Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 06-17-14, 01:42 PM   #1
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
仲挽唔挽留呢段關係好 ?

引用:
前文: http://gaforum.org/showthread.php?t=176494
話說 block 完佢之後, 我最後都係 unblock 左佢.
佢去左日本讀書, 同佢當時既男友同居, 但呢個男人會打佢, 所以佢一直都好痛苦, 唔開心, 一直同我有聯絡.
而我起澳洲, 雖然間中有拍拖, 但心裡面都有中意佢.

就咁過左七年.

前年因為屋企既事我返左香港, 咁岩佢起日本讀完又唔想自己一個人生活, 就又返埋香港.

咁耐無見乾柴烈火就好快走埋一齊.

其實一開始我地就有問題.
1) 佢唔想打工,唔想做野.想我養起佢所有野.起初可以,我俾段時間佢休息, 一休息就係兩年. 派生出好多生活同錢既問題.(後續)
2) 超大脾氣, 會因為小事而大發脾氣, 真係動肝火果隻, 當街鬧人鬧我係好平常.

唔返工做野引發出好多問題, 佢成日困自己起屋企, 一訓十幾個鐘, 又成晚自己打機睇戲, 作息唔定時, 自然健康同精神都唔好. 同家人關係唔好, 起屋企時間長, 會多左磨擦就更唔開心.

就係咁, 我有我工作, 有時又要周圍飛出差, 佢有佢 hea, 星期五六日就拍拖.
起初係 OK, 後來半年左右就出現問題, 我地開始去旅行, 支出好大. 平時拍拖支出, 到佢自己房電器傢俬, 行街買野之外, 我俾佢 4 位數零用, 仲要俾我屋企.

其實都仲夠, 不過佢健康一有事就真係開始頂唔住.

因為有鼻敏感, 而且有定期打針, 上年初出現 d 病徵. 以為係好大件事, 所以我開始慳返 d 錢,我地因為錢開始多問題.拍拖行街開始重複果幾個地方,減少買野俾佢,一起食飯食平d. 大家都開始悶.

鬧過幾次分手, 有時佢想維持返, 有時係我挽回.

其實我都有好多唔岩, 成日無記性, 忙又無 re 佢, 所謂慳 d 其實都買左唔少自己既 hobby: 相機, 貴衫 etc. 當佢一直無搵野做, 我地既日子係咁 loop 既時候, 我仲見過其他女人, 請人睇戲食飯, 俾人訓我膀頭, 輕輕咁 kiss and hug 都有..... 係唔知點解最後都控制住無亂來 當然無俾佢知.....

佢一直唔想做野, 其實我無迫過佢搵工. 我只係唔想佢咁浪費時間, 白過日子. 而且我無要求佢朝九晚五返一份工, 求奇做下 part time 輕鬆 d 幫補下都好, 始終我地仲有一個未知係乜, 要驗血又做磁力共震既病要應付. 佢雖然係專門學校畢業, 但 office 生存力好低, 亦無任何經驗, part time clerk 都未必想做/做得來.

之後間唔中都搵過幾份 freelance 既翻譯做, 但又怕自己能力唔夠, 做左幾份就無再做.
就一直到今年頭, 佢家人幫手出錢睇私家醫院, 驗出來既只係我地大驚少怪, 無乜大病. 咁岩又有個 live 想去外國睇兼旅行, 我又有牌要考, 荷包會應付唔來.

為左見偶像, 我地計劃再去旅行, 而佢自己去搵返部分既費用.

咁終於的起心肝搵工, 但又只係想做幾個月就閃, 所以就做份返一至六既餐廳. 點知一開始返工就大病, 一病病左好幾日.而好返後, 佢返工既日子大家都好慳, 佢話返工時只食 d 小食做午餐, 我好擔心, 都盡量再俾錢佢.

就係臨出糧前, 到我病要睇醫生, 而佢有樣一百蚊左右既化妝品要買, 我話真係無, 等一日出糧先得唔得, 唔係連自己返工都唔得.

佢好嬲, 將一直以來我對佢金錢既限制不滿都爆發晒出來, 問我同唔同意分手, 今次係前所未有, 我諗都好可能維持唔住.
嘩打左咁多字......

其實都係 as topic, 想問大家意見, 仲挽唔挽留呢段關係好 ?
其實我已經聯絡緊 plan ABCDE 既女人…

不過諗起.....兜兜轉轉咁多年, 最後都走返埋一齊, 所以好珍惜, 覺得好難得....
而呢段時間裡面, 大家真係無乜朋友生活, 除左屋企同工作, 就只有對方, 所以真係好難再接受到另外既人.

此篇文章於 06-17-14 10:25 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-14, 02:10 PM   #2
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

補充: 係佢到日本初期, 佢男友就開始打佢, 而佢當時屋企無支持佢幾多學費同住宿, 所以當時一直都係要靠個男人養, 好痛苦,矛盾咁過. 最後一兩年要好辛苦咁自力更生.

亦承認自己價值觀好扭曲.

一直 hea 住唔返工, 係覺得:
唔返日日 hea,我俾佢 xxxx 咁多.
返工辛苦, 佢搵到 xxxx 再多 d 既錢 (按: well, 都唔多得去邊), 洗乜靠你.
舊 06-17-14, 02:30 PM   #3
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher

你食住左佢啦. 可以繼續plan abcde 同時等呢位"正印"回心轉意

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-14, 02:52 PM   #4
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: D.K. 查看文章

你食住左佢啦. 可以繼續plan abcde 同時等呢位"正印"回心轉意
無咁樂觀,佢話已經自己買左機票。呢幾日想同我當面攤牌。
我唔知佢會唔會已經搵左另一個,所以自己都搵定先。
佢個性格就係咁扭曲,為左果場 live 真係可能會自己去,證明自己叻咁。
如果真係只係咁,我搵左另一個,又會好可惜,斷送左近十年既一份情。

或者人都係犯賤,盡量可能都係希望唔變好過變
由手機版發出

此篇文章於 06-17-14 02:57 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 06-17-14, 06:18 PM   #5
D.K.
Game Master
こなみきりえ

你地o既關係明顯係建立響你食住佢上面,
如果情況有變, 咁你都係無謂追, 追得到亦未必好

可以繼續plan abcde 同時等呢位"正印"回心轉意 <---結論無變

大જિંગ
大징

舊 06-17-14, 06:55 PM   #6
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
你地o既關係明顯係建立響你食住佢上面,
如果情況有變, 咁你都係無謂追, 追得到亦未必好

可以繼續plan abcde 同時等呢位"正印"回心轉意 <---結論無變
就係一個放唔低而已。其實我地一直都知,亦會講起,扣住大家既主要就係呢份近十年既情。

點解會覺得我食住佢?因為我一直支配所有支出?
由手機版發出

此篇文章於 06-17-14 07:09 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 06-17-14, 07:55 PM   #7
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
見你地啲關係咁複雜-y( ̄Д ̄)。oO○,不如簡單啲plan abcde簡一個算啦,除非你enjoy咁嘅生活就無得好講 (´・ω・`)

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-14, 08:19 PM   #8
D.K.
Game Master
こなみきりえ

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
就係一個放唔低而已。其實我地一直都知,亦會講起,扣住大家既主要就係呢份近十年既情。

點解會覺得我食住佢?因為我一直支配所有支出?
由手機版發出
1 你自己都知係放唔低, 所以亦冇叫你放低, 由佢自由發展咪得囉

2 反而我想問點解你反問我, 定係玩爛gag-- "你食o既住o既靠佢"?
話你食住佢o者, 又唔代表d乜
你呢位女友性格係表面兇狠果隻, 亦只會揀d食(頂)得住佢o既人做男友.
佢住日本時個男友明顯都係食硬佢o既.

大જિંગ
大징

舊 06-17-14, 09:17 PM   #9
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: ( ゚ω゚)? 查看文章
見你地啲關係咁複雜-y( ̄Д ̄)。oO○,不如簡單啲plan abcde簡一個算啦,除非你enjoy咁嘅生活就無得好講 (´・ω・`)
其實都無乜複雜, 關係既開始係來自大家十年既情.
對於佢來講, 維持關係就好大程度係錢既多少, 唔係無感情, 但錢真係傷左我地既感情.
可能過去七年日本既生活吧, 佢價值觀總係洗晒好過擺係度 (洗晒點去旅行 ?)

我就算唔俾佢另外買野, 所有拍拖支出同零用我係一定俾. (去完旅行有剩就自己買玩具 )

呢段關係既初期, 佢已經當我地結左婚咁, 要我支撐佢所有野. 咁佢就可以日日訓十幾個鐘, 有時仲話訓到痛

唉, 我見到/聽到時, 真係好心痛, 唔要求你做野都搵 d 手藝玩下丫.......
舊 06-17-14, 09:43 PM   #10
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
1 你自己都知係放唔低, 所以亦冇叫你放低, 由佢自由發展咪得囉

2 反而我想問點解你反問我, 定係玩爛gag-- "你食o既住o既靠佢"?
話你食住佢o者, 又唔代表d乜
你呢位女友性格係表面兇狠果隻, 亦只會揀d食(頂)得住佢o既人做男友.
佢住日本時個男友明顯都係食硬佢o既.
係, 由件事自然發展算. 將要攤牌, 我亦唔打算太堅持 d 乜, 只會重申今次見佢努力做野, 會零用俾多 d, 但有條件. 睇下佢接唔接受. 唔得就算, 俾自己輕鬆下, ABCDE 又好, 咩都好.

唔知你係如何睇出佢表面兇狠, 我亦唔敢講係唔係.
有一次(又)因為錢同佢鬧交, 嘈到話要來我家樓下交換返大家既野, 我就兩個星期無搵佢等佢冷靜下, 點知再搵佢時已經喊晒口.

不過今次唔同. 因為一返工就大病, 所以呢個月既糧出得好少. 而除左睇病, 我亦支援左佢好多野, 佢覺得我會扣佢零用. 我要考牌又轉 DEPARTMENT壓力大, 佢辛苦返六日工亦好少見面. 佢覺得辛苦返工唔知為乜 (唔係為去旅行見偶像嗎 ?). 加上一直對俾錢少既不滿, 所以就問我同唔同意分手.

佢講前任既野, 絕大部分都係恨, 打過交, 發生過流血事件, 係迫不得已先留起佢身邊. 佢家唔係無錢, 不過關係差, 家人好少會支援佢.
舊 06-17-14, 11:04 PM   #11
stephen1980
Game Master

有能力咪當佢小三過一世,無能力咪abcde plan
stephen1980 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-14, 06:10 AM   #12
BOYBOYBOY
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2011
你都有PLAN ABCEF,點解唔試下?
你養得一時,養唔到一世
佢好明顯只會一直搵人養
建基於錢既關係,只會因錢而破裂

此篇文章於 06-18-14 06:13 AM 被 BOYBOYBOY 編輯。
BOYBOYBOY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-14, 09:50 AM   #13
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
咁佢做唔做家務先,如果做一個稱職家庭主婦,起碼要識做基本家務,咁你咪同佢結婚養佢一世囉,如果連家務都唔做,即是佢係白食懶,以你地咁抖纏不清了關係,最好都係引刀成一快算 ( ̄∀ ̄)

引用:
其實都無乜複雜, 關係既開始係來自大家十年既情.
對於佢來講, 維持關係就好大程度係錢既多少, 唔係無感情, 但錢真係傷左我地既感情.
可能過去七年日本既生活吧, 佢價值觀總係洗晒好過擺係度 (洗晒點去旅行 ?)

我就算唔俾佢另外買野, 所有拍拖支出同零用我係一定俾. (去完旅行有剩就自己買玩具 )

呢段關係既初期, 佢已經當我地結左婚咁, 要我支撐佢所有野. 咁佢就可以日日訓十幾個鐘, 有時仲話訓到痛

唉, 我見到/聽到時, 真係好心痛, 唔要求你做野都搵 d 手藝玩下丫.......

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-14, 10:24 AM   #14
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: BOYBOYBOY 查看文章
你都有PLAN ABCEF,點解唔試下?

你養得一時,養唔到一世

佢好明顯只會一直搵人養

建基於錢既關係,只會因錢而破裂

又唔係完全只係錢既,佢係好內向,見外既人,當初如果唔係有一定既感情因素,呢段關係唔會開始。

不過的確,錢係我地之間係好多問題。我既本人既行為同態度,佢亦有好多唔滿意。

佢的確係想人養,係去左兩次旅行之後,我地要為醫療擔心時。

我話,一係平時拍拖既享受,一係買野,一係零用,一係去旅行,一係醫療,我總會有一兩樣支援唔到。

醫療走唔甩啦,佢係寧願要平時奢華 d 咁過,都唔想一次過儲埋去旅行。

呢個價值觀既差異,其實我都唔知我地維持到幾耐…

唔係唔想 ABCDE, 都已經進行緊.... 只係呢個絆放唔低。

九年前我同佢去過醫院,之後某年佢曾經想自殺,臨跳前打長途俾我,先無跳到。
最後兜兜轉先走埋一齊, 一直會覺得, 大家係經歷過生死既人.

講到呢度, 其實我都知, 應該係自己轉牛角罷了...
如果真係死心塌地, 我亦唔會已經準備搵第二個...
舊 06-18-14, 11:09 AM   #15
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: ( ゚ω゚)? 查看文章
咁佢做唔做家務先,如果做一個稱職家庭主婦,起碼要識做基本家務,咁你咪同佢結婚養佢一世囉,如果連家務都唔做,即是佢係白食懶,以你地咁抖纏不清了關係,最好都係引刀成一快算 ( ̄∀ ̄)
咁執野打掃佢係 ok 既, 不過煮野食都係懶.

我同我媽關係亦唔太好, 雖然有樓係俾兩個仔, 但短期內結婚佢搬過來既話, 同我阿媽應該會打仗都似.....
舊 06-18-14, 12:45 PM   #16
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
睇完
我只係覺得我唔會接受到一個唔肯做野既另一半...

-----回正文
我建議搵PLAN ABCDE
既然你都有猶豫啦...即係都唔係百分百鐘意?
到底同佢一齊會係責任感定係感情多呢.
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-14, 01:24 PM   #17
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: 雷火武 查看文章
睇完
我只係覺得我唔會接受到一個唔肯做野既另一半...

-----回正文
我建議搵PLAN ABCDE
既然你都有猶豫啦...即係都唔係百分百鐘意?
到底同佢一齊會係責任感定係感情多呢.
其實我認同婚後女人係可以唔洗撈.

我諗, 一直到現在, 係對個人外形既喜好(雖然....女人都係 化妝+衣著 > 變身), 而且大家好多共同喜好同話題, 即岩咀形岩玩. 即係感情 (?)

當然, 一齊得耐, 仲要成日都係兩個人無乜其他社交/家庭生活, 仲要一個係日日無所事事, 唔做野/無記性/價值觀 etc. 既問題就好快浮現.

其實我從來都無太過迫佢去做野, 今次都係為左睇 live 先咁辛苦自己做野, 又因為大病人工少而爆發出來.

對呢份近十年既情既放唔低, 係唔係責任感 ? 我唔知

此篇文章於 06-18-14 01:27 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 06-18-14, 09:34 PM   #18
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
路過,唔知點解我剩想問條女白羊座?(行為模式好似我識d白羊女……)

舊 06-18-14, 10:35 PM   #19
D.K.
Game Master
こなみきりえ

咁最好方法都係你努力揾多幾十個二萬,一次過滿足晒女友生活醫療旅遊玩樂,又可以得閒揾下abcde開心下,咪perfect囉

大જિંગ
大징

舊 06-18-14, 10:44 PM   #20
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: 尼路 查看文章
路過,唔知點解我剩想問條女白羊座?(行為模式好似我識d白羊女……)
唔信呢 d 野.

佢性格的確係會因為小事而大動肝火.
大既會即刻大罵或動手.
小則俾面色或唔出聲, 積埋積埋一次過爆發.

平時就好痴身 (因為大家都無乜其他社交生活, 而佢又無乜野好做), 一嬲時就好恐怖果種.

自己都話, 上任雖然打佢, 但金錢上係俾晒份糧, 寵慣, 扭曲晒睇事物既方式.

引用:
咁最好方法都係你努力揾多幾十個二萬,一次過滿足晒女友生活醫療旅遊玩樂,又可以得閒揾下abcde開心下,咪perfect囉
佢咁洗, 真係出份澳洲既糧都無乜剩, 不過租屋間大 d 咁解

此篇文章於 06-18-14 10:49 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 06-18-14, 10:55 PM   #21
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
唔信呢 d 野.

佢性格的確係會因為小事而大動肝火.
大既會即刻大罵或動手.
小則俾面色或唔出聲, 積埋積埋一次過爆發.

平時就好痴身 (因為大家都無乜其他社交生活, 而佢又無乜野好做), 一嬲時就好恐怖果種.

自己都話, 上任雖然打佢, 但金錢上係俾晒份糧, 寵慣, 扭曲晒睇事物既方式.

佢咁洗, 真係出份澳洲既糧都無乜剩, 不過租屋間大 d 咁解
你越講就越似,我都唔太信,不過我識幾個白羊女都係咁,所以單純對這星座有d信邪(其他就唔太準)。

舊 06-18-14, 11:10 PM   #22
jason_kasim
我愛港女

註冊日期: Jan 2006
3DS Friend Code1590 4655 1072
PSN  IDjason_kasim
引用:
作者: 尼路 查看文章
你越講就越似,我都唔太信,不過我識幾個白羊女都係咁,所以單純對這星座有d信邪(其他就唔太準)。
我識的白羊女都係咁

Btw,樓主仲認得都係因為對女仲有dd感情(我覺得係憐憫)
不過你終有一日會認唔住
有d野放左手後會令有一番感覺

GBF: 787492(已放棄9成)
乖離:319,113,110 (新坑)

手機課金、影響一生、戒之戒之
jason_kasim 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-14, 05:51 AM   #23
BOYBOYBOY
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2011
你係對佢有感情,但一路淡,你都係唔捨得(原因X N個)
當有一日佢又再傷害大家感情,你自然會失望而離開
你可以選擇ABCDEF &同佢一齊,但咁樣對大家都唔好

最好就係ABCDEF 維持,如果真係行多一段時間真係夾唔到,到時你唔走佢都會走

舊 06-19-14, 10:24 AM   #24
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
我想話, 樓主其實係要攤牌
唔係為你好, 而係為條女好

我老婆都有類似咁的傾向, 但最大的唔同之處係極度省家
而且我一拍拖個陣開始,已經聲言話我要送野比佢時我自然會送,你叫我送的話我唔一定要送
同埋食飯有需要時要一人一半等
我老婆都係幾內向, 超怕人講佢事非而有拒絕上學/返工的傾向
亦因為「愛」的關係已經令到佢有所改善(最主要佢知我會係佢做野唔講理果陣會拍抬)
經過長時間的訓練後都無左了

其實樓主係要開心見誠咁傾,如果佢仲要咁堅持扭曲的個性, 唯有放佢走,等佢自身自滅一段時間, 知你係重要的話,真心愛你的話,佢會回頭

如果佢唔肯回頭,佢咁的個性,最後佢終其一生會自取滅亡,而樓主亦無道義陪佢一齊自取滅亡
除非你有自虐傾向的話就當我講廢話好了
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-14, 04:25 PM   #25
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
我有問題0.0/
她不肯上班 ok
咁佢有無 做家務?
如果她是因為無野玩 悶到爆 所以心理病
你又真係中意佢 ,又真的有錢養佢
生隻B 比佢玩嘛

--------------------------
如果家族本身都唔肯做 她根本等死中0.0?

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 03:42 PM

手機版 | APP版