Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-05-16, 07:27 PM   #101
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
引用:
作者: 某F 查看文章
大把拎綠卡夠認自己係中國人添啦

狹隘
人地有資格唔認你有無先

硬膠mode:
明明生於本土
為左旅遊用本自己唔認既國家既護照
我可唔可以話佢無恥先

我一向都係睇唔過自我標籤既某人only
我無反對自稱香港人架喎
(入境處話唔係中國公民就唔係香港人拎唔到護照唔關我事架,家下又要唔係中國人又要係香港人呢個玩法)
講唔係大陸人我都同意丫
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-16, 07:30 PM   #102
某F
God of Gamer
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 傑斯特 查看文章
人地有資格唔認你有無先

硬膠mode:
明明生於本土
為左旅遊用本自己唔認既國家既護照
我可唔可以話佢無恥先

我一向都係睇唔過自我標籤既某人only
我無反對自稱香港人架喎
(入境處話唔係中國公民就唔係香港人拎唔到護照唔關我事架,家下又要唔係中國人又要係香港人呢個玩法)
講唔係大陸人我都同意丫
上一代老屎忽留既蘇州屎而家要班後生硬食,民主回歸

舊 08-05-16, 07:35 PM   #103
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
勁 wor, 識法律 

引用:
作者: 傑斯特 查看文章

其實中國國籍法本身就極度「納粹法西斯」--血統主義,而且係差不多先生「斷估」,1997 年政權移交果時,特區政府只係跟據你出生地,你姓名,你的外表,「斷估」話你有冇「中國血統」,去決定你有冇「中國國籍」。

中國對香港混亂的國籍承認制度,以及對護照的混亂承認制度,令香港人一直搞到亂哂

1. 根據中國國籍法,理論上中國唔承認「雙重國籍」,即係你一係「中國公民」,一係就「非中國公民」,之但係中國政府單方面不承認 BNO 以及透過居英權計劃領取「正式英國護照」的香港人於香港使用此護照的權力,而單方面把所有 97 前有中國血統的香港居民強行自己加一個中國國籍落去;簡單而言,如果你申請過 BNO 或 BDTC,又或者居英權或者移民,只要你冇「通知」特區政府申請「退出中國國籍」,則中國政府「死死氣」屈你係「中國公民」,而當你其他國籍唔存在。

2. 之但係如果中共認定你有中國血統,你想申請「退出中國國籍」,都係一件希特拉都 cut 唔到的事情,因為你必須提供證明,去入境處申請,你曾經正正式式去海外定過居,擁有當地的居留權,才能申請退出中國國籍;由於 BNO 冇正式的外地居留權(一些去歐盟曾經成功爭取歐洲一些國家國籍的另計),則入境處係唔會接受你申請

3. 香港身份證只係證明擁有香港的居留權;香港永久居民身份,只係證明你擁有香港永久的居留權,係同國籍無關的;因此你持有身份證,唔代表你係中國人,也唔代表你擁有中國國籍;你必須擁有中國國籍,才能申請「特區護照」--全名係中華人民共和國香港特別行政區護照;因此喬寶寶夫婦,就不能申請特區護照,因為佢地冇中國血統,被視為冇國籍

4. 冇中國血統的人士想申請特區護照,必須先申請「歸化」成為「中國國籍」,即要根據大陸亦同樣在香港實施的「中國國籍法」,放棄所有外國國籍同護照(因中國理9論上唔承認雙重國籍),才能實施;呢個過程係非常難的,因為你冇血統中國政府理論上係要「特別批准」先會批,名人成功的例如盛智文和司馬文。沒有中國國籍的「鬼佬」,在香港係不能參選立法會直選,只可以在十二個功能組別(不包括 IT 界,多數係公司票果堆加法律界同會計界)參選,係連做直選立法會議員的權利都冇,被受歧視

5. 至於去旅行被視為咩人?則係睇你用咩護照入境當地;例如你擁有居英權,你不用香港身份證進入香港,而係用英國護照入境拎六個月免簽 VISA 的話,特區政府將會死死氣當你係英國人處理(當然,佢夾硬為了如佔中要亂拉你,就會變成外交風波)

6, 另一方面如果你持 BNO 或英國護照去香港以外的地方,則中國政府只有死死氣「承認」你係英國國民,唔受中國的「保護」或「管理」

by 林忌

此篇文章於 08-05-16 07:39 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-16, 07:37 PM   #104
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
上一代由漁村變成三大國際金融中心,你享果d福利時唔講既?
永遠好處我佔盡,未來係年輕人世界就當大晒的話
我都同你講:等我死左你就大勒,你有本事就拉我落黎
邊會企係你果邊,港豬佔83%的話,睇唔出點解世界要傾向你果邊

你有本事革命推翻而又不影響他人生活水準時,我都想睇下
今晚民族黨活動,又有無人去?

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨

此篇文章於 08-05-16 07:42 PM 被 T.K. 編輯。
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-16, 07:49 PM   #105
傑斯特
Game Master

阿水同你識法律
護照都未有去入境處個網睇下申請條件咋
你個引用唔關我事又入我名咁好玩既
舊 08-05-16, 07:58 PM   #106
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
根本依家就冇人定義到香港人係乜野...
個個都係度搬龍門
定係你覺得你可以定義?

有人話羅湖以北出世都唔係香港人,SO梁天琦?
有人話擁護香港價值觀就係香港人,咪住咁獅子山精神果班算唔算先
有人話對香港有貢獻就係香港人(e.g.大陸來港運動員),咁你班後生仔又貢獻過乜野

定係幾時個龍門已經搬到支持香港本土(派)先係香港人了?

歷史係冇如果的
我夠可以話冇司徒華佢地
香港根本冇人去爭取民主
依家直接由英國殖民地=>中國殖民地
大陸直接委任港督
你班蟻民繼續日做夜做為二餐唔理政治囉

講番個選舉啦

我一路都話正苦唔知邊個死蠢諗條計出黎
年初一之前有幾個識梁天琦?最少我唔識
依家咁攪法,只係由1個梁天琦入垃圾會
變成最少5個人入到
對睇戲既人黎講,9月一定好精彩
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-16, 08:00 PM   #107
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

得罪講句

我覺得你係五毛, 並唔係因為你既立場, 而係因為你無任何分析/推論, 來來去去都係支那人辯論九式 + 中國邏輯.

對於五毛我就咁玩

此篇文章於 08-05-16 08:15 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 08-05-16, 08:06 PM   #108
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: T.K. 查看文章
邊會企係你果邊,港豬佔83%的話,睇唔出點解世界要傾向你果邊

而家香港仲未到時侯,但時機總會有

舊 08-05-16, 08:08 PM   #109
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: kev00269270 查看文章
根本依家就冇人定義到香港人係乜野...
個個都係度搬龍門
定係你覺得你可以定義?

有人話羅湖以北出世都唔係香港人,SO梁天琦?
有人話擁護香港價值觀就係香港人,咪住咁獅子山精神果班算唔算先
有人話對香港有貢獻就係香港人(e.g.大陸來港運動員),咁你班後生仔又貢獻過乜野

定係幾時個龍門已經搬到支持香港本土(派)先係香港人了?

歷史係冇如果的
我夠可以話冇司徒華佢地
香港根本冇人去爭取民主
依家直接由英國殖民地=>中國殖民地
大陸直接委任港督
你班蟻民繼續日做夜做為二餐唔理政治囉

講番個選舉啦

變成最少5個人入到
所以熱狗要全民制憲

出發點係同支那畫清界線

制左先算

另外個陣有港獨議提,唔好講D唔講D

民主派有份FOUL左肥彭既全面直選

此篇文章於 08-05-16 08:10 PM 被 某F 編輯。
某F 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-16, 08:14 PM   #110
傑斯特
Game Master

本人盡力理性9UP
相信言論自由
但某條蛋散
一反擊唔掂就意圖停止人發言
指責人為五毛等痴筋行為
深感無奈
但由於我相信此人與聖人同級
覺得其他人係豬并想D豬幫佢打大佬
我定必繼續對抗到底

我覺得你係鍵盤戰士
並非你個人立場
無法以行動證實自己成世無用大陸製品及自己並不是中國人此等崇高理想
恥笑使用回鄉証之人
自身卻使用有中共色彩護照於各地旅遊
卻沒效法明明擁有外國國籍也勇於反抗土共不惜被失蹤之英勇烈士
實為可笑之極

此篇文章於 08-05-16 08:48 PM 被 傑斯特 編輯。
舊 08-05-16, 08:45 PM   #111
kev00269270
Game Master

引用:
作者: 某F 查看文章
所以熱狗要全民制憲

出發點係同支那畫清界線

制左先算

另外個陣有港獨議提,唔好講D唔講D

民主派有份FOUL左肥彭既全面直選
我當你可以全民制憲啦
點制?

淨係點定義香港人都有排攪啦
你講得全民,即係個個都可以"認為"自己係香港人
唔通要投票決定邊D係香港人邊D唔係咩
根本就冇可能做到

我當你聽日香港獨立左
邊定香港居留權?
1. 我話我係香港人,最多簽名宣誓埋啦,就係香港人?

2. 我係香港出世所以就係香港人,阿爸阿媽大陸偷渡落黎所以唔係香港人?

3. 我支持一國兩制所以唔係香港人,你支持香港獨立所以係香港人?

4. 對香港有貢獻既就係香港人,NEET左幾十年拎綜援就唔係香港人?

5. 咁我又係大陸出世,支持支那統治香港,對香港毫無貢獻,唔係香港人啦,你係咪即日踢我返大陸?

--------------------------------------------------------------------------

我想講既係
依家本土派只係講個願景
而冇任何實行方法
只係飯民既變奏版
飯民: "只要有民主,就什麼問題都解決" ==> 本土: "只要獨立左,就什麼問題都解決"

而從冇人講過獨立後面對的問題
先唔講打唔打得贏解放軍啦,我當佢唔打落黎

匯率下跌,樓價下跌,好多人一世既積蓄化為烏有
糧食問題,的確食物可以由外國運黎,但係一定貴好多
引伸而來的嚴重通漲問題
部份嚴重依賴大陸既行業,e.g.旅遊業會即死
隨之而來的失業及工資下降問題

依D都係99%獨立後要即刻面對的事
但係我見到佢地依家個態度係獨立左先
之後有問題再想辦法

也許,年輕人的未來是美好的
但係好多人都冇命享受到,尤其是辛苦了幾十年的人
依家唔少人把依D人打成既得利益者/膠
而唔去理佢地對香港既貢獻
舊 08-05-16, 09:01 PM   #112
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: YHW 查看文章
睇化左, 大部份人都有晒既定立場(未有嗰啲基本上都係唔上網唔多理政治嗰隻), 誰也說服不了誰, 自問亦唔似某啲人鐘意撩事鬥非(雖然有人想玩野我亦隨時奉陪), 留返啖氣暖肚好過
X2 除左搵架吵都唔知有乜好講。
又一日重見到Advance Moderator呢個排頭,話自己點點點個人唔會信囉~689都話過N屈唔選啦~改左排頭先有說講啦,唔係無說服力~
回樓上,其實我覺得某程度上無錯,獨立只係口號要認真實踐同民主中國一樣咁無理頭。
個人來講,本土價值係認同,但所謂獨立只不個係一個態度同中共講你唔好太過份,你再係咁攬抄睇下你傷定我傷?你大把錢要經呢個地方走。
直白D就係……講數大家鬥兇,但兩方都無想過打。就係咁簡單。所以問點打的,就同問中國點解唔打菲律賓一樣,返來現實啦,打。

此篇文章於 08-05-16 09:15 PM 被 尼路 編輯。
尼路 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-16, 09:14 PM   #113
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:

講番個選舉啦

變成最少5個人入到
呢個真, 我初一前都唔識梁天琦只識黃台仰
舊 08-05-16, 09:20 PM   #114
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme

比預期中多人

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-16, 09:34 PM   #115
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
順便捉寵姐, 嚇我吾到o既!!!

舊 08-05-16, 09:45 PM   #116
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
我當你可以全民制憲啦
點制?

根本就冇可能做到

我當你聽日香港獨立左
邊定香港居留權?

2. 我係香港出世所以就係香港人,阿爸阿媽大陸偷渡落黎所以唔係香港人?

3. 我支持一國兩制所以唔係香港人,你支持香港獨立所以係香港人?

4. 對香港有貢獻既就係香港人,NEET左幾十年拎綜援就唔係香港人?

5. 咁我又係大陸出世,支持支那統治香港,對香港毫無貢獻,唔係香港人啦,你係咪即日踢我返大陸?

法理上, 點分"XX人"當然就係睇 passport.

香港人身份既根本問題係香港未建國 + 中國國籍法既所謂中國血統.

跟住你個假設去諗, 香港聽日獨立建國, 然後呢 ?

現有 valid HKID 即換 PASSPORT

修改審批香港 PASSPORT 既要求, 要有接近先進國家既嚴格要求, 同時要廢除人大常委加既中國國籍法, 有 passport = hk nationality.

之前每日 150 個總共接近一百萬既, 一律不予追究.
當然我覺得應該要查, 又無可能查得晒. 但亦有入境署取消假結婚既個案, 要傾應該有排傾.

族群文化上既認同就另一回事.

此篇文章於 08-05-16 09:51 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 08-05-16, 09:45 PM   #117
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
我當你可以全民制憲啦
點制?

根本就冇可能做到

我當你聽日香港獨立左
邊定香港居留權?

其實呢個好簡單,如果聽日獨立,今晚內成功成為香港人都係香港人,之後就跟新規矩。
支持咩思想拎緊咩福利唔應該有關係。
問題係絕對係其他部份

舊 08-05-16, 10:41 PM   #118
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: T.K. 查看文章

拿話又咁講丫, 唔好乜建設都攬晒上幾代功勞.

唔係盟軍抗戰(香港就主要英聯邦+美國)你有得發 ?

唔係英國對抗六七暴動你有得發 ? 大半個香港一早落左共和國手.

唔係有夜校讀學英文我老豆有得入外國公司 ?

舊時香港既好, 好大程度都係唔上幾代既功勞, 而係英國

同樣道理, 現時香港既差, 亦唔係完全來自新呢一代, 而係中國

此篇文章於 08-05-16 10:51 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 08-05-16, 10:47 PM   #119
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: 尼路 查看文章
X2 除左搵架吵都唔知有乜好講。
又一日重見到Advance Moderator呢個排頭,話自己點點點個人唔會信囉~689都話過N屈唔選啦~改左排頭先有說講啦,唔係無說服力~
回樓上,其實我覺得某程度上無錯,獨立只係口號要認真實踐同民主中國一樣咁無理頭。
個人來講,本土價值係認同,但所謂獨立只不個係一個態度同中共講你唔好太過份,你再係咁攬抄睇下你傷定我傷?你大把錢要經呢個地方走。
直白D就係……講數大家鬥兇,但兩方都無想過打。就係咁簡單。所以問點打的,就同問中國點解唔打菲律賓一樣,返來現實啦,打。
認同獨立係一個態度, 或者一個講數既籌碼,暫時未見到實現既時機
好簡單一樣野,有幾多人願意為香港獨立犧牲?
第二係點樣去獨立?Gphone句U no gun某程度錯唔哂, 大家群情洶湧咁講獨立, 但係點樣去做就無人諗,(網上)講現實野反而係異類。唔係講句以前夠無人上到太空咁就說服到人。
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-16, 10:49 PM   #120
MS331
Game Master

引用:

講番個選舉啦

變成最少5個人入到
唔計教主(姑且當佢本土),有邊個本土派係一定入到
舊 08-05-16, 10:57 PM   #121
kev00269270
Game Master

引用:
作者: MS331 查看文章
唔計教主(姑且當佢本土),有邊個本土派係一定入到
初一前,有邊個估到梁天琦可以拎咁多票?

唔係一路都估緊得果幾千票咩?

依家D民調,講毒支持度一路都夠10%
如果佢地做得到每區集中投一個
一定好大機會當選

而且689依家仲咁搏命幫手宣傳
舊 08-05-16, 11:02 PM   #122
MS331
Game Master

引用:
初一前,有邊個估到梁天琦可以拎咁多票?

唔係一路都估緊得果幾千票咩?

依家D民調,講毒支持度一路都夠10%
如果佢地做得到每區集中投一個
一定好大機會當選

而且689依家仲咁搏命幫手宣傳
激進派通常就算知道心頭好唔得寧願射落海都唔益你,集中投票真係好有難度, 除非又有咩特發野發生
舊 08-05-16, 11:04 PM   #123
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
其實獨立真係689搞出嚟㗎,唔係佢搞兩搞,呢樣嘢都只係普通議題一個,一定唔會而家咁個個講緊

點解要咁?咪就係易得呃班阿伯…

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-16, 11:11 PM   #124
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: sugihara 查看文章
其實獨立真係689搞出嚟㗎,唔係佢搞兩搞,呢樣嘢都只係普通議題一個,一定唔會而家咁個個講緊

點解要咁?咪就係易得呃班阿伯…
多謝佢首先推廣港獨雜誌
由手機版發出
舊 08-05-16, 11:21 PM   #125
傑斯特
Game Master

始終覺得689想稱帝

鐵拳無敵孫中山
醉拳甘迺迪