Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 09-17-08, 11:57 AM   #176
NetNetBoy
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDNetNetBoy
XBox Live GamertagNetNetBoy
這個比較適合在 風和日麗的天氣使用... 顏色會較毒...

100VS就適合 日出/日落多點...

而影mm... 就要揾RAP了...

*你問的什麼 S, C, Z 好像是負片..
沒什麼影過... 但記得分別在反差大小... 用途不同...

但以香港不用手放相計.. 作用不大...

引用:
作者: M-eye 查看文章
謝謝...我買了一卷RVP 50 試下先

舊 09-17-08, 12:24 PM   #177
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: OldCake 查看文章
香港的 Lab 用 Kodak 藥.......沖富士的活.....iso 不太足

用 RVP50......可試下 set iso 40 來影...
原來有這些學問....
我部Ikonta冇測光同ISO的...
要自己用DC測了再影....
去試下先

舊 09-17-08, 12:26 PM   #178
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: NetNetBoy 查看文章
這個比較適合在 風和日麗的天氣使用... 顏色會較毒...

100VS就適合 日出/日落多點...

而影mm... 就要揾RAP了...

*你問的什麼 S, C, Z 好像是負片..
沒什麼影過... 但記得分別在反差大小... 用途不同...

但以香港不用手放相計.. 作用不大...
收到....
等我試下先....

希望這個星期可以曬到睇下

舊 09-17-08, 04:49 PM   #179
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagFelix cpe
估唔到青衣咁細既地方都有120沖
$20 沖費
$4.5@1 (6*6)
貴唔貴???

舊 09-18-08, 02:47 AM   #180
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: 真.朱皮 查看文章
$20 沖費
貴唔貴???
我在旺角都係咁上下價...

舊 09-18-08, 09:57 AM   #181
NetNetBoy

$4.5@1 (6*6) 指什麼? 數碼出相?

如果是Slide.. 自己scan丫...
如是負片... 手放的價錢相約...

影多d...

引用:
$20 沖費
貴唔貴???

舊 09-18-08, 11:32 AM   #182
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagFelix cpe
引用:
作者: NetNetBoy 查看文章
$4.5@1 (6*6) 指什麼? 數碼出相?

如果是Slide.. 自己scan丫...
如是負片... 手放的價錢相約...

影多d...
應該係每張哂相既價錢

舊 09-19-08, 05:20 PM   #183
NetNetBoy

但 數碼放相 和 非數碼放相 不同...

如是數碼.. 我建議用Scanner... 或.. 另有要求再計...

引用:
應該係每張哂相既價錢

舊 09-25-08, 09:08 PM   #184
initial
God of Gamer

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code1263 6620 0970
PSN  IDphilip_son23
XBox Live Gamertagphilipwing
最近心血來潮找出老爸一部老爺機. 完全唔知點用......隨便係 google 上 search 下, 竟然比我搵到本 manual. 原來係全機械相機. 真係想買d電池, 菲林來拍下, 不過唔知仲唔可以起用呢. 在下一接觸攝影已經係數碼時代, 而且唔係咩專家, 快拍手一名.......

外想問下點解叫 "銀鹽"??

唔知你地識唔識呢部東東呢~photo by gx100

2004 東京 2005 仙台 2006 首爾
2010 廣島, 四國 (愛知縣, 高知縣, 香川縣, 德島縣), 岡山, 神戶, 大阪
2010 吳哥窟, 越南
2011 Sep 北京 (故宮, 長城, 789 Art Zone) Dec 台北
2012 名古屋, 白川鄉, 萋籠宿, 馬籠宿, 高山, 飛驒, 沖繩
2013 倫敦, 格林威治, 溫莎堡, 曼徹斯特
2014 秘魯 馬丘比丘 玻利維亞

此篇文章於 09-25-08 09:18 PM 被 initial 編輯。
initial 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-08, 01:21 AM   #185
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: initial 查看文章
最近心血來潮找出老爸一部老爺機. 完全唔知點用......隨便係 google 上 search 下, 竟然比我搵到本 manual. 原來係全機械相機. 真係想買d電池, 菲林來拍下, 不過唔知仲唔可以起用呢. 在下一接觸攝影已經係數碼時代, 而且唔係咩專家, 快拍手一名.......

外想問下點解叫 "銀鹽"??

唔知你地識唔識呢部東東呢~photo by gx100

單鏡反光機最易用了....
試下吧...
銀鹽 = 菲林

舊 10-05-08, 01:42 AM   #186
initial

post 下相sin~

第一次影SLR 50mm/ F1.7

2010 廣島, 四國 (愛知縣, 高知縣, 香川縣, 德島縣), 岡山, 神戶, 大阪
2011 Sep 北京 (故宮, 長城, 789 Art Zone) Dec 台北
2012 名古屋, 白川鄉, 萋籠宿, 馬籠宿, 高山, 飛驒, 沖繩

此篇文章於 10-05-08 02:05 AM 被 initial 編輯。
舊 10-05-08, 11:46 PM   #187
apache
Crazy Gamer
奮戰中的蘿莉星人

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: initial 查看文章
post 下相sin~

第一次影SLR 50mm/ F1.7

數碼港 ?

Album-> https://www.facebook.com/apache.oscar
Xanga-> http://www.xanga.com/oscarapache
apache 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-08, 08:52 PM   #188
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
今日拎返今晚五月影完嗰條Fortia...見到曬出黎D相...好絕望...
D綠色好似蜜瓜豆奶啲包裝咁...不知所謂...
Digital曬出黎仲靚...
/\
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-08, 06:02 PM   #189
initial

引用:
作者: apache 查看文章
數碼港 ?
係ar, 呢個係好地方, 不論影相or hea 都好舒服

另外想問下, 是否最好 wide , zoom 分開兩支鏡好d?
如果我鐘意影景o既, 是否買支 only wide 好過買 28-70mm 個d?

舊 10-14-08, 01:28 AM   #190
Vice
Ultimate Gamer
抓娃人

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code5198 2375 5776
PSN  IDsmileyvice2010
XBox Live Gamertagsmileyvice
新手發問~
想問各位大大有咩機種可以影出好似lc-a+ 色彩對比強烈的機種?
見過相片覺得好靚啊...
謝謝~

舊 10-20-08, 05:10 PM   #191
Rabbidas
Administrator
頹圈頹鏡

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code0000 0000 0000
PSN  IDRabbidas
XBox Live GamertagYui GAF
小餅..尋日兩筒片

一筒自捲放雪櫃4年RDP III
一筒原裝無放雪櫃 2年E100VS

結果
E100VS陣亡
RDP III生存

應該無放雪櫃的另一圈E100VS同RDPIII都已經陣亡
可以留返來做裝飾了..

証明雪櫃係你好朋友

Rabbidas 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-08, 10:18 PM   #192
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
作者: Rabbidas 查看文章
小餅..尋日兩筒片

一筒自捲放雪櫃4年RDP III
一筒原裝無放雪櫃 2年E100VS

結果
E100VS陣忙
RDP III生存

應該無放雪櫃的另一圈E100VS同RDPIII都已經陣忙
可以留返來做裝飾了..

証明雪櫃係你好朋友
咁快沖好?
a

查實我最死係影極都影唔完......
影完又唔沖......
/\
舊 10-21-08, 12:00 AM   #193
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

話說響晚企圖去夜遊尖咀...
不過得返六格片...(40D仍然是一舊紙鎮)
尖咀有冇邊度可以買到片?
a
舊 10-21-08, 02:03 AM   #194
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: Vice 查看文章
新手發問~
想問各位大大有咩機種可以影出好似lc-a+ 色彩對比強烈的機種?
見過相片覺得好靚啊...
謝謝~

可試正片負沖...

怕煩或不想找些沖曬店...
你試下用一般135機...但用Agfa 的 Vista 菲林
log on...city super都有

舊 10-21-08, 03:47 AM   #195
Rabbidas
Administrator
頹圈頹鏡

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code0000 0000 0000
PSN  IDRabbidas
XBox Live GamertagYui GAF
引用:
作者: ビスケット 查看文章
話說響晚企圖去夜遊尖咀...
不過得返六格片...(40D仍然是一舊紙鎮)
尖咀有冇邊度可以買到片?
a
加拿芬道 天祥影集

Rabbidas 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-08, 03:32 PM   #196
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
作者: Rabbidas 查看文章
加拿芬道 天祥影集
呢間係咪做埋沖片的?
舊 10-21-08, 04:02 PM   #197
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
引用:
呢間係咪做埋沖片的?
梗係啦 /

Rice

舊 10-21-08, 04:03 PM   #198
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
作者: riceking 查看文章
梗係啦 /

Rice
都係$25筒+即日起貨?
舊 10-21-08, 05:31 PM   #199
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
都係$25筒+即日起貨?
如果沖slide的話就唔係.....佢好似都係交比其他lab做的

舊 10-21-08, 05:48 PM   #200
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
如果沖slide的話就唔係.....佢好似都係交比其他lab做的
咁都係問下價錢先...
貴的話拎返馬鞍山搞仲方便...

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 03:01 PM

手機版 | APP版