Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 03-24-09, 01:38 AM   #251
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: riceking 查看文章
我買過ok沒問題的~ /

Rice
Good/\
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-09, 10:12 PM   #252
getter173
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2006
我想問下
正片曬出黎係咪冇咁靚架?
剛剛曬左筒RDP III (係旺角某間曬相鋪)
睇底片d色好靚
但睇相就...好似多左層咁, 啡啡暗暗咁...
曬相個人就話正片係咁架la
所以唔係放幻燈片就用負片好過la

果一克有d無奈加灰
明明見好多人話隻RDP色靚, 但出到黎重衰過筒普通kodak 400....
而且價錢係三倍有多

舊 04-15-09, 10:42 PM   #253
Rabbidas
Administrator
頹圈頹鏡

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code0000 0000 0000
PSN  IDRabbidas
XBox Live GamertagYui GAF
自己有film scanner scan出來再印都會好d

或者用燈箱 + slide lupe來睇

另外出相紙一定唔夠係燈箱睇咁原汁原味
因為燈箱係光源, 相紙係反射
o個種現場感係相紙無的

而餅爺話要大底唔要郵票都係因為咁
大底可以直接係燈箱睇

Rabbidas 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-09, 10:43 PM   #254
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: getter173 查看文章
我想問下
正片曬出黎係咪冇咁靚架?
剛剛曬左筒RDP III (係旺角某間曬相鋪)
睇底片d色好靚
但睇相就...好似多左層咁, 啡啡暗暗咁...
曬相個人就話正片係咁架la
所以唔係放幻燈片就用負片好過la

果一克有d無奈加灰
明明見好多人話隻RDP色靚, 但出到黎重衰過筒普通kodak 400....
而且價錢係三倍有多
佢scan得差姐

舊 04-15-09, 11:39 PM   #255
getter173
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2006
引用:
作者: Rabbidas 查看文章
自己有film scanner scan出來再印都會好d

或者用燈箱 + slide lupe來睇

另外出相紙一定唔夠係燈箱睇咁原汁原味
因為燈箱係光源, 相紙係反射
o個種現場感係相紙無的

而餅爺話要大底唔要郵票都係因為咁
大底可以直接係燈箱睇
Film scanner其實貴唔貴?
出去淨相自己執完再曬會唔會好d

燈箱要有放大鏡至得...
我都係玩番負片算了

引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
佢scan得差姐
以後都唔再去果間野度曬

明明樓下有間好野, 偏偏放工番屋企時佢已收工

舊 06-04-09, 01:12 PM   #256
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
近排想試食下銀鹽...
亦都睇中左contax g1+g28
想問下邊樹平同信得過...

筆直得3~4k
同埋仲有冇其他好選擇...
但唔想要SLR...

舊 06-04-09, 05:47 PM   #257
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
引用:
作者: seetold 查看文章
近排想試食下銀鹽...
亦都睇中左contax g1+g28
想問下邊樹平同信得過...

筆直得3~4k
同埋仲有冇其他好選擇...
但唔想要SLR...
唔想用 SLR........是想玩 RF 了

Contax G 系鏡一定好得.......但記得 G1 對焦較慢的......似乎 G2 較埋想

筆直得 3-4k......又應買唔到 G2

可考累手動的福仔啦......二手一機一鏡.......3-4k 也許可找到

將來亦可飲奶.........

舊 06-04-09, 08:02 PM   #258
seetold
真貧窮堅冇錢....

引用:
作者: OldCake 查看文章
唔想用 SLR........是想玩 RF 了

Contax G 系鏡一定好得.......但記得 G1 對焦較慢的......似乎 G2 較埋想

筆直得 3-4k......又應買唔到 G2

可考累手動的福仔啦......二手一機一鏡.......3-4k 也許可找到

將來亦可飲奶.........
其實入RF原因有兩個...
1,已經有DSLR. 2,兩部body太重啦...

而睇中g系既原因...一個字:菜
機身性能我反而冇乜留意...

二手福仔都考慮過...
不過唔太熟福仔,二來冇錢買奶樽...

舊 06-05-09, 09:17 AM   #259
OldCake
Moderator

引用:
作者: seetold 查看文章
其實入RF原因有兩個...
1,已經有DSLR. 2,兩部body太重啦...

而睇中g系既原因...一個字:菜
機身性能我反而冇乜留意...

二手福仔都考慮過...
不過唔太熟福仔,二來冇錢買奶樽...
想食菜........不如用 DSLR 加 adapter 啦

高階 DSLR 己可取代 135 菲林了.......銀鹽路不好走.......三思

真係想玩 RF........畢直又有限的話

用福仔鏡啦........質素也不俗的

舊 06-05-09, 05:54 PM   #260
seetold
真貧窮堅冇錢....

引用:
想食菜........不如用 DSLR 加 adapter 啦

高階 DSLR 己可取代 135 菲林了.......銀鹽路不好走.......三思

問題自已用nikon食唔到菜(c/y)....
新既ZF又貴...
所以先走去諗G菜...
當然自己想玩RF又係一個事實...

今日係公司蛇左陣
上網睇二手區...
二手R2A+一支鏡都要6K...

舊 06-12-09, 09:03 AM   #261
OldCake
Moderator

嘩.........原來福仔也昇值了..........

幾年前全新 6K 也可一機一鏡了......

反正咁貴......又想吃菜.........上中菜啦

加賀有經驗.......問佢啦

舊 06-12-09, 10:32 AM   #262
Hayami
絢 爛 舞 踏
劫很大

註冊日期: Dec 2001
XBox Live Gamertagk0h4ku
引用:
嘩.........原來福仔也昇值了..........

幾年前全新 6K 也可一機一鏡了......

反正咁貴......又想吃菜.........上中菜啦

加賀有經驗.......問佢啦
但係我見因為金融海潚個價都已經平左喎
(至少 DKL/retina mount的比以前平左

//Blog
//Flickr
Hayami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-09, 12:41 AM   #263
seetold
真貧窮堅冇錢....

引用:

今日受教了
不過始終無筆直上120..

其實用銀鹽仲有個目的,就係想改左d壞習慣(當然這個是藉口~)
近來按失打次數越來越多...
好多時明知唔太好,都影左先
今日又聽完餅爺講"發哥一日兩張既故事"
真係自愧不如...

最後今晚聽完各位既對話...
我d筆直都係留番黎暖肚好過...

舊 06-13-09, 11:04 AM   #264
NetNetBoy
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDNetNetBoy
XBox Live GamertagNetNetBoy
應飯局要求... 放出Singh-ray Filter Sample (相片重用)
*由記憶的.. 但應有9成準確... 只是忙了ND8是軟或硬.. 但應是有水平線的才用硬

A13-CPL

ND8

ND8 + A13-CPL (Silde上的屋比較暖調, 但Scan時走了色沒留意)

ND8

ND8 100vs

ND8 + A13-CPL

ND8

此篇文章於 06-13-09 11:06 AM 被 NetNetBoy 編輯。
NetNetBoy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-09, 12:31 AM   #265
beagleflash
Crazy Gamer
雜牌萬用刀

註冊日期: Apr 2006
有問題想請教各位。

我手頭上忽然有一部Nikon FM連28mm 3.5同50mm 1.4,但係都發左"毛"。

我應唔應該搵人清潔返佢地?定係試影下先再決定呢?

舊 06-30-09, 12:49 PM   #266
initial
God of Gamer

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code1263 6620 0970
PSN  IDphilip_son23
XBox Live Gamertagphilipwing
引用:
作者: beagleflash 查看文章
有問題想請教各位。

我手頭上忽然有一部Nikon FM連28mm 3.5同50mm 1.4,但係都發左"毛"。

我應唔應該搵人清潔返佢地?定係試影下先再決定呢?
d "毛" 大唔大"撻" 先? 唔大就梗係先試影la~ 影一筒連沖都係 under $40, 比人抺就要幾舊.

2004 東京 2005 仙台 2006 首爾
2010 廣島, 四國 (愛知縣, 高知縣, 香川縣, 德島縣), 岡山, 神戶, 大阪
2010 吳哥窟, 越南
2011 Sep 北京 (故宮, 長城, 789 Art Zone) Dec 台北
2012 名古屋, 白川鄉, 萋籠宿, 馬籠宿, 高山, 飛驒, 沖繩
2013 倫敦, 格林威治, 溫莎堡, 曼徹斯特
2014 秘魯 馬丘比丘 玻利維亞
initial 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-09, 10:48 AM   #267
beagleflash
Crazy Gamer
雜牌萬用刀

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: initial 查看文章
d "毛" 大唔大"撻" 先? 唔大就梗係先試影la~ 影一筒連沖都係 under $40, 比人抺就要幾舊.
啲"毛" 分得比較散,成塊鏡都有,同時部機都有。
試左影,都可以。不過係睇觀景器朦左啲。
咁長遠講,係唔係都要比人抺呢?

ps. 又多左部Minolta 7s,好似都有啲"毛" ,依家搵緊電池,預備試影。

舊 07-06-09, 01:20 PM   #268
initial
God of Gamer

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code1263 6620 0970
PSN  IDphilip_son23
XBox Live Gamertagphilipwing
引用:
作者: beagleflash 查看文章
啲"毛" 分得比較散,成塊鏡都有,同時部機都有。
試左影,都可以。不過係睇觀景器朦左啲。
咁長遠講,係唔係都要比人抺呢?

ps. 又多左部Minolta 7s,好似都有啲"毛" ,依家搵緊電池,預備試影。

1. 你手上o既裝備係二手市場上值幾錢.
2. 拎你要抺o既裝備去問下價

睇下邊樣平d.

2004 東京 2005 仙台 2006 首爾
2010 廣島, 四國 (愛知縣, 高知縣, 香川縣, 德島縣), 岡山, 神戶, 大阪
2010 吳哥窟, 越南
2011 Sep 北京 (故宮, 長城, 789 Art Zone) Dec 台北
2012 名古屋, 白川鄉, 萋籠宿, 馬籠宿, 高山, 飛驒, 沖繩
2013 倫敦, 格林威治, 溫莎堡, 曼徹斯特
2014 秘魯 馬丘比丘 玻利維亞
initial 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-09, 03:03 AM   #269
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
請問有冇人試過富士隻NATURA 1600...
如果我唔用在部富士NATURA上...可否用在別的機種...
我最近想試佢呀....
是否ISO 1600的..???
我見有兩隻...請問有冇人知有咩分別呢...
成成做緊58元一卷...好貴...XD

舊 07-30-09, 12:27 AM   #270
安東尼さん
Game Master
好人

註冊日期: Oct 2004
XBox Live Gamertagantony617
Fujifilm SUPERIA PREMIUM 400 評價如何?
我見香港好似無得賣?

安東尼さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-09, 06:10 PM   #271
NetNetBoy
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDNetNetBoy
XBox Live GamertagNetNetBoy
簡單點... 貴的會好d...

平的一款是Superia 400? $1x的?

但今時今日.. 如要出相片...高ISO的菲林不及數碼...
菲林還是Slide吧...

引用:
作者: 安東尼さん 查看文章
Fujifilm SUPERIA PREMIUM 400 評價如何?
我見香港好似無得賣?

舊 09-03-09, 02:17 AM   #272
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

感謝站長提供線報

舊 09-03-09, 03:13 AM   #273
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: ビスケット 查看文章
感謝站長提供線報

用這方法睇幻燈片....勁喎...

舊 09-03-09, 04:33 AM   #274
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
作者: M-eye 查看文章
用這方法睇幻燈片....勁喎...
冇計啦...
窮呀嘛...
舊 09-03-09, 10:55 AM   #275
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: ビスケット 查看文章
冇計啦...
窮呀嘛...
我都係呀...
所以你啟發左我呢...

另我想問下...是否入幻燈片的框框來的...
我都想入貨..
唔知一盒有多少個呢..??
邊樹入的????

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:53 PM

手機版 | APP版