Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 21 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 
影音館>播放器討論區 (06)
HAKAIDER 10:00 PM 01-25-17
作者: 驚寂:
請問大家,$ONY的A30、A20及PCM M10哪一部隨身聽會比較適合我使用?

我的預算大約是二千,不使用AMP,常聽的音樂類型是ROCK及JAZZ。現使用$HURE的SE215或鐵三角的ATH-ES7耳筒。
推力一定係PCM M10

不過ES7 唔太需要用AMP
豪傑公子 03:23 PM 01-26-17
作者: KUTAR#:
去試左先就知囉

我上次上熊仔試黑磚,有2.5轉4.4插一齊試用
其實用轉插會唔會影響音質?
同埋黑磚好似冇line out駁amp?
KUTAR# 05:53 PM 01-26-17
作者: 豪傑公子:
其實用轉插會唔會影響音質?
同埋黑磚好似冇line out駁amp?
可能會有一點點影響?我未去到咁金耳
聽唔出大分別

冇左 line out,見老外用 balance out 推到最大聲駁 amp
WM port 得 digital out
豪傑公子 06:38 PM 01-26-17
聽唔出大分別

冇左 line out,見老外用 balance out 推到最大聲駁 amp
黑磚推力夠唔夠? 唔用AMP夠唔夠做?
耳機而家用緊ANDROMEDA, 應該易推~~

ps. 利申仲未有時間出去試聽
C.Ryo 08:37 PM 01-26-17

Andromeda 用zx2都夠力,黑磚行4.4推力更高iem都無乜問題,但想直推大食耳牛就唔得
HAKAIDER 09:27 PM 01-26-17
聽唔出大分別

黑磚個WM port 得 digital out ?
KUTAR# 10:24 PM 01-26-17
作者: HAKAIDER:
黑磚個WM port 得 digital out ?
http://www.sony.jp/walkman/special/f...terview04.html

──アナログ出力を削除されたと聞いています。
吉岡 克真[電気設計]
WM-PORT経由で行き来するラインアウト/ラインインのアナログ信号はもう通っていません。アナログ信号を通すと、デジタルブロックにアナログ用のグラウンドを持たなければならず、そうすると音質に影響が出るので今回は完全に取り去りました。

andromeda 應該用 3.5mm 果邊音量開到 60~80已經夠
開埋 high gain 應該大食的iem 好夠推 (例如 sem9,都唔錯的效果
但我覺得配AK380好聲D )

不過最正都係 4.4 balance out
朝霧 海斗 11:58 AM 01-27-17
日本ORB 出左唔同頭既4.4 線
應該係Clear Force 3.5mm黎
上過熊仔話香港要再遲下先有
日本都唔夠貨派

但4.4再加銅線..始終怕Bass 會太重..
朝霧 海斗 12:40 PM 01-27-17
http://www.jp.onkyo.com/audiovisual/...eat/index.html

咪又係一部用an os 既player..
HAKAIDER 01:04 PM 01-27-17
作者: 朝霧 海斗:
http://www.jp.onkyo.com/audiovisual/...eat/index.html

咪又係一部用an os 既player..
黑磚/ 金磚同樣.............

所以我玩返HiMD 算
朝霧 海斗 01:32 PM 01-27-17
黑磚/ 金磚同樣.............

所以我玩返HiMD 算
黑磚同金磚都唔係用an啊....

發覺呢排入左坑....音響除左燒錢..仲係燒時間..
乜野都要run
買左隻耳機又要run
換左部磚仲低限度又要3.5mm 4.4mm每邊run 200hrs
想拿隻335升SR 又要搞我成個月..
換左條線番黎又要RUN

.....貼錢仲要貼時間..
HAKAIDER 01:39 PM 01-27-17
作者: 朝霧 海斗:
黑磚同金磚都唔係用an啊....
黑磚/ 金磚/ A35 都係用Xperia music apps 介面

噤你覺得有無完全唔係行android //

問題係個UI 係特裝到咩地歩 <望向Fire OS
sunhikari 04:27 PM 01-27-17

我自己UE18 PRO玩金磚3.5MM唔用AMP都好夠力推
據說黑磚用4.4MM有金磚咁好力
所以應該唔駛用AMP都無問題
驚寂 07:29 PM 01-27-17
推力一定係PCM M10

不過ES7 唔太需要用AMP
明白。可惜M10是舊型號,已經沒有試聽的機會。
KUTAR# 07:30 PM 01-27-17
黑磚/ 金磚/ A35 都係用Xperia music apps 介面

噤你覺得有無完全唔係行android //

問題係個UI 係特裝到咩地歩 <望向Fire OS
唔係丫,似係用 ZX100 個 os 改出來

AK機都會找到 android open source license 的聲明,
應該用android 做OS的都要有聲明?
但黑,金磚, A35都找唔到呢份聲明

我斷估啦, 似直接用Linux寫個 Sony OS 唔係用android OS?
fami~yan 02:15 AM 01-29-17
作者: Reishin:
多謝提醒,自己禁入去完全無留意有COUPON
自己SEARCH個賣家變咗其他本地SELLER嘅
想問仲有冇COUPON?唔見有

原來已經完左...唉...
Reishin 01:23 PM 02-24-17
http://www.qobuz.com/fr-fr/discover

啱啱發現原來除咗HIFITRACK / HDTRACKS,仲有呢個法國網可以買到無損。
而且仲有唔少廣東碟,部份仲有HIFITRACK無嘅HI-RES版,不過我估都係升頻版多

有D碟要VPN先買到,再PAYPAL過數
sgouki 09:54 AM 03-01-17
Onkyo 新手機?

好以吾錯, 但得3000mAh........
朝霧 海斗 10:54 AM 03-01-17
係日本聽過 垃圾機一部
HAKAIDER 08:07 PM 03-02-17
我最期待的對決出現了.................

QUALIA............一個不能超越的 "標準" \/

https://www.facebook.com/notes/minid...48282288531887
歌絲˙暮斯 10:13 AM 03-03-17
A30, A20, AK JR 三選一

主要車用 AUX output, 唔想用手機( for google map) , 又唔想 upgrade 車既音響介面.

第二係家用, 有時唔想用 wifi stream 手機 -> HIFI -> SPEAKER.
可唔可以 AK JR -> HIFI -> SPEAKER ?

又, A30 同 A20 有乜分別 ??
C.Ryo 09:58 PM 03-03-17
A30好啲,用最新款S master 好聲啲, AK jr啲聲個人覺得入唔到耳
HAKAIDER 10:12 PM 03-03-17
作者: C.Ryo:
A30好啲,用最新款S master 好聲啲, AK jr啲聲個人覺得入唔到耳
A30 都唔見得好好, 只係$1K 野新手上路好選擇噤解............

不過配埋BCR-NWH10 / RMT-NWS20 當頽用ok 的
歌絲˙暮斯 09:25 PM 03-04-17
睇唔明 d 文講乜 AK JR 可以作為隨身 HI-RES DAC ???

作者: :
如果只為了隨身聽,就要花一萬多元台幣買AK JR,感覺有點奢侈浪費,事實上,AK JR不只是Hi-Res隨身聽,它還是一部Hi-Res DAC,這麼想起來AK JR就一點也不貴了,您如果要買一部Hi-Rez隨身聽,同時音響系統還要一部DAC,那就是兩部器材,但是AK JR現在身兼二職,3.5mm類比輸出端子可以接耳機,也可以接到擴大機上面,只要換3.5轉RCA訊號線輸出即可,這般一變二、二合一的功能,又增加了AK JR的可買性。

http://review.u-audio.com.tw/reviewd...?reviewid=1018
求求奇奇一部電話經 3.5mm 接 RCA 都可以 OUTPUT 去一部 HIFI GA LA ?
HAKAIDER 09:59 PM 03-04-17
作者: 歌絲˙暮斯:
睇唔明 d 文講乜 AK JR 可以作為隨身 HI-RES DAC ???

求求奇奇一部電話經 3.5mm 接 RCA 都可以 OUTPUT 去一部 HIFI GA LA ?
你其實明唔明AK JR 個運作?

電話/ PC (digital out) > USB > AK JR (DAC) > AMP
第一 ... 21 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 

返回主題版面