Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-01-15, 09:04 AM   #1
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
Smile [成功需苦幹]兒子生性愛劏豬母倍感安慰

引用:
「肉類分割技術員?咪又叫豬肉佬,根本是改變不到的事實。」還有四個月才滿二十三歲、當了約一年豬肉佬的賴志寬,回應早前立法會議員王國興,建議豬肉佬改名為「肉類分割技術員」來吸引新血的方案時說:「我怕乜講,話唔定我搵錢多過你㖭。」自中五畢業,他做過侍應、時裝潮牌年度營業額最高的營業員,又去過澳洲工作假期,在社會大學見得太多不同行業的陰暗面,兜兜轉轉,上年才甘心拋棄形象和自卑的心魔,跟隨疏堂大哥,踏實地做個年輕豬肉佬,目標是努力儲錢做老闆買樓去。

街市行業式微,年輕人肯接班不多。這天,我伴他工作,看看這行有甚麼吸引力留住他。

上星期三清晨六時,灣仔道街市不見了平日的車水馬龍,天剛亮,整條街只有菜檔和豬肉檔開了門,店主忙着整理貨物準備開市。準時六時半, 一個蓄短髮、穿短袖T恤、及膝短褲、波鞋的年輕人從遠處向我走來,我知,他一定是當了一年全職「豬肉佬」、只有二十二歲的賴志寬(阿寬)。打過招呼,他即走進店內更衣間換上工作服,二話不說就執起一把約重一點二公斤的刀,把一隻一百二十公斤的豬劏開,「朝早最忙,要四十五分鐘內把肉分好、鈎好上架,有些人客七點幾就到。」他埋頭把豬分成頭、前腿、腰、後腿、柳脢等共九份,「分割方法好有彈性,好似電視烹飪節目教人煮排骨,排骨就會好賣,咁咪留多啲排骨位,後腿切得貼啲囉。」

污糟邋遢 「我不知幾驚」
他說自己跟師傅學藝兩個月就可以獨當一面劏豬,但要達到師傅級,即三分鐘內完成工序,就要起碼要學多半年。他處理得乾淨利落,連旁邊的師傅健哥都讚他做得好,一同工作又在肉檔坐鎮十多年的媽媽Janny竟踢爆,「呃吓人就得,佢工夫未到家,落刀未夠準,肉的切口又唔夠齊、唔夠靚。」不過現時肉檔難請人,而且客人的要求亦不似從前,只好降低要求。切到肉,放得上鈎就好,就算無經驗,但肯學肯捱就會請了。

見他砍開豬頭取豬腦,之後又要蹲下來用鋼絲擦去火槍燒豬毛時燒焦的部份,不怕血又不怕髒,原來那只是他換上工作服時的形象,「我喺公司會注重清潔,喺屋企唔會,喺肉檔見到曱甴會毫不猶豫殺死牠,但其實我不知幾驚。」能夠像超人一樣換了衣服就變身克服困難,其實他也經過一場心理交戰,「今次已經係我第二次返嚟做。」他說兒時志願是做警察,但在會考放榜當日,他就知道那永遠都只是一個遙遠的夢,對讀書不感興趣,又不想重讀,就在屋企附近的餐廳做侍應。後來他知道屠工人工吸引,學徒日薪約有四、五百元,技術較好的更可達八百元,於是找經營肉檔的疏堂大哥安排,開始做豬肉佬,那年他十八歲。「當時好介意別人的目光,你知灣仔區多有錢人,客人買餸帶埋個女嚟幫襯,就算好靚女都唔敢望同講嘢啦。」他回憶道。由於不甘心,於是做了半年又轉工。

矢志創業 「我要買私樓」
走去做零售業,任時裝潮牌銷售員。為賺佣金,就連放假也記掛公司的營業額,打電話去查,怕自己的top sales地位不保,賺少了錢。當年他搵到錢,但公司對他的要求越來越高,他知道做不長久,於是就去澳洲工作假期開眼界。他英文不好,在澳洲墨爾本只能在華人社會當勞動黑工,「外國的華人老闆真係好衰,用到你盡又呃你人工。」無論在香港還是澳洲,打工受盡壓迫,於是他立志創業,賺錢誓圓買私樓夢。缺乏資金,於是他想到回肉檔幫手,踏實工作儲錢完成夢想,認真得馬上在澳洲找豬肉店工作,一來駕輕就熟,二來順便學習當地屠宰技術。媽媽本來不忍心兒子跟自己一樣辛苦,亦從不看好他會做得長,但他自上年從澳洲回來就到肉檔工作,未請過一日假,更改掉以往愛打機、出夜街的習慣。

準備好舖頭的貨,他就要到杏花邨送貨,離開前又走到更衣室換衫,媽媽戲弄他說:「佢特別姿整。」每早他只花五分鐘梳洗就出門口,上車又繼續補眠,一分鐘都不浪費在進食上,只趁送貨順便買份燒賣、粉果當早餐。吃罷就拖着六十多公斤豬肉坐地鐵送貨。搭地鐵,他自有一套乘車守則,明明電梯口的月台沒人企,他卻要走到車尾,以為他見列車未到,貪方便走到最接近出口的地方,怎知他一口氣走到車尾,「生豬肉包得再好都始終有味,我怕臭親人唔好嘛。」他尷尬地說:「老一輩的師傅話之你,係我啲後生先會諗。」還有一個原則,就是只坐單邊位,斬豬肉總是骯髒,沾到其他乘客就不好了。

自信有拖拍 「我是最好的」
媽媽、健哥都輪流到舖面招呼客人,他卻愛躲在肉架後做分割工作,「我沒有他們多熟客,做生意緊要呀。」他認真地說自己不擅長烹飪,有時客人問豬肉的烹調技巧就會被考起。他皺起眉頭說:「好多師奶見我年紀細都唔信我,就算係熟客,見唔到健哥、阿媽都唔會幫襯。」 我本來不信,認為年輕豬肉佬在街市理應好吃香,但站在附近觀察,的確看到不少人不願直接跟他買。今時今日他已不再因師奶一句「點解咁後生要做呢行?」而難過,更認為職業無礙他找女朋友,「我覺得如果真心喜歡,而我賺錢能力高,豬肉佬唔會差過sales。」

伴他工作一天,他自信地跟我說:「我肯定係你見過最好嘅九十後。」那時我反問他怎麼說這話不面紅,其實心裏卻真心認同他。

攝影:楊錦文
編輯:謝慧珊
美術:楊蕙蘭

http://hk.apple.supplement.nextmedia...50601/20294414
首先你要有個開肉檔既慈母

毒果真係愈來愈毒

此篇文章於 06-01-15 09:08 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-15, 09:30 AM   #2
Shirley Sheila
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

註冊日期: Aug 2006
肉類分割技術員

乜都技術員

你全家都技術員

應該無人會睇唔起(?)街市入面既既人

有部份人可能已經賣肉賣菜賣到有樓有檔,個檔仲租埋比人做添

不過係未轉領匯前囉 之後?發夢啦

感覺上近幾年 "技術員"呢個 tittle 比人濫用得好緊要

技工同技術員有乜分別都唔差識

真係全家都技術員

傷家佬推呢堆"正名系列" tittle好聽的的(但人工照舊,仲可能多左野做添)

係正名"技術員"之後,什麼商會又話因為係"專門技術"要讀讀佢既XX小時課程

仲唔係搵笨!?

聽落是something,實際是nothing,心裡是f---ing

Melty Blood
Ciel
214C236C2CjAAAD63214C
MHP2G
膽小×游擊×大劍
一擊脫離之術!? OAO!?
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-15, 09:36 AM   #3
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
咁我覺得係你咁睇篇文姐
定你覺得所有老豆老母唔係打工仔既文章都有毒?
我覺得呢篇訪問唔錯喎,後生豬肉佬你估咁易搵?

其實最搞笑係 淨係睇篇文我覺得係分唔到個老母係咪開肉檔
可能係老闆娘黎既,不過亦可能只係幫手賣肉
由手機版發出

此篇文章於 06-01-15 09:39 AM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-15, 10:02 AM   #4
Tano
God of Gamer
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
22歲自己由零開始租街市訂豬開檔就話有新聞價值

叫街市檔第二代傳人其實重霸氣啦

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-15, 10:15 AM   #5
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
咁我覺得係你咁睇篇文姐
定你覺得所有老豆老母唔係打工仔既文章都有毒?
我覺得呢篇訪問唔錯喎,後生豬肉佬你估咁易搵?

其實最搞笑係 淨係睇篇文我覺得係分唔到個老母係咪開肉檔
可能係老闆娘黎既,不過亦可能只係幫手賣肉
由手機版發出
重點唔係佢係咪開鋪.

而係普普通通一份工一件事, 都可以寫到驕陽似我總有出頭天.

遲下 d 高技術既換晒大陸人, e+ 寫定 d 豬肉佬發達丫七仔收銀員致富咁洗下腦先, 到時咪安定繁榮, 人人有工開有夢想囉
舊 06-01-15, 10:19 AM   #6
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

咁站在曾經讀呢科既人既立場講
我覺得而家會寫豬肉佬,實在非常正常因為有Needs
呢篇寫得幾好,仲要內文其實又抽左建制派水

普普通通一份工一件事點解唔可以寫到驕陽似我總有出頭天?sosad
我覺得咁先係寫得好既訪問喎,寫得廢既訪問就係你明明訪問緊一個奇人但你寫到佢既一生慘淡無味
而且你覺得豬肉佬好普通咩?

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 06-01-15, 10:21 AM   #7
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003

我覺得斬豬肉對社會有貢獻過sale屎多多聲架
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-15, 10:26 AM   #8
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: Tano 查看文章
22歲自己由零開始租街市訂豬開檔就話有新聞價值

叫街市檔第二代傳人其實重霸氣啦
新聞價值就係亡國興話豬肉佬改名去吸引後生去做。
而現家就係有後生去做呢D野而唔認為改左名就吸引到

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-15, 10:26 AM   #9
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: 真!DC 查看文章

我覺得斬豬肉對社會有貢獻過sale屎多多聲架
由手機版發出
咁其實豬肉佬都係Sales黎姐...
只係佢連第二生產過程都包辨左咁解

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 06-01-15, 10:32 AM   #10
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
新聞價值就係亡國興話豬肉佬改名去吸引後生去做。
而現家就係有後生去做呢D野而唔認為改左名就吸引到
件事其實以新聞角度好單純
亡國興話豬肉佬改名去吸引後生去做
即刻有人有興趣想知其實豬肉佬既工作包括D咩、有無後生仔真係做緊
咁個記者咪就去搵個而家做緊豬肉佬仲要唔係亡國興講完先去做既黎訪問再寫左篇訪問
其實個重點就係多數人想睇既係豬肉佬做D咩、後生既豬肉佬係點,新聞價值其實係呢度黎
搵個由零創業做豬肉佬再成功黎寫,反而會失焦

衰D講句,後者其實咪同你地最討厭既果D成功需父幹、努力儲50000蚊再叫親戚比100萬比首期成功置業既文章無分別.....

ペルソナ5

隨時更新
舊 06-01-15, 10:39 AM   #11
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
現實真係冇後生斬豬肉,再睇份報導如果冇誤導佢都算係真苦幹...有個賣豬肉呀媽影響不大...
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-15, 10:44 AM   #12
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
件事其實以新聞角度好單純
亡國興話豬肉佬改名去吸引後生去做
即刻有人有興趣想知其實豬肉佬既工作包括D咩、有無後生仔真係做緊
咁個記者咪就去搵個而家做緊豬肉佬仲要唔係亡國興講完先去做既黎訪問再寫左篇訪問
其實個重點就係多數人想睇既係豬肉佬做D咩、後生既豬肉佬係點,新聞價值其實係呢度黎
搵個由零創業做豬肉佬再成功黎寫,反而會失焦

衰D講句,後者其實咪同你地最討厭既果D成功需父幹、努力儲50000蚊再叫親戚比100萬比首期成功置業既文章無分別.....
所以覺得篇野無咩問題

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-15, 11:06 AM   #13
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
咁其實豬肉佬都係Sales黎姐...
只係佢連第二生產過程都包辨左咁解
有參與生產過程已經係生產者一員啦
咁好似sell寛頻果d
唔會自己拉線set野卦
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-15, 11:39 AM   #14
噹噹dondon
Game Master

註冊日期: Oct 2006
改個咁白痴既名唔係冇原因
豬肉佬響社會上地位唔高,但都叫不失為一份搵錢職業
依家後生仔驕生慣養,驚血淋淋又臭,從細被灌輸污糟地方=有病菌,仲邊有後生仔做
正如我有朋友去做死人化狀,佢老豆老母一致反對,老一輩好信邪架嘛
不過我朋友一於少理,依家人工幾高,工時唔長
唯一要面對就係日日對住D皮膚淺白冇血色既人
好多人過唔到呢關咪少人入行囉變相呢行高薪請人
引用:
作者: J+1 查看文章
現實真係冇後生斬豬肉,再睇份報導如果冇誤導佢都算係真苦幹...有個賣豬肉呀媽影響不大...
由手機版發出
好多屋企開菜檔 仔女係唔會繼承檔口架
唔好真係以為屋企開菜檔好威先得
你話茶餐廳太子都叫吃香D

此篇文章於 06-01-15 11:43 AM 被 噹噹dondon 編輯。
噹噹dondon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-15, 11:51 AM   #15
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

第一我唔覺豬肉佬好低技術層次,其實豬肉佬咪即係半個庖丁,庖丁解牛大家都有讀啦
寫Sales佬你又話會又點人讀MBA、寫豬肉佬你又話人寫低技術勞工致富洗佬,即係原來淨係可以寫專業人士
但寫專業人士再睇下家底,讀醫既有好多都本身屋企人係醫生,要做好醫生出海外讀書少不免,哇有錢去海外讀書即係有錢富二代啦,又唔比寫,係咪?
即係到最後淨係可以寫電子佬、地盆佬
而地盆佬如果老豆係做判頭既,即係又唔寫得啦,話知你一樣要做學師係地盆餵蚊搬喉屈喉a

ペルソナ5

隨時更新

此篇文章於 06-01-15 11:58 AM 被 鈴蘭 編輯。
舊 06-01-15, 12:00 PM   #16
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
上年定前年都話吹DI打都有證書啦
個名又係好類似

俾行內人恥笑諗果條友

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-15, 12:17 PM   #17
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

唔係話佢 xx 佬特別低級乜乜乜
係都要加 d 我要買樓發達咁既野, 篇文點睇都係別有用心

你睇到抽建制水? 麻煩指教
舊 06-01-15, 12:19 PM   #18
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

你而家求其搵個後生仔問佢夢想係咩
十個有五個都答你無夢想,淨低既都答你講買樓架啦:o)

ペルソナ5

隨時更新

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[成功需苦幹]兒子生性奴才買樓父感安慰 歌絲˙暮斯 ~清談館~ 30 03-31-15 02:10 PM
[成功需苦幹]兩港女獅子山下體現上車精神 歌絲˙暮斯 ~清談館~ 36 03-24-15 06:42 PM
[成功需苦幹]領匯預告續加租 7年累加74% 聲言租戶承受能力強 商戶叫苦 メソウサ ~清談館~ 25 06-09-12 11:12 PM
[成功需苦幹]前景差大學畢業生反加叫價 空缺減少 顧問促盡快求職 メソウサ ~清談館~ 52 06-02-12 11:01 AM
[成功需苦幹]領匯街市檔逼穿制服[成功爭取制服誘惑] メソウサ ~清談館~ 20 05-30-12 11:33 AM

現在的時間是 10:46 AM

手機版 | APP版