Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-17-07, 01:19 PM   #1
jlai
Ultimate Gamer
下一站 南美....

註冊日期: May 2006
有冇人會借錢投資?

呢道都好多係股民
唔知你地會唔會借錢去投資呢? 特別係冇第一畢資金既板友

jlai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-17-07, 01:25 PM   #2
Terry仔
God of Gamer

註冊日期: Feb 2003
第一畢資金,你指幾多錢先?
之前未試過投資,就唔好借錢玩啦
細細地,幾千蚊都可以入場,一黎輸得起,二黎可以小試牛刀,學多D哩方面的知識

一開波就借錢,贏左錢先有錢還姐
洩左錢搵咩還?!
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-17-07, 02:03 PM   #3
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
一定唔會借錢~~~~
用自己錢衰左都係自己錢~可以立即重新儲過~起碼無還錢呢個負累同壓力
如果錢係借番黎衰GE的話...唔好講話儲錢~還晒畢錢先再講啦....

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-17-07, 02:11 PM   #4
Kewellma
Game Master

註冊日期: Mar 2005
投資只建議用閒錢,意指唔駛用黎開飯,唔駛還比人,唔駛以防萬一果筆閒錢
借錢只能投機,如同入賭場,因為你借了錢就有壓力要還錢,"投資"動作自然會受壓力下變得粗之過急,繼而過份"進取",即係魯莽。往往極之容易做出錯誤決定,例如早左入貨,遲左出貨...etc
咁既情況下自然投資變成投機,想短線博大利,咋咋林博贏之後還錢填數,需知看中方向亦可能冇錢贏,所以借錢投機,絕對不建議!

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律
Kewellma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-17-07, 02:58 PM   #5
jlai
下一站 南美....

引用:
作者: Kewellma 查看文章
投資只建議用閒錢,意指唔駛用黎開飯,唔駛還比人,唔駛以防萬一果筆閒錢
借錢只能投機,如同入賭場,因為你借了錢就有壓力要還錢,"投資"動作自然會受壓力下變得粗之過急,繼而過份"進取",即係魯莽。往往極之容易做出錯誤決定,例如早左入貨,遲左出貨...etc
咁既情況下自然投資變成投機,想短線博大利,咋咋林博贏之後還錢填數,需知看中方向亦可能冇錢贏,所以借錢投機,絕對不建議!
依家講借錢投資wor, 唔係投機
例如平時你都有儲開錢, 諗住一年後買一手hsbc, 但係已依家個價又平得好緊要
你會唔會諗當分期付款咁買hsbc? 只不過張你本身既計劃提前一年, 同埋張你本身儲入銀行既錢,變左每個月還俾銀行

當然你都可以話選擇月供股票啦...

舊 03-17-07, 03:26 PM   #6
Kewellma
Game Master

註冊日期: Mar 2005
引用:
作者: jlai 查看文章
依家講借錢投資wor, 唔係投機
例如平時你都有儲開錢, 諗住一年後買一手hsbc, 但係已依家個價又平得好緊要
你會唔會諗當分期付款咁買hsbc? 只不過張你本身既計劃提前一年, 同埋張你本身儲入銀行既錢,變左每個月還俾銀行

當然你都可以話選擇月供股票啦...
借左錢就要還錢,即係話你借錢後既投資回報要跑贏借錢成本--利息
咁既情況下仲可以玩長線投資嗎?

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律
Kewellma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-17-07, 03:33 PM   #7
elmond
女權主義信奉者

註冊日期: Nov 2003
XBox Live Gamertagelmond1986
唔好,一定唔可以借錢去投資
我見過好幾過客用visa入錢"投資",真係越碌越大

舊 03-17-07, 03:54 PM   #8
AthrunZala
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2006
銀行ge利息一定高過你長線投資ge回報
就算投資回報高, 你都要減返比銀行ge利息, 計落無咩著數, 但風險就增加

多數人借錢投資就係短抄孖展
借一日大錢, 升夠價位即放, 減少銀行個筆利息

當然, 風險極高
AthrunZala 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-17-07, 04:33 PM   #9
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
只有賭仔先會咁玩

投資o既野有錢先好玩, 冇錢就儲下先

舊 03-17-07, 04:43 PM   #10
1q1q1q
Game Master

註冊日期: Apr 2003
炒股梗係唔ok啦.
不過, 買樓, 做生意, 比率唔大, 我覺得ok.
1q1q1q 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-17-07, 05:05 PM   #11
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

借錢買樓都仲ok~起碼有層樓渣手=.=

做生意就...都係好難講
我媽個朋友的老公開公司搞生意~問幾個朋友借錢~數目唔多~大約幾十萬
但生意失敗了~結果連累她朋友的兩個女兒都要幫老豆一齊還錢...
錢輸晒了~不但要還錢還顧及一家人的基本開支~~
我覺得佢屋企都幾慘~所以無咁大個頭真係唔好戴咁大頂帽...累了屋企人...

舊 03-17-07, 06:05 PM   #12
jlai
下一站 南美....

引用:
投資回報要跑贏借錢成本--利息
引用:
作者: AthrunZala 查看文章
銀行ge利息一定高過你長線投資ge回報
咁又唔一定, 資料提供
某銀行offer 叫我借100k
分十二個月還, total我要俾8770/month*12=105240
(105240-100000)/100000=5.24%

用0黎買5號, dividend約係3-4%一年, 即係話, 只要一年之後hsbc升3%, 就有錢落袋

引用:
作者: Hitomi 查看文章
唔記得左有負資產呢樣野?

在此聲明, 唔係想叫人借錢, 只係大家討論0下唔同既可能性
亦都唔好諗住借錢投資一定係做margin, 仲有好多可能性

又或者咁講, 大家會分期買plasma, 買貴玩具既時候, 點解大家唔會覺得有問題?
依家你買既野會為你帶0黎income, 而plasma唔會, 用完一年賣出去都唔一定有人要, 想套現都唔得

此篇文章於 03-17-07 06:15 PM 被 jlai 編輯。
舊 03-17-07, 06:31 PM   #13
老師
Crazy Gamer
難明漢字

PSN  IDwaiming69
投機跟投資是兩回事。

買股票不代表你是去投資,買檈也不代表你是投資。投資是一個較長期的回報,但投機是一個較短而風險較大的回報。

我看你這樣,資錢而且只是買股票而已,態度上不過只是投機而已。

而且股票市場的東西不能預測…跟賭博沒分別。

老師 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-17-07, 06:32 PM   #14
slowpoke
Game Master

註冊日期: Jan 2007
引用:
咁又唔一定, 資料提供
某銀行offer 叫我借100k
分十二個月還, total我要俾8770/month*12=105240
(105240-100000)/100000=5.24%

用0黎買5號, dividend約係3-4%一年, 即係話, 只要一年之後hsbc升3%, 就有錢落袋
不如自己儲錢買
slowpoke 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-17-07, 06:38 PM   #15
msz006
私の紗夢は可愛です~
六蚊玩倒舖

註冊日期: Jan 2002
香港地申請破產既我諗有至少10個%都係咁而成
msz006 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-17-07, 06:55 PM   #16
Autumn's Tale
Registered User
半隻CD-Rom

註冊日期: Aug 2002
引用:
借左錢就要還錢,即係話你借錢後既投資回報要跑贏借錢成本--利息
咁既情況下仲可以玩長線投資嗎?
就舉如樓主所言買hsbc的例子,除非借錢息率<股息息率,預期未來盈利及派息Cover到借錢利息
HSBC現價133.7,周息率為4.71%,機會又唔係無既~
否則借錢/Margin黎入都不值考慮,因風險高。

此篇文章於 03-17-07 07:18 PM 被 Autumn's Tale 編輯。
Autumn's Tale 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-17-07, 07:02 PM   #17
半隻CD-Rom

補充:轉貼的例子 http://hk.myblog.yahoo.com/banking_mind/article?mid=222
Autumn's Tale 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-17-07, 07:17 PM   #18
半隻CD-Rom

還有,借錢投資即係玩槓桿,風險仲大過玩輪,
樓主玩輪最多輸晒投資既本金,借錢就有機會輸入肉,
我諗樓主實行之前最好先了解清楚HSBC的風險(即北美業務)

這BLOG有一些關於它的分析 http://accountboyhk.mysinablog.com/
舊 03-17-07, 07:20 PM   #19
1q1q1q
Game Master

引用:

做生意就...都係好難講
我媽個朋友的老公開公司搞生意~問幾個朋友借錢~數目唔多~大約幾十萬
但生意失敗了~結果連累她朋友的兩個女兒都要幫老豆一齊還錢...
錢輸晒了~不但要還錢還顧及一家人的基本開支~~
我覺得佢屋企都幾慘~所以無咁大個頭真係唔好戴咁大頂帽...累了屋企人...
做生意起步時既風險比較大, 但係有跟基, 做熟咗之後既風險會較低, 所以我意思係借錢擴充.
新公司相反要有6-8個月既營運資金, 先係比較穩陣.
舊 03-17-07, 07:28 PM   #20
1q1q1q
Game Master

---double post---
舊 03-17-07, 07:28 PM   #21
msz006
私の紗夢は可愛です~
六蚊玩倒舖

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 1q1q1q 查看文章
做生意起步時既風險比較大, 但係有跟基, 做熟咗之後既風險會較低, 所以我意思係借錢擴充.
新公司相反要有6-8個月既營運資金, 先係比較穩陣.
有少少離題不過都想回埋先...

你既意思,即係
"萬事起頭難"

但同時又有另一句
"創業容易守業難"

根本唔會有咩絶對既困難程度可以事前就卜定......
msz006 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-17-07, 09:44 PM   #22
jlai
下一站 南美....

引用:
作者: 老師 查看文章
買股票不代表你是去投資,買檈也不代表你是投資。投資是一個較長期的回報,但投機是一個較短而風險較大的回報。
其實你明唔明自己講緊乜?

引用:
作者: slowpoke 查看文章
不如自己儲錢買
依家咪講緊你儲得錢0黎, 到時已經唔同左價

引用:
作者: msz006 查看文章
香港地申請破產既我諗有至少10個%都係咁而成
富爸爸話齋, 要破產既應該要係30歲前破..

大家好似誤會左我會咁做wor...(同我傾開股票既, 都知我本身有買開...仲買得幾大)
其實係今日見到封信, 諗起呢樣野所以問0下大家0者

好似大家都覺得借錢買股票係洪水猛獸咁, refer返去我講既野
依家只不過係分期付款買股票, 每個月照供款, 唔係講緊做margin炒期指

舊 03-17-07, 11:09 PM   #23
JAckJAck
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2003
如果借返黎既錢可以令你買匯豐lay種股票扣左息都仲有錢賺既可以有幾多?1,2%? 如果借100萬先賺得1萬既真係唔借好過借,因為始終有risk
你借分期還既,你買隻股前幾個月跌左臨尾先回先升咁點好?
JAckJAck 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-17-07, 11:15 PM   #24
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:

唔記得左有負資產呢樣野?
咁就要睇下你買樓ge目的係咩勒...

如果for炒樓就的確慘~

但如果自住ge話負資產其實真係唔算係咩...

(
當年我屋企都負資產幾百萬~不過因為自住ge關係基本負唔負資產都係咁

舊 03-17-07, 11:31 PM   #25
JAckJAck
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2003
引用:
咁就要睇下你買樓ge目的係咩勒...

如果for炒樓就的確慘~

但如果自住ge話負資產其實真係唔算係咩...

(
當年我屋企都負資產幾百萬~不過因為自住ge關係基本負唔負資產都係咁
講真,如果炒樓變哂負資產既同時,我唔認為炒股果班有幾樂觀
JAckJAck 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 07:02 AM

手機版 | APP版