Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 09-03-09, 03:32 PM   #276
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: M-eye 查看文章
我都係呀...
所以你啟發左我呢...

另我想問下...是否入幻燈片的框框來的...
我都想入貨..
唔知一盒有多少個呢..??
邊樹入的????
$90 150個舊渣成有售
開合式免膠水好方便b
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-09, 06:17 PM   #277
beagleflash
Crazy Gamer
雜牌萬用刀

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: ビスケット 查看文章
開合式免膠水好方便b
唔好意思舊渣成係邊架,唔該。

舊 09-03-09, 07:15 PM   #278
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
作者: beagleflash 查看文章
唔好意思舊渣成係邊架,唔該。
即係舊永成啦
在西洋菜街惠豐旁邊
舊 09-04-09, 02:37 AM   #279
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
引用:
開合式免膠水好方便b
指菜街那間吧...
ok..
收到

舊 09-20-09, 12:13 PM   #280
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
想問
RDP,RVP,E100VS
色水有咩大分別?
BTW,仲有咩"是啦"推介?

舊 09-21-09, 08:43 PM   #281
seetold
真貧窮堅冇錢....

試左筒RDP...
用支標準鏡反轉睇
我終於知咩野叫立體感...

舊 09-21-09, 09:18 PM   #282
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
作者: seetold 查看文章
試左筒RDP...
用支標準鏡反轉睇
搵兩張是拉玩Stereo才是王道耶b
舊 09-22-09, 12:15 AM   #283
seetold
真貧窮堅冇錢....

引用:
搵兩張是拉玩Stereo才是王道耶b
即係點?
點玩架?

a

舊 09-22-09, 01:55 AM   #284
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
即係點?
點玩架?

a
http://namai.com/main.html
如果用是拉影就可以左眼睇一張右眼睇一張,唔駛鬥雞眼b
舊 09-22-09, 02:18 AM   #285
seetold
真貧窮堅冇錢....

引用:
http://namai.com/main.html
如果用是拉影就可以左眼睇一張右眼睇一張,唔駛鬥雞眼b
唔係要個座架咩?
依前地理堂玩過...
不過我都係鬥雞眼就算

舊 09-28-09, 08:38 AM   #286
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
引用:
試左筒RDP...
用支標準鏡反轉睇
.........................看到二成左右乍

要看.........要用正確工具

舊 09-28-09, 08:44 AM   #287
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
引用:
想問
RDP,RVP,E100VS
色水有咩大分別?
BTW,仲有咩"是啦"推介?
每種 slide 都有不同色水取向......不同用途啦.......自已每樣試一筒先嘛

一般而言.......K牌個包裝.....橙色紅色........F牌綠色

haha...........K 牌真係強於紅色........F 牌強於綠色

K 牌在長時間曝光,倒逆少D, 較適合

舊 09-28-09, 08:53 PM   #288
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: OldCake 查看文章
.........................看到二成左右乍

要看.........要用正確工具
正確的閱讀工具
用黎閱報一流

舊 02-12-10, 12:33 PM   #289
monster8
Game Master

註冊日期: Dec 2002
我想問下大家知唔知除左x-pan,tx-1可以影panorama之外有無d平d都係可以影都兩格菲林做panorama ga??
monster8 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-10, 02:10 PM   #290
邪氣小貓
Crazy Gamer
喵~

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDXieQiXiaoMao
引用:
作者: monster8 查看文章
我想問下大家知唔知除左x-pan,tx-1可以影panorama之外有無d平d都係可以影都兩格菲林做panorama ga??
Horizon S3Pro / Perfekt

~$3XXX

Horizon 202

~$2XXX but less setting

舊 02-12-10, 04:27 PM   #291
monster8
Game Master

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 邪氣小貓 查看文章
Horizon S3Pro / Perfekt

~$3XXX

Horizon 202

~$2XXX but less setting
我都知有呢部, 不過佢係lomo feel定正常相機來ga?
monster8 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-13-10, 10:10 AM   #292
邪氣小貓
Crazy Gamer
喵~

引用:
作者: monster8 查看文章
我都知有呢部, 不過佢係lomo feel定正常相機來ga?
佢地同 TX1, X-PAN 只係用咗唔同嘅技術影全景,相片出黎係冇黑角,中間清四邊濛等所謂 LOMO FEEL,正常相機黎。

不過亦因為同 X-PAN, TX-1 唔同技術,影出黎嘅相係有機會見到好明顯嘅變形。

http://www.flickr.com/search/?w=all&...N+S3pro&m=text

舊 08-23-10, 04:44 PM   #293
kita
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2007
HI... 各位大大
小弟而家用緊Nikon D90... 想試試菲林機的感覺...
睇左好多介紹... Nikon F3HP實在好吸引...

不過... 有D白痴問題想問一下... thx

想請問...

1.) 2手的Nikon F3HP... 什麼價位才是正常入手價格?

2.) 想問下以下哩支鏡可唔可以比到F3HP用?
Nikon AF Zoom-Nikkor 24-85mm f/2.8-4D IF
因為我本身有哩支鏡比D90用... 我見係舊款鏡又有光圈環... 所以諗緊應該可以比菲林機用吧?

THX
kita 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-23-10, 11:22 PM   #294
seetold
真貧窮堅冇錢....

引用:
作者: kita 查看文章
HI... 各位大大
小弟而家用緊Nikon D90... 想試試菲林機的感覺...
睇左好多介紹... Nikon F3HP實在好吸引...

不過... 有D白痴問題想問一下... thx

想請問...

1.) 2手的Nikon F3HP... 什麼價位才是正常入手價格?

2.) 想問下以下哩支鏡可唔可以比到F3HP用?
Nikon AF Zoom-Nikkor 24-85mm f/2.8-4D IF
因為我本身有哩支鏡比D90用... 我見係舊款鏡又有光圈環... 所以諗緊應該可以比菲林機用吧?

THX
f3好似機械機黎架喎.......
最快得1/2000....
如果玩手動搵fe2,fm2啦

同埋....
你支af鏡....
用到就用到,不過唔會有af

如果要af,平就f80,etc啦
要好d就f100,f4,f5,f6,etc....

舊 08-23-10, 11:53 PM   #295
kita
Crazy Gamer

引用:
f3好似機械機黎架喎.......
最快得1/2000....
如果玩手動搵fe2,fm2啦

同埋....
你支af鏡....
用到就用到,不過唔會有af

如果要af,平就f80,etc啦
要好d就f100,f4,f5,f6,etc....
YA... F3係用電子快門既機械機...
雖然快門唔及得上FE2同FM2... 但F3比起哩兩部實在帥氣太多了...
而且同FM2相比... FM2是全機械.. 沒A mode對吧?

沒AF也沒差... 我諗住玩MF... 慢慢拍...

我今日見到一部中古F3HP連MD-4... 1900... 價錢應該還可以吧...?
另外, 如果買之前試機有D咩要注意?

THX

此篇文章於 08-23-10 11:57 PM 被 kita 編輯。
舊 08-24-10, 01:00 AM   #296
seetold
真貧窮堅冇錢....

引用:
作者: kita 查看文章
YA... F3係用電子快門既機械機...
雖然快門唔及得上FE2同FM2... 但F3比起哩兩部實在帥氣太多了...
而且同FM2相比... FM2是全機械.. 沒A mode對吧?

沒AF也沒差... 我諗住玩MF... 慢慢拍...

我今日見到一部中古F3HP連MD-4... 1900... 價錢應該還可以吧...?
另外, 如果買之前試機有D咩要注意?

THX
如果你講樣,咁冇得講...
個個人都唔同...
而我就中意fm2,fm3多d
f3太大部啦....

fm2係全機械不過都係有測光的
fe2就同fm2差不多,
雖然多左d電子野,但就有光圈先決

如果玩手動就唔建議用zoom鏡....
扭完zoom ring,扭focus,都幾煩下....

f3,fm2依d老野...
都冇咩特別野好試...
最多試下個快門"立"唔"立"...
睇下個vf有冇毛....
但d電子野(測光),就麻煩d....
一來年紀咁大...好難肯定佢冇問題....
如果買左番黎最好即時打番筒試下佢....

舊 08-24-10, 01:19 AM   #297
kita
Crazy Gamer

引用:
如果你講樣,咁冇得講...
個個人都唔同...
而我就中意fm2,fm3多d
f3太大部啦....

fm2係全機械不過都係有測光的
fe2就同fm2差不多,
雖然多左d電子野,但就有光圈先決

如果玩手動就唔建議用zoom鏡....
扭完zoom ring,扭focus,都幾煩下....

f3,fm2依d老野...
都冇咩特別野好試...
最多試下個快門"立"唔"立"...
睇下個vf有冇毛....
但d電子野(測光),就麻煩d....
一來年紀咁大...好難肯定佢冇問題....
如果買左番黎最好即時打番筒試下佢....
明白...
等我慢慢找下合心水既F3中古品...
THX!
舊 02-21-11, 02:30 AM   #298
大笨象
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDtouchris
請問香港依家仲有邊度有得沖正片? (KODAK CHROME)
因為只係過來香港2日, 有冇邊間可以隔日就有?

Thanks!

魔法少女 Generator
大笨象 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-11, 11:13 AM   #299
邪氣小貓
Crazy Gamer
喵~

引用:
作者: 大笨象 查看文章
請問香港依家仲有邊度有得沖正片? (KODAK CHROME)
因為只係過來香港2日, 有冇邊間可以隔日就有?

Thanks!
http://www.colorsix.com/

ready in 2 hrs.

舊 02-22-11, 12:40 PM   #300
大笨象
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDtouchris
引用:
作者: 邪氣小貓 查看文章
http://www.colorsix.com/

ready in 2 hrs.
thanks ching!
澳門沖一筒要成$60, 下次都係儲埋一次過沖好過
由手機版發出
大笨象 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:06 PM

手機版 | APP版