Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 6 7 11  ... 最後
吹水專區>吹水專區 2016《》
★星人44★ 05:20 PM 06-30-13
奉神聖偉大的Astaroth之意『吹水專區』內鍾意POST日記又得,吹水亦得,點CHAT都得~ 得左~
但請謹記以下誡律!

一: 不得粗言穢語
二: 說話唔好太露骨 (即唔好太淫 )
三: 唔好有人身攻擊
四: 要自律!!自律呀!!!!
五: 搶千唔可以靠手段!一定要靠食力!
六: 新板1000post (清談板面 ) = #1001 (每post右上數字 )
七: 成功搶千者請於五分鐘內親自或授權給另一位會員開TOPIC,否則可由#1002補上
八: 所有人均可搶千, 惟搶千成功者不能連續三期開新的吹水期數。 在這個情況下即使中千, 開topic的權利由#1002擁有。

上回
由手機版發出
陸奧 貴志 06:09 PM 06-30-13
有冇飯
陸奧 貴志 06:11 PM 06-30-13
嘩依家d電單車頭盔出到好似鐵血戰士咁有埋一條條dredlock飛出黎
強化人間ですの~★ 06:18 PM 06-30-13

NKT
小特特 06:21 PM 06-30-13
大家既荷包都好深
係咁抽係咁抽
森羅 06:34 PM 06-30-13
今晚一千羊有無人
強化人間ですの~★ 07:41 PM 06-30-13

有溝
小特特 07:48 PM 06-30-13
作者: 強化人間ですの~★:
[IMG]http://livedoor.4.blogimg.jp/otaku_blog/imgs/e/4/e44d1708.jpg
有溝

Viper II 07:51 PM 06-30-13
畫上去姐
陸奧 貴志 08:17 PM 06-30-13
入定兩野哈根大師一陣睇波食
河野貴明 08:33 PM 06-30-13
條線廢人畫架
嘖HEIHEI 08:40 PM 06-30-13
係咁爆呔
陸奧 貴志 09:20 PM 06-30-13
http://www.beecrazy.hk/deal/courtyar...-dinner-buffet

近我
windart 09:29 PM 06-30-13
翠星最終回EC是石惠
凍檸茶 10:04 PM 06-30-13
呢間得唔得
好耐冇買過團購
anyone 10:18 PM 06-30-13
鎧:高台丫拿

陸奧 貴志 10:28 PM 06-30-13
作者: 凍檸茶:
呢間得唔得
好耐冇買過團購
冇食過,不過睇D COMMENT好似冇魚生....不過有冇份劈
森羅 10:34 PM 06-30-13
作者: :
索尼电影公司日前获得了90年代环保题材动画片《地球超人》(Captain Planet and the Planeteers)的电影版权,他们将把这部电视动画片以真人电影的形式搬上大银幕。

《地球超人》讲述了大地女神盖亚已经无法忍受人类给地球带来的破坏,她将五枚分别带有土地、火、风、水、心灵能力的神奇戒指给予了来自地球五大洲的五位少年,组成了名为“地球卫士”(Planeteers)的组织,当这五枚戒指的力量合一时,便能出现一位有着神奇力量的环保英雄——地球超人(Captain Planet)。

anyone 10:37 PM 06-30-13
地球超人明明身後的不是地球
森羅 10:39 PM 06-30-13
一去中國應該死硬b
神龍 10:39 PM 06-30-13
作者: 森羅:
eizo fs2333

買呢隻////
Thaws 10:50 PM 06-30-13
作者: 神龍:
eizo fs2333

買呢隻////
保3年3k, 抵丫, 堅王gogogo啦
凍檸茶 11:06 PM 06-30-13
【太陽報專訊】【本報訊】「成日都會唔開心,so sad!」二十八歲的資訊科技從業員何先生自言是網上討論區的「粉絲」,由於性格較悲觀,且生活偶遇挫折,早前特意勾出「S0SAD」作車牌幽自己一默。他昨日以五千元成功投得車牌,希望能排解心中鬱悶,「雖然個社會有啲怨氣,不過我七一唔會上街,做人唔洗咁認真嘅。」
ヨコ男 11:16 PM 06-30-13
有車???
keijoey 11:24 PM 06-30-13
《地鐵車廂讓座,簡直係一場心理攻防戰》
是咁的,好多人認為讓座係一件好簡單嘅事,但我唔認同,由其是係香港。

讓座根本就係一門艱深嘅學問,如果有人出版一本書叫《甚麼時候應該讓座》的話,唔需要問法官大人,我會即刻拎去收銀處。

講真,作為一個廿多歲的男性,係讓座依個item上面,我地簡直係首當其衝上戰場。好似清兵咁,掛過勇字就行出去接受世人嘅批鬥。

我曾經從金鐘坐上一班通往柴灣的地鐵。幸運地我竟然有位坐,但尾隨上車嘅係一個老婆婆。

一個擠逼嘅車箱、一個有位坐嘅年輕人、加上一個無位坐嘅老人家,簡單就係一件連環不幸事件。
一場車程頓然變得不簡單,所有旁人都好似變左鄭子誠一樣,都有陰謀。
你知道,你明白,你已經進入咗香港式嘅讓座遊戲。
老人家應該要有位坐,不過就睇下由邊個讓啦。一排座位六張空櫈,你係時候要思考一個問題-「邊個讓先啱?」

香港這地方很有趣,我們不介意讓座,但最怕讓錯座。雖然近年有咗優先座,但好不幸地所有人都喜歡迴避這個優先座。

其實你懂的,優先座於香港人而言,是告訴屁股的主人:「坐得優先座,有咩事,你就要係第一個讓座。」

只要自己唔係坐係優先座,面對100個大肚婆都可能會認為「讓座?咪優先座個班讓先囉!」

係香港,優先座原意係鼓勵大家讓座,到最後,優先座變成一個香港人唔讓座嘅理由。

所以我寧願企都唔坐優先座,大佬真係好大壓力,你企起到可以自閉下,你坐係優先座簡直係寢食不安,司機就顧住成車人條命,你就要顧住成車人有無位坐。
稍一不留神,讓遲咗你已經可以打電話比媽媽叫佢避一避,因為暗地裡你已經比成車人問侯到2046。

一陣行咗個五十幾歲,滿頭白髮得黎又精神奕奕嘅伯伯,讓又驚「表錯七日情」,唔讓又驚比人話係「沉默的羔羊」。
一陣有個肥女人入黎,你甚至要用五至十分鐘思考佢係太肥定係有咗身孕。
成件事已經超愈Phy、Chem、Bio,大壓力過DSE。

咁講返個程地鐵,我就醒水,當然睇下優先座個兩個人會唔會讓座先啦。其中一個耷低個頭,成部Eva初號機一樣,完全沉默。
另一個好啲,不過個頭長期擰向右邊,可能覺得自己側面靚女啲啦,我諗佢唔係想扮見唔到嘅。

件事發展到依個地步,真係「事已至此,誰會最易」,
我個一刻都知讓座捨我其誰!
立時頭也不回,心諗要教導其他人,「即使不是優先座,也有讓座義務」的硬道理!

「婆婆,你坐啦。」我露出潔白嘅牙齒,自信嘅笑容,我隱約感受到身邊嘅人為我痴狂。

「多謝你,不過唔洗啦。我好快就到。」
比起係「求愛大作戰」入面被港女請食檸檬,我認為阿婆依一句更令人難之忘懷,極為重擊!就好似街機拳皇入面八神「爆珠」醒一招「八酒杯」過我,Combo100hits,好自然地,你會聽到一聲。
「K.O.!」

婆婆拒絕了我的讓座。

個一刻,心情真係好難堪,我差啲就喊出黎,因為我已經Feel到隔離左右啲人個嘴已經開始向上彎,我唯有硬住頭皮同婆婆講:「不...不如..你坐啦,,,我都起咗身...」

「唔洗,有心。」聽到這句,我已經成為「柒牌男裝」嘅香港區星級代言人。
讓座讓到比人拒絕,仲要連環兩次,玩到咁大都算突破。

我一坐返底,已經有人「吱」一聲笑咗出黎,原先沉默嘅初號機先生已經差足電,望住我,佢皮笑肉不笑,即係忍梗笑啦...
其他人,都向我投向奇異的目光。
我一直無抬起頭,心裡面流住時代的眼淚。

其實香港人,某程度都喜歡睇人「X街」,睇人失敗。每次見人讓座,總有部份人心諗:「如果人地唔坐就好笑啦。」

不過講到尾,我依然相信好多人都肯讓座、只係怕讓錯咗會難為情,我們這一代的確有啲「衰唔起」,面皮簿。唔係唔讓,只係唔敢讓。

外國會否同樣不得而知,只是香港人對待「讓座」這回事的思想就的確複雜過頭,過份算計。但近年見多咗人關心「讓座文化」,也許會逐漸好轉。

只是於地鐵車廂中,看見這張長期空空如也的優先座,
它的微笑,其實很悲哀。

1 2 3 4 5 6 7 11  ... 最後

返回主題版面