Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 04-11-17, 12:13 PM   #1
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
[關公:俾我抖下好無]聯合航空趕人落機引發關公災難

http://hk.apple.nextmedia.com/realti...70411/56548670

引用:
【機位超賣】聯航趕乘客落機 華裔醫生拒屈從遭拖落機

美國聯合航空周日晚將一名乘客強行拖落機。航空公司解釋因為機位超賣,乘客過多,所以要他下機,但他不肯,唯有強行將他趕落機。

乘客奧德拉(Audra D. Bridges)在facebook貼出片段,見到一名乘客被警員從機位拖出走廊拖走。有說他與警員糾纏期間頭撞倒手枕受傷,片段所見他彷彿口部流血。當時他在叫喊。有乘客尖叫,有人說「我的天」、「看看你們怎樣對待他」等。
奧德拉的丈夫布里奇斯(Tyler Bridges)在Twitter表示,被拖落機的男子自稱醫生,說早上要去睇病,不想落機。他又聽到該男乘客說因為他是華人所以被選中。
布里奇斯表示,客機延誤三小時後起飛,機員向乘客致歉。
聯合航空解釋,涉事航班由芝加哥飛往肯塔基州路易斯維爾,因為機位超額預售,乘客太多未能起飛,遂要求四名乘客落機。由於沒有乘客自願下機,機員隨機選了四人,但其中一名被選中的男乘客拒絕下機,機員唯有依照程序報警,該名男乘客由芝加哥民航處三名警員拖落機。
聯航母公司的行政總裁穆尼奧斯(Oscar Munoz)形容事件令人不快,會檢討程序。
一名涉事警員已被勒令休假。
而家UA嘅官方Twitter比人瘋狂洗版同抽水抽到乾晒咁滯。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-17, 12:22 PM   #2
J+1
God of Gamer
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
重點4個抽到死簽3個係亞人...?

我從使用 Tapatalk 的 HTC 10 發送
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-17, 01:27 PM   #3
Hunter

註冊日期: Jan 2002
http://www.cnbc.com/2017/04/10/unite...lligerent.html

United CEO
United CEO doubles down in email to employees, says passenger was 'disruptive and belligerent'

In an email to employees, United CEO Oscar Munoz addressed an incident in which an overbooked passenger had to be forcibly removed from a United plane.
Passenger described as "disruptive and belligerent."
Munoz: "I emphatically stand behind all of you."

同座乘客訪問

抽籤抽4個人
抽到事主同佢老婆, 抽籤?

此篇文章於 04-11-17 01:36 PM 被 Hunter 編輯。
Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-17, 03:12 PM   #4
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: Hunter 查看文章
http://www.cnbc.com/2017/04/10/unite...lligerent.html

United CEO
United CEO doubles down in email to employees, says passenger was 'disruptive and belligerent'

In an email to employees, United CEO Oscar Munoz addressed an incident in which an overbooked passenger had to be forcibly removed from a United plane.
Passenger described as "disruptive and belligerent."
Munoz: "I emphatically stand behind all of you."
「我想話畀大家聽,你哋冇做錯到!」

建議呢位CEO如果無咗份工可以過嚟香港做下一任警務處長。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-17, 07:20 PM   #5
安安

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
「我想話畀大家聽,你哋冇做錯到!」

建議呢位CEO如果無咗份工可以過嚟香港做下一任警務處長。
會唔會本身就係處長
引用:
2016年9月29日 星期四

http://news.mingpao.com/pns/dailynew.../1475086041533
前一哥鄧竟成任港航副董事長

此篇文章於 04-11-17 07:24 PM 被 安安 編輯。
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-17, 01:47 PM   #6
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
問題係點上機的?

理論上航空公司COUNTER應該係乘客CHECK IN劃位時就應該知道有無超賣吧

如果無劃位既機票又點樣登到機?

咁就唔應該抽生死簽而應該踢最後CHECK IN無劃位既人落機吧....
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-17, 02:39 PM   #7
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

註冊日期: Aug 2004
Nintendo Switch IDSW3674-4571-8996
3DS Friend Code0259 0316 2233
PSN  IDt__________chk
引用:
作者: 大破人間 查看文章
問題係點上機的?

理論上航空公司COUNTER應該係乘客CHECK IN劃位時就應該知道有無超賣吧

如果無劃位既機票又點樣登到機?

咁就唔應該抽生死簽而應該踢最後CHECK IN無劃位既人落機吧....
overbooked 左神早就唔會出到boarding pass, 重比佢上到機?

舊 04-11-17, 02:53 PM   #8
Eclair
Game Master
俺はMだ

而家全美奉行美帝至上主義
唔係白人既就落機啦

宮本武蔵、頼光ママ、シェヘラザード、水着ネロ、土方歳三
、マーリン、刑部姫、アビゲイル、葛飾北斎、ジャンヌ・ダルク(オルタ)

不過真愛係マリー
Eclair 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-17, 03:03 PM   #9
真十人€
Game Master

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDhokcjp
re-accommodate 又有新定義.
真十人€ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-17, 01:58 PM   #10
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
睇第二度話係想俾四個職員上機去準備下班機
由手機版發出
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-17, 02:59 PM   #11
martinnitram
Ultimate Gamer
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
有無搭開外國飛機版友可以講下條款真可以係超賣下, 上o左機都趕返乘客落機? 你話唔比上機都合理o的.
同埋睇登登話, o的禮券一次只可以用 $50 USD?

阿 CEO 唔知幾時會落台...

舊 04-11-17, 03:00 PM   #12
martinnitram
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
http://hk.apple.nextmedia.com/realti...70411/56548670

而家UA嘅官方Twitter比人瘋狂洗版同抽水抽到乾晒咁滯。
60000+ 個回覆 load 都 load 唔到...

舊 04-11-17, 04:25 PM   #13
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
其實美國航行業係咪無其他choice唔驚無人搭?
個CEO可以完全唔理關公
由手機版發出
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-17, 04:35 PM   #14
Eclair
Game Master
俺はMだ

引用:
作者: Kain 查看文章
其實美國航行業係咪無其他choice唔驚無人搭?
個CEO可以完全唔理關公
由手機版發出
因為美國航空公司出名Services差
邊間都差唔多

宮本武蔵、頼光ママ、シェヘラザード、水着ネロ、土方歳三
、マーリン、刑部姫、アビゲイル、葛飾北斎、ジャンヌ・ダルク(オルタ)

不過真愛係マリー
Eclair 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-17, 04:41 PM   #15
小白熊
冬眠中

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagJumbo Bear Bear
抽咩鬼野簽, 最平就真

●聯合航空(United Airlines)
根據一套旅客優先系統來決定誰將被要求下機,此系統考量項目包括機票金額高低、是否為常客、若被迫下機是否影響轉接航班、櫃台登記時間早晚等。此外,身障及無大人陪伴的未成年旅客應是最後被考慮要求下機對象。
小白熊 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-17, 07:12 PM   #16
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
呢個係我見過最勁既關公災難…
由手機版發出
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-17, 07:16 PM   #17
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
召喚大偉高柏飛~~~~~

強國人
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-17, 07:27 PM   #18
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
引用:
作者: MS331 查看文章
呢個係我見過最勁既關公災難…
由手機版發出
世界級關公

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-17, 09:55 PM   #19
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: 信長 查看文章
世界級關公
應期待世界級賠償?

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-12-17, 06:29 AM   #20
david
The One

註冊日期: Mar 2002
我O係鬼頭區不時要自費搭內陸廉航開工(你無睇錯係自費,鬼頭公司話可以CAM稅所以唔包,但其實CAM唔足O既...),好好彩未試過俾鬼頭趕落機,但DELAY就好平常,一兩個鐘就基本,試過O係機場呆等八個鐘...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-12-17, 08:48 AM   #21
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
最搞笑唔係剩賠800蚊美金折扣卷+1晚住宿就算?

佢要人一年搭幾多次飛機

其他航空公司請個客落機要比成1000蚊美金現炒+住宿架喎

最頂癮係要留位比機組人員上機點解唔係開放比乘客check in前就自己內部搞掂

事後個ceo仲要係特上面拎住罐汽油救火
低能到核爆

來看看受害者的背景好了
越南裔醫生
本身是在越南西貢受醫學教育
他跟他老婆為醫學院的同學
但是因為戰爭的關係 跑去美國依親
在美國完成完整的醫師訓練
在約翰霍普金斯大學醫院完成醫學訓練
他是內科醫師 他老婆是小兒科醫師
至於 他的小孩
基本上五個都是醫師
只是最小的兒子還沒畢業 完成正式的醫師訓練而已
好像有兩個是在梅約診所
一個是在明尼斯達大學

至於他親戚還有好幾個醫師
在越南的社群算是很有名望的家庭

我已經預見一班見獵心喜既律師會爭住搶依舊贏硬既魚腩,UA今次要為一萬幾千蚊賠10億啦

英國說大家抱團死

此篇文章於 04-12-17 08:55 AM 被 細路翔 編輯。
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-17, 07:22 PM   #22
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
以前起美國公司有指明盡可能唔坐 United Air, 當時唔知乜理由.

坐過一次咁大把亦唔覺有乜好或唔好.

今次知乜事.
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-17, 07:35 PM   #23
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: 半人馬-RigiL- 查看文章

強國人

順帶一提

引用:
福佳與林忌創作
46 mins

雖然立場新聞已經更正,但這類錯誤在香港以至成個「華人地區」,都極常見,即把一個人的血統與種族,與其國籍錯誤掛勾,例如一個美國人的祖先來自德意志地區,你會唔會話佢自稱「德國人」?為何華人血統就會變成自稱「中國人」?

何況更離譜係美國報導原文,連 Chinese 呢隻字都冇,一堆華人永遠就人地的姓氏來種族法西斯,不斷「認親認戚」,只係顯示「小農式世界情懷」--咦?佢有「華人姓氏」,係「自己人」,所以我才要關心;如果係「鬼佬」或者「阿差」,關我鬼事咩...

此篇文章於 04-11-17 07:52 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-12-17, 12:42 PM   #24
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
順帶一提
Ohhh sorry
我係事唔對人, 佢地行為勁過強國人, right?

順帶一提, 超級強國人
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-17, 07:46 PM   #25
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
“你首先是個中國人”
著眼於事主種族根本焦點錯晒
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
有關公眾地方禁煙 AE86(Turneo) 學術文化綜合研討區 10 12-01-07 10:20 PM
關公被炒 Sgodkyo ~清談館~ 51 11-01-04 12:55 PM

現在的時間是 01:42 AM

手機版 | APP版