Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 02專區

主題工具 顯示模式
舊 03-16-08, 04:16 PM   #1
山王
Crazy Gamer
我是一個臭皮曩

註冊日期: Dec 2002
你喜歡占卜嗎?

你喜歡占卜嗎?老實說,我早在十年前已學過塔羅牌,那時塔羅牌在香港還不是很流行,塔羅牌只可以在少數大型書店中買到。而占卜師更少得不像話,當其時除了在一些酒吧碰巧找到他們外,較為人熟知是用貨van在街邊擺檔的姚安娜,但她是使用奧修牌,所以解讀方法和塔羅牌有些分別,但今時今日,相信很多人如果晚上行過廟街,都會看到那成行成市的塔羅牌占卜檔。

但塔羅牌本身非理性的解讀方法始終和本人的思維夾夾不入,所以不久就放棄了塔羅牌,但其中引發的一些問題倒是值得思考。一般占卜,都是以解讀未來為目的,正如你入廟求簽,總不會問過去一年怎樣,而只會問將來某事會怎樣,由於結果在未來,所以準不準需交由時間考證,但塔羅牌占卜最常見的聖三角牌陣會一次解讀過去、現在及未來三個狀況,由於過去已經發生(一說連現在也算作發生了),所以就可以即時作出考證,自然給人的信心就大為提高。

但這是否代表準確性呢?不一定,因為當你抽出的牌和你的過去遭遇大相徑庭,占卜師也有三種方法對應,第一種是說事情有正反兩面解讀方法;第二種是說你一直對事情的解讀有所誤會,舉個例子,如占卜師為你的戀愛占卜,代表過去的牌的意思不太好,但你認為你和愛侶的過去很恩愛,占卜師可以說這其實是你一廂情願的想法,其實你的愛侶對你的感情一直是假裝出來,你一直被蒙在鼓裡;至於第三種方法是廟街最常見,是說你的精神不集中,要求再洗牌後再抽過,直至抽出合乎你過去情況的塔羅牌,而這和揀衫揀到合心意才穿一樣,已經和準不準沒大關係。

但為什麼大部份占卜師樂於使用第三種方法,因為前兩個方法都需要占卜師花大量時間和求卜者解釋一番,但當你看到求卜者都是死小孩一樣忠言逆耳,又或者都是不求甚解的笨小孩,與其讓求卜者不明所以又或者懷疑你的能力,第三種方法自然更合乎經濟效益,再加上並不是每一位占卜師都有能力作出前兩種方法這種較深層的解釋,所以第三種方法正好一家便宜兩家著,當然,大部份占卜師會根據規則說即使不合意,一晚最多也只可以為同一條問題抽三次,不會做得太過份。但不理怎樣,我們都由此可知,占卜師可以用技巧說服求卜者接受不合意的結果。

再跳回第一步來說,如果代表你過去的那張塔羅牌的意思真的和你的過去的經歷吻合又如何?但可惜的是,這都不代表你現在及未來那兩張塔羅牌都同樣準確,這和玩骰仔一樣,即使你之前擲出了3,其後擲出3的可能性仍然保持是六份一,不會多亦不會少。再說占卜未來,它本身永遠觸及一個敏感問題,如果可以占出未來,是否意味可以改變未來?

以上的說法並不是否定塔羅牌的價值,也不否定有真材實料的世外高人,而是想提出不論占卜準確與否,我們都很難對它作出考證,既然代表過去的占卜結果合意與否都可以用技巧含糊過去,同樣,未來也可以用同一技巧給人解讀。

如果閣下讀到這裡仍然是一個頭兩個大,不要緊,相反,如果閣下在讀這篇文章前已有這些念頭,那你可能和我一樣不適合占卜,因為不論占卜結果如何準確,你也會半信半疑。最後補充,本人雖不盡信占卜,但最少相信塔羅牌在心理學上有解讀心理的能力,此一說心理學大師榮格有深入描寫,有興趣的人可以一讀他的作品。

P.S. 好耐無打咁多字,之前亦無想到會為這題目打咁多字,但總算整頓了一下凌亂的思緒。

如果你無買有睇,編輯曰:"又要插又要睇,你D人真係犯賤!你咁叻又唔見你出一本?";
如果你有買有睇,編輯曰:"比得果十皮,自然係得抄抄埋埋既料,你咁清高可以唔買,我本野係出比翻版仔睇既~"
裡.天人必勝法 :
編輯曰:"你寫過攻略乜?你出過GAME書乜?乜都無做過有乜資格評論GAME書?";無錯,所以影評人無資格評論電影,因為佢地冇拍過電影;政評人無資格評論政治,因為佢地冇從過政。但咁樣講,GAME書編輯有冇資格評論遊戲?佢地都冇製作過遊戲。

此篇文章於 03-16-08 06:17 PM 被 山王 編輯。
山王 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-17-08, 08:33 AM   #2
fancylala
God of Gamer
痴線架!!!!

註冊日期: Sep 2002
其實塔羅占出黎既結果係以當時情況預測結果
當占卜完之後情況有變
最終結果當然會唔符合結果
例如:你占卜考試成績--->結果係唔合格
之後所以你就好努力溫書
咁最後當然會合格啦
因為你已經係當中作出左改變
情況同占卜個時唔同左

當然我唔係叫人迷信占卜
有時占卜當係一種參考好了
fancylala 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-17-08, 07:24 PM   #3
山王
Crazy Gamer
我是一個臭皮曩

註冊日期: Dec 2002
其實我寫呢篇文係有感而發,
因為身邊有個朋友突然間好沉迷占卜,
但正如我上面所說,佢同我一樣係不適合占卜既人,
占卜的目的不外乎求個明白,
但對佢這類人,占卜只會令佢進一步鑽牛角尖,
令佢更加空虛,而不能解脫,
而有樣野亦係我好忌占卜, 我睇過太多傳記,
通常一個人自殺前,好多時都會沉迷占卜。

如果你無買有睇,編輯曰:"又要插又要睇,你D人真係犯賤!你咁叻又唔見你出一本?";
如果你有買有睇,編輯曰:"比得果十皮,自然係得抄抄埋埋既料,你咁清高可以唔買,我本野係出比翻版仔睇既~"
裡.天人必勝法 :
編輯曰:"你寫過攻略乜?你出過GAME書乜?乜都無做過有乜資格評論GAME書?";無錯,所以影評人無資格評論電影,因為佢地冇拍過電影;政評人無資格評論政治,因為佢地冇從過政。但咁樣講,GAME書編輯有冇資格評論遊戲?佢地都冇製作過遊戲。
山王 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-08, 01:28 AM   #4
dahtak
Junior Member

註冊日期: Sep 2008
無卦
dahtak 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-08, 05:37 PM   #5
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
今日上堂(self-development) 亞sir同我地玩塔羅(個亞sir其實本身唔算識我)
不過佢比我既評語真係準到我都覺得不可思議

之後玩星座之後做埋九型人格測驗都講差唔多既野,真係好準..
不過做完之後好唔開心

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-08, 03:21 PM   #6
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
不介意人家為我占卜,但沒興趣聽一些我一早已經知道的事情,例如自己的性格。

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-08, 03:32 AM   #7
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
每次見到即棄木筷子,都會忍唔住占番個卜

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-08, 03:50 PM   #8
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
引用:
作者: 山王 查看文章
其實我寫呢篇文係有感而發,
因為身邊有個朋友突然間好沉迷占卜,
但正如我上面所說,佢同我一樣係不適合占卜既人,
占卜的目的不外乎求個明白,
但對佢這類人,占卜只會令佢進一步鑽牛角尖,
令佢更加空虛,而不能解脫,
而有樣野亦係我好忌占卜, 我睇過太多傳記,
通常一個人自殺前,好多時都會沉迷占卜。
你個朋友諗好多野又行動力算高嗎?

舊 12-25-08, 05:15 PM   #9
Kees
Insane Gamer
LV最低="=

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: fancylala 查看文章
其實塔羅占出黎既結果係以當時情況預測結果
當占卜完之後情況有變
最終結果當然會唔符合結果
例如:你占卜考試成績--->結果係唔合格
之後所以你就好努力溫書
咁最後當然會合格啦
因為你已經係當中作出左改變
情況同占卜個時唔同左

當然我唔係叫人迷信占卜
有時占卜當係一種參考好了
占卜一向都很奸招的,占出來的都沒有絕對,無論如何都會留個生口,
它不會說你考試絕對不合格,可能會說"危危乎".有時仲會加多句,只要有恆心就有轉機。
你奈佢唔何

論壇跳轉

現在的時間是 01:11 AM

手機版 | APP版