Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 12-10-08, 11:07 PM   #226
initial
God of Gamer

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code1263 6620 0970
PSN  IDphilip_son23
XBox Live Gamertagphilipwing
引用:
作者: kashikoi 查看文章
initial 我一見你張相就令我諗起我有張好似..
你又係用lomo 影?

上個week 去 taiwan 用o左 lca+ and lomo red scale 菲林, 都唔錯.
不過唔知點解我呢筒red scale 曬出來d 相係左右掉轉.... 留意下個煙囪.

呢張就係用返 lca+ and 普通菲林

2004 東京 2005 仙台 2006 首爾
2010 廣島, 四國 (愛知縣, 高知縣, 香川縣, 德島縣), 岡山, 神戶, 大阪
2010 吳哥窟, 越南
2011 Sep 北京 (故宮, 長城, 789 Art Zone) Dec 台北
2012 名古屋, 白川鄉, 萋籠宿, 馬籠宿, 高山, 飛驒, 沖繩
2013 倫敦, 格林威治, 溫莎堡, 曼徹斯特
2014 秘魯 馬丘比丘 玻利維亞

此篇文章於 12-11-08 09:44 PM 被 initial 編輯。
initial 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-09, 04:14 PM   #227
initial

呢度冇咩人用菲林呢….

My X300

1.

2.

3.

2010 廣島, 四國 (愛知縣, 高知縣, 香川縣, 德島縣), 岡山, 神戶, 大阪
2011 Sep 北京 (故宮, 長城, 789 Art Zone) Dec 台北
2012 名古屋, 白川鄉, 萋籠宿, 馬籠宿, 高山, 飛驒, 沖繩
舊 01-28-09, 11:21 PM   #228
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
話說今年冇Fortia玩了?
囧rz
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-09, 11:23 PM   #229
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: ビスケット 查看文章
話說今年冇Fortia玩了?
囧rz
我家中重有10筒....120的

舊 01-28-09, 11:37 PM   #230
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
我家中重有10筒....120的
菲林唔擺得耐o架
嗱咁啦,你俾埋部機我幫你影埋佢啦
最多唔收你錢啦
舊 01-28-09, 11:42 PM   #231
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
菲林唔擺得耐o架
嗱咁啦,你俾埋部機我幫你影埋佢啦
最多唔收你錢啦
點解唔放得耐, 我放在雪櫃唔緊要的
135的話我仲有筒kodachrome...不過
我唔見左個信封, 你影左都唔知點沖...
送比你都冇用

舊 01-31-09, 06:28 PM   #232
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

有弟兄幫襯過呢間嘢嗎?
舊 01-31-09, 07:55 PM   #233
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
我之前見佢出好多廣告, 沖片掂唔掂就唔知
但佢就話自己部scanner好正, 叫人去scan片

舊 02-01-09, 12:57 AM   #234
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
我之前見佢出好多廣告, 沖片掂唔掂就唔知
但佢就話自己部scanner好正, 叫人去scan片
我都係朋友仔見到佢啲廣告話我知有間咁嘅嘢的...
Scan就唔駛啦,我係貪佢地點方便啲,如果OK的話以後沖片唔駛過海...
舊 02-02-09, 05:22 PM   #235
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

http://fujifilm.jp/personal/film/reversal/velvia.html
RVP F > RMS 8
RVP 100 > RMS 8
RVP50 > RMS 9

ISO50的居然仲粗啲?
舊 02-03-09, 01:18 PM   #236
initial

引用:
見有幾間shop 都係沖 lomo 會平d, 我想問佢地沖時點知我用 lomo 影?

舊 02-03-09, 03:53 PM   #237
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
作者: initial 查看文章
見有幾間shop 都係沖 lomo 會平d, 我想問佢地沖時點知我用 lomo 影?
可能係因為沖Lomo嘅方法唔同所以收平啲呢
咁佢咪唔駛知你係咪影Lomo囉
舊 02-03-09, 10:00 PM   #238
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

打電話問過,佢儲夠十筒夜晚就會開機沖,第二日拎得
餅爺不如將啲有用嘅沖曬店資料放頭Post?
舊 02-03-09, 10:10 PM   #239
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
打電話問過,佢儲夠十筒夜晚就會開機沖,第二日拎得
餅爺不如將啲有用嘅沖曬店資料放頭Post?
都是好世界, Colorsix, 東亞

舊 02-03-09, 10:14 PM   #240
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
都是好世界, Colorsix, 東亞
地址?電話?
舊 02-09-09, 11:44 PM   #241
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

手濕摸咗落底片度...
搞到有達嘢...
係咪就完蛋了?
"
舊 02-10-09, 01:04 PM   #242
initial

引用:
手濕摸咗落底片度...
搞到有達嘢...
係咪就完蛋了?
"
入菲林時整到? 頭一兩張唔怕啦~

有次我女友幫我入菲林前隻手唔知掂過d咩粉, 印哂d 手指模上前一兩格片, 以為冇啦, 但最後都沖到出來.

舊 02-11-09, 11:53 PM   #243
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
作者: initial 查看文章
入菲林時整到? 頭一兩張唔怕啦~

有次我女友幫我入菲林前隻手唔知掂過d咩粉, 印哂d 手指模上前一兩格片, 以為冇啦, 但最後都沖到出來.
已經沖咗
但手濕摸咗落去...
"
舊 03-20-09, 12:56 AM   #244
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

話說啲Slides想自己動手入Mount的話...
剪刀...用普通的就好?
Mount...全部都係要用膠水的?
要用膠水的說...用邊隻的?
手套...用普通棉質的就好?
舊 03-20-09, 01:48 AM   #245
Rabbidas
Administrator
頹圈頹鏡

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code0000 0000 0000
PSN  IDRabbidas
XBox Live GamertagYui GAF

用緊呢隻..唔洗用膠水的.會自己夾實

不過好少用..因為無projector

Rabbidas 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-09, 02:07 AM   #246
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

可以拆得返出黎?
邊度敗的?
貴唔貴?

我都係想方便睇啫
一條6格咁好麻煩a
舊 03-20-09, 02:13 AM   #247
Rabbidas
Administrator
頹圈頹鏡

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code0000 0000 0000
PSN  IDRabbidas
XBox Live GamertagYui GAF
可以拆得返出來的

我諗都買左四五年..$95 150個...係中環買..

我只諗住影個盒等你認住買
叫alfi slide mounts , made in germany

不過,如果你想方便的話,都係唔好cut開佢。
因為cut開左仲難搵

都係一條過係燈箱睇原汁原味d

Rabbidas 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-09, 11:14 PM   #248
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

因為我有好多炒粉,大包圍曝光唔想要的片
所以先想揀返啲好嘅出黎啫
一筒36張擺出黎得幾張見得人真係幾樣衰
同埋我諗住買多本薄入起啲Mount的
舊 03-24-09, 12:44 AM   #249
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

話說鴨記買到嗰啲相機電(CR123A)信唔信得過的?a
舊 03-24-09, 01:09 AM   #250
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
引用:
話說鴨記買到嗰啲相機電(CR123A)信唔信得過的?a
我買過ok沒問題的~ /

Rice

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:16 PM

手機版 | APP版