Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 07-22-05, 11:53 PM   #1
Strider
God of Gamer
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
新手們投入DSLR世界

可能急左少少
但係實在按捺不住
計計數
想買350D KIT, 直倒(手大)
請問各位大大有咩我仲要買機o個陣入埋?
唔該晒

budget有限
請各位勿放劇毒

此篇文章於 07-24-05 04:21 PM 被 Strider 編輯。
Strider 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-05, 12:03 AM   #2
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
我都就快毒發了~
諗住入多塊偏光鏡~
仲有氣泵、清潔布~
安全起見買多個防潮箱同保護鏡~
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-05, 12:13 AM   #3
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
Kit Set的話:
一塊58mm UV Filter
一塊C-PL (Wide) (Optional)
一塊Cross Filter (Optional)
防潮箱, 防潮珠
一張1G+ CF Card
一支穩陣的Tripod

Rice

舊 07-23-05, 12:22 AM   #4
萬能俠
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
仲有...
相機袋 (預將來會有數支鏡 )
後備電

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-05, 12:26 AM   #5
Strider
初段

XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: riceking
Kit Set的話:
一塊58mm UV Filter
一塊C-PL (Wide) (Optional)
一塊Cross Filter (Optional)
防潮箱, 防潮珠
一張1G+ CF Card
一支穩陣的Tripod

Rice
唔該米王, 我有腳架(好似係同你一樣o個支)同58mm 既filer, 咁咪用得返~?(之前部dc)
防潮箱係咪必要?
我屋企冇咁多位

舊 07-23-05, 12:28 AM   #6
Strider
初段

引用:
作者: 真 三一萬能俠
仲有...
相機袋 (預將來會有數支鏡 )
後備電
相機袋得個細既...希望可以頂住先.
另, 後備電方面, 係咪副廠就可以?
因為想買埋直倒, 驚佢唔兼容其他電...<---新手

舊 07-23-05, 12:31 AM   #7
Strider
初段

引用:
作者: 奸詐餅
我都就快毒發了~
諗住入多塊偏光鏡~
仲有氣泵、清潔布~
安全起見買多個防潮箱同保護鏡~
你地快d毒發啦

咦...位位大大都叫買防潮箱添..點好呢

舊 07-23-05, 12:35 AM   #8
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

冇防潮箱一到春天就好刺激~
舊 07-23-05, 12:37 AM   #9
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

引用:
作者: Strider
[認真]一定要有[/認真]

至於副廠電如Powersmart一般沒有大問題, 不過買的時候帶埋個直度去.
即時試下Fit唔Fit個Size, 因為之前試過有一批個Size唔係好Fit 300D個直度.

Rice

舊 07-23-05, 12:38 AM   #10
萬能俠
Crazy Gamer

引用:

買埋啦~!
呢排天氣極不穩定!
有教協咭的話去教協買會平D

我諗副廠電係冇問題
不過, 你買直倒o個陣可以試下用唔用得到!

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
舊 07-23-05, 12:40 AM   #11
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
引用:
你地快d毒發啦

紅A箱 + 防潮卡
慳左o既錢夠你買一支 50/1.8 有凸!
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-05, 12:41 AM   #12
Strider
初段

引用:
[認真]一定要有[/認真]

至於副廠電如Powersmart一般沒有大問題, 不過買的時候帶埋個直度去.
即時試下Fit唔Fit個Size, 因為之前試過有一批個Size唔係好Fit 300D個直度.

Rice
咁要買幾大個先夠呢?~
我諗我暫時都唔會好似你地咁多鏡啊

舊 07-23-05, 12:45 AM   #13
Cpato

PSN  IDPato-0402
引用:
作者: KKH
紅A箱 + 防潮卡
我都係用紅A箱only...
Cpato 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-05, 12:46 AM   #14
riceking
一人前のダメ人間

引用:
作者: KKH
紅A箱 + 防潮卡
防潮卡都貴, 防潮珠+紅A箱才是王道
將變了色的防潮珠放在瓦碟上, 放進微波爐叮5分鐘就可以再用 ~
才$13一磅的防潮珠, 省下來的又可以買多一塊UV俾支50/1.8

Rice

舊 07-23-05, 12:47 AM   #15
Strider
初段

引用:
防潮卡都貴, 防潮珠+紅A箱才是王道
將變了色的防潮珠放在瓦碟上, 放進微波爐叮5分鐘就可以再用 ~
才$13一磅的防潮珠, 省下來的又可以買多一塊UV俾支50/1.8

Rice
叮!?!?!

會唔會爆o架

咁睇法幾廿蚊就可以落樓喎

多謝各位大大呢

不過...你地係咪用電子防潮箱?

舊 07-23-05, 12:54 AM   #16
riceking
一人前のダメ人間

引用:
叮!?!?!

會唔會爆o架

咁睇法幾廿蚊就可以落樓喎

多謝各位大大呢

不過...你地係咪用電子防潮箱?
如果會爆第一個死我先
我是在家居店買入$55一套四個密實箱, 另加一個$20的炮箱.
再去化工原料舖買入$13防潮珠, 攪掂 ~

Rice

舊 07-23-05, 12:58 AM   #17
jamsquare

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDjamsquare
XBox Live Gamertagjamsquar
d 平電呢
要去邊度買同埋幾度粒到嫁

我發現我咩都唔使買住
最緊要都係要買多舊電

<---350d 無直倒

我才沒偷懶,
只是覺得很麻煩, 不想做而已
jamsquare 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-05, 01:00 AM   #18
z_plus
Ultimate Gamer
長崎涼美

3DS Friend Code4768 7416 2420
PSN  IDzetaplusHKG
Strider兄,今晚同朋友問過成哥,佢賣350D $6600有找,聽日或星期一再有貨返,動作快~~

原來G6有用58mm filter的嗎?

↓小弟的個人photo album↓
http://www.fotop.net/zplus
z_plus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-05, 01:07 AM   #19
riceking
一人前のダメ人間

引用:
作者: z_plus
G6個轉接器是58mm的 ~

Rice

舊 07-23-05, 01:08 AM   #20
beerman
Crazy Gamer

kit lens+多支50 1.8 or 1.4

舊 07-23-05, 01:11 AM   #21
Strider
初段

引用:
作者: z_plus
Strider兄,今晚同朋友問過成哥,佢賣350D $6600有找,聽日或星期一再有貨返,動作快~~

Z+兄!
多謝你~

不過請問成哥係...?
行貨?

舊 07-23-05, 01:11 AM   #22
萬能俠
Crazy Gamer

我試用過風筒+煲魚袋, 效果不太明顯....(可能風筒火力弱 )
有變回藍色, 但好快變返粉紅色!

舊 07-23-05, 01:12 AM   #23
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
作者: beerman
kit lens+多支50 1.8 or 1.4
借問此杯有何藥效?
舊 07-23-05, 01:12 AM   #24
Strider
初段

引用:
作者: jamsquare
d 平電呢
要去邊度買同埋幾度粒到嫁

我發現我咩都唔使買住
最緊要都係要買多舊電

<---350d 無直倒
350D舊電唔夠用?~
影到幾多張相左右?
唔該JAMSQURE大!

舊 07-23-05, 01:13 AM   #25
Strider
初段

引用:
作者: 奸詐餅
借問此杯有何藥效?
大光圈好似O係室內影會方便d~

呢支鏡o係邊度買會平d呢?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 02:21 PM

手機版 | APP版