Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 02專區

主題工具 顯示模式
舊 06-05-12, 05:43 AM   #26
超必
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: Rance 查看文章
樓上的要不要去予約睇睇精神科醫生...
引用:
作者: 某F 查看文章
睇黎你黎左唔屬於你既時空
Ⅰ 睇咗精神科醫生!!! 淨係俾咗一個星期的安眠藥...

Ⅱ 係唔係真係有平行世界?
超必 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-12, 11:46 AM   #27
石主乙個
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
你係由平行世界而黎既超必...

你係成個身體咁黎,定只係意識黎左?
你果邊世界係唔係梁振英當選???
你講!原本果個超必比你整左去邊???!!!

此篇文章於 06-05-12 11:49 AM 被 石主乙個 編輯。
石主乙個 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-12, 01:09 PM   #28
某F
God of Gamer
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
http://tieba.baidu.com/p/1426539856?pn=1&fr=image_tieba

中西科學根據分析多維空間

有多維既空間就一定有平行宇宙

RE樓上:
呢個空間已經無左原本個超必了,比佢取代左

舊 06-10-12, 03:41 AM   #29
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
2012末日好多時都同瑪雅歷法掛勾,原因係好多人相信2012年12月21日係
一個Cycle嘅完結。個日子咁零丁,其實係因為瑪雅歷法(以Long Count而言)係用20同18進制。
0.0.0.0.1就係1日,1st digit係20進一,2nd digit就18進一
(0.0.1.0.0 = 0.0.0.18.20 = 18 x 20)就係360日,然後就可以得出-

13.0.0.0.0 August 11, 3114 BCE
1.0.0.0.0 November 13, 2720 BCE
2.0.0.0.0 February 16, 2325 BCE
3.0.0.0.0 May 21, 1931 BCE
4.0.0.0.0 August 23, 1537 BCE
5.0.0.0.0 November 26, 1143 BCE
6.0.0.0.0 February 28, 748 BCE
7.0.0.0.0 June 3, 354 BCE
8.0.0.0.0 September 5, 41 CE
9.0.0.0.0 December 9, 435
10.0.0.0.0 March 13, 830
11.0.0.0.0 June 15, 1224
12.0.0.0.0 September 18, 1618
13.0.0.0.0 December 21, 2012

瑪亞人認為每逢13就係一個循環嘅完結,之前有三個循環滅亡左,對上一個滅亡係12.19.19.17.19(下一個進位為13.0.0.0.0)。人類就係第四個循環嘅承繼者。而Dec 21, 2012亦係另一次12.19.19.17.19,象徵第四循環完結之期。

但如果就咁將第四循環完結就推斷為人類滅亡未免太過武斷,亦有人提出過瑪亞人歷法計到13.0.0.0.0(5 digit)之後就停左再計,呢個亦係誤解。事實上喺帕倫克遺蹟出現過1.0.0.0.0.0(6 digit即係4772年10月13日)

根據瑪雅傳說,地球係上一個循環完結(或者末日)之後先至創造,即係創於August 11, 3114 BC。但其實人類早喺幾十萬年前已經出現左。事實上3000 BC 全球人口已達一千萬,甚至已經發展到青銅時代。

雖然公元前3千年世界並無末日,但巧合係呢個千年標誌住人類文明發展嘅里程碑 - 公元前3千年至2千年古埃及、中國、米索不達米亞、蘇米爾等古文明忽然相繼興起並進入鼎盛時期…(金字塔建於25xx BC、與此同時中國進入三皇五帝時期並出現最早期嘅甲骨文,各地亦出現文字紀錄以及嚴謹天文學)。另一方面,人類學及歷史學家普遍都認為人類有真正有紀錄嘅歷史係始於3000 BC。

人類早係20萬年前已經出現,一路發展緩慢,甚至去到1萬年前先至出現農業。但係由公元前3千年開始,人類文明忽然間就突飛猛進,短短幾千年就去到我地而家呢個太空科技年代。

3000 BC開始各地文明出現忽然嘅躍進,更巧合係呢啲古文明好多都同ancient alien扯上關係而且佢地都有好多現代都解釋唔到嘅科技… 如果真係信循環完結呢個說法嘅話,種種巧合加起上嚟,我比較相信呢個日子象徵住「突然進化嘅開端」(而且可能同不可知力量有關)多過係末日。

此篇文章於 06-10-12 03:45 AM 被 Fean 編輯。
Fean 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-12, 02:48 PM   #30
ALEX CHOW
AUDI SPORT

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDALEX_201225
引用:
作者: Fean 查看文章
2012末日好多時都同瑪雅歷法掛勾,原因係好多人相信2012年12月21日係
一個Cycle嘅完結。個日子咁零丁,其實係因為瑪雅歷法(以Long Count而言)係用20同18進制。
0.0.0.0.1就係1日,1st digit係20進一,2nd digit就18進一
(0.0.1.0.0 = 0.0.0.18.20 = 18 x 20)就係360日,然後就可以得出-

13.0.0.0.0 August 11, 3114 BCE
1.0.0.0.0 November 13, 2720 BCE
2.0.0.0.0 February 16, 2325 BCE
3.0.0.0.0 May 21, 1931 BCE
4.0.0.0.0 August 23, 1537 BCE
5.0.0.0.0 November 26, 1143 BCE
6.0.0.0.0 February 28, 748 BCE
7.0.0.0.0 June 3, 354 BCE
8.0.0.0.0 September 5, 41 CE
9.0.0.0.0 December 9, 435
10.0.0.0.0 March 13, 830
11.0.0.0.0 June 15, 1224
12.0.0.0.0 September 18, 1618
13.0.0.0.0 December 21, 2012

瑪亞人認為每逢13就係一個循環嘅完結,之前有三個循環滅亡左,對上一個滅亡係12.19.19.17.19(下一個進位為13.0.0.0.0)。人類就係第四個循環嘅承繼者。而Dec 21, 2012亦係另一次12.19.19.17.19,象徵第四循環完結之期。

但如果就咁將第四循環完結就推斷為人類滅亡未免太過武斷,亦有人提出過瑪亞人歷法計到13.0.0.0.0(5 digit)之後就停左再計,呢個亦係誤解。事實上喺帕倫克遺蹟出現過1.0.0.0.0.0(6 digit即係4772年10月13日)

根據瑪雅傳說,地球係上一個循環完結(或者末日)之後先至創造,即係創於August 11, 3114 BC。但其實人類早喺幾十萬年前已經出現左。事實上3000 BC 全球人口已達一千萬,甚至已經發展到青銅時代。

雖然公元前3千年世界並無末日,但巧合係呢個千年標誌住人類文明發展嘅里程碑 - 公元前3千年至2千年古埃及、中國、米索不達米亞、蘇米爾等古文明忽然相繼興起並進入鼎盛時期…(金字塔建於25xx BC、與此同時中國進入三皇五帝時期並出現最早期嘅甲骨文,各地亦出現文字紀錄以及嚴謹天文學)。另一方面,人類學及歷史學家普遍都認為人類有真正有紀錄嘅歷史係始於3000 BC。

人類早係20萬年前已經出現,一路發展緩慢,甚至去到1萬年前先至出現農業。但係由公元前3千年開始,人類文明忽然間就突飛猛進,短短幾千年就去到我地而家呢個太空科技年代。

3000 BC開始各地文明出現忽然嘅躍進,更巧合係呢啲古文明好多都同ancient alien扯上關係而且佢地都有好多現代都解釋唔到嘅科技… 如果真係信循環完結呢個說法嘅話,種種巧合加起上嚟,我比較相信呢個日子象徵住「突然進化嘅開端」(而且可能同不可知力量有關)多過係末日。
完全同意

站(2024/03/30)!!!!!
第71屆澳門格蘭披治大賽車!!!!!
少女時代,
Jessica, TWICE, 宇宙少女, 請夏!!!
F1 2024討論區
ALEX CHOW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-12, 01:34 AM   #31
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
明明到左O個日反而無人討論O個樣野?
果然D咩預言過左賞味期限就變成笑話....

舊 12-21-12, 05:40 AM   #32
minekaoru
Crazy Gamer
UROBOROS

註冊日期: Nov 2004
3DS Friend Code0087 3062 9709
PSN  IDminekaori
XBox Live GamertagDLLMisFun
引用:
明明到左O個日反而無人討論O個樣野?
果然D咩預言過左賞味期限就變成笑話....
好像要21日下午2點才是正確時間吧
未過期架
minekaoru 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-12, 11:28 AM   #33
Rance
The One
ガハハ

過左期之後又等邊個日子?

舊 12-21-12, 02:08 PM   #34
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010

"是芥末日"吃芥末糖 火鍋賣21元

<iframe width="640" height="480" src="http://www.youtube.com/embed/KQUT67h3gQU?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

今天就是馬雅預言的世界末日,有些民眾不相信,但還是有不少人迎末日的方法很有趣,像是在南部,有公車司機發放芥末糖,說今天不是世界末日,而是芥末日,要大家放輕鬆。台北也有火鍋店推出這兩天,前一百名用餐客人,能夠用21元吃火鍋。  店前人潮滿滿,都是來拿號碼牌吃火鍋,搶搭末日熱潮,店家推出12/20、21這兩天,前100名用餐民眾,原價258元的火鍋 有肉有菜,只要21元,就吃的到。有民眾一大早就來排,畢竟末日還沒來,填飽肚子還是得省荷包。
   不過,在南部也有人很認真,聽信風水師建議,大老遠跑到廟前搭帳棚,祈求平安,怕災難提前來,這個阿伯已經睡了好幾天,希望神明能夠多保佑自己一點。面 對世界末日,在台南的公車司機也發揮創意,迎接這一天要大家安心啦,是芥末日不是世界末日,還發放芥末糖,要大家輕鬆看待這一天。世界末日到底會不會來, 不同的心境兩樣情,吃下糖果用平常心看待,美好的明天還是會來臨。

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-12, 04:41 PM   #35
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
過左期之後又等邊個日子?
巴西預言家話2043年末日,而且2012年由頭到尾都無話過世界,只係傳媒炒作,有聽開靈異節目都應該知

舊 12-21-12, 04:49 PM   #36
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

Nintendo Switch ID4565-6477-0890
同末日有關的事,話會有個救世主出現,佢係生於1981年1月21日

舊 12-21-12, 05:29 PM   #37
卡柏

註冊日期: May 2004
PSN  IDpalfong
XBox Live Gamertagkapal
steve jobs於mac os中一早預言了末日年是2038年...
不信?試試於mac 中改日子吧,無論改2099或2999都只會出2038....
卡柏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-12, 01:41 AM   #38
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 卡柏 查看文章
steve jobs於mac os中一早預言了末日年是2038年...
不信?試試於mac 中改日子吧,無論改2099或2999都只會出2038....
咁唔該先問 Steve Job 佢知唔知佢自己會喺舊年魂歸天國

引用:
作者: 龍寶寶 查看文章
巴西預言家話2043年末日,而且2012年由頭到尾都無話過世界,只係傳媒炒作,有聽開靈異節目都應該知
總之一句講哂: 除非你以為你自己係神,
否則唔好再預言幾時世界末日, 我話之你係幾咁出名嘅預言家,
正所謂今日都唔知聽日事, 更何況仲話知道邊年邊月邊日就世界末日!?
咁叻嘅話我都可以做預言家啦!!

魔法先生 Super Bus
雛田莊自衛隊隊長/麻帆良學園市特別消救及保安隊隊長
麻帆良學園魔法研究同好會成員
我的相簿 My Photo Album
Super Bus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-12, 11:49 AM   #39
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
每個人心中都有一個芥末日
你今日末日左未?

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-12, 10:45 PM   #40
Rance
The One
ガハハ

話說回來開POST的版主先生去左邊?
飛左去九萬幾D?

舊 12-23-12, 03:35 AM   #41
1q1q1q
Game Master

註冊日期: Apr 2003
引用:
作者: Super Bus 查看文章
咁唔該先問 Steve Job 佢知唔知佢自己會喺舊年魂歸天國

正所謂今日都唔知聽日事, 更何況仲話知道邊年邊月邊日就世界末日!?
遇言沒日, 對"預言家"黎講係必輸.
中咗-->一獲熟. 中咗又點, 已經冇人可以誇獎你.
衰咗-->可以轉行.

1q1q1q 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-12, 09:10 PM   #42
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

引用:
呢位巴西預言家部份資料

http://leaderfate.exblog.jp/7184230/
https://www.facebook.com/JucelinoNob...wall&filter=12

舊 12-24-12, 01:15 AM   #43
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 龍寶寶 查看文章
呢條咁嘅巴西佬你都好信!?
我記得佢, 佢夠曾經預言過 2008 年中國大陸會出事啦,
咁結果又點呀?? 叫佢咁叻就不如預言下我幾時會發達,
好過成日預言幾時有災難啦!!

魔法先生 Super Bus
雛田莊自衛隊隊長/麻帆良學園市特別消救及保安隊隊長
麻帆良學園魔法研究同好會成員
我的相簿 My Photo Album
Super Bus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-12, 02:21 PM   #44
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

引用:
有佢可以食好多花生
佢唔係只預言災難,有好多地區事都有預言到

佢有個發動機制,用個例子講

(事件1)(事件2)(事件3)
(事件4)(事件5)
(事件6)

佢個機制係咁
A.當呢個世界發生(事件1,2,3),(事件4)就必定出現,其他事唔會發生
B,當呢個世界發生(事件1,2,3)其中兩樣,就會進入(事件5),其他事唔會發生
C,當呢個世界沒有發生(事件1,2,3),(事件4)(事件5)就會發生,而(事件4+5)兩件事發生先會出現(事件6)

大約係咁,可能講得太複雜,佢個機制係可以改變,但只是有限度的改變

舊 12-24-12, 11:21 PM   #45
PlayStation
Insane Gamer
wii

註冊日期: Jan 2007
PSN  IDWii_HK
XBox Live Gamertagsupremehk
引用:
佢預言命中率真係好高 , 我信

舊 12-25-12, 12:12 PM   #46
遊戲怪
Ultimate Gamer
高達DX

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDhkboy2007
其實預言太空火石 無出現 即係地球末日並唔係2012 /12 /21 而可能係另一個更久遠時間 祗係當年預計當時所謂2012/12/21祗係暗示2012年會有災難如果率太空都出事 會可能有太空韻石之類傷害地球

在打機既過程中迷走...
在電影中尋找故事...
在小說世界中尋找那個什麼~深度既內涵...
遊戲怪 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:28 PM

手機版 | APP版