Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-02-16, 04:52 PM   #2626
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
唔想取消比賽應該同任天堂講
而點解領事館,據有關人士說法,
一直有向任天堂香港反映而未被理會及只作官腔回應
由手機版發出

此篇文章於 06-02-16 04:54 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-16, 05:07 PM   #2627
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: 真!DC 查看文章
由手機版發出

邏輯問題....
有人係匯豐atm度訓,你禁唔到錢係咪要去英國領事館?
迪士尼大陸人太多,唔比你入場係咪要去美國領事館?
係唔係應該一步一步黎,先去左當地公司示威之類的?
而唔係乜事都直接上升到國家層面

可能大家習慣左有乜事就去中聯辦
所以日本公司有乜事就去日本領事館
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-16, 05:16 PM   #2628
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: kev00269270 查看文章
我唔知我算唔算正常

我個Point好簡單
就係你示威之前,應該攪清楚點解要示威,為左乜去示威
所以我支持反國教同佔中依類目標鮮明既活動
但係唔支持點睇都係為左發洩既初三旺角示威
不過唔關今次事所以唔講咁多

今次任地獄統一名稱
我唔知熱血佢地有冇玩pkm亦唔知佢地理解左幾多
今次新譯名,有70%用原有台灣譯名(ex.皮卡丘)
有25%用新創作(ex.精靈寶可夢)
剩下5%係港譯陸譯之類的

首先任地獄香港有分公司
點解直接去日本領事館呢?
同埋將商業決定和政治扯上關係
比人一種攪唔清事情既感覺

真係比賽既話,估計佢地都會去示威架啦
到時比賽被騎劫硬
任地獄咪想取消左佢囉
反正對佢地黎講多一個麻煩不如少一個麻煩
同埋我地香港人就知班人得把口唔會有乜野實質傷害
日本人鬼知咩
到時有人帶把刀入黎吉傷佢任地獄D員工咪大鑊
基本上在下會覺得取消比賽又唔係一D咩新奇事,家陣佢真係唔知事件仲會點升級,搞個活動俾人出黎搞事又係死。
商業立場一定係多一事不如少一事,家陣又唔係有個比賽銷路會暴升…

舊 06-02-16, 05:16 PM   #2629
newb
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
引用:
由手機版發出
唔係取消比賽然後去領事館

成件事既次序係:
譯名出左->Fans不滿,搞聯署Send比香港任天堂->幾個月後香港任天堂回應(但同無講過野無分別)->熱血去領事館示威->任天堂話考慮取消香港站比賽(未落實話真係取消)->現在

雖然我覺得同任天堂講唔想取消比賽佢地都只係會繼續廢up

此篇文章於 06-02-16 05:20 PM 被 newb 編輯。
newb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-16, 05:27 PM   #2630
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
官腔回應就一定.....
會同你講你想點改就點咩 先奇
任天堂都係唔想比賽有人示威, 唔出事都破壞比賽氣氛
你班熱血擺晒陣, 唔通搭台比你示威咩

有睇佢地節目,只知阿狼,阿昇有玩開,睇開
其他人就係應該無,
宅文化果兩位我都好懷疑佢地都無跟開Pokemon, 集集都係玩一兩隻GAME 收信徒課金
唔關事,佢地話上昇到文化層面,
平時自己世界觀無POKEMON 都可以出聲,好威呀佢地
人地就係要見報. 大使館當然係最好選擇.... 真難為大使館職員

此篇文章於 06-02-16 05:43 PM 被 信長 編輯。
信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-16, 05:36 PM   #2631
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: newb 查看文章
唔係取消比賽然後去領事館

成件事既次序係:
譯名出左->Fans不滿,搞聯署Send比香港任天堂->幾個月後香港任天堂回應(但同無講過野無分別)->熱血去領事館示威->任天堂話考慮取消香港站比賽(未落實話真係取消)->現在

雖然我覺得同任天堂講唔想取消比賽佢地都只係會繼續廢up
我係回應緊上一頁kev00269270個post
講緊兩樣野
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-16, 05:40 PM   #2632
newb
Crazy Gamer

引用:
我係回應緊上一頁kev00269270個post
講緊兩樣野
由手機版發出
咁我誤會左,唔好意思
舊 06-02-16, 05:50 PM   #2633
newb
Crazy Gamer

http://www.nintendo.com.hk/pressrele...10_wcs2016.htm

新消息,比賽delay(無話取消)

引用:
關於日前「敝公司目前正在檢討變更或停辦2016 Pokémon World Championships Hong Kong Video Game National Championships」之公告,經詳細檢討後決定將舉辦日期延後。

有關舉辦日期及地點等詳情,我們將於數天至數週內聯絡各耐心等待活動之玩家,敬請諒解。

任天堂(香港)有限公司

此篇文章於 06-02-16 05:53 PM 被 newb 編輯。
舊 06-02-16, 05:50 PM   #2634
Penny仔

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
果個係操作問題...你去老任office, 唔會有人理的

當然, 一班傻佬去領事館亦未必有人會報...
我覺得熱狗係有計過數, 佢地將比卡超同粵語文化問題(是但啦)連結係一齊(呢度好多人唔鍾意啦, 覺得2件事要分開)
結果又真係有人報導, 為件事爭取到一點關注
你可以話佢行動冇邏輯點點點....但我倒覺得熱狗算得幾準
況且大家又冇小忽肉, 唔駛緊張

有時唔係種過米, 先有資格食飯既......
冇打機都好, 動畫好多人都有睇啦
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-16, 06:00 PM   #2635
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
依家先發現雞同鴨講嗎....

一邊係度講保衛粵語
只要是與國語拉得上關係的
都係敵人 / 五毛 / 投共奶共/ ETC
最好笑有人話pokemon組織都係鬼

一邊話作者有權鍾意點改就點改
唔好乜都同政治扯上關係

各位宅男毒男,打機緊要定係保衛自己語言緊要呀?打少鋪機一齊黎遊行啦

------------------------------------------------------------

和平佔中活動被騎劫,我沒有反對,因為我冇參與佔中
港鐵帶樂器活動被騎劫,我沒有反對,因為我不玩樂器
大學畢業典禮被騎劫,我沒有反對,因為我冇讀大學/果間大學
依家我只係想玩pokemon比賽,依家冇得打,已經沒有人替我說話了,因為他們都已經被罵成五毛/投共/內鬼了......
我有叫D人反對人地反對的話就好出來遊行嘛
怕被代表就企出來嘛
結果咪被人回話佢只想食花生

咁都幫佢唔到架

>首先任地獄香港有分公司
>點解直接去日本領事館呢?

這個呢
起碼我見熱狗之後有話有去過咁
可以信住先

引用:
作者: 信長 查看文章
平時自己世界觀無POKEMON 都可以出聲,好威呀佢地
人地就係要見報. 大使館當然係最好選擇.... 真難為大使館職員
有人幫出聲又怪人地冇資格
咁你自己有冇出聲?

BTW點解冇人發起活動支持改名/支持老任/反對有人反對改名啫?
起碼搞個零成本網上簽名都好啊~

此篇文章於 06-02-16 06:04 PM 被 knight-philip 編輯。
knight-philip 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-16, 06:02 PM   #2636
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
反走私踢急時,我一早都話過係技巧粗糙既問題

識包裝講返聲唔好意思,就唔同晒。

咁虛偽同建制派有乜分別?

做法無唔同架,係立場唔同囉。

係咪討厭政治先?
由手機版發出

此篇文章於 06-02-16 06:09 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-16, 06:15 PM   #2637
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
有心做同抽水真係咁難分咩?

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-16, 07:22 PM   #2638
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
仲要LOOP幾多次...

你覺得人地只係抽水咁你咪出嚟做囉
你覺得人地認真做但你反對佢你咪出嚟反對囉

香港人就係次次都唔出嚟,有人出嚟又要媽叉人做得唔好
但結果都係唔會自己出

三日啦
果D話熱狗唔應該咁做既人有冇主動出手?
最起碼應該搞聯署信比老任話"係熱狗衰,我地成班fans冇心得罪你架,求任大大保留香港市場"咁吧?
又唔見有人搞?唔見有人貼出嚟?

本土派一眾組織成功(壯大)於就是因為冇人肯出嚟而佢地會出嚟嘛

舊 06-02-16, 07:26 PM   #2639
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
路過,呢單野係熱狗FB嘈個(係呀,我會同熱狗嘈唔好再屈我啊)
簡單個人分析
熱狗上綱上線係緊的,因為佢上升到文化層面去做大義,呢個已經唔係單單譯名咁簡單,亦講明搞大佢要話俾全世界知,來得香港就知尊重香港文化。
來本毒媒就奇怪做乜要搞大佢,但到左去領事館個下就明晒,發到文化外交層面再去領事館等全世界食花生,萬一老任真係咁跪底出多個"港版",咁就先見之明,唔得老任無反應,佢地叫做左野比所有鍵盤戰士更有牙力,而且重有宣傳效果。
根本本少利大無得輸,點解唔搞大佢?

當然任記真係跪底左我高興,萬一唔得我都係玩日文版的啦,都玩咁多年……
P.S其實呢單野真係睇到好多人都唔知PKM兩地D名……依家個新譯真正港名無記錯得兩個,其他個幾十個舊名只係兩地一樣所以唔洗改,全新的十一個好似,以譯名計當台版重實際……而比較好笑的係FB有個叫比卡超,大比鳥的抗爭團體……明明大比鳥就係其中一個死剩種……

感覺一D人就係借來抄大佢,而任記同所謂官方組織個應對就好笑到……太認真都哂氣……

此篇文章於 06-02-16 07:35 PM 被 尼路 編輯。
尼路 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-16, 07:29 PM   #2640
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
引用:
真係比賽既話,估計佢地都會去示威架啦
到時比賽被騎劫硬
任地獄咪想取消左佢囉
唔好玩啦

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-16, 07:34 PM   #2641
david
The One

註冊日期: Mar 2002
蛙:浸溫水+食花生+口噏噏=人生最高

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-16, 07:36 PM   #2642
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
第一,我只覺得fans反感係情有可原,因為pkm co.做得樣衰,但佢有佢嘅理由,所以我對改名無意見(不過照叫返比卡超而已),起碼好過之前出稿要用英文識佢老鼠

第二,我都係資格論,唔係要打過pkm先出得聲,而係知道件事來龍去脈先好出聲,到底佢地出嚟之前有無睇過石原嘅講話?有無思考過?自己諗下囉
不過算啦,藤子嘅遺願係想自己個親生仔,doraemon成為全世界共同語言,咁都俾你當成強姦...

第三,出嚟做嘢就大晒咩?抽水就係抽水,飯民出嚟做嘢夠多啦,社記追住張德江拉banner時有班熱狗支持者佢哋講乜話?

此篇文章於 06-02-16 07:38 PM 被 sugihara 編輯。
sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-16, 07:39 PM   #2643
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

都幾好笑, 廿丁友去遊行講到煞有介事, 又話抽水又話搞串PARTY又成, 任天堂個反應就最好笑, 拎波士頓事件黎解釋點解要除消比賽, 你真係當熱狗係ISIS, 要槍有槍要炮有炮咩. 你串熱狗和理非做SHOW反而仲合情合理, 搞到咁大迴響根本上係對家反應過大自己攞黎

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
舊 06-02-16, 07:44 PM   #2644
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: YHW 查看文章
都幾好笑, 廿丁友去遊行講到煞有介事, 又話抽水又話搞串PARTY又成, 任天堂個反應就最好笑, 拎波士頓事件黎解釋點解要除消比賽, 你真係當熱狗係ISIS, 要槍有槍要炮有炮咩. 你串熱狗和理非做SHOW反而仲合情合理, 搞到咁大迴響根本上係對家反應過大自己攞黎
認同,如果老任冷處理就熱狗今次衰出國際(自行將個衰字改第個唔出得的),但依家老任反應大到咁,真係不得不期望佢跪底,套熱狗佢地個句20人就咁,咁100人重唔死?如果再有下次應該會多左人出來。而且係老任自找的。

舊 06-02-16, 07:48 PM   #2645
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
呢度係有的

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-16, 07:51 PM   #2646
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: knight-philip 查看文章
仲要LOOP幾多次...

你覺得人地只係抽水咁你咪出嚟做囉
你覺得人地認真做但你反對佢你咪出嚟反對囉

香港人就係次次都唔出嚟,有人出嚟又要媽叉人做得唔好
但結果都係唔會自己出

三日啦
果D話熱狗唔應該咁做既人有冇主動出手?
最起碼應該搞聯署信比老任話"係熱狗衰,我地成班fans冇心得罪你架,求任大大保留香港市場"咁吧?
又唔見有人搞?唔見有人貼出嚟?

本土派一眾組織成功(壯大)於就是因為冇人肯出嚟而佢地會出嚟嘛

我都唔知仲要loop幾多次......

你地成日話港豬唔做野
所以你地做野我地就要無條件支持你地
然後我地有任何質疑
就會被貼上港豬/五毛/保皇/投共/ETC既標籤

我由頭到尾都係質疑熱血班人到底有冇攪清楚發生乜事
而唔係佢地有冇玩pkm

你話皮卡丘都話有"丘"既問題
你覺得粵語多啦A夢,同英文doraemon差好遠咩?

引用:
你覺得任地獄識你班熱血公民係乜水咩
見到係政治組織就怕怕死啦

係佢攪清楚熱血係乜水之前,咁既反應好正常
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-16, 07:55 PM   #2647
Eternal Wind
Game Master

註冊日期: Apr 2005
3DS Friend Code1521 7330 2785
咁你眼中熱狗係乜水?ISIS定納粹黨

184 944 730 H執行 H光迦梨 H覺光埃 H覺劉備 H紅奧
Eternal Wind 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-16, 08:01 PM   #2648
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

你話熱血班友事前唔知件事個背景同來龍去脈就假嘅, 話晒搞遊行嗰班都有唔少PM迷同宅人. 反而你話件事是咪咁純粹, 有冇滲左少少政治成份(桿衛粵語本身就有政治成份), 咁就一定有.

舊 06-02-16, 08:24 PM   #2649
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: sugihara 查看文章

第三,出嚟做嘢就大晒咩?抽水就係抽水,飯民出嚟做嘢夠多啦,社記追住張德江拉banner時有班熱狗支持者佢哋講乜話?
早上第一次防不勝防大 banner 我都覺得做到野架 (利申: 非熱狗 fans)

有心做同抽水真係咁難分咩?
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-16, 08:35 PM   #2650
newb
Crazy Gamer

引用:
>你真係當熱狗係ISIS
唔好講笑,真係有人當係

不過依加任記話只係推遲,呢單支持熱血做法既vs fans既交既野應該可以平息陣先

此篇文章於 06-02-16 08:37 PM 被 newb 編輯。

論壇跳轉

現在的時間是 03:58 PM

手機版 | APP版