Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 06-01-10, 10:13 AM   #26
enishi
God of Gamer

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
以前主要係各自負責旅費 (機票+酒店/團費) 同手信費用, 旅行途中大部分支出就我負責

不過每個人相處方式唔同, 最重要係大家事前溝通清楚, 能夠量力而為/體諒對方就最好, 本來開開心心去旅行變左悲劇收場就唔多好喇
enishi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-10, 11:15 AM   #27
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
我同佢出年去
講好左旅費大家夾$ 啦

(不過年尾生日佢講明請我去除外XDDD)

不過........手信通常都各自俾架啦???

舊 06-01-10, 12:05 PM   #28
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
引用:
作者: Seppie 查看文章
我同佢出年去
講好左旅費大家夾$ 啦

(不過年尾生日佢講明請我去除外XDDD)

不過........手信通常都各自俾架啦???
我聽過好多例子係.....
個女仔話自已張卡look完旅費,再look 去用的野,又買左乜乜同物物,所只係帶左零用錢去,
咁全程旅行中買乜物就同男仔講你幫我look住先,番到去比番你....

咁....事情之後點,大家都估到.......

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-10, 12:26 PM   #29
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: 碧克 查看文章
「我可以滿足你物質的需要,但填充不了你無止境的貪婪.」
我糟糕了.......

引用:
作者: 藍莓咖啡 查看文章
沒一定的吧, 最緊要大家舒服的遮
搵一個平衡點就好 大家係愛對方的
你捨得為駛我錢 我又唔捨得駛你咁多錢 自自然然會搵到一個位架啦
藍莓姐最中point........
不過最果句咁樣平衡D..........

舊 06-01-10, 12:34 PM   #30
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: sgouki 查看文章
藍莓姐最中point........
不過最果句咁樣平衡D..........
係呀, 我詞不達意, 你咁寫就arm

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-10, 12:37 PM   #31
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
點解一定係男方俾哂?
除非好有錢又唔介意啦

我覺得大家64分帳會舒服好多
雖則要睇埋一齊去旅行既係咩人

剛開始/朋友/戀人/修補/偷情/其他

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-10, 12:49 PM   #32
Cpato

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDPato-0402
如果女友肯俾哂錢, 大家又會唔會介意?

我自己就唔多想咁樣, 經常都為呢個問題而搞到不和
Cpato 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-10, 01:11 PM   #33
碧克

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: Pato 查看文章

溝通問題je.你有自覺咪包返佢食同玩咯.

╔══════════════╗
║ UNTIL WE SCORE ║
╚══════════════╝
    \  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
碧克 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-10, 01:16 PM   #34
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
引用:

正~ 起碼自己開支預算可以set得好好

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-10, 01:25 PM   #35
司狼神威
Game Master
我懶故我在

註冊日期: Jan 2003
XBox Live GamertagDerekLaw
我會控制係我六/佢四左右,通常係一邊旅費 一邊用既現金,我俾多個邊,咁就唔洗計得咁足
普通手信都係佢俾、上 k 既自己俾番
岩岩早兩星期補去蜜用旅行返黎
佢就負責報團費(3萬幾)我就負責現金(2萬左右)........尾程係巴黎買兩個CHANEL 兩個MIU MIU,兩大兩細.......
呃......佢就先苦後甜囉

引用:

請我去不知幾開心

認真講句,女友俾錢係自己定屋企先?
如果係女友自己俾錢,原因係佢賺錢比男方多?
唔想係因為自尊心問題?
要搞清楚個根本問題先囉
預期為呢d 事不和,不如直接面對問題重心 - 如果想同對方行得更長更久

曹操會消滅之,孫權會讓人過之,劉備會引人隨之...
司狼神威 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-10, 02:19 PM   #36
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
引用:
作者: 埃及使者 查看文章
點解一定係男方俾哂?
除非好有錢又唔介意啦

我覺得大家64分帳會舒服好多
雖則要睇埋一齊去旅行既係咩人

剛開始/朋友/戀人/修補/偷情/其他
我覺得咩野關係都係大家出d 先岩!

引用:
作者: HI_Ricky 查看文章
我聽過好多例子係.....
個女仔話自已張卡look完旅費,再look 去用的野,又買左乜乜同物物,所只係帶左零用錢去,
咁全程旅行中買乜物就同男仔講你幫我look住先,番到去比番你....

咁....事情之後點,大家都估到.......
講得唔好聽
之前我地一家人同 grandma+叔父+堂兄弟一家人一齊去旅行ar
都大家mark番條數回家計啦
grandma 既駛費就2邊一半一半夾$ 請啦

一家人都數還數路還路啦
何況呢d?

此篇文章於 06-01-10 02:23 PM 被 Seppie 編輯。
Seppie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-10, 02:28 PM   #37
埃及使者
玻璃般的存在

引用:
作者: Seppie 查看文章
我覺得咩野關係都係大家出d 先岩!
我咪係咁諗囉

在於我角度黎講
最多一邊帶cash一邊碌卡
大家都舒服

=======
至於果幾種關係
係我覺得別人願意全數俾哂既n個原因之一

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-10, 02:39 PM   #38
HIM

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhim927
有能力既話會俾晒既

HIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-10, 03:18 PM   #39
beagleflash
Crazy Gamer
雜牌萬用刀

我會睇雙方既經濟能力啦。如果差唔多既都係AA。

最多計劃好同幫手預約晒啲酒店呀機票咁啦。

就算如果佢話請,都只係酒店同機票錢。

舊 06-01-10, 06:14 PM   #40
Cpato

引用:
作者: 司狼神威 查看文章
-skip-

請我去不知幾開心

認真講句,女友俾錢係自己定屋企先?
如果係女友自己俾錢,原因係佢賺錢比男方多?
唔想係因為自尊心問題?
要搞清楚個根本問題先囉
預期為呢d 事不和,不如直接面對問題重心 - 如果想同對方行得更長更久
其實大家都仲係讀緊書, 淨係靠做part time搵錢
所以唔想用佢咁多錢..
自尊心問題我諗都有少少啦
舊 06-02-10, 10:10 AM   #41
司狼神威
Game Master
我懶故我在

註冊日期: Jan 2003
XBox Live GamertagDerekLaw
一邊想同男友去旅行,不過男友唔想洗太多錢所以想講佢去
另一邊又唔想洗太多錢,又更加唔想洗女方錢 - 因為男士天生既自尊心問題 - 放心,呢個問題你有、我有~大部份男性都一樣有
大家互相遷就下
唔想佢請既,一人一半囉
唔想洗太多- 近近地玩住先囉、台灣都覺得太貴,重有大陸湊門可以去
第時做野錢賺到錢,再去遠D玩...可能到時有錢冇假放,想去都冇得去,世事難料 - 我是及時行樂型的

曹操會消滅之,孫權會讓人過之,劉備會引人隨之...
司狼神威 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-10, 11:07 PM   #42
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
點解要是但一方俾哂 =.=?

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-10, 11:40 PM   #43
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
呢個問題又係類似平日行街食飯男仔俾晒/aa制

不過身為女的我都唔明點解一定係「男方負責」...
如果男想做大方dd又唔夠俾晒兩份

團費/機票酒店自己出番出自己果份~去到果邊食野一般洗費男俾囉~
女仔shopping買野自己俾番囉

不過我唔多認為要男仔俾晒囉...除非條仔好有米又唔在乎D錢

我同老公未結婚前任何洗費都AA
唔係因為計較D咩(我老公本身就無所謂)~~不過覺得都未結婚仲咩要FING人地D錢姐
同埋我都好鍚住佢銀包唔捨得洗佢錢~寧願洗自己錢囉(雖然我係視錢如命的港女)

咁宜家結左婚就係一家人咁大家D錢撈埋一齊洗囉
當然亦有唔少人繼續財政獨立~我唔會覺得有問題GE~各人諗法/做法唔同而已~大家講得掂數咪OK囉

此篇文章於 06-02-10 11:42 PM 被 Hitomi 編輯。
Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-10, 11:55 PM   #44
irismong
Goo ◕ ω ◕

定期返生TOPIC....
不如中大置頂是但一個啦-.-

PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

舊 06-03-10, 12:34 AM   #45
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: irismong 查看文章
定期返生TOPIC....
不如中大置頂是但一個啦-.-
其實同上次問o既人,都係同一人...... : p

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-10, 12:37 AM   #46
Cpato

引用:
作者: 司狼神威 查看文章
一邊想同男友去旅行,不過男友唔想洗太多錢所以想講佢去
另一邊又唔想洗太多錢,又更加唔想洗女方錢 - 因為男士天生既自尊心問題 - 放心,呢個問題你有、我有~大部份男性都一樣有
大家互相遷就下
唔想佢請既,一人一半囉
唔想洗太多- 近近地玩住先囉、台灣都覺得太貴,重有大陸湊門可以去
第時做野錢賺到錢,再去遠D玩...可能到時有錢冇假放,想去都冇得去,世事難料 - 我是及時行樂型的
如果佢肯遷就就當然好啦
有時我又真係連一人一半的錢都無, 話去近近地的佢又唔肯
舊 06-03-10, 12:57 AM   #47
lange_why
Crazy Gamer
貧 窮

註冊日期: Oct 2003
唔知通常係咪o甘,自己就一定係AA制(我係女)
lange_why 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-10, 09:43 AM   #48
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
作者: Middle 查看文章
其實同上次問o既人,都係同一人...... : p
合併主題支持 -.-

樓主... 你次次都咁問... 唔係辦法架worrrrr

舊 06-03-10, 09:54 AM   #49
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: irismong 查看文章
合併主題支持 -.-

樓主... 你次次都咁問... 唔係辦法架worrrrr
可能對象都唔係同一個

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-10, 09:55 AM   #50
忘記密碼
Insane Gamer
看甚麼!?

見到個TOPIC 聯想到.
如果一對情侶中頭獎, 洗費係米都應該男方負責?

我覺得答案差唔多~

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:06 AM

手機版 | APP版