Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 05-23-11, 01:51 AM   #1
虛空使者
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2006
點解我死唔去 點解唔俾機會我

點解係屋企做廢人咁諗左成年
我都唔夠贍死
好驚好驚死左靈魂同思想仲會繼續
遺書寫好了,繩子又買好了
打上吊結的方法又學好了
點解總係無勇氣掛頸上去?

點解唔俾機會我
點解妳,佢地一次機會都唔俾我?
點解佢地無論如何都想我死?
點解要迫我去絕路?

點解?
虛空使者 目前離線  
舊 05-23-11, 02:02 AM   #2
綾小路雷太
God of Gamer

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: 虛空使者 查看文章
我都唔夠贍死
打上吊結的方法又學好了

點解唔俾機會我
點解要迫我去絕路?

點解?
好在仲見到你/ _ \

到底發生左咩事啊樓主?同我地紓發下,大家幫你諗諗計?

一人計短,二人計長呀!

舊 05-23-11, 02:21 AM   #3
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
嘩... 樓主... 見到你就好!! @@

天生我才必有用, 邊有話廢唔廢!!
今日未得只係時機未到姐!!

你不如講多少少~ 等大家幫下你嘛!!
你都見GAF 有好多人關心你~

唔好理對你差的人~ 因為對你好的都仲大有人在!! 留得青山在啊!!

給力!!!

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線  
舊 05-23-11, 02:27 AM   #4
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
希望在明天,出面大把機會!!!

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線  
舊 05-23-11, 02:46 AM   #5
下雪邊界

註冊日期: Apr 2002
我相信好多版友都會好想見到你再次留言

既然你好多嘢都唔知點解,不如講出嚟,等我地幫你諗吓點解,好嗎?
下雪邊界 目前離線  
舊 05-23-11, 03:13 AM   #6
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
我想,你對很多事情都仍然有留戀。

也不知該怎麼安慰
「前方是絕路,希望在轉角」

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線  
舊 05-23-11, 04:10 AM   #7
ta423
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2009
略略地望過幾個你開既topic,貌似係無左朋友,女朋友,工作
唔排除你失去既野都有一定既關連,不過希望你撐住!
我有個朋友o係學校識左條女
條女o係學校有d勢力,散左之後同我fd玩針對
學校裡面朋友都唔多,搞到佢果段時間返學好難捱
連原本做緊既學生會工作都有麻煩(時不時搵我訴苦)
最後佢都捱過左,成功入埋大學

希望你都可以振作,
機會可以係自己俾自己,唔一定要人地俾! 你去自尋短見就一定無機會!

此篇文章於 05-23-11 04:14 AM 被 ta423 編輯。
ta423 目前離線  
舊 05-23-11, 06:35 AM   #8
虛空使者
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2006
多謝大家

呢年黎我無一日唔會諗自殺
我日日上網都會抽時間搵自殺既資料

我好辛苦
我覺得自己真係同死人無分別,係靠玩魔力寶貝先吊住條命到今日未死

我知道,無論我點做都好,都已經無得返轉頭
越諗就越失落

係我當初因為佢丟左封自殺信係公司就走左去無返工,之後已經俾人炒左,就算公司d人以前點睇好我,點樣扶持我當我兄弟,都係一次不忠百次不用

此篇文章於 05-23-11 06:41 AM 被 虛空使者 編輯。
虛空使者 目前離線  
舊 05-23-11, 08:17 AM   #9
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
老董名句:離開係好易,但留低係需要好大既勇氣(咁上下)

既然有勇氣留低既唔爭在面對埋佢啦

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線  
舊 05-23-11, 08:47 AM   #10
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
Thumbs up

我每次失意都會聽呢首歌

http://www.youtube.com/watch?v=9ZM7aN9eL38

遊戲就算輸了亦有限 難過像過山車哪麼辦
前程不管可否錦繡 加燦爛
認真去玩 全心去玩 更好玩

遊戲若有輸也就有贏 除了力氣當然也講命
明明當初貪玩 怎麼想博命
何必面青 何必太驚 快聽聽

* 別當你要奮勇血戰 無論聰穎或愚笨
猜猜情尋 雖不如人 不影響你笑臉迎人
沒有說過你要戰勝 留下歡樂便無憾
猜猜情尋 猜猜情尋 玩輸可以勝過別人 多一餐好教訓
*

前進後退不過是個夢 搖過蕩過不失個好夢
前程不管可否錦繡 都有用
目標落空 才可有空 放輕鬆
Repeat *

可以勝過別人 MMH... YEAH
Repeat *

YEAH...... 不必當真

求助聯絡

廿四小時求助熱線:
若您現在想自殺,請稍等。讓您給我們來電 2389 2222,只需用上您數分鐘左右吧!
我不是輔導員亦不是其他精神健康的專業人士 -- 我只是那些明白置身痛苦中是怎樣一回事的人。
<若你想自殺,請給我們來電 2389 2222>

負面想法(無人鐘意我)=>唔開心(無心情同人講野,唔出街)=>無意地自我實現負面想法=>加強負面想法=>唔開心=>行為更差=>自我實現(loop)

所以讓自己身心"休息"一下再好好思考自己吧, 有需要就見醫生吧,搵專業人士傾傾!

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

此篇文章於 05-23-11 08:57 AM 被 House 編輯。
House 目前離線  
舊 05-23-11, 09:02 AM   #11
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
所以這半年你找到新工作了嗎 ?
女朋友方邊 ....3次元出賣你 ,.還有美好的2次元 存在
根本不用死嘛

工作做找一份6000-8000 ,只要你唔亂用信用卡
應該也能生存用吧

不用太向負面想

要死也不要自殺
不值得,等機會 發生意外時
你就盡力拼命去幫人吧,就算不幸死掉
你也是英雄地死亡,還有記得買保險,

去日本/中國 現在天災出現時 你就去幫助他們嘛
他們比你更可憐, 另外做義工時 好容易識到朋友和女仔啦

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊

此篇文章於 05-23-11 10:58 AM 被 pet3 編輯。
pet3 目前離線  
舊 05-23-11, 09:34 AM   #12
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
因為你未夠慘
未慘到你要去死的地步
所以重新起步好過

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり

此篇文章於 05-23-11 09:42 AM 被 mikemike 編輯。
mikemike 目前離線  
舊 05-23-11, 10:34 AM   #13
TCS_disable
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
引用:
點解唔俾機會我
點解要迫我去絕路?

點解?
因為你有無行過去攞~
其於你唔乎合自殺嘅必要兩大原則

你死嘅話,我會恥笑你
TCS_disable 目前離線  
舊 05-23-11, 10:37 AM   #14
廢人
The One

註冊日期: Dec 2001
我都做佐廢人十幾年啦

點解佢地你死?
點解佢地要迫我去絕路?

迫人死而人真係死佐其實會有好大o既cost(心理上&宗教上)
你o既死係咪真係有咁o既value令佢地要付出咁高ost

現在於名單的人仕為: comxxxxxxjp,xenxxxxxx??86
廢人 目前離線  
舊 05-23-11, 10:39 AM   #15
二伍

註冊日期: Sep 2002
搵d野做下就唔會得閒自殺
二伍 目前離線  
舊 05-23-11, 01:04 PM   #16
Einhander
能登かわいいよ能登

PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
>點解我死唔去
有冇試過先?

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線  
舊 05-23-11, 02:18 PM   #17
ta423
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
多謝大家

我好辛苦
我覺得自己真係同死人無分別,係靠玩魔力寶貝先吊住條命到今日未死

越諗就越失落

係我當初因為佢丟左封自殺信係公司就走左去無返工,之後已經俾人炒左,就算公司d人以前點睇好我,點樣扶持我當我兄弟,都係一次不忠百次不用
以前最down果陣都有過自殺念頭,都係靠睇動畫,玩鐘意既game撐住
所以打機可以平伏心情既話玩多d都無妨
有時間既話可以再發掘多d新興趣,自然容易識到更多新朋友 咁就唔會咁悲觀啦
ta423 目前離線  
舊 05-23-11, 03:40 PM   #18
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
現實係:係呢個世界係無人迫到你,除咗自己迫自己之外
與其花咁多時間鑽牛角尖不如用呢啲時間計劃吓自己將來好過

《「 半杯水」的哲學》
同樣的半杯水,有的人看到的是缺失的那一半,有的人看到的是擁有的那一半。人生。只看到缺少的那一半,就是扼殺快樂,就是在折磨自己。快樂之道在於,要看到擁有的那一半,總想著擁有的那一半。

得閒去社區中心搵啲社工針針,實有出路

引用:
我都唔夠贍死
打上吊結的方法又學好了

點解唔俾機會我
點解要迫我去絕路?

點解?

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線  
舊 05-23-11, 04:33 PM   #19
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
點解咁多時間搵自殺資料, 唔諗下點樣可以令自己冇咁廢?
你生命中乜野對你而言係最重要?
係咪真係冇辦法發奮?

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線  
舊 05-23-11, 06:55 PM   #20
綾小路雷太

引用:
作者: 藍莓咖啡 查看文章
點解咁多時間搵自殺資料, 唔諗下點樣可以令自己冇咁廢?
你生命中乜野對你而言係最重要?
係咪真係冇辦法發奮?
其實,每個人總會有佢既理由
但無論係點,最重要,同埋我諗大家都最希望係

樓主可以將佢諗唔通既野同我地分享左先。

舊 05-23-11, 11:58 PM   #21
Vice
Ultimate Gamer
抓娃人

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code5198 2375 5776
PSN  IDsmileyvice2010
XBox Live Gamertagsmileyvice
致樓主

畢竟我沒有你的經歷, 所以未能了解你的苦惱和痛苦...
但請不要放棄希望, 也不要放棄自己
好好的活下來, 看看這個世界, 放眼遠方
也請不要忘記關心, 疼愛自己的家人, 朋友

最差的時間已經過去, 好好的放眼未來吧~

舊 05-24-11, 12:10 AM   #22
noris
Game Master

註冊日期: Nov 2002
3DS Friend Code2406 5097 6934
唔係好知樓主咩事...

但既然想去死, 用成年時間去搵方法, 不如去做多D 其他事, 令到自己多D 活動可能可以睇到自己人生既另一面...

又或者JOIN D 多D正能量既活動...教會(如果你信的話), 義工...之類

呢個世界無話咩廢人定勁人, 其實好睇你心態. 努力啦!!!

舊 05-24-11, 02:00 AM   #23
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
你咁就想死
我諗大把人都要死了

每個人都會有低潮期
諗清楚自己有乜野本錢吧

唔駛養父母,健康既身體

無乜係做唔到,意志問題
行出第一步路出去搵野做先

地產經紀呢D工應該有大把,易入職又可以接觸唔少人
可以學唔少野
而且做唔掂又唔會死

又或者學返一技之長

舊 05-24-11, 02:39 AM   #24
marco仔
Game Master
香港人

註冊日期: Jun 2004
自殺一向都覺得是很笨的, 解決唔到問題.
魔力寶貝我也有玩 也從細玩到大. 過了不少時間, 還為它去開私服 創作理想中的遊戲比人玩.
有很多東西你去嘗試有方法去改變的, 大好青春大把東西等住你.

不是就去幫下人 等自己心平和些也不錯!!! 或者把你說心情寫成小說 創作 發動你的想像力.
越悲觀的人創意度越高!!!

約在魔力 <-- 本地私服 唔知你有沒玩過, 因外掛守不住開了一年多關掉了!!!

此篇文章於 05-24-11 03:09 AM 被 marco仔 編輯。
marco仔 目前離線  
舊 05-24-11, 04:37 AM   #25
delta
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
引用:
點解唔俾機會我
點解要迫我去絕路?

點解?
其實樓主覺得自己無問題?
其他人無義務對你好,比機會你的,
機會要自己爭取的,唔係龜係屋企就會自動送上門搵你,
而且老實講,就算去爭取都唔等於一定有,爭取機會唔只你一個,
其他人付出既唔一定比你少,什至比你更多,
可以做既就係去增加自己既競爭力,而唔係哩係屋企打機...

引用:
多謝大家

我好辛苦

越諗就越失落

你咁樣丟封信都預左比人炒架la,重細吖,
諗住丟封信出黎,等其他人走黎安慰你?
個個人都有自己問題要處理,要面對的,
你都識講公司d人以前點睇好你,扶持你,重想點?
大把人日日對住d擺明為難你,針對你,
為左生活咪又係要做,唔通話點解中六合彩既唔係我,跟住又走去死ar?
同事既野,岩傾,做到朋友既當bonus,
但求唔駛遇著d扇你,玩你既小人已經好好彩...

「きっとこの世界の共通言語は,英語じゃなくて笑顔だと思う」

高橋優 / 福笑い
delta 目前離線  
關閉主題

論壇跳轉

現在的時間是 07:56 AM

手機版 | APP版