Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 05-03-13, 01:13 AM   #1
mmssm
Game Master

註冊日期: Jun 2004
催婚

有時唔係唔鍾意個女仔, 但好想事業有成先結
女仔又唔係唔鍾意個男仔, 但好想好早結婚

加上係香港, 買樓租樓談何容易,
因為為女方催婚而好大壓力...
唔知有冇師兄可以分享下...

此篇文章於 05-03-13 12:02 PM 被 mmssm 編輯。
mmssm 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-13, 03:18 AM   #2
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
建議樓主加上合適"標籤"!

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-13, 05:23 AM   #3
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
我女朋友都好想快d 結婚
我就想30歲前先, 重有4-5 年日子
壓力都可以話係動力黎ge
我都想儲多少少錢先結
自問自己無本事,唔好話買,租樓都好吃力下
如果兩口子自己揾自己食都應該ok
但我就一定唔ok , 就算我自己有頭家,我相信我都一定要比屋企
一個月唔好多三兩千點都要比,但比得自己爸媽黎老婆果邊都要公平
以我甘ge 情況兩個人加埋起碼每月揾3-4 皮先ok …
唔好話生小朋友…
除非輪到公屋就會好好多
唉…難揾食真係

本身結婚果下已經要洗唔少><

此篇文章於 05-03-13 05:26 AM 被 シェンムー 編輯。
シェンムー 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-13, 12:04 PM   #4
mmssm
Game Master

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: SHIJI.F.LAPPLAY 查看文章
我都想儲多少少錢先結
但我就一定唔ok , 就算我自己有頭家,我相信我都一定要比屋企
一個月唔好多三兩千點都要比,但比得自己爸媽黎老婆果邊都要公平
唔好話生小朋友…
除非輪到公屋就會好好多
唉…難揾食真係

結左先輪, 都可能要等幾年...
同埋因為我同佢都同年, 變到情況更加嚴峻
mmssm 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-13, 04:23 PM   #5
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
最大問題係你事業有成果陣佢過左氣......
最緊要肯一齊捱0者
而家1個月儲佢一萬幾千,等個市一跌即買樓啦

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-13, 04:55 PM   #6
kin~kin
God of Gamer
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: SHIJI.F.LAPPLAY 查看文章
我都想儲多少少錢先結
唔好話生小朋友…
除非輪到公屋就會好好多
唉…難揾食真係

其實每個月加埋3-4皮都唔係好ok。
因為儲首期好艱辛…

我而家一個都3皮,加埋女友果份近5皮,都係困難的…
香港地始終地價太貴,每一個階層對自己的expectation都唔同,所以形成每個階層都面對好大的壓力。

以醫務所為例,以前邊有咁多連鎖式經營,個個都係自己掛牌再養幾個姑娘。
而家d租太貴,好多醫生都要夾份一齊開…律師都係…

好似扯得太遠,唯有努力d搵多d同埋慳d…
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-13, 09:07 PM   #7
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: kin~kin 查看文章
其實每個月加埋3-4皮都唔係好ok。
因為儲首期好艱辛…

我而家一個都3皮,加埋女友果份近5皮,都係困難的…
香港地始終地價太貴,每一個階層對自己的expectation都唔同,所以形成每個階層都面對好大的壓力。

以醫務所為例,以前邊有咁多連鎖式經營,個個都係自己掛牌再養幾個姑娘。
而家d租太貴,好多醫生都要夾份一齊開…律師都係…

好似扯得太遠,唯有努力d搵多d同埋慳d…
兩個人5-6皮先最辛苦,又冇得住公屋...連抽居屋都冇份...拍拖果陣好好洗,一要結婚即刻降低生活質素....呢個係我未結婚既原因.....

舊 05-04-13, 12:34 AM   #8
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
如果要係市區買樓的確好有壓力
200萬既2手居屋其實環境都唔錯,4~5萬2人去供無乜問題同壓力

舊 05-06-13, 05:55 PM   #9
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: 某F 查看文章
200萬既2手居屋其實環境都唔錯,4~5萬2人去供無乜問題同壓力
有d人睇唔起居屋架嘛~講真搵4~5萬手居屋一定買得起供得起~
奈何有部份人睇唔起居屋(唔係指咩人唔好誤會純粹我自己發爛)

我老公個"好兄弟"~得佢一粒仔~屋企人俾左首期佢買私樓自己供~然後就也文也武
不斷地間接串我老公住居屋~成日叫我地賣左佢換私樓~真係想面對面abc佢~

btw~樓主所謂ge 事業有成係咩標準先??
我屋企就係有個超麻煩CASE~
我妹30歲~佢男友39~幾年前佢男友一直係one man bank~
佢話等事業有成先結婚~好勒~around 1-2年前間公司擴張有3個人勒~
根住又話又等公司穩定d~~又好勒~宜家已經擴展到6個人~最近仲細office搬大~
0係我地眼中個男已經叫有事業啦 (本身又有物業)~但係都仲未肯結婚囉
話要等公司上軌道
擴展 --> 穩地 --> 再擴展 --> 穩地 ............etc....
感覺上沒完沒了

我叫我妹不如快d搵定後備啦...咁樣ge心態我驚50歲都未結婚...

我完全唔明點解要事業有成先結婚...
我大我老公3年幾~如果等佢事業有成先結婚我肯定宜家都未結了...我肯定會發顛日嘈夜嘈~
(我結婚時27~佢得24)

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-13, 06:21 PM   #10
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: Hitomi 查看文章
有d人睇唔起居屋架嘛~講真搵4~5萬手居屋一定買得起供得起~

我老公個"好兄弟"~得佢一粒仔~屋企人俾左首期佢買私樓自己供~然後就也文也武
不斷地間接串我老公住居屋~成日叫我地賣左佢換私樓~真係想面對面abc佢~

我妹30歲~佢男友39~幾年前佢男友一直係one man bank~
佢話等事業有成先結婚~好勒~around 1-2年前間公司擴張有3個人勒~
根住又話又等公司穩定d~~又好勒~宜家已經擴展到6個人~最近仲細office搬大~
0係我地眼中個男已經叫有事業啦 (本身又有物業)~但係都仲未肯結婚囉
話要等公司上軌道
擴展 --> 穩地 --> 再擴展 --> 穩地 ............etc....
感覺上沒完沒了

我叫我妹不如快d搵定後備啦...咁樣ge心態我驚50歲都未結婚...

我大我老公3年幾~如果等佢事業有成先結婚我肯定宜家都未結了...我肯定會發顛日嘈夜嘈~
斷估你都聽過餓死老婆瘟臭屋/貧賤夫妻百事哀呢d句子架啦

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-13, 06:29 PM   #11
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
斷估你都聽過餓死老婆瘟臭屋/貧賤夫妻百事哀呢d句子架啦
去到"餓死老婆瘟臭屋/貧賤夫妻百事"咁GE地步即係連基本生活都有問題啦

事業有成同夠食夠住(但所謂事業未成)已經可以係完全唔同層次...
事業有成呢樣野本身已經好闊....詳看我妹個case....

舊 05-06-13, 06:35 PM   #12
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

其實等到d樓落返1字頭,根本2~3皮已經夠1屋使費

舊 05-06-13, 09:42 PM   #13
某F
我的歌聲裡

引用:

話要等公司上軌道
感覺上沒完沒了

係人都知呢個係藉口啦
咁都唔結婚

而家無架啦,你細妹而家比佢食住
相反對方幾時飛佢都無手尾,而且佢而家既條件仲有大把選擇

拿拿聲叫佢係套物業度寫埋你個妹個名最實際

PS:
要用軟攻千祈唔好隔硬黎,要學識溫柔2字
但唔係軟弱要為自己打算

此篇文章於 05-06-13 09:45 PM 被 某F 編輯。
某F 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-13, 10:05 PM   #14
Norm
=_="""""

引用:
去到"餓死老婆瘟臭屋/貧賤夫妻百事"咁GE地步即係連基本生活都有問題啦

事業有成同夠食夠住(但所謂事業未成)已經可以係完全唔同層次...
事業有成呢樣野本身已經好闊....詳看我妹個case....
好肯定係借口...你妹唔係信下話...一個男人去到40有樓都唔結婚,佢唔會結婚囉.....

舊 05-06-13, 10:32 PM   #15
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
係人都知呢個係藉口啦
咁都唔結婚

而家無架啦,你細妹而家比佢食住
相反對方幾時飛佢都無手尾,而且佢而家既條件仲有大把選擇

拿拿聲叫佢係套物業度寫埋你個妹個名最實際

PS:
要用軟攻千祈唔好隔硬黎,要學識溫柔2字
但唔係軟弱要為自己打算
宜家其實係皇帝唔急太監急(我同我老豆好急囉~我終於體會到做人老母感受)
邊個食住邊個真係佢地自己先知~~
我知道我妹心入面想結婚~不過佢唔會講出口(頂多好間接暗示)/唔會有任何迫婚行為

個男其實我地都見過好多次食過好多次飯~
佢其實唔錯~有事業/有物業/靚仔類 (當然我妹都唔差)
暫時亦唔覺佢係果種偷食/安全感低果類(我妹形容佢係悶蛋)
不過佢真係事業永遠第一果種男人~我妹宜家同緊佢打工 (打左年幾)~
佢地番工星期一至六由朝踩到晚~齊齊開工齊齊OT~~唯一休息的星期日齊齊去放狗...
連復活節假果幾日~兩個做野忙到飛機臨飛前個半鐘都仲0係公司搏殺緊...差d趕唔到飛機...
舊年大陸國慶真係趕唔到飛機~做野做通頂~結果俾錢改坐下午機...

我同我妹講~跟佢雖然一定餓唔死~但生活一定勁姑燥...
見佢地次次旅行都亂七八糟真係哭笑不得(為工作MISS左班機/差D趕唔到飛機)....
事業心太強的男人唔係我杯茶~~a

舊 05-06-13, 11:03 PM   #16
Norm
=_="""""

引用:
宜家其實係皇帝唔急太監急(我同我老豆好急囉~我終於體會到做人老母感受)
邊個食住邊個真係佢地自己先知~~
我知道我妹心入面想結婚~不過佢唔會講出口(頂多好間接暗示)/唔會有任何迫婚行為

個男其實我地都見過好多次食過好多次飯~
佢其實唔錯~有事業/有物業/靚仔類 (當然我妹都唔差)
暫時亦唔覺佢係果種偷食/安全感低果類(我妹形容佢係悶蛋)
不過佢真係事業永遠第一果種男人~我妹宜家同緊佢打工 (打左年幾)~
佢地番工星期一至六由朝踩到晚~齊齊開工齊齊OT~~唯一休息的星期日齊齊去放狗...
連復活節假果幾日~兩個做野忙到飛機臨飛前個半鐘都仲0係公司搏殺緊...差d趕唔到飛機...
舊年大陸國慶真係趕唔到飛機~做野做通頂~結果俾錢改坐下午機...

見佢地次次旅行都亂七八糟真係哭笑不得(為工作MISS左班機/差D趕唔到飛機)....
其實你妹都接受左佢係一個唔適合/唔想結婚既人......

舊 05-06-13, 11:09 PM   #17
JMi

註冊日期: Feb 2011
引用:
呢種人唔想結婚只係怕承擔 覺得責任太大
但其實去到返工係公司都要對住呢種地步
大可以乜都唔搞 靜靜雞旅行返來就結左婚 比個名份你妹
而其他野可以一切照舊
JMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-13, 11:45 PM   #18
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: Norm 查看文章
其實你妹都接受左佢係一個唔適合/唔想結婚既人......
可能~因為佢話暫時有樣矛盾~
佢話番工又對住佢放工又對住佢放假又對住佢~放工又講公司D野~
佢話未結婚都仲有借口番屋企清靜下
但結左婚的話正路好地地就無得番娘家過夜

新年佢男人請左我妹去加拿大見老父同埋D叔伯兄弟三姑六婆的了
已經叫做有進展行左一步~兩個人新年去一去話晒都洗左幾皮去確認佢身份

引用:
作者: JMi 查看文章
呢種人唔想結婚只係怕承擔 覺得責任太大
但其實去到返工係公司都要對住呢種地步
大可以乜都唔搞 靜靜雞旅行返來就結左婚 比個名份你妹
而其他野可以一切照舊
可能正正就係朝又見晚又見...我妹自己都未100%想結婚 (可能70%想結30%唔想)
講到尾原來最心急其實都係我同我老豆

舊 05-07-13, 12:16 AM   #19
某F
我的歌聲裡

比個限期你個細妹同對方啦
唔係女人青春有限

用道理商量/=/迫婚

舊 05-07-13, 09:49 AM   #20
jamsquare

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDjamsquare
XBox Live Gamertagjamsquar
引用:
二百萬居屋邊度搵?

有無好介紹?

我才沒偷懶,
只是覺得很麻煩, 不想做而已
jamsquare 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-13, 10:40 AM   #21
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
引用:

話要等公司上軌道
感覺上沒完沒了

唔駛abc人的
你可以串返佢:「你慘得過我有自己的住屋,供又供少過你,屋企大又大過你,生活質素又好過你,慢慢做你的房奴吧

老實講,我老姐都識有個做警察的同事(當然佢都係啦)
又係發生同樣的事情
又話由pc升左高級pc先,之後又話升左去督察先
當然最後係分手收場啦......

老實講,結婚係唔係一定要事業有成先結得?
其實,你夠錢的,夠生活的,係無必要等到事業有成先結緍
好似我咁,我女友知我有兩手準備結婚,但知道我讀parttime degree收左我,又話想我讀埋先結
但我話想努力完返到家中可以見到最愛的人
佢先話ok唔再講......
所以,你話結唔結婚,好睇你自己夠唔夠錢,家人又支唔支持等

事業有無成同結婚係無絕對的關係
如果咁講的話,咁全天下打工仔都唔駛指意結婚?!

引用:
作者: jamsquare 查看文章
二百萬居屋邊度搵?

有無好介紹?
咪玩啦.....而家綠表公/居屋under 100萬都好高難度
二百萬的居屋(特別係白表)應該都好難........
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-13, 11:20 AM   #22
jamsquare

引用:
作者: sunhikari 查看文章
唔駛abc人的
你可以串返佢:「你慘得過我有自己的住屋,供又供少過你,屋企大又大過你,生活質素又好過你,慢慢做你的房奴吧

老實講,我老姐都識有個做警察的同事(當然佢都係啦)
又係發生同樣的事情
又話由pc升左高級pc先,之後又話升左去督察先
當然最後係分手收場啦......

老實講,結婚係唔係一定要事業有成先結得?
其實,你夠錢的,夠生活的,係無必要等到事業有成先結緍
好似我咁,我女友知我有兩手準備結婚,但知道我讀parttime degree收左我,又話想我讀埋先結
但我話想努力完返到家中可以見到最愛的人
佢先話ok唔再講......
所以,你話結唔結婚,好睇你自己夠唔夠錢,家人又支唔支持等

事業有無成同結婚係無絕對的關係
如果咁講的話,咁全天下打工仔都唔駛指意結婚?!

咪玩啦.....而家綠表公/居屋under 100萬都好高難度
二百萬的居屋(特別係白表)應該都好難........
樓上話搵四五百萬, 何來綠表?

我才沒偷懶,
舊 05-07-13, 12:07 PM   #23
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

咪玩啦,而家係綠表都200萬

舊 05-07-13, 12:32 PM   #24
jamsquare

引用:
作者: sugihara 查看文章
咪玩啦,而家係綠表都200萬
某f講嫁ja

逃. . . . . . . . .

兆康都買唔到 :cwm1 4:

我才沒偷懶,
舊 05-07-13, 07:50 PM   #25
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
乜結婚咁多野諗ga....

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 12:09 AM

手機版 | APP版