Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 02專區

主題工具 顯示模式
舊 03-31-10, 03:26 PM   #1
ALEX CHOW
God of Gamer
AUDI SPORT

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDALEX_201225
揭開免費能源的神秘面紗

http://bbs.ufo-1.cn/viewthread.php?t...&extra=&page=1

站(2024/03/30)!!!!!
第71屆澳門格蘭披治大賽車!!!!!
少女時代,
Jessica, TWICE, 宇宙少女, 請夏!!!
F1 2024討論區

此篇文章於 03-31-10 03:28 PM 被 ALEX CHOW 編輯。
ALEX CHOW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-10, 06:53 PM   #2
heeropo
Crazy Gamer
感情……無法理解

註冊日期: Feb 2007
正如二樓所說
只要有電流,有磁場,那不就有一度MAGNETIC FORCE今那轉子減慢了嗎?

我只懂得用“戰鬥”來表現我所學到的事物,我也想說話、也想唱歌、也想留下回憶……
   我也想創造“未來”的我……可是,只有人類有能力這麼做……
heeropo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-10, 07:00 PM   #3
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
SO...?

不過回題....我唔想見到呢類永續機o既出現,這只會令世界更加快壞滅....(無限收入,只會得出無窮污染)
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-10, 09:09 PM   #4
amaderasu
Crazy Gamer

註冊日期: May 2009
基於基本定律
能量不能被創造也不能消滅
有開始0既時候就等於有完結0既時候
永動機係唔可能啦
amaderasu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-10, 11:20 PM   #5
carbonmeteor
Junior Member

註冊日期: Oct 2008
如果依樣野, Newton, Lenz會喊XD
乜Magnetic field唔係要"Change"先可以感生到電流咩? Change係要俾energy.
Mechanical energy-->electrical energy.
我諗無可能有永動機lo
carbonmeteor 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-01-10, 03:40 AM   #6
碧克

註冊日期: Aug 2003
又唔好咁快拘泥於「永動」呢個詞,邊個話「永動」就一定係由零開始創造能量?
「理論」很多時都要有特殊環境或前置假設先會成立,例如真空,絕對零度,零friction等等,現實的客觀條件當然係另一回事.
果件「永動裝置」有提及到借助了其他外在因素維持發電機運作,得唔得我地唔知,但起碼唔會白痴到與Newton's Law相悖.

正如加拿大利用潮汐能發電,成台發電機都係放在海灣水面就會「自己發電」,潮汐水位就成為了維持發電機轉動的外在因素.
果台「永動機」的運作原理可能不是一般人所能理解,但如果實際上做得出來,的確會成為顛覆人類生活的一大發明.

╔══════════════╗
║ UNTIL WE SCORE ║
╚══════════════╝
    \  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
碧克 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-01-10, 01:20 PM   #7
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
理論上其實得既,或者個電磁鐵既電量少過產能喇,如果都「自給自足」唔到…

舊 04-01-10, 03:37 PM   #8
amaderasu
Crazy Gamer

註冊日期: May 2009
引用:
作者: 碧克 查看文章
又唔好咁快拘泥於「永動」呢個詞,邊個話「永動」就一定係由零開始創造能量?
「理論」很多時都要有特殊環境或前置假設先會成立,例如真空,絕對零度,零friction等等,現實的客觀條件當然係另一回事.
果件「永動裝置」有提及到借助了其他外在因素維持發電機運作,得唔得我地唔知,但起碼唔會白痴到與Newton's Law相悖.

正如加拿大利用潮汐能發電,成台發電機都係放在海灣水面就會「自己發電」,潮汐水位就成為了維持發電機轉動的外在因素.
果台「永動機」的運作原理可能不是一般人所能理解,但如果實際上做得出來,的確會成為顛覆人類生活的一大發明.
"永動"之意係在於"排除外在因素後不會停止運作"
就是一台引擎只要開動一次, 以後沒有電油/電源也能如常運作
amaderasu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-01-10, 11:48 PM   #9
Whirlwind
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2008
永動機本身應該有違反質能守恆既意思係度
類似自己會不停Generate啲Energy出黎
Whirlwind 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-01-10, 11:49 PM   #10
Whirlwind