Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 11-05-05, 09:16 PM   #1
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
Lightbulb 新機試影...S2 IS

結果係太淋入左....(竟然可以減左送o個張唔知咩牌子1gb卡....扣左舊錢加多100買左張sandisk 1gb \/ )

今日終於有時間可以試機......

注:全部冇加味精...

早上篇 地點:屯門公園

第一次偷拍

呢個時段冇咩花影.....唉......

12x真係好用

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 11-09-05 09:48 PM 被 亍 ◣ 編輯。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-05, 09:30 PM   #2
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

黃昏篇:黃金海岸

對錯焦....呢部野都成日錯....

途中一隻.....晒緊太陽o既貓

腳印...我o既

影....都係我o既

又來12x威力啦

差唔多日落啦...

去到金海豚廣場

岩邊小花

好似係霧o既問題.....

得番半隻.....哎.......

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 11-09-05 09:45 PM 被 亍 ◣ 編輯。
舊 11-05-05, 09:48 PM   #3
apache
Crazy Gamer
奮戰中的蘿莉星人

註冊日期: Dec 2004
恭喜恭喜,
最鍾意"第一次偷拍",偷拍多D

Album-> https://www.facebook.com/apache.oscar
Xanga-> http://www.xanga.com/oscarapache
apache 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-05, 10:46 PM   #4
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

哦~~~~~~~個駁圖program好正啊~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 11-05-05, 11:35 PM   #5
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
見到朵花"薩"左

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-05, 11:39 PM   #6
Hayami
絢 爛 舞 踏
劫很大

XBox Live Gamertagk0h4ku
USM 12X IS萬歲
<--S1 IS用家

>對焦
其實果幅都幾亂 冇計
但係有得用mf 搭救

//Blog
//Flickr
Hayami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-05, 01:04 AM   #7
ZERO NEKO
God of Gamer

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
恭喜有新玩具
d部係未有功能人像先對到蕉?

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-05, 10:37 AM   #8
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

引用:
作者: Hitomi
見到朵花"薩"左

如果早個幾月就多好多花....而家真係

引用:
作者: Hayami
USM 12X IS萬歲
<--S1 IS用家

>對焦
其實果幅都幾亂 冇計
但係有得用mf 搭救
mf好難用....又要按實個制....又要按上下較......
你部s1有冇加補品 ?
想加個遮光.....

引用:
作者: ZERO NEKO
恭喜有新玩具
d部係未有功能人像先對到蕉?
仲未發現呢個功能 ...

又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 11-06-05 10:42 AM 被 亍 ◣ 編輯。
舊 11-07-05, 10:54 AM   #9
Hayami
絢 爛 舞 踏
劫很大

冇再加野
因為s1冇非原裝的adpator (s2就有)
而且又係用完一年就換機時先想加wide
500+500 唔化算...

//Blog
//Flickr
舊 11-07-05, 10:29 PM   #10
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

繼續試機.....

無腳架之下影月.....
100% crop

木台燈試影....
睇黎要加野遮光......直射唔多得.........太反光.......

淺影深除左光圈快門要留意,係唔係越遠zoom埋去越好???但又好難對焦........

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 11-08-05, 10:57 PM   #11
Ainho
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
我都買了部S2 is不久,但點解你可以影得那麼靚?是用手動模式嗎?

舊 11-08-05, 11:06 PM   #12
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

引用:
作者: Ainho
我都買了部S2 is不久,但點解你可以影得那麼靚?是用手動模式嗎?
我都係用快門先決又或光圈先決......好少用auto.......manual都少.....

另.....
當你一次影左過百張時,梗有幾張見得下人的||||||

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 11-09-05, 04:15 PM   #13
Hayami
絢 爛 舞 踏
劫很大

>淺影深除左光圈快門要留意,係唔係越遠zoom埋去越好???但又好難對焦........
zoom 得太近係會對唔到焦的..
用mf你會見到會有個lower limit
近過頭點都係對唔到

//Blog
//Flickr
舊 11-09-05, 04:26 PM   #14
書仔
Game Master
路人一名

註冊日期: Apr 2005
隻貓是不是你養的呢!好可愛啊!

書仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-09-05, 09:43 PM   #15
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

二次影月......頂.....比之前唔用腳架仲差

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 11-09-05, 09:56 PM   #16
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

引用:
作者: Hayami
zoom 得太近係會對唔到焦的..
用mf你會見到會有個lower limit
近過頭點都係對唔到
係囉.....zoom爆時最近都去唔到1m......

引用:
作者: 書仔
隻貓是不是你養的呢!好可愛啊!

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 11-09-05, 10:31 PM   #17
萬能俠
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
最新張月亮是否曝得太耐?

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-09-05, 10:53 PM   #18
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

係......前後試左5,6張....呢張已經係曝得最短o既一張......係個mon睇唔到.....仲以為呢個曝光ok.....早知再較快d影多幾張....

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 11-13-05, 08:34 PM   #19
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

繼續試機...今次去左香港公園......由於成日都陰陰天咁.....好多相都炒左......

死...上癮....變成怪叔叔哥哥了..... /\

mirror左

又試打雀....(100%crop)

影月之3....今次唔理啦....逐個快門試...... (100%crop)

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 11-16-05, 11:31 PM   #20
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

月圓啦~~~~~

又《廣韻》中句切
音駐。義同。

論壇跳轉

現在的時間是 07:53 PM

手機版 | APP版