好像xb360時代咁威水…
噹噹dondon 目前離線  
舊 04-04-16, 01:06 AM   #295
噹噹dondon
Game Master

註冊日期: Oct 2006
引用:
作者: lineage19 查看文章
個人覺得SFC->PS的時代先係最好, GAME有創意, 種類多, 神作隨處可見
依家黎講我覺得講新意3a級大作點都比唔上天馬行空既獨立遊戲
好諷刺地遊戲成本愈低反而令人肯博 成本愈高愈多憂慮同制肘
噹噹dondon 目前離線  
舊 04-04-16, 06:05 AM   #296
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
我有ps4, pc同wiiU

我PC係I7 5820K, GTX980TI,
主流GAMES出4K只要唔開ULTRA SETTING, 光影唔開盡, 基本都可以4K@60hz

2014年尾買左wiiU後, 3個平台玩得最多係wiiU, 封塵封得最耐反而係PS4
係間唔中兩三個月一次有朋友上黎先4打足球games

依家pc 玩左4年, steam已有近40隻games, ps4一出即買到依家 7隻, wiiU 14年尾買到依家有 13隻

比畫質PS4又多數得900P/1080P@30hz, 主流大作都係槍同打打殺殺
講真已玩到有點厭, 除左獨佔作依家好多都係玩pc版, 係pc online好易有cheat個d先會玩ps4版.
比畫質同畫面流暢度, ps4又同pc一大截距離

不是說ps4唔掂又唔好玩, ps4成唔成功主機同games銷量已說明一切
只係, 我唔敢自稱core gamer, 始終我又超討厭要儲白金, 100%攻略率個d野
wiiU對我厘d light gamer吸引力大得多,
或者年齡開似大(雖然都只係貼近3字) 玩games既心態唔同左.
以前可以日打夜打, 交paper時期都照打

p.s. 我都唔係一個任飯, 上一個世代我超討厭wii.
但依家得wiiU offer到既野最岩我胃口.

不過都話說, 我同意wiiU作為2nd console最好不過,
似終不論ps4/xb1/pc, 作為第二部機都係有太多games係同質既野, 只係wiiU先咁標奇立異

但去到我手上就反而反客為主了/

此篇文章於 04-04-16 06:08 AM 被 X&Y 編輯。
X&Y 目前離線  
舊 04-04-16, 07:20 AM   #297
N0T51B
Game Master
非中國藉

Nintendo Switch ID6353-4652-6032
其實少game真係幾大鑊,今次連wiiu有好多傳統續作無影
因為知道自己出game慢所以想做得hardcore d 去吸引第三廠
但可惜三廠唔啋佢,ps4xbone 開發環境又比預期好,吸引好多人跳去ps4
貴精不貴多唔係唔好,但多隻game->多個選擇->吸引多一類gamer去買game->多咗裝機量->三廠多咗信心投資->多啲game
現實就係咁,所以個rumor都有講今次老任好努力修補同三廠關係,亦好support獨立開發商
Online服務亦大改良方便三廠做生意
今時今日娛樂服務產業競爭咁激烈,老任嘅對手全部都有跨媒體support,手腳慢啲就會變成Sharp咁
一定要靈活變通
如果今次個rumor係真, 老任就真係有d改進

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)

此篇文章於 04-04-16 07:30 AM 被 N0T51B 編輯。
N0T51B 目前離線  
舊 04-04-16, 11:12 AM   #298
Terry仔

好難講
有時我真係唔明,點解期他廠連port 隻game 去任系主機都懶得做
上邊話部新主機嘅game 超易開發
睇返GC/wifi/wiiu, 對比返其他同時期嘅幾部主機,任系都係易開發啊,咁點解...?!
Terry仔 目前離線  
舊 04-04-16, 12:10 PM   #299
hap3afrien
Game Master

註冊日期: Dec 2005
Wii U IDfung_Lam90
3DS Friend Code0259 0644 3586
引用:
好難講
有時我真係唔明,點解期他廠連port 隻game 去任系主機都懶得做
睇返GC/wifi/wiiu, 對比返其他同時期嘅幾部主機,任系都係易開發啊,咁點解...?!
只能講咁多年黎間公司marketing策略唔係以賺錢為優先

易開發但機能不足
老任應該無打算過靠第三廠, 所以機能唔係以第三廠遊戲優先

掉番轉講老任如果port自己d game去PSXBOXPC仲易仲賣得, port隻GB紅綠版去AppStore會好賣過任何3DS既game

AppStore出Pokemon關連game, Miimoto都只係宣傳下老任品牌

舊 04-04-16, 12:38 PM   #300
N0T51B
Game Master
非中國藉

引用:
好難講
應該係態度問題
老任不嬲都唔在乎三廠
日本人的架子一向都唔小,尤其是係業界龍頭
而加到你需要人,人地又未必等你開飯
Wii,WiiU, DS,3DS 係有啲革新,但係無咩點理會三廠想要啲乜
好似WiiU網絡服務完全唔方便三廠搵錢,三廠邊會理你
岩田嗰種"我革新你要跟"嘅思維今時今日已經唔work

N0T51B 目前離線  
關閉主題

標籤
Nintendo Switch 香港, NS, 任天堂, 綜合情報

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] ゼルダの伝説 | 薩爾達傳說 曠野之息 | The Legend of Zelda: Breath of the Wild | 已售 | 繁體中文免費更新 MO 電視遊戲討論版 964 11-12-21 10:55 AM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
[討論] 你覺得 Nintendo Switch 喺家庭機版定手提機版開 “ TAG ” 好 ? neo2046 電視遊戲討論版 106 01-11-17 04:43 PM
出售 全新 任天堂 Nintendo 日版 白色 New 3DS Terry Sham 買賣專區 0 12-25-14 01:34 PM
[任天堂] [E3] 6月11日零時至12日 [極秘的樹屋博覽會] : "Let's Play 任天堂 -『Nintendo@E3』" Netnet 電視遊戲討論版 190 06-12-14 04:07 PM

現在的時間是 05:53 PM

手機版 | APP版