Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-08-16, 11:27 PM   #2051
chitkan
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2009
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
又唔係要你一個人做晒,只係到最後自己人分勝負啫。
當然如果一邊係要驅逐所有新移民,一邊係要令佢地歸化,
咁真係冇合作餘地既。
你無睇明我講咩
一個社會可以存在無數既方法
但一個問題唔存在兩種答案

呢個係對議題本質既問題
而唔係單單講緊實行既手段
chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 11:31 PM   #2052
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
其實好多野可以議論,例如合理門檻點樣定之類,
你要知道本身泛民冇野比妥協更加拿手。
不過家陣真係車尾燈都見唔到呀,咁快就開拖?

舊 09-08-16, 11:34 PM   #2053
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
http://hkm.appledaily.com/detail.php...tegory=instant

仲唔明自己衰咩既兩個人:)
由手機版發出
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 11:44 PM   #2054
chitkan

當你仲抱住新移民係可以感化既諗法
自然社會就無可能聚得倒限制移民人口既民氣
當到左社會大眾發現原來中伏之時,基本上就已經無可挽回

梁天琦佢身處果個係香港黃金時代,新移民唔努力令自己被認同係香港人,就會被笑係大陸仔,即使被排斥,佢地都有自然動力去化身成為一個「香港人」
今時今日係中國強大時代,港女都追睇大陸劇買大陸品牌,香港人被大陸人叫港燦盲豬,新移民可以晌小學中學講100%講普通話,勞工處搵工你會見倒流利普通話優先既時代
新移民已無需去融入香港人呢個身份,無論係壓力定誘因都無
而再過幾年,普通話教學同中港商貿更加頻繁,到時新移民只會更祈期中國人身份,以及普通話呢個成為佢地既優勢,令到佢地比起「香港人」更有競爭力,佢地只會自然而然去傾向中港融合既發展

時空背景既野,唔係話你開多幾個興趣班,加多幾團民主義工搞社區活動,幫新移民融入香港就可以真係令佢地變香港人
而係新移民根本就無需要去做個「香港人」
舊 09-08-16, 11:46 PM   #2055
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: MS331 查看文章
http://hkm.appledaily.com/detail.php...tegory=instant

仲唔明自己衰咩既兩個人:)
由手機版發出
>「淪落到要拜」朱凱廸為神
哇,全香港又皇上又教主咁瘋狂地拜得最多既組織話人淪落到要拜某人,實在好睇

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 11:49 PM   #2056
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
我而家直頭覺得其實係咪佢地幾個一早唔妥對方
而家泰博選到佢肥左就玩爛個黨佢清算私怨咋:o)
由手機版發出

佢地一向咁兄友弟恭
你認埋班主持就知

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 11:51 PM   #2057
神人ではない!新人だ

引用:
作者: chitkan 查看文章
當你仲抱住新移民係可以感化既諗法
自然社會就無可能聚得倒限制移民人口既民氣
當到左社會大眾發現原來中伏之時,基本上就已經無可挽回

梁天琦佢身處果個係香港黃金時代,新移民唔努力令自己被認同係香港人,就會被笑係大陸仔,即使被排斥,佢地都有自然動力去化身成為一個「香港人」
今時今日係中國強大時代,港女都追睇大陸劇買大陸品牌,香港人被大陸人叫港燦盲豬,新移民可以晌小學中學講100%講普通話,勞工處搵工你會見倒流利普通話優先既時代
新移民已無需去融入香港人呢個身份,無論係壓力定誘因都無
而再過幾年,普通話教學同中港商貿更加頻繁,到時新移民只會更祈期中國人身份,以及普通話呢個成為佢地既優勢,令到佢地比起「香港人」更有競爭力,佢地只會自然而然去傾向中港融合既發展

時空背景既野,唔係話你開多幾個興趣班,加多幾團民主義工搞社區活動,幫新移民融入香港就可以真係令佢地變香港人
而係新移民根本就無需要去做個「香港人」
整個社會唔會只得一種想法架喎,除非你打算驅逐晒佢地,好似熱狗咁…

舊 09-08-16, 11:52 PM   #2058
amaderasu
Crazy Gamer

註冊日期: May 2009
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
>「淪落到要拜」朱凱廸為神
哇,全香港又皇上又教主咁瘋狂地拜得最多既組織話人淪落到要拜某人,實在好睇
>仇思達批評港人「淪落到要拜」朱凱廸為神

老實講啦, 主流冇咩點布熱狗果兩單又係真0既, 但呢兩派都唔係第一日比人搞架啦
amaderasu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 11:55 PM   #2059
chitkan

引用:
整個社會唔會只得一種想法架喎,除非你打算驅逐晒佢地,好似熱狗咁…
社會唔會只得一種想法
不過有種野叫做主流想法
舊 09-08-16, 11:57 PM   #2060
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
我覺得社運俾爛仔搞街站好正常
同追殺令係兩回事
熱狗都係俾兩、三個爛仔搞咋

你睇下面,幾十個爛仔圍人添啦

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-16, 12:00 AM   #2061
神人ではない!新人だ

引用:
社會唔會只得一種想法
不過有種野叫做主流想法
其實就算真係驅逐晒1997之後黎成為主流,在下都唔介意,反正在下唔係移民黎。
只係你宣揚你既,佢又宣揚佢既,邊個符合大眾利益多D就自然會係主流架啦。

此篇文章於 09-09-16 12:02 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-16, 12:01 AM   #2062
chitkan

其實就係成日講既所謂爭話語權
亦都點解兩派要明爭暗鬥
正因為兩派理念同代表利益大部份係互斥
舊 09-09-16, 12:06 AM   #2063
神人ではない!新人だ

本身政治就係咁架啦,冇利益互斥,駛鬼咁多政黨…
於冇咩立場既在下而言,兩邊都有試既價值,咪睇下邊一方做得好D囉。

此篇文章於 09-09-16 12:09 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-16, 12:07 AM   #2064
chitkan

引用:
其實就算真係驅逐晒1997之後黎成為主流,在下都唔介意,反正在下唔係移民黎。
只係你宣揚你既,佢又宣揚佢既,邊個符合大眾利益多D就自然會係主流架啦。
其實主流都係反大陸人、反新移民
只係d人認知唔倒減移民配額係可以講得通,係可以實行(唔係講緊可唔可以迫倒港共政府實行)
所以連熱狗都只會講拎移民審批權
而唔會講限制移民人口
舊 09-09-16, 12:16 AM   #2065
神人ではない!新人だ

引用:
只係d人認知唔倒減移民配額係可以講得通,係可以實行(唔係講緊可唔可以迫倒港共政府實行)
而唔會講限制移民人口
問題係依家有咩辦法拎先?

舊 09-09-16, 12:27 AM   #2066
amaderasu
Crazy Gamer

註冊日期: May 2009
引用:
而唔會講限制移民人口
OK, 限制移民人口, 有咩條件先迫到大陸妥協?

另, 一聽到花生台呢3個字我知咩料, 再落去即使互鬥都係予左
amaderasu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-16, 12:29 AM   #2067
chitkan

引用:
問題係依家有咩辦法拎先?
前題係香港人發覺原來單程証由150變75係可能發生既事
就只有有聲音
有聲音就自然會有人爭取
當然爭唔爭得成,就無人知
好似真普選一樣

不過如果有人覺得香港一半新增人口係大陸移民,而香港呢個土地、交通、發展仲可以承受人口繼續膨脹
咁新移民問題上,我真係同佢無辦法有計傾
舊 09-09-16, 12:41 AM   #2068
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
【暗戰】
【抗共新計劃延後公佈】
今晚節目,分享了過去幾年抗爭路途上,曾經遇過的恐嚇與遇襲經驗,但因為小弟精神不佳,似乎不小心說出了不該公開談論的與金錢相關事件。
節目出街後,小弟馬上再次收到恐嚇電話,指責小弟口沒遮攔,同時,對方不知為何,居然知道小弟尚未公佈的新計劃內容!
本來,小弟預告明天將公布敗選後的新抗共計劃,計劃需要面對一定程度風險,但尚未對外公布,對方居然全盤知悉,仲話「選輸左就咪理咁多野,咪話唔提你!再搞你實出事!」
內部架構出現滲透可能,不得不防,故為安全計,原訂於明天公布的新計劃,暫時延緩,讓我先仔細評估風險,再決定下一步。

唔通想屈博士...

舊 09-09-16, 12:46 AM   #2069
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
呢D Show真係淨係做比佢D信眾睇
外人睇落去真係會覺得 信佢都___ :o)

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-16, 12:50 AM   #2070
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
鄭松泰出左聲名撐heidi了
期待佢早日同熱血分手,做番個正常人
由手機版發出
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-16, 12:52 AM   #2071
newb
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
引用:
由手機版發出
熱時有報喎
newb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-16, 12:55 AM   #2072
chitkan

扮黑白臉姐
今日松泰上myradio講睇都唔見有乜野轉
舊 09-09-16, 12:55 AM   #2073
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
新移民點解唔可以感化?
我仔讀幼稚園度都有啲新移民,佢哋都唔係個個撐保皇啦,但社會迫得佢哋太緊就肯定會過嗰邊

大前提係你減到75個,都係有75個,無可能完全封閉㗎
問題我就提咗出嚟,老共會喺社區一條龍教佢哋食著數兼投保皇,咁你咪諗下每日150個敵人,或者減到每日75個敵人,定係有其他辦法囉…

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-16, 01:08 AM   #2074
newb
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
【暗戰】(略
呢d事等佢再發展下先再判斷/講啦,小心跟車太貼
newb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-16, 01:12 AM   #2075
神人ではない!新人だ

引用:
由手機版發出
在下覺得冇可能,睇個策略似係
一邊皇上繼續八方樹敵固定軍心,另一方面鄭生就繼續走大同線招攬新人,
好好利用熱時熱公似一非一既特性發展勢力…4年之後真係有機會覆桌架

此篇文章於 09-09-16 01:14 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。

論壇跳轉

現在的時間是 07:17 AM

手機版 | APP版