Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 04-09-07, 08:52 AM   #1
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
我們的銀鹽新手美沙酮中心[菲林報到/發問區]

照相館銀鹽勢力日益壯大,要報下到了.........

亦歡迎想進入銀鹽領域新手提問........

己進入者,想遊遠D........眼光闊大D.....大家互相討論丫

銀鹽報到..........

Oldcake:

135SLR:
Canon 及 Nikon 一些, 鏡頭一些

135RF:
Bessa R2, Ricoh GR1V, 鏡頭一些

120SLR:
Pentax 645, Hass 500CM, 鏡頭一些

120RF:
Mamiya M7II

45:
Crown Graphics x 2, Horseman HD, Arca Swiss 單軌, 鏡頭一些

612/617:
申豪612背, 大藝 617 背 x2

註: 無三不成幾,三以上的........寫一些算

舊 04-09-07, 09:30 AM   #2
DCIP
Crazy Gamer
軸心國德日同盟

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDDCIP
收到! 小弟三蛇-報到.......

135SLR:
Canon EOS 30V + .....
Ricoh XR-7 mark II + 50/2.2 + 28-210 Marco
Ricoh TLR 401 + 50/1.7 + 135/3.5
Konica Autoreflex T2 + 50/1.7
Petri V6 II + 50/1.8

135RF:
Canon QL17-L
Olympus 35RC
FED 1g + 50/3.5
Kiev 4AM + 50/1.8
Yashica 35 GS

120SLR:
Keiv 60 + 80/2.8 + 180/2.8
Pentacon 6TTL
Mamiya 645 1000S

亂貼相簿: http://fotop.net/benwoo

此篇文章於 04-09-07 12:13 PM 被 DCIP 編輯。
DCIP 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-07, 11:50 AM   #3
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
少用的東西~

135 SLR:
Canon EOS 33
Canon AE-1

Rice

舊 04-09-07, 03:43 PM   #4
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
嘩....乜野事?
報到先.....
135 SLR
NIKON F6 + MB40,鏡頭一些

120 SLR
HASSELBLAD 503CX,鏡頭一些

此篇文章於 04-20-07 10:32 PM 被 加賀KAGA 編輯。
加賀KAGA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-07, 09:12 PM   #5
hpsimon
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDsiucat
135 SLR:
Canon EOS 3

120:
海鷗4A
Mamiya RB67

回憶之所

玻璃開發計劃中止
hpsimon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-07, 09:27 PM   #6
萬能俠
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
間歇性地使用.....

135 SLR
Minolta Dynax 5

鏡頭: (Digital 可用)
Minolta 100-300mm apo f4.5 - 5.6
Minolta 24-85mm f3.5-4.5

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-07, 09:55 PM   #7
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

小弟不才,第一個在此發問先啦....
想問下使用測光錶有乜野特別要注意,
例如何時應該扭個白波出黎,何時唔好
扭,例如影花的時候,我應該扭or唔扭個
白波出黎好呢?

舊 04-09-07, 10:14 PM   #8
DCIP
Crazy Gamer
軸心國德日同盟

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDDCIP
引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
小弟不才,第一個在此發問先啦....
想問下使用測光錶有乜野特別要注意,
例如何時應該扭個白波出黎,何時唔好
扭,例如影花的時候,我應該扭or唔扭個
白波出黎好呢?
個白波唔係分別比入射/反射用咩?

亂貼相簿: http://fotop.net/benwoo
DCIP 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-07, 10:22 PM   #9
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: DCIP 查看文章
個白波唔係分別比入射/反射用咩?
我睇番說明書,個白波係for入射式測光的
但扭唔扭個波出黎亦有分別的,例如拍一些平
面的物件(如畫)就唔好扭個波出黎,如果扭個
波出黎的話,就用黎測一些立體的物件(如影人
像時).....而測反射光則要用個VF黎測,我見到
個VF入面有個圈圈,我諗應該用黎測一些細微
的地方(要高精準的),有錯請指點
說明書消化中

舊 04-09-07, 11:26 PM   #10
時之旅
Senior Gamer
等待中~

註冊日期: Jan 2007
使用.....
135 SLR:
Canon New F1
50 / 1.4 S.S.C
35-105 Marco / 3.5
+ 禁用物品Nikon F Mount 轉 FD Mount Adaptor

LX-2
http://www.fotop.net/izone
時之旅 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-07, 09:42 AM   #11
OldCake
Moderator

引用:
我睇番說明書,個白波係for入射式測光的
但扭唔扭個波出黎亦有分別的,例如拍一些平
面的物件(如畫)就唔好扭個波出黎,如果扭個
波出黎的話,就用黎測一些立體的物件(如影人
像時).....而測反射光則要用個VF黎測,我見到
個VF入面有個圈圈,我諗應該用黎測一些細微
的地方(要高精準的),有錯請指點
說明書消化中
上堂唔留心了........入射反射都未搞清楚...

簡單講一次.........

反射.........即係量度被攝物體表面反射的光量度,我地一般用相機的測光就是反射式

加賀你量反射時,記得先 set 去反射 mode,再由 VF 望出去測,測量點應只是圈圈的地方,你看清楚說明書。

用反射謹記中灰原理,測光是以18%中灰為基準,不同顏色反射光線不同,例如白色就反射較多,黑色就反射較少,測光讀數都會顯示為中灰,所以白色就深了,黑色就淺了,要 + - EV 遷就

入射一陣再補上

舊 04-10-07, 11:28 AM   #12
Strider
God of Gamer
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
雖然冇o個d架生o係手, 但係睇到老餅兄, 加賀兄你地一問一答既內容實在令人心曠神怡!

舊 04-10-07, 07:48 PM   #13
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: OldCake 查看文章
上堂唔留心了........入射反射都未搞清楚...

簡單講一次.........

反射.........即係量度被攝物體表面反射的光量度,我地一般用相機的測光就是反射式

加賀你量反射時,記得先 set 去反射 mode,再由 VF 望出去測,測量點應只是圈圈的地方,你看清楚說明書。

用反射謹記中灰原理,測光是以18%中灰為基準,不同顏色反射光線不同,例如白色就反射較多,黑色就反射較少,測光讀數都會顯示為中灰,所以白色就深了,黑色就淺了,要 + - EV 遷就

入射一陣再補上
餅大.......可能我表達得唔清楚了,我並不是分不清入射與反射,
我個問題其他好簡單,我想問係乜野情況下應該扭個白波出黎,
乜野情況下就唔好扭個白波上黎....我買測光錶前都做左點功課,
就係用入射式測光係準過反射式測光的
我現在的使用習慣,白波主要測「光」, 要測暗我會用反射式點測光

幾時應該扭個白波入去,幾時應該扭個白波出黎呢?

此篇文章於 04-10-07 08:42 PM 被 加賀KAGA 編輯。
加賀KAGA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-07, 09:58 PM   #14
OldCake
Moderator

加賀.........想想........昇起左波波......

可量度接近 180度不同角度入射光線,接近日常被攝體受不同角度/多點光源效果......一般都用佢就得

不昇起........只度到平面接受的光源.......好似為翻拍而設的(不太肯定)...
我末試過"翻拍"相片/圖畫等........未試過不昇起波波量入射.....

舊 04-10-07, 10:05 PM   #15
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
加賀.........想想........昇起左波波......

可量度接近 180度不同角度入射光線,接近日常被攝體受不同角度/多點光源效果......一般都用佢就得

不昇起........只度到平面接受的光源.......好似為翻拍而設的(不太肯定)...
我末試過"翻拍"相片/圖畫等........未試過不昇起波波量入射.....
謝餅爺指教先...我想問多兩個問題
1. 測入射光時, 甚麼情況下要用手遮住個白波? 正確手勢應該是怎樣呢?
2. 在光差大的環境(例如黑房窗口射入來的光), 個白波應該對住光源, 還是向鏡頭呢? 白波是否永遠都要指向鏡頭?

舊 04-10-07, 10:23 PM   #16
OldCake
Moderator

引用:
謝餅爺指教先...我想問多兩個問題
1. 測入射光時, 甚麼情況下要用手遮住個白波? 正確手勢應該是怎樣呢?
2. 在光差大的環境(例如黑房窗口射入來的光), 個白波應該對住光源, 還是向鏡頭呢? 白波是否永遠都要指向鏡頭?
1...........唔明點解要用遮住個波?

2............向住鏡頭ok....

舊 04-10-07, 10:27 PM   #17
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
1...........唔明點解要用遮住個波?

2............向住鏡頭ok....
1. 當有其他光源影響你想測既主體, 例如頂光, 影樓多支燈測光果陣…..

舊 04-10-07, 10:32 PM   #18
OldCake
Moderator

引用:
1. 當有其他光源影響你想測既主體, 例如頂光, 影樓多支燈測光果陣…..
如果你用手遮住其中一受光位...........正式影又點? 是否又有野遮住?

如果唔係,受光主體影時仍受那光源影響,讀數也不準確

只有手遮一遮來量.........我看未必準確.........

舊 04-10-07, 10:38 PM   #19
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
如果你用手遮住其中一受光位...........正式影又點? 是否又有野遮住?

如果唔係,受光主體影時仍受那光源影響,讀數也不準確

只有手遮一遮來量.........我看未必準確.........
唔....睇黎我諗多左啦,anyway
沖左片出黎後就知自己準唔準啦

p.s.灣仔東亞係咪搬左呀?之前唔知聽邊個巴打講過

舊 04-10-07, 10:51 PM   #20
OldCake
Moderator

引用:

無搬..........

邊個巴打.............拉出去打..........

舊 04-10-07, 11:06 PM   #21
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
無搬..........

邊個巴打.............拉出去打..........
要我係度講出黎,定等佢自首呢

舊 04-11-07, 12:19 AM   #22
hpsimon

引用:
要我係度講出黎,定等佢自首呢
引用:
唔....睇黎我諗多左啦,anyway
沖左片出黎後就知自己準唔準啦

我講嘅係中環嗰間...

回憶之所

玻璃開發計劃中止
舊 04-11-07, 08:10 PM   #23
時之旅
Senior Gamer
等待中~

註冊日期: Jan 2007
引用:
作者: hpsimon 查看文章
我講嘅係中環嗰間...
不過都係轉左個街口姐
好在搬得唔遠

LX-2
http://www.fotop.net/izone
時之旅 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-12-07, 02:22 AM   #24
沙律菜絲

註冊日期: Dec 2001
XBox Live GamertagGAForum shop
hasselblad + few lens

舊 04-12-07, 02:23 AM   #25
hpsimon

引用:
作者: 時之旅 查看文章
不過都係轉左個街口姐
好在搬得唔遠
問題在於無咗個LAB,唔可以即日攞...

我試過一次特登lunch過海攞返筒Slide,13:5x 到,佢已經掛咗牌話食飯,打電話求佢都唔肯開門俾我 ,結果放工再去先有得拎...一日過兩次海 ...之後我淨係去快圖x沖..

回憶之所

玻璃開發計劃中止

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:27 PM

手機版 | APP版