Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 10-21-08, 05:57 PM   #201
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: ビスケット 查看文章
咁都係問下價錢先...
貴的話拎返馬鞍山搞仲方便...
點解唔試下去油麻地八月呢
我而家影的因為冇時間拎過海沖,
所以都會去呢間, 負片, 正片, 黑白
谷沖, E沖C佢都有做的....但都
要隔日至有得拎

佢果度收晚上8點的, 星期日都有開

舊 10-21-08, 11:35 PM   #202
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
要隔日至有得拎

地址は?
a

天祥影集$32筒...
今晚放低星期五拎得...
都OK啦~

我懷疑自己今晚冇開到重曝就響度影重曝...
起碼冇咗十張片...
/\
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-08, 11:55 PM   #203
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
地址は?
a

天祥影集$32筒...
都OK啦~

起碼冇咗十張片...
/\
唔知個地址啊....我只識去
在果欄對面的

舊 10-22-08, 12:06 AM   #204
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
引用:
要隔日至有得拎

我一直想試這間..八月照想館
請問收費如何呢???
有沒有間店的地點..???

舊 10-22-08, 12:07 AM   #205
M-eye
菜鳥蛋

引用:
地址は?
a

天祥影集$32筒...
都OK啦~

起碼冇咗十張片...
/\
小餅玩邊隻重曝???
135..??
120...??

舊 10-22-08, 01:29 AM   #206
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
作者: M-eye 查看文章
小餅玩邊隻重曝???
135..??
120...??
135是也~
我邊有銀兩120?
/\
舊 10-22-08, 01:38 AM   #207
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagFelix cpe
講起120..
我部tlr第一卷都未影完...
有無知我部海鷗120用咩快門線??

舊 10-22-08, 06:43 AM   #208
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: 真.朱皮 查看文章
講起120..
我部tlr第一卷都未影完...
有無知我部海鷗120用咩快門線??
用扭鑼絲牙果種

舊 10-23-08, 12:30 AM   #209
Vice
抓娃人

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code5198 2375 5776
PSN  IDsmileyvice2010
XBox Live Gamertagsmileyvice
引用:
可試正片負沖...

怕煩或不想找些沖曬店...
你試下用一般135機...但用Agfa 的 Vista 菲林
log on...city super都有
感謝大大回應...

想再問一下
我早排買了一卷正片,
用了普通的135機拍了照後是否去一般的沖曬店當負片沖可行嗎?
謝謝回答~~

舊 10-23-08, 03:45 AM   #210
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: Vice 查看文章
感謝大大回應...

想再問一下
我早排買了一卷正片,
用了普通的135機拍了照後是否去一般的沖曬店當負片沖可行嗎?
謝謝回答~~
要去找有正片負沖服務的店
一般都會有的...

舊 10-25-08, 07:44 PM   #211
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

拎咗兩筒返來了...
唔知天祥係俾邊間Lab做...
啲片剪得好肉酸,又貼晒邊又斜...
舊 10-25-08, 07:59 PM   #212
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
拎咗兩筒返來了...
唔知天祥係俾邊間Lab做...
啲片剪得好肉酸,又貼晒邊又斜...
好多鋪頭都是比lab做....下次試下八月啦

舊 10-25-08, 08:37 PM   #213
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
好多鋪頭都是比lab做....下次試下八月啦
你揍人家上去先得o架......
係咪就係傳說中掉鎖匙落街嗰家?
a
舊 10-27-08, 04:23 PM   #214
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

40D買返黎做咗成個禮拜紙鎮,反而唔知點解菲林打到停唔到手......
/\
舊 10-27-08, 10:37 PM   #215
initial
God of Gamer

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code1263 6620 0970
PSN  IDphilip_son23
XBox Live Gamertagphilipwing
引用:
40D買返黎做咗成個禮拜紙鎮,反而唔知點解菲林打到停唔到手......
/\
我上個月學人玩菲林後真係上哂癮 快門個下聲真係好好聽.
昨日仲買埋 lomo tim....
請問有冇咩地方買菲林平ar?
my first lomo

2004 東京 2005 仙台 2006 首爾
2010 廣島, 四國 (愛知縣, 高知縣, 香川縣, 德島縣), 岡山, 神戶, 大阪
2010 吳哥窟, 越南
2011 Sep 北京 (故宮, 長城, 789 Art Zone) Dec 台北
2012 名古屋, 白川鄉, 萋籠宿, 馬籠宿, 高山, 飛驒, 沖繩
2013 倫敦, 格林威治, 溫莎堡, 曼徹斯特
2014 秘魯 馬丘比丘 玻利維亞

此篇文章於 10-27-08 10:52 PM 被 initial 編輯。
initial 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-28-08, 03:08 AM   #216
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: initial 查看文章
平玩當然係富士...
但我個人喜歡用Agfa菲林玩 lomo - feel

舊 10-28-08, 04:10 PM   #217
NetNetBoy
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDNetNetBoy
XBox Live GamertagNetNetBoy
如果玩Slide+自己Scan...
Kodak有隻叫EB的比較平宜
*但我好耐冇買Slide, 大間點的雷射有售

以上是指相對於 彩色負片+曬相...

又或者玩 黑白負片+自己沖+自己Scan
*用大陸片, 一般成本在$10內

而 彩色負片+曬相...
比較適合用來影 mm...
*但記得要用Reala

舊 10-30-08, 08:03 PM   #218
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

天祥影集交嗰間Lab真係不知所謂......
上次剪得肉酸...
今次整咗撻不明液體響條片度...
#

話說RVP50成成一路都係賣$55的?
a
舊 10-31-08, 12:07 AM   #219
abcdekfc
Game Master
乜都要學

註冊日期: Apr 2008
3DS Friend Code0688 5224 4406
http://www.gaforum.org/showpost.php?...&postcount=810

有人送俾我老豆,各位可唔可以評價下呢部機
補圖:

此篇文章於 10-31-08 12:10 AM 被 abcdekfc 編輯。
abcdekfc 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-08, 03:34 PM   #220
NetNetBoy
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDNetNetBoy
XBox Live GamertagNetNetBoy
OK ka...

以影相計... 這部機就比好多古舊相機都先進多了...
如要說質素... 鏡頭的影響較大...

用Nikon機的好處在於 測光...
和那個P mode中的 P* 功能.. 我覺得好好用...

舊 11-14-08, 02:51 PM   #221
Kitsilano
Junior Member

註冊日期: Jun 2004
各位好, 銀鹽新手為表誠意, 我scan咗九版二百二十個post... 有啲眼花.

我第一筒正片, 影咗差唔多成個月, 仲有幾張. 呢一兩日影埋佢.

想問攞去沖既時候應該點講... 係咪都係話 "直出加cd". 我喺中環, 應該會去彩六.

唔該晒先.
Kitsilano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-08, 08:42 AM   #222
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
引用:
作者: Kitsilano 查看文章
各位好, 銀鹽新手為表誠意, 我scan咗九版二百二十個post... 有啲眼花.

我第一筒正片, 影咗差唔多成個月, 仲有幾張. 呢一兩日影埋佢.

想問攞去沖既時候應該點講... 係咪都係話 "直出加cd". 我喺中環, 應該會去彩六.

唔該晒先.
直出? 你想晒相?

只沖片的話..........話正常沖 E6 就可以了

話埋唔駛 mount 都ok

CD? 要黎做乜?

正片............就o甘睇就ok了.........

已曝光的菲林.......好快起變化........唔好放成個月才沖......

舊 11-15-08, 05:49 PM   #223
Kitsilano
Junior Member

註冊日期: Jun 2004
明白。我估我對“直出”一詞有誤解,但而家明白。

要CD只係便同朋友分享,因為我冇scanner,亦冇數碼單反做番拍。

唔該晒
Kitsilano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-08, 02:24 PM   #224
initial
God of Gamer

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code1263 6620 0970
PSN  IDphilip_son23
XBox Live Gamertagphilipwing
荃灣熊貓酒店對面, 創意無限商場有間 kodak express 沖菲林包cd $4x, only 出底片 and cd $20, 不過佢冇 e 沖 c . 幾抵玩

2004 東京 2005 仙台 2006 首爾
2010 廣島, 四國 (愛知縣, 高知縣, 香川縣, 德島縣), 岡山, 神戶, 大阪
2010 吳哥窟, 越南
2011 Sep 北京 (故宮, 長城, 789 Art Zone) Dec 台北
2012 名古屋, 白川鄉, 萋籠宿, 馬籠宿, 高山, 飛驒, 沖繩
2013 倫敦, 格林威治, 溫莎堡, 曼徹斯特
2014 秘魯 馬丘比丘 玻利維亞
initial 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-08, 11:49 PM   #225
kashikoi
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2003
XBox Live Gamertagkashikoistrange
我宜家先知有呢個topic..Orz

引用:
我一直想試這間..八月照想館
請問收費如何呢???
有沒有間店的地點..???
平時我晒 + 4R + CD = $55

引用:
作者: initial 查看文章
initial 我一見你張相就令我諗起我有張好似..
kashikoi 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:18 PM

手機版 | APP版